İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Fotoğraf Kalitesi Düşüyor Sorunu

Günlük 1 Milyar civarı kullanıcının paylaşımlarda bulunduğu dev bir platform haline gelen Instagram uygulamasında, Instagram fotoğraf kalitesi birçok nedene bağlı olarak düşüş gösterebilmektedir. Hem hikaye paylaşımları hem diğer görsel paylaşımlarda belirli kriterler sağlayarak fotoğraf kalitesi arttırma yöntemlerini deneyebilirsiniz. Hikaye gönderimlerde mutlak surette belirli standartlara uymanız gerekiyor. Görsel boyutlarının uygun olmaması halinde çözünürlük kalitesinde belirgin bir kayıp söz konusu olmaktadır. Ancak Instagram kaliteli story atma veya kaliteli post atma sorununun engellenmesi basit dokunuşlarla mümkündür. Bu sayede kalitesinden ödün vermeden tüm yüksek çözünürlük ile yükleme yapabilirsiniz. Peki, ama bu nasıl mümkün olacak?

Instagram’da Fotoğraf Nasıl Paylaşılmalı?

Instagrama atmayı düşündüğümüz fotoğrafların çözünürlüklerini kaybetmemesi için yapabileceğiniz fotoğraf kalitesi arttırma yöntemler mevcut. Gelin bu yöntemler nelerdir birlikte bakalım.

  • İlk olarak telefon ile yapılan çekimlerde dikey kullanım son derece büyük önem taşımaktadır. Netlik kaybolmaması ve kalite kaybı yaşanmaması için fotoğraf çekimlerinin bu şekilde olması gerekiyor
  • 1080 x 1920 piksel çözünürlüğü hikaye için, 1080 x 1080 (1:1), 1080 x 1350 (4:5), 1080 x 608 (1.91,1 ) ise Instagram post için en uygun olanıdır. Bu formatlar Instagram için altın oran niteliği taşır. Daha yüksek oranlarla fotoğraf genişletmek aradığını çözüm olmayabilir. Ölçülerin dışına çıkmamaya çalışın.
  • Çözünürlük yükleme durumlarının yapılmaması halinde fotoğraflarda çeşitli kayıplar olabilmektedir. Instagram içerisinde yüksek kalitede fotoğraflar eklemek için Instagram üzerinde yapabileceğiniz ayarlar mevcut. Instagram profilinizde gidin ve sağ üst köşedeki  üç çizgiye tıklayın. Ardından Ayarlar’ a gelin ve Hücresel Veri Kullanımı adımlarını Hücresel + Wifi seçeceğini işaretleyin. Bu yöntem yüklenen fotoğrafların sıkıştırılmamasını sağlar ve fotoğrafların kalitesini arttırır.
  • Eğer fotoğraflarınızı yüksek kalitede profesyonel fotoğraf makineleri ile çektiyseniz ( DSL ) çekilen fotoğrafların Instagram oran ve şartlarına uygun hale getirmeyi unutmayın.
instagram fotoğraf boyutu nasıl olmalı

Instagram Kalite Bozmadan Fotoğraf Çekimi Nasıl Yapılır? 

Kalitenin bozulmaması adına cihaz ve çekim durumları büyük öneme sahiptir. Sıklıkla duyulan kalite düşüyor sorunlarının yaşanmaması için çekim açısı, çekim durumu ve çekim uzaklığı dahi etkili olmaktadır. Kalite arttırma noktasında yapılacaklar yalnızca çekim anında ve öncesinde ile sınırlı değildir. Sonrasında da mutlaka çeşitli değişimler, düzenlemeler olabilmektedir.

  • Bunlardan bir tanesi olan bir başka yöntem olarak gerek görsel gerek video çekimleri sonrasında çözünürlüğün bilgisayarla uyumlu hale getirilmesidir. Bilgisayara çevrimiçi bağlantı kurarak görsellerin çözünürlük kalitelerini istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  • Ayrıca bilgisayarda bulunan görsel düzenleyici programların kullanımı da söz konusudur. Instagram fotoğraf paylaşma yapmadan önce kırpma, küçültme, döndürme ya da netleştirme işlemlerini gayet basit şekilde yapabilirsiniz.
  • Son olarak son zamanlarda bütün telefonlarda fotoğrafları çekmeden önce yapabileceğiniz oran özellikleri mevcuttur. Telefonunun kamerası ile fotoğraf çekmeden önce ilgili ayarları yapabilirsiniz.

İçeriğimizi faydalı bulduysanız ; Instagram Hikaye Çözünürlüğü Nasıl Ayarlanır? yazımıza da göz atın!

Yüksek Kalitede Instagram Fotoğrafı Uygulamaları

Yüksek Kalitede Instagram Fotoğrafı Uygulamaları

Instagram fenomenleri tarafından da sıklıkla kullanılan fotoğraf düzenleyici programlarla çok daha etkili paylaşımlar yapabilirsiniz. İstenilen tarzda fotoğrafları düzenleyebilirsiniz, Photoshop ve efektler verebilirsiniz, çok daha ilgi çekici hale gelmelerini sağlayabilirsiniz. Havalı fotoğraf çekim özellikleri de var olurken en kaliteli filtre kullanımları da bulunmaktadır. Doğru fotoğraf çekimi kadar önemli olan uygulamaların başında Snapseed gelir. Çok daha profesyonel görsellerin ortaya çıkması için kullanabilirsiniz. Uygulama oldukça detaylıdır. Ancak yine de pratik ve zahmetsiz kullanımından dolayı tercih edebilirsiniz. Instagram fotoğraf kalitesi yükseltmek ve etkileyici görünümün yakalanması için önerilebilecek uygulamaların başında gelir.

Son yıllarda popüler olan hareketli fotoğraf çekimlerinde yüksek çözünürlük kalitesi için ilk uygulama Mextures olmaktadır. Netliğin korunması sağlandığı gibi aynı zamanda daha ilgi çekici vintage efektleri de bulabilirsiniz. Bu efektler sayesinde paylaşımlarınızın daha fazla etkileşim kazanmasını sağlayabilirsiniz. Tek bir alanın şaşırtıcı çekimi için ise Rokkie Cam uygulamasını tercih edilebilirsiniz. Instagram fenomenlerinin bir hayli yoğun kullandığı bir başka fotoğraf düzenleme programı is VSCO olurken filtre imkanlarıyla benzersizdir. HDR fotoğraflarından çok daha iyi sonuçlar sunması da kullanımımın kısa zamanda yaygınlaşmasını sağlamıştır. Gerek fotoğraf çekiminde dikkat edilecek hususların bilinmesi gerek sonrasındaki düzenleyici programlarının kullanımıyla eşsiz görseller paylaşılabilir.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

İlgili blog yazımıza göz atabilirsiniz : Instagram Fotoğraf Düzenleme Uygulamaları

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram’a fotoğraflarınızı yüklerken, efekt ve filtre ekleyebilirsiniz. Ancak herhangi bir şekilde kalite seçmeniz maalesef mümkün değildir.

Instagram paylaşımlarınız için belirli bir çözünürlük, paylaşımlarınızın daha kaliteli olmasını sağlayacaktır. Tavsiye edilen çözünürlük, 1080X1920 şeklinde olan çözünürlüktür.

Instagram üzerinden herhangi bir kalite bozukluğu yaşamadan fotoğraf çekmeniz mümkündür. Tek yapmanız gereken blog yazımızda ki detayları okumak ve gerekli bilgilere ulaşmaktır.

Yüksek fotoğraf kalitesine sahip olan paylaşımlar daha kolay dikkat çekmenizi ve daha çok etkileşim kazanmanızı sağlayacaktır.

Instagram’a fotoğraf yüklemek için belirli boyutları tercih etmeniz gerekir. En fazla 5MB büyüklüğünde yükleme yapabilirsiniz.

Fotoğraflarınızı yüklemeden önce bir resim düzenleme aracı tercih ederek fotoğraflarınızı düzenlemenizi sizlere tavsiye ederiz.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Fotoğraf Kalitesi Düşüyor Sorunu Hakkında 4 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 31 Ortalama: 5 )

4 yorum

  1. Melisa Doğramacı
    Melisa Doğramacı

    instagrama attıgım fotograf kalitesi dusuyor bu sorunu nasıl cozebilirim

  2. Hikmet Gokcen
    Hikmet Gokcen

    İnstagrama atılan fotografların kalite dusuyor sorununu yazdıgınız adımları yaparak cozmeye calıstım sıkıntısız bır sekılde hallettım tesekkurler

  3. Aslıhan
    Aslıhan

    Ben bu sorunu dm de yaşıyorum bu belirtilenler yaptığım halde daha önce böyle bir problem yaşamamıştım şuan telefon değişince böyle bir soru oluştu nasıl düzeltebilirim

    • Cemali Batın
      Cemali Batın

      Merhabalar, Instagram Profil -> Ayarlar -> Hesap -> Veri Kullanımı -> Yüksek Kalitede Yükselemeler seçeneğini seçerek kalite problemini ortadan kaldırabilirsiniz. Çözüme kavuşamazsanız Instagram Destek Ekibi ile iletişime geçmenizi öneririz.