İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Sosyal Medya Pazarlama Nedir?

Gelişen teknoloji ile birlikte artık firmalar ya e-ticaret yani dijital pazarlama üzerinden kendilerini tanıtma imkânı buluyor. Bu nedenle de firmalarını tanıtabilmek adına aktif bir şekilde sosyal medya hesaplarını kullanıyor. Fakat çoğu firma sosyal medyayı aktif bir şekilde kullanmayarak potansiyel müşterilerini kaçırıyor. Her işte olduğu gibi sosyal medyayı aktif ve doğru kullanmak için belli stratejiler vardır. Gelişen yeni çağda ise buna social media marketing yani sosyal medya pazarlama stratejileri adı veriliyor. Bu yazımızda sizler için sosyal medya kanallarınızı en yararlı şekilde nasıl kullanacağınızı anlatacağız.

Sosyal Medya Pazarlama Stratejileri Adımları Nelerdir?

Sosyal medya, gittikçe büyüyen bir pazar haline geldi ve bu durumu kendi lehinize çevirmeniz aslında oldukça basit. Fakat her işte olduğu gibi sosyal medya üzerinden pazarlama yapacaksanız belli stratejiler ve planlar yapmak gerekiyor.

Ciddi bir çalışma alanını kapsayacak olan sosyal medya stratejisini doğru uygularsanız, işletmeniz hedeflediğiniz pazara hızlıca ulaşır. Özellikle son yıllarda önemi ve varlığı giderek artan sosyal medya platformları, çok fazla kullanıcı yapısına sahip olmasıyla ciddi bir pazarı da içinde barındırmaktadır. Artık dünyanın yarısından çoğu internet üzerinden alışveriş yapmaktadır. Ancak internet üzerinde herhangi bir ürünü veya hizmeti satmak için belli stratejiler uygulamanız ve kullanıcıların güvenini kazanmanız gerekmektedir.

Hedef Kitlenizi Belirleyerek İşe Başlamalısınız

Öncelikle hedef kitlenizi belirleyerek başlayabilirsiniz. Hedef kitlenizi belirlemeden bir pazarlama stratejisi yapmaya kalkarsanız alacağınız sonuç sizi tatmin etmeyecektir. Vereceğiniz mesajları alacak, harekete geçecek bir kitleye sunmalısınız ki yapacağınız pazarlama faaliyetleri firmanızın yararına olsun. Hedef kitlenizi belirleyebilmek adına yapacağınız birkaç adım bulun. Örneğin: hedeflediğiniz ideal müşterinizin pazarlama karakterini oluşturarak analiz yapın. Ardından Twitter, Instagram, Linkedln gibi sosyal medya mecralarında oluşturduğunuz ideal müşterinizin araştırmasını yapın. Böylelikle hedef kitlenizi oluşturmuş olacak ve stratejinizi bu hedef kitleye göre uyarlayabileceksiniz.

Hedef kitlenizi belirlemek için;

  • İlk olarak hedef kitlenin coğrafi konumunu belirlemelisiniz, insanlarla iletişimnizi coğrafi bölgelere göre değiştirmeniz gerekmektedir.
  • Yaş skalasını belirleyin, hedef kitlenizin yaş skalasını oluşturun ve iletişim stratejilerini bu verilere göre gerçekleştirin.
  • Hedef kitlenizin cinsiyeti, stratejilerinizi belirlerken kadın kitlenize farklı erkek hedef kitlenize farklı yaklaşım gösterebilirsiniz.
  • Eğitim düzeyi hedef kitle belirlerken önemli faktörlerden birisidir.
  • Gelir düzeyi, insanları sınıflandırırken gelir düzeyine göre sınıflandırmak stratejilerinizin satın alınma sürecinde hangi kitleye ulaşması gerektiğini belirlemede önemli bir yer taşır.
sosyal medya

Belli Bir Hedef Doğrultusunda Emin Adımlar İle İlerleyin

Hedef kitlemizi analiz ettikten sonraki adım ise belli bir amaç, hedef belirlemek olmalıdır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belli bir plan ve strateji doğrultusunda ilerlemek alacağınız sonuçları etkiliyor. Bu sebeple de firmanız için bir hedef koymalısınız. Şu soruları sorarak başlayabilirsiniz: Sosyal Medyayı Kullanarak Neyi Amaçlıyorum? Yapacağım Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Sonunda Bilinilirliğimi Mi Arttırmak İstiyorum Yoksa Daha Fazla Satış Yapmayı Mı Hedefliyorum? Bu soruları sorarak bir analiz oluşturun. Bu analizin sonucunda hedefleriniz doğrultusunda bir strateji planlayabilirsiniz. Fakat oluşturacağınız hedefler, ölçülebilir, ulaşılabilir, gerçekçi ve de zamana duyarlı olmalıdır bu nedenle kullanacağınız sosyal ağlara göre hedeflerinizi değiştirebilir farklı farklı amaçlar ile firmanızı büyütebilirsiniz. Ayrıca Sosyal medya yönetimi konusunda sosyal medya araçları size fayda sağlayacaktır.

Başarınızı Raporlayın

Sosyal medya pazarlama stratejisinin bir diğer adımı ise ne kadar ilerlediğinizi görmektir. Çünkü, pazarlama alanında yaptığınız pazarlama stratejisinin başarılı ya da başarısız olması sizin için çok değerli olacaktır. Başarısız olması durumunda ise yaptığınız pazarlamanın tüm detaylarını raporlamalısınız. Başarısız olmasının sebebini belirleyerek bir sonraki planlamada bu durumu kolaylıkla düzeltebilirsiniz. Başarılı olması halinde ise bu başarıyı nasıl arttırabileceğinize dair ipuçları yine raporlar ile belirlemiş olacaksınız. Bu raporlama işlemini ise web sitenizi günde kaç kişi ziyaret ediyor.Peki bu ziyaret sırasında herhangi bir etkileşimde bulunuluyor mu? Günden güne ziyaret sayısı artıyor mu? ve herhangi bir geri dönüş alınıyor mu? gibi sorular ile gerçekleştirebilirsiniz.

Sizin İçin En Verimli Sosyal Medyayı Seçin

Bilindiği üzere her sosyal mecranın kendine has özellikleri ve yine kendine has kullanıcıları bulunuyor. Bu nedenle yürüteceğiniz pazarlama stratejisine en uygun sosyal medyayı seçmeniz yararınıza olacaktır. Pazarlama yönetimini doğru ve verimli bir şekilde gerçekleştirdiğinizde işletmenize büyük fayda sağlamış olacaksınız.

Son Adım: Üretin Düzenleyin Analiz Edin İyileştirin

Sosyal medya üzerinde daha önce gerçekleştirilmiş başarılı pazarlama stratejilerine bakıldığı zaman sadece satış amaçlı bir strateji gerçekleştirmediklerini fark etmişsinizdir. Çünkü tanıtım amaçlı bir strateji de olsa bu tanıtım zaman içerisinde eğer başarılısı ise satışa dönecektir. Bu sebeple de insanları eğlendiren, problemlerini çözen içerikler oluşturarak tanınırlılığınızı arttırabilirsiniz. Bunun yanı sıra yapacağınız çekilişler ile hem tanınırlılığınız artmış olacak. Ek olarak sosyal medya üzerinde takipçi sayınız artmış olacaktır. Son olarak ise yapmış olduğunuz stratejiyi analiz ederek hedef kitlenizi, hedeflerinizi yeniden gözden geçirin. En sonunda ise daha iyi olabilmek adına iyileştirerek devam edin.

Sosyal medya ile ilgili tüm gelişmelere anlık olarak bloglarımız aracılığı ile ulaşabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Günümüzün en çok vakit geçirilen mecralarından biri olan sosyal medya, satış yapmak isteyen kullanıcılar için bulunmaz bir nimettir.

Instagram ve Facebook üzerinden reklamlar vererek, ürünlerinizin daha fazla kullanıcıya daha hızlı bir şekilde ulaşmasını sağlarsınız. Bu sayede satış oranlarınız yükselir.

Bu stratejileri sizler için derlediğimiz blog yazımızdan faydalanabilirsiniz. Bu sayede ürünleriniz için daha etkili yöntemlere ulaşabilirsiniz.

Facebook business manager, Facebook ve Instagram reklamları vermek için oluşturulmuş bir reklam platformudur.

Facebook pixel, reklamların daha iyi analiz edilmesini ve takibini sağlayan bir sistemdir. İzleme kodları oluşturmanıza olanak tanır.

Instagram platformunda reklamlar oluşturmak için Facebook business manager sistemi üzerinden düzenlenebilmektedir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Sosyal Medya Pazarlama Nedir? Hakkında 4 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 52 Ortalama: 5 )

4 yorum

  1. anıl aydın
    anıl aydın

    Sosyal medya pazarlaması nedir adlı yazınızı oldukça faydalı buldum. Pazarlama stratejileri hakkında detaylı bilgi sahibi olabildim. Çok teşekkürler..

    • İnci Kılıç
      İnci Kılıç

      Merhabalar,

      Biz teşekkür ederiz. Faydalı olabildiysek ne mutlu.
      Sosyal medya ve dijital pazarlama hakkında daha fazla yazıyı blogumuzda bulabilirsiniz.

  2. selin kuzu
    selin kuzu

    Sosyal medya pazarlama stratejileri konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyorum. Eğer başka bloglarınız varsa linkini bırakabilir misiniz? Teşekkürler..

    • İnci Kılıç
      İnci Kılıç

      Merhaba,

      Instagram, TikTok gibi mecralarda pazarlama stratejilerinden haberdar olmak için blogumuzu takip edebilirsiniz.
      Size yardımcı olabilecek bir yazımızı ekliyorum. https://www.instatakipci.com/blog/en-iyi-instagram-pazarlama-stratejileri