İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Google Play Store Optimizasyonu

Yüksek kaliteli indirmelerin büyük bölümü aramalarla oluşurken Google Play Store Optimizasyonu işlemlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Mutlaka daha fazla kullanıcı tarafından uygulamanın indirilmesi için ön plana çıkarılması lazımdır. Bu ise doğru SEO işlemlerinin uygulanmasıyla mümkündür. Yapılacaklar sonucunda uygulamanızın indirme sayısında ciddi artışlar görmeniz kuvvetle muhtemeldir. Peki, Google Play Store Optimizasyonu nasıl yapılır?

ASO Önemi ve Yararları

Kullanıcı veritabanınızı ve uygulamanızın indirilme sayısını arttırmak için yapabileceğiniz iki temel taktik var. Bunlardan biri kurulum başına maliyet (CPI) ödeyeceğiniz reklam kampanyaları oluşturmak ve organik trafiğinizi arttıracak olan ASO çalışmalarıyla uygulamanızı optimize etmek. Bu iki taktik de uygulamanızı geliştirmenizde büyük önem taşırlar ve başarılı uygulama pazarlamacıları maksimum verim elde etmek için bu iki taktiği birlikte kullanırlar. Fakat reklam kampanyaları başlangıçta bir miktar yatırım gerektirdiğinden serüveninize yeni başlıyorsanız zorlayıcı olabilir.

ASO hedefleri arasında başlıcası indirme ve sadık kullanıcı sayısını arttırmaktır. Bunların başında da doğru kitleye hitap etmek gelir. Doğru stratejiyi planlamanız halinde ASO’dan elde edebileceğiniz yararlara bakalım;

  • ASO ile Google Play Store’daki görünürlüğünüzü arttırabilirsiniz.
  • ASO doğru hedef kitle tarafından görüntülenmenizi sağlar bunu da doğru anahtar kelime kullanımıyla uygular.
  • Doğru ASO stratejisiyle organik indirmeler sağlayarak uzun dönem sonuçlar elde edebilirsiniz.
  • Kullanıcı edinme bütçenizi reklamlara harcayarak değil, ASO ile organik bir şekilde büyümeye odaklanarak azaltabilirsiniz.
  • Uygulamanız ile para kazanmak için uygulama içi reklam ve satın alma ekleyebilirsiniz. Fakat ürün sayfanızı dönüşüm oranınızı arttıracak ve ziyaretçiler uygulamanızı indirmeye teşvik edecek şekilde optimize etmemişseniz, uygulama içi yerleştirdiğiniz reklam ve satın almalar boşa gidecektir.
  • ASO ile uygulamanızı yerelleştirebilirsiniz, böylelikle dünya çapında indirmelere ulaşabilirsiniz.

ASO vs. SEO

ASO, uygulama mağazası SEO olarak bilinir. İkisi de anahtar kelime optimizasyonu, backlink ve dönüşüm oranı optimizasyonu çalışmalarını içerir. Sıralama faktörleri ikisi arasındaki temel farktır. ASO uygulamaların mağazadaki varlığını optimize ederken, SEO web sitelerinin arama motorlarındaki varlığını optimize etmek için uygulanır.

seo vs aso

Uygulama SEO İşlemleri

Çeşitli SEO hamleleri olmakla birlikte yapılacakların daha faydalı olması adına bazı durumlardan da kaçınılmalıdır. Bunların hepsine yönelik neler yapılabileceğini şu şekilde listeleyebiliriz;

  • Organik trafik kazanılması adına hazır işlemlere girişilmemesi,
  • Uygulama tanıtımlarının yapılması,
  • Kaliteli içeriklerin oluşturulması,
  • Önemli sitelerden backlink alımlarının yapılması,
  • En kaliteli ve özgün tarzda görsellerin kullanımı,

Sıralama Faktörleri

Var olan Google Play Store sıralamalarında anahtar kelime seçimi ve başlıklarla açıklama kısımlarında kullanımı son derece belirleyicidir. Site SEO faaliyetlerinde olduğu gibi iyi sıralama konusunda anahtar kelime faktörü etki gücü yüksektir. Başlıkta ve açıklama kısımlarında anahtar kelime hiçbir ek durumu olmadan geçirilmelidir. Daha iyi sonuç için anahtar kelimenin farklı varyasyonları kullanılmalıdır. Böylelikle daha güçlü bir etki oluşacaktır.

arama sonuçları

Uygulamanızın aldığı organik trafiğin en büyük kısmı Google Play arama sonuçlarından gelir. Eğer planlı bir anahtar kelime stratejisi uygularsanız, arama sonuçlarda üst sıralarda yer alır ve daha fazla indirme elde edersiniz. Anahtar kelime planlamanızı yapmak için öncelikle uygulamanızı tanımlayacak doğru kelimeleri bulmanız gerekir. Sonrasındaysa, pazar araştırması yaparak rakiplerinizin nasıl bir strateji uyguladığına göz atmalısınız. Bunun için kapsamlı bir ASO aracı kullanabilirsiniz. Ayrıca, anahtar kelime hacmi ve zorluğuna da bakmanız gerekir.

Yorum ve Derecelendirme

Yorum ve derecelendirme indirme dönüşüm oranına büyük ölçüde katkı sağlayabilir ve ASO kriterlerinin en başında gelir. Uygulama derecelendirmeleri uygulamanızın ne kadar iyi çalıştığını gösterir. Yorumlar ise kullanıcılar uygulamanızı kullandıktan sonra verdikleri ayrıntılı geri dönüşlerdir. Uygulama pazarlamacısı olarak hedefiniz 4.4 yıldızdan daha yüksek almak olmalıdır. Bu sayıdan daha düşük oylamaya sahip olan bir uygulamanın, kullanıcı tarafından dikkate alınıp indirilmesi düşük ihtimaldir.

yorum ve derecelendirme

Yorum ve derecelendirmenizi arttımak için sürekli çalışmalısınız. Daha fazla yorum ve derecelendirme almak için kullanıcıları teşvik edip, gelen kötü geri bildirimleri cevaplamalısınız.

Daha fazla indirme olabilmesi adına iyi yorumlar bulunmalıdır. Derecelendirme yapılması da olumlu olmasına karşın bunların olması adına hazır satın alma yoluna girilmesi ise risklidir. Organik olmayan her türlü durumdan kaçınılması gerekir. Aksi durumda iyi yorum ve derecelendirmenin yüksek olmasının paketlerle sağlanması uygulamaya zarar verecektir. Sıralama kaybı yaşanması ihtimali vardır. SEO Google Play Store uygulamalarına yüksek etkiye sahip olma imkanı verir. Ancak bu durum tam tersi etkiye de sahip olabilmektedir.

Uygulama Teşvikleri

Çeşitli sosyal medya platformları üzerinden uygulamanın tanıtımını yapıp, link verilerek hemen indirilmesini teşvik edebilirsiniz. Buna bağlı olarak uygulamanın ne işe yaradığı, nasıl kullanıldığı, avantajlarının neler olduğu paylaşılmalıdır. Forumlarda da yine tanıtımlar yapabilirsiniz. Böylelikle uygulama dikkat çekerken indirme ve kurulum sayılarında artışlar sağlayabilirsiniz.

Yerel SEO

Mevcut uygulamanın hızlı bir şekilde tanınması, indirilmesi adına yerel Pazar çalışmalarına odaklanma bir tercihtir. Her ülkeden indirme olabilmesi için çoklu dil desteği bulunmalıdır. Böylelikle diğer dilleri bilen kişiler kolaylıkla yararlanır. Bu kapsamda İngilizce olmazsa olmaz olurken rekabetin çok daha yükseltilmesi adına şansa sahip olunur.

Google Play Store Bağlantı Yok Hatası çözümü için ilgili blog yazımıza göz atın!

Görseller

Yüksek kaliteli görseller kullanmak kullanıcılar uygulama sonuç sayfasında uygulamaları tararken öne çıkmanızda yardımcı olacaktır. Kullanıcılar uygulamanızın bulunduğu sayfaya geldiklerinde de ilk izlenim olarak güzel görsellerle karşılanmaları, uygulamanızı indirmelerine ön ayak olacaktır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

LinkedIn SEO nasıl yapılır? sorusunun pazarlama stratejiniz açısından önem arz ettiğinin yeterince farkında olmadığını söylemek mümkündür. Yine de Lin...

Instagram SEO Nedir?
Instagram SEO Nedir?

Instagram SEO, profilinizin görünürlüğünü artırmak, hedef kitlenize ulaşmayı kolaylaştırmak, beğeni ve paylaşımlar gibi etkileşimlerinizi artırmak, ta...

Google Play Store’da bulunan görsellerde dikkat etmeniz gereken üç önemli öğe uygulama simgeleri, ekran görüntüleri ve promo görüntüleri. Yeni bir uygulama eklerken uygulamanızın simgesi en önemli görsel olmalı. Uygulamanızın simgesi tüm kullanıcı deneyimi boyunca gözükecektir. Bu yüzden uygulamanızın simgesini tasarlarken daha özenli çalışmanız gerekecektir.

uygulama görselleri

Bir Google Play Store uygulamasının cazip hale getirilmesi, indirme isteğinin uyandırılması adına ekran görüntüleri son derece belirleyicidir. Kaliteli ekran görüntülerinin paylaşılması, sayısının çok olması da indirme durumlarını doğrudan etkiler. Var olan mağazadan arama yapılması ve sıralamadan seçilmesi tek başına yeterli değildir. Uygulamanın açılması sonrasında hangi görsellerin kullanıldığı, alınan SS görüntü kalitesi de kullanıcıların karar vermesinde önemlidir. Çok silik, kalitesiz ya da yalnızca birkaç tane görselin kullanımı halinde kolaylıkla uygulamanın indirilmesinden vazgeçilebilir. Bu tip bir gelişmenin yaşanmaması adına her içerik ve açıklamanın belirli bir düzen içinde yapılması gibi görsel seçimlere de azami dikkat edilmelidir.

Promo videoları, uygulama simgeleri ve ekran görüntüleri gibi zorunlu olarak eklemeniz gereken bir öğe değildir. Fakat oluşturmaya karar verdiyseniz, videoda uygulamanızın en ilgi çekici bulumasına özen gösterin böylelikle kullanıcıların dikkatini uygulamanızı indirmek üzere çekeceksinizdir.

Kaliteli Backlink Alımı

Doğru ve hızlı bir şekilde Google Play Store SEO işlemleri bazında kaliteli backlink oldukça işe yarar. Spam durumlarının olmaması adına link alımlarına önemli vermeli, çok aşırı sayıda kalitesiz backlink oluşturulması yerine bir tane kaliteli backlink bulunması daha fazla yarar getirmektedir. Sitemiz üzerinden backlink paketlerini inceleyerek kaliteli backlink alabilirsiniz.

Bu yazımızı beğendiyseniz App Store Optimizasyonu hakkındaki yazımızı da inceleyebilirsiniz!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Play store üzerinde yer alan uygulamalarınızın ön plana çıkarılması ve daha fazla kişi tarafından indirilmesini hedefleyen çalışmalara Google Play Store SEO denilmektedir.

SEO çalışmaları uygulamanızın yapılan aramalar sonucunda daha çok ön plana çıkmasını sağlayacaktır. Ayrıca uygulamanız önerilen uygulamalar arasına girebilir ve bu sayede indirme oranları yükseltilebilir.

Store üzerinde çok büyük bir rekabet ortamı bulunmaktadır. Bu nedenle uygulamaların daha başarılı olması için bu rekabete direnebilmek ve ön plana çıkmak şarttır. Optimizasyon çalışmaları sayesinde uygulamalar daha verimli sonuçlar alabilir.

Uygulamalarınızı popüler hale getirmek adına yürüteceğiniz bu çalışmalar sizlere hem farkındalık hem de öne çıkma anlamında yarar sağlayacaktır. İndirme oranlarınızda büyük oranda artış yaşanabilir.

Uygulamanızın dış bağlantılar ile güçlendirilmesi ve tanıtılması şeklinde çeşitli çalışmalar yürütülmektedir.

Play Store SEO ile kalitenizi arttırıp diğer uygulamalar arasında farkındalık yaratıp sıyrılabilirsiniz.

İnci Kılıç

Yazılar: 2

Ben İnci Kılıç. İnstaTakipçi'de 2 senedir içerik editörü olarak çalışmaktayım. 25 yaşındayım ve Reklamcılık bölümü mezunuyum. Boş zamanlarımda piyano çalıp, doğa yürüyüşleri yapıyorum. Kariyerimi İnstaTakipçi'de devam ettirmek ve editöryal becerilerimi ilerletmek istiyorum.... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Google Play Store Optimizasyonu Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 52 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. SERTAN
    SERTAN

    Google play store optimizasyonu yapmak için en önemli adım nedir ?

  2. sedef
    sedef

    Bir kahve falı uygulamam var. Google play store da ilk sırlarda çıkmasını istiyorum. Ne yapmalıyım ?