İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Influencer Nedir? Nasıl Influencer Olunur?

Sosyal medyanın etki gücünün artmasıyla nasıl Influencer olunur sorusu da daha da anlamlı hale gelmiştir. Tüketim dünyasında trendlerin belirlenmesine öncülük eden sosyal medya ünlülerinin nasıl bir konuma geldikleri de çokça merak ediliyor. Bu nedenle influencer olmak çekici bir durum haline gelmektedir. Peki kolaylıkla paylaşımlar yaparak ya da oyun oynayarak ürünlerin ve hizmetlerin tanıtılmasını sağlayan bu kişilerin milyonlarca kişi tarafından beğenilerek takip edilmesi nasıl mümkün oluyor? Dijital pazarlamanın güçlü etkilerinden biri olarak ortaya çıkan influencer marketing neden tercih ediliyor? Başarılarını neye borçlu? Sizler için Influencer nedir ve nasıl olunur sorularına yanıtlar aradık.

Influencer Nedir?

Influencer, mikroünlü olarak da bilinen bu kişiler şöhretlerini sosyal medya ya da farklı digital platformlar aracılığı ile kazanmışlardır ve internet ünlüsü ya da medya fenomeni olarak bilinmektedir. Influencerlar özellikle sosyal medya platformlarında rutin ve düzenli paylaşımlar ile belirli bir takipçi kitlesi elde eden ve bu takipçi kitlesinin sadakatini kazanarak belirli bir etkileşim ağı oluştururlar. Bu etkileşim ağı sayesinde takipçilerini bir gelir modeli olarak kullanabilmektedirler.

Influencerler, reklam işbirlikleri ile gelir modellerini devam ettirmektedirler. Özellikle ürün tanıtımları, hizmet tanıtımları, yeni profillerin desteklenmesi ile büyük gelirler elde etmektedirler.

Nasıl Influencer Olunur?

Kelime anlamından yola çıkarsak “etkileyici” demek olan influencer, sosyal medya için vazgeçilmez durumdadır. Pazarlama profesyonelleri tarafından markaların daha geniş kitlelere ulaşması ve en önemlisi de doğru hedef kitleye ulaştırılması adına influencer kullanımları gerçekleştirmektedir. Samimi olunması sonucunda verilerin şeffaf şekilde sağlanması da birçok reklam modelinin önüne geçmesini sağlamıştır. Artık basit ve inandırıcılıktan uzak reklamların çekilmesi yerine bu yolla çok daha bilinçli tanıtımlar yapılabiliyor.

Nişinizi Seçin

Başarılı bir influencer olmak için ilk adım, benzersiz içgörüler sunabileceğiniz, uzmanlığınızı paylaşabileceğiniz veya tutkularınızı ifade edebileceğiniz belirli bir alan olan nişinizi tanımlamaktır. İster moda, teknoloji, yemek pişirme veya fitness olsun, iyi tanımlanmış bir niş, özel bir hedef kitlenin ilgisini çekmenize yardımcı olur. Özgünlük hem takipçiler hem de markalar arasında yankı uyandırdığından, nişiniz tutkulu olduğunuz bir şeyi yansıtmalıdır.

sosyal medya profillerinizi optimize edin

Sosyal Medya Profillerinizi Optimize Edin

Sosyal medya profilleriniz sanal vitrinlerinizdir. Takipçileri çekmek ve elde tutmak için optimize edildiklerinden emin olun. Bu, profesyonel ve ilgi çekici bir profil resmine, nişinizi açıkça belirten ilgi çekici bir biyografiye ve tutarlı bir paylaşım programına sahip olmayı içerir. Ayrıca görünürlüğünüzü artırmak için Instagram Hikayeleri veya TikTok meydan okumaları gibi platforma özgü özelliklerden yararlanın.

Hedef Kitlenizi Tanıyın

Hedef kitlenizi tanımak, başarılı bir influencer olmanın anahtarıdır. Bu yüzden ilgi alanlarını, demografik özelliklerini ve en çok hangi içerikle etkileşime geçtiklerini anlayın. Davranışları ve tercihleri hakkında bilgi edinmek için sosyal medya analiz araçlarını kullanın. Bu anlayış, içeriğinizi onların ihtiyaçlarına göre uyarlamanıza ve daha yüksek etkileşim oranları sağlamanıza olanak tanır.

İlgi Çekici İçerik Oluşturun

Sosyal medya dünyasında içerik kraldır. Yalnızca nişinizle alakalı değil aynı zamanda ilgi çekici ve yüksek kaliteli içerik geliştirin ve paylaşın. Blog gönderileri, videolar veya fotoğraflar olsun, içeriğiniz hedef kitlenize değer sağlamalı, onları etkileşime ve paylaşıma teşvik etmelidir.

hedef kitlenizle etkileşime geçin

Hedef Kitlenizle Etkileşime Geçin

Sadık bir takipçi kitlesi oluşturmak için etkileşim çok önemlidir. Yorumlara yanıt verin, tartışmalara katılın ve hatta geri bildirim isteyin. Hedef kitlenizle etkileşime geçmek, markanızın etrafında bir topluluk oluşturmanıza yardımcı olur. Ayrıca takipçilerinizin kendilerini değerli ve duyulmuş hissetmelerini sağlar.

Sponsorluğa Açık Olun

Markalarla işbirliği yapabilmek için bu tür işbirliklerine açık olduğunuzu gösterin. Bunu, gönderilerinizde markaları etiketleyerek, sevdiğiniz ürünlerden bahsederek veya biyografinizde marka işbirlikleri ile ilgilendiğinizi açıkça belirterek yapabilirsiniz. Bu yaklaşım sizi marka ortaklıkları için daha çekici bir potansiyel haline getirebilir.

Influencer Olma Adımları İpuçları

Sizlerde hemen doğru adımları takip ederek nasıl influencer olunur sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Doğrudan reklam yüzü olunması, takipçilerin sözlerine önem verdiği birisi haline dönüşme olayı sosyal medyada çok hızlı olmaktadır. Bu nedenle yapılacakların belirli bir kaliteye sahip olması, stratejilerin doğru belirlenmesi de hedefe daha kolay ulaşılmasını mümkün kılar. Aktif ve ektili bir influencer olma adına yapılacaklar şu şekildedir;

  • Kendi alanını belirlemeli ve buna uygun içerikler üretmeli,
  • Takipçilerin isteklerini dikkate alarak paylaşımlar buna göre şekillendirilmeli,
  • Yalnızca markalaşma ya da ürün tanıtımına odaklanılmamalı.
  • Sosyal medyanın gücünü hissetme adına doğal ve samimi olunmalıdır.
  • Takipçi sayısından ziyade var olan takipçi niteliğine göre davranılmalıdır.
  • Duruş ve düşüncelerin açık bir şekilde paylaşılması, hissedilenlerin takipçilerle paylaşılması da etkilidir.
  • Daha geniş kitleye ulaşmak adına olanaklar değerlendirilmeli, sosyal medya takipleri başlatılmalı.
  • İlgilenilen sektörlerle ilgili etkinliklere katılmak, bilgiler paylaşmak, sitelere içerikler hazırlamak da yapılacaklar arasındadır.

Influencer marketing; dijital pazarlama çalışmalarında pazarlama aktiviteleri alanında çokca tercih edilen yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu sayede Influencer olmak, ek gelir elde etmek adına büyük avantajlar sağlamaktadır.

Influencer Marketing Nedir?

Influencer Marketing, markaların ürünleri, hizmetleri veya kampanyaları tanıtmak için çevrimiçi influencerlarla işbirliği yaptığı bir stratejidir. Özel bir sosyal medya takipçisine sahip olan bu etkileyiciler, güvenilirliklerini ve erişimlerini hedef kitlelerinin satın alma kararlarını etkilemek için kullanırlar. Influencer Marketing, influencerların takipçileriyle oluşturduğu güvenden faydalanır ve bu güveni marka bilinirliğini artırmak ve satışları artırmak için kullanır. Ayrıca Instagram Para Kazanma Rehberi yazımızı okuyarak daha fazla şey öğrenebilirsiniz!

influencer türleri

Influencer Türleri

Genellikle influencerlar akla geldiğinde üç türlü hesap sahiplerinden bahsedilir. Gelin bunları yakından inceleyelim.

  • Mega Influencerlar: Mega influencerlar genellikle ünlüler veya milyonlarca takipçisi olan tanınmış kişiliklerdir. Geniş erişimleri onları büyük ölçekli marka bilinirliği kampanyaları için ideal kılıyor. Ancak etkileşim oranları diğer influencer türleriyle karşılaştırıldığında daha düşük olabilir. Verdikleri hizmetler genellikle en maliyetli olanıdır.
  • Makro Influencerlar: Makro influencerların genellikle yüz binlerce ila bir milyon arasında değişen takipçileri vardır. Genellikle belirli alanlardaki liderler olarak kabul edilirler ve önemli erişim ile hedef kitleler arasında bir denge sunarlar. Belirli bir kategoride daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen markalar için idealdir.
  • Nano Influencerlar: Nano influencerların takipçi kitlesi daha küçüktür. Genellikle 10.000’in altında takipçileri bulunur. Ancak yüksek etkileşim oranlarına sahiptirler. Son derece bağ kurulabilir ve güvenilir olarak görülürler. Bu da onları hedef kitleleriyle daha kişisel ve özgün bir düzeyde bağlantı kurmak isteyen markalar için mükemmel kılar. Nano influencerlar özellikle niş pazarlama kampanyalarında etkilidir.

Influencer Paylaşımlarının Özellikleri

Yapılacak influencer paylaşımları özellikleri şu şekilde sıralanır;

  • Dikkat çekici niteliğe sahip içeriklerin üretilmesi gerekir.
  • Popüler olmak istenilen sosyal medya ağı doğru seçilmeli ve oradan daha fazla paylaşım yapılmasına dikkat edilmelidir.
  • Mutlaka en kaliteli görsellerin kullanılması, metinlerin süslenmesi lazımdır.
  • Fotoğraf sanatının tüm incelikleri kullanılmalıdır.
  • Canva, Unsplash, Pexels site ve uygulamalarından yararlanılabilir.

Takipçi Sayısı Artırma Yolları

Gerçekleştirilen doğru paylaşımlarla giderek artan bir takipçi kitlesine sahip olunacaktır. Bununla birlikte organik büyüme hedeflenmesi ilk amaçtır. Farklı yollara girilmesi, satın alma işlemleri yapılması faydadan çok zarar getirecek olup kararlı bir şekilde bu yönde ilerlenmelidir. Bu tip süreçlerle nasıl influencer olunur etkisi de görülür. Sıradışı paylaşımlar yapılması, tepki çekecek tarzda hesabın kullanılması da yine yapılanlardandır. Bot takipçi kadar otomatik yorum alınması da hesap kalitesini bir hayli düşürecektir. Sadık takipçi kitlesi her zaman için uzun süreli kazanımları getirecektir. Ayrıca farklı markalarla iş birliğine girerek çevre genişletilebilir. Diğer influencer olan kişilerle ortak çalışmalar yapılabilir, iletişim kurularak destek alınabilir. Influencer nedir ve nasıl olunur tüm detayları ile sizinle paylaştık, bizi takipte kalmaya devam edin.

SEO ile Google’da üst sıralara çıkmak için SEO Destek kategorisi yazılarımızı okuyabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Influencer, sosyal medya platformlarında içerikler üreten ve bu içerikleri büyük sayıda olan takipçileri ile paylaşan, marka iş birlikleri yürüten ve sosyal medyada etki gücüne sahip kimselerdir.

Sosyal medya platformlarına baktığımızda influencerlar genellikle güzellik, moda, sağlık ve tasarım konularında ürettikleri içerikler ile takipçi kazanmaktadırlar.

Influencer olmak için düzenli olarak içerik üretmek, sürdürülebilir bir paylaşım sirkülasyonu sağlamak ve büyük bir takipçi havuzuna sahip olmak gerekir.

Influencerların ürettikleri içeriklere ve yaptıkları paylaşımlara göre kazançları değişmektedir. Ortalama olarak bir Influencer’ın aylık kazancının 10 bin TL ila 40 bin TL arasında olduğu öngörülüyor.

Teknolojik, modaya uygun , makyaj ve güzellik hakkındaki konularda paylaşımlar yapan kişilere Lifestyle Influencer denir.

Bunun için net bir sayı verilmese de Influencerların takipçi sayılarının yüksek olması önemlidir. Takipçi kitleniz ne kadar büyük ise ürünü pazarlamak için o kadar fazla kişiye ulaşmış olursunuz.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Influencer Nedir? Nasıl Influencer Olunur? Hakkında 8 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 23 Ortalama: 5 )

8 yorum

  1. Tuğba
    Tuğba

    Merhaba İnstagram Çalışanları Aynı Anda 50 100 kişi yazınca Mesajları Silemiyorum ve Sürekli Aç Kapa Yapıp Yeniden Başlatma Canımı Sıkıyor Lütfen Güzel Bir Yazılım Yapın Şuna Bir de İstemediğim Mesaj içeri ve Görüntü Atan Sapıkların Engellenen Kelimelerden Tanıyıp Direkt Bloklamasını İstiyorum Oyzdn Engel Yemek İstemiyorum Böyle Sapıkları Silemiyorum Engel Yiyince Veya Çok Kişiyi Silince Engellenilmek İstemiyorum Ayrıca Beni Çok Sevdiniz Sanırım Önüne Gelene Tanıyor Olabilir Diye Karşısına Çıkarıp Eklemesine Vesile Olduğunuz 450. Kişi de yazınca Şaşırmadım Artık Sağolun😅

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhabalar, istemediğiniz kişileri engelleyerek mesaj atmalarına engel olabilirsiniz. Ayrıca ayarlar kısmından sizlere kimlerin mesaj atabileceğini seçebilirsiniz.

  2. Musa
    Musa

    hesabım çalındı

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram hesabınızın çalınması gibi durumlarda hızlı bir şekilde Instagram destek hattı ile iletşime geçmelisiniz.

  3. Seyma Koksal
    Seyma Koksal

    influencer kelimesini uzun zamandır duyuyordum nedir ne değildir diye merak ettim bilgi almak istedim blogunuzu inceledim ve açıklayıcı oldu tesekkurler

  4. Faik Ozsoy
    Faik Ozsoy

    influencer nedir? sorusuna net ve açıklayıcı bir cevap veren blog yazısı olmus beğendim

  5. Esma Turan
    Esma Turan

    Bu makale, influencer olma yolunda atılacak adımları ve gereklilikleri çok net bir şekilde ortaya koymuş. Özellikle niş bulma ve hedef kitleyi anlama bölümleri çok bilgilendiriciydi. Sosyal medya dünyasında yer almak isteyen herkes için kesinlikle okunması gereken bir yazı.

  6. Arda
    Arda

    Harika bir rehber! Influencer olmanın ne anlama geldiğini ve bu alanda nasıl başarılı olunabileceğini anlatan bu yazı, konuya dair merak ettiğim birçok soruya cevap verdi. İçerik oluşturma ve markalarla çalışma konularındaki ipuçları özellikle faydalıydı. Sosyal medya ile ilgilenen herkesin okumasını tavsiye ederim.