İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur?

2000’li yılların ilk çeyreği biterken, bir çağın da doğuşuna tanıklık etmekteyiz. Bilişim çağı olarak nitelendirebileceğimiz bu dönem ile birlikte, günümüz insanının gündelik hayat içerisinde yaptığı davranışlar ve eylemler baştan sona değişiklik göstermiştir. Bu noktada insanların gelir kalemlerini de etkilemeyi başaran dijital etkileşim araçları, hayatımızın tartışılmaz bir parçası olmayı başarmıştır. Hemen her insanın kullandığı bu araçlar ile birlikte, çeşitli kurumsal ve kurumsal olmayı amaçlan firmalar, potansiyel müşterilerine ulaşmak için eşsiz bir fırsat yakalamıştır. Sosyal medya nedir? Sosyal medya içerisinde vakit geçirerek, doğru zamanda doğru etkileşimi yakalamak, bir meslek kolu haline gelmeyi başararak orta ve uzun vadede hem firma sahiplerine hem de yöneten kişilere fayda sağlatmıştır. Sizlere bugünkü içeriğimiz içerisinde, sosyal medya danışmanı nasıl olunur sorusunu kapsamlı bir şekilde yanıtlayacağız.

Konuya ayrıntılı bir şekilde geçiş yapmadan önce sosyal medya danışmanlığı nedir, sosyal medya danışmanı ne iş yapar gibi konulara değineceğiz. Bu sayede sosyal medya danışmanlık konusuna ilk kez adım atanlara etkili bir rehber olma niyetindeyiz.

Sosyal Medya Danışmanlığı Nedir?

Sosyal medya danışmanlığı ya da sosyal medya menajeri, sosyal medya yönetimi dolayısıyla da dijital pazarlama alanında yetkinliğe sahip kişilerin meslek koludur. Ürün ya da sosyal medya hizmeti satışı yapan küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin marka bilinirliği artırmaktan sorumlu bir alandır. Kısacası sosyal medya danışmanları işletmelerin dijital platfromda halka ilişkileri ya da reklam danışmanları olarak değerlendirilebilir.

Sosyal Medya Yönetimi nasıl yapılır daha detaylı bilgi için buraya tıklayın!

Sosyal Medya Danışmanı Ne İş Yapar?

Genellikle sosyal medya danışmanları firmaların insanla ilişiğinin olduğu her alanda söz sahibidir. Bundan kaynaklı olarak birçok konuda yetkin, deneyimli ve fikir sahibi olmakla yükümlüdürler. Bu noktada sosyal medya danışmanlarının ne iş yaptığını şu şekilde aktarabiliriz:

  • Sosyal platformlarına yönelik modern çağa ayak uyduran, yenilikçi ve disiplinli perspektiflerin yer aldığı eğitimleri yetkinlik düzeylerine göre verebilirler.
  • Marka farkındalığını arttırmaya yönelik pazar araştırması, veri analizi vb.ön çalışmalar yaparlar. 
  • İşletmelerin sosyal medya yönetimini tümden ele alırlar. (Sosyal medya hesaplarının oluşturulması, kurulumu ve ilerleyen dönemde yönetimleri)
  • Sosyal medya platformlarında hedef kitlenin etkilenmesini sağlayan efektif paylaşımlar oluştururlar. (Demografik veriler üzerinden hedef planlaması yaparlar.)
  • İşletmenin nişi farketmeksizin potansiyel müşterileri sayısal olarak arttırmaya yönelik stratejiler geliştirirler.
  • Sosyal ağlar üzerinden uygun dönemler içerisinde etkileyici reklam kampanyaları oluşturur ve yönetirler. Google Ads, Facebook, Instagram danışmanlığı ve türevi alanlarda yapılacak reklamlar için bütçe ve içerik planlaması yaparlar.
  • İşletmelerin web sitelerinde ziyaret etkileşimini arttırarak site trafiğini arttırmayı hedeflerler.
sosyal medya danışmanının nitelikleri

Sosyal Medya Danışmanının Nitelikleri Nelerdir?

İyi ve etkili bir sosyal medya danışmanı olabilmeniz için, çeşitli niteliklere sahip olmanız gerekir. Deneyim havuzunuzla birlikte bu nitelikleri geliştirerek, yeni çağa entegre hale getirmelisiniz. Bu noktada başarının temel anahtarı yenilikçi yaklaşımlar sergilemektir. İnsanların sizinle etkileşim halinde kalmaktan memnun olduğu ya da bakış açılarınızı beğendikleri noktalara yönelip, çevirimiçi ya da fiziksel eğitimleri bu yönlerinizi geliştirebilirsiniz. Şahsınızın güçlü ve zayıf yönlerini analiz ederek nelere sahip olduğunuzu nelere sahip olmadığınızı görmelisiniz.

Tipik bir sosyal medya danışmanın temel nitelikleri şunlardır:

  • Geniş ve yenilikçi bir bakış açısına sahip olmalıdır.
  • Empati kurabilme yeteneğine sahip olmalıdır.
  • Meraklı, araştırmacı ve sorgulayıcı olmalıdır.
  • Sosyal medya platformlarının çalışma mekanizmasına dair altyapıya sahip olmalıdır.
  • Derinlemesine kitle analizi yapabilmelidirler, deyim yerindeyse temel seviyede bir sosyolog olabilmelidir.
  • Reklam kampanyalarının nasıl oluşturulduğu ve yönetildiğine dair bilgilere sahip olmalıdır. Gerektiği noktalarda müşterilerine eğitim verebilecek seviyede olmalıdır.
  • İyi bir takım lideri olmalıdır. Bu noktada dijital pazarlama alanı ile ilintiili çalışan diğer meslek kollarını koodine edebilmelidir.
  • Marka farkındalığı oluşturabilecek düzeyde yaratıcı olmalıdır. Etkili ve vurucu paylaşımlar oluşturabilmenin en büyük paydası yaratıcılıktan geçmektedir.

Mesleğin Avantaj ve Dezavantajları

Her çalışma alanında olduğu gibi sosyal medya danışmanlığında da avantaj ve dezavantajlar olarak ikiye ayırabileceğimiz konular olduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda sosyal medya danışmanı olmak için gereken niteliklere sahip olabilmenin yanı sıra mesleğin iyi ve kötü taraflarını da objektif bir şekilde görebilmelisiniz. Böylece bu alan üzerinde uzun vadede çalışıp çalışamayacağınıza ve hangi ölçüde başarılı olabileceğinizi tespit edebilirsiniz.

Avantajları:

  • İş planınız dolayısıyla günlük çalışma takvimleriniz tamamen size entegre bir şekilde oluşturuluyor. Bu noktada kendinize vakit ayırabileceğiniz zamanlar yaratabilme imkanınız söz konusu.
  • Çalışma alanınızı istediğiniz şekilde tercih edebilirsiniz. Uzmanlığa sahip olduğunuzu düşündüğünüz alanlara yönelerek, başarınıza başarı katabilirsiniz. Ya da nispeten daha tecrübesiz olduğunuz konulara yönelerek, yetkinlik alanınızı genişletebilirsiniz. Buna ek olarak çalışma hacminizi de kendiniz belirleyebilirsiniz. Yerel işletmelere yönelik az ayrıntılı iş alanı ya da global ölçekteki işletmelere daha kapsamlı bir iş alanında yer almak tamamen sizin isteğinizde.
  • Çalışma şeklinizi ya da çalışma ortamınızı kendinize uygun olacak şekilde seçebilirsiniz. Nasıl mı? Bu noktada tercih edebileceğiniz iki farklı yol vardır. İlki freelancer olarak ev ortamında çalışma, ikincisi ise fiziksel olarak bir kuruluşta varlığınızı sürdürmek olacaktır. Hangi koşulda daha verimli olacağınızı düşünüyorsanız, o çalışma stilini kendinize empoze etmelisiniz.
  • Bir kuruluşa bağımlı olmak istemediğiniz noktada, kendinize ait bir ajans kurabilirsiniz. Bu sayede kendi işinizin patronu konumuna gelebilirsiniz. Ayrıca ajans içerisinde farklı iş alanları üzerinden de ilerleme kaydedebilirsiniz.
  • Sosyal medyanın hayatımızın olmazsa olmazı haline geldiği bu zamanlarda, işsiz kalma gibi durum söz konusu bile değil.
  • Kendinizi geliştirdiğiniz ve etik değerlerden sapmadığınız taktirde, her zaman aranılan bir sosyal medya danışmanı haline gelebilirsiniz. Hatrı sayılır meblağda maddi kazanımlar elde edebilirsiniz.

Dezavantajları:

  • Esnek vakitlerde çalışmanın getirdiği avantajın dezavantaja dönüştüğü zamanları da kesinlikle yaşayacaksınız. Acil işlerinizi yetiştirmek için 7/24 bir periyotta, günlük hayatınızdan ödün vererek çalışmak zorunda kalacağınız iş yoğunluklarına denk gelebilirsiniz.
  • Ajans kurduğunuz noktada yalnızsanız, deyim yerindeyse kuruluşun her şeyi siz olacaksınız. Ajansın sosyal medya danışmanının yanı sıra muhasebecisi, sekreteri, içerik üreticisi vb. birçok title’a da sahip olacağınız anlamına gelmektedir. Bu da beraberinde büyük bir iş yükü anlamına gelmektedir. İş yükünün altından kalkamayacağınız noktada, kendinize bir ekip kurmak isteyebilirsiniz ancak bu da masraf kalemlerinizi arttırmaya ve gelir düzeyinizini azaltmaya neden olacaktır. Böyle durumlarda kendinize bir müşteri kotası belirlemek işinize yarayabilir.
  • İşinizin çeşitli zamanlarda zorlaşacağı noktalar olacağını es geçmemelisiniz. Her işte olduğu gibi bu işte de mental ve fiziksel anlamda zorlanacağınız zamanlar olacaktır. Bu nedenle her anlamda sağlıklı bir insan olmanız iş başarınızı büyük oranda etkileyecektir. Sosyal medya danışmanı iseniz, her an hazır olmalısınız.
  • Daima yeniliklere açık olmalısınız. Geleneksel pazarlama yöntemlerini bir kenara bırakarak her zaman yeni ve güncel olana odaklanmalısınız. Bu durumda mevcut iş yükünüze ek olarak, araştırma için zaman aralığı yaratmanız gerektiği anlamına gelmektedir. Sosyal medya danışmanıysanız unutmamanız gereken bir şey var oda her anınızın çok değerli olduğudur.

Sosyal Medya Danışmanı Olmak İçin Neler Gerekir?

Yetenek ve deneyimlerinizi uygun bir alan olduğuna karar verdikten sonra yola koyulabilirsiniz. Yazımızın bu kısmında ideal bir sosyal medya danışmanı olmak için katetmeniz gereken aşamaları sizlerle paylaşacağız. O zaman haydi başlayalım.

sosyal medya danışmanı olmak için hazırlık aşaması

Hazırlık Aşaması

Hazırlık aşaması içerisinde sosyal medya danışmanlığına dair eksik olduğunuzu hissettiğiniz tarafları güçlendirmek için gereken eğitimleri almalı ve konuya yönelik derinlemesine araştırma yapmalısınız. Gereken bilgileri aldığınızı düşündüğünüz noktada, teorik bilgilerinizi pratiğe dökmek ve deneyim kazanabilmek adına kendinize çok fazla standart belirlemeden bir müşteri bulmaya çalışın. Bu noktada bulduğunuz ilk müşteri ve iş alanının şu özelliklere sahip olmasına dikkat edin.

  • Ağırlıklı olarak fikir sahibi olduğunuz bir sektör üzerinden ilk tercihinizi yapın. Örneğin, daha öncesinde bir giyim firmasında satış danışmanı çalıştıysanız bu alana yönelik bir müşteri ile çalışmanız fayda sağlayacaktır.
  • Global çaplı bir kuruluş ilk etapta sizi zorlayabilir, bu nedenle nispeten daha yerel bir işletme kolayca deneyim kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Müşteri bulmayı kolaylaştırmak adına danışmanlık hizmeti adına indirimli ve kampanyalı fiyatlandırmalar yaparak kendinizi cazip bir alternatif haline getirebilirsiniz.

Araştırma ve Analiz

Sosyal medya danışmanı nasıl olunur sorusuna verilecek ilk cevap, hazırlık aşamasının araştırma ve analiz adımından geçmektedir. Bu noktada yönetmek istediğiniz hesabı baştan sona ele almanız gerekmektedir. Bunu bir işletme hesabı olacağını varsayarak, bir kıyafet sayfası oluşturacağınızı varsayalım. Öncelikli olarak bu işletmenin rakibi olan nitelikte (kıyafetlerin hedef kitlesi üzerinden değerlendirilerek) olan sayfalar araştırılmalıdır. Böylece paylaşım standartları ve hangi hedef kitlede, hangi saatte reklam verebileceğinizi bile öğrenmeye başlamış olacaksınız. Sosyal medya planlama ve paylaşımları için doğru aracı belirlemek, bu noktada ikinci adımımızı oluşturacak. Facebook üzerinden işletme hesabı oluşturduğunuz takdirde, Instagram üzerinden de yönetim sağlayabilmektesiniz. Bu sayede de paylaşımlarınızı istediğiniz zamanda ve geleceğe yönelik olarak da oluşturabilmenize olanak sağlanmaktadır. Bu ve buna benzer programlar ile birlikte, instagram hesabınızda olan etkileşimlerden tam verim almayı başarabileceksiniz.

doğru iş plani ve finans yönetimi

Doğru İş Planı ve Finans Yönetimi

Araştırma ve analiz adımlarının ardından elde ettiğiniz verileri yavaş yavaş işlemeye başlamanız gerekmektedir. Bunu da ancak doğru iş planı ve finans yönetimi ile sağlayabilirsiniz. Bu durum yönettiğiniz hesabın paylaşım havuzu ve etkileşimlerini arttırmak adına oldukça önemlidir. Finansınızı doğru yöneterek, en az bütçe ile en yüksek faydayı sağlayacak reklam paylaşımlarını yapabilmenize olanak sağlanacaktır. Projenizi hazırlarken, iş ortaklarınız ve projeyi hazırladığınız yöneticilere sunum yapmak için Trello gibi 3. Parti programlar kullanabilirsiniz. Bu sayede hem siz iş ortaklarınızla daha verimli çalışma olanağı yakalarken, hem de iş yöneticiniz de sizin hangi aşamada olduğunuzu daha net bir şekilde gözlemleyebilecektir.

Tasarım Şablonu ve Paylaşım Planı

Hazırlık aşamasının son adımında, doğru tasarım şablonlarının oluşturulması gerekmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin 4’ü milli, 2’si de dini olmak üzere 6 farklı bayramı bulunmaktadır. İlk olarak bu bayram paylaşımlarını 1 yıllık önceden hazırlayabilirsiniz. Bu sayede elinizde olan şablonları değerlendirmek ve alternatifleri gerçek bir program üzerinden değerlendirebilmek mümkün olacaktır. Geleceğe yönelik program hazırlayacağınız için bu size ve işinize de fayda sağlayacaktır.

Hazırlık aşaması sektöre yeni başlayacak kişiler için taşıdığı önem kadar sektörden ekmek yemeyi başaran mevcut sosyal medya danışmanları açısından da oldukça önemlidir. Müşterilerin işini ve hedef kitlesini doğru anlamak, dijital markalaşma sürecini doğru sürdürmek, etkileşimi arttırabilecek pazarlama teknikleri geliştirmek, sosyal medya araçları listesinin tamamına hakim olmak, ücretli kampanyalar ile ilgili deneyim sahibi olmak ve doğru raporlamayı hazırlayabilmek bu alanda vazgeçilmez yapılardır.

Kurulum Aşaması

Sosyal medya danışmanlığının bir diğer adımı da kurulum aşamasıdır. Bu aşama içerisinde hazırlık aşamasında atılacak olan adımlar biraz daha detaylandırılarak, gelişim modeli ve çalışma katsayısı ete kemiğe büründürülür. İlk olarak kendi işletmeniz ya da dışarıdan çalışmayı hedeflediğiniz müşterilerinize hangi hizmetleri sağlayabileceğinize daha kapsamlı olarak bakmak ve değerlendirme yapmak durumundasınız. Örneğin, grafik tasarım konusunda Photoshop üzerinden mi çalışacaksınız, yoksa alternatif programlar mı düşünüyorsunuz? Metin konusunda desteğe ihtiyaç duyacak mısınız ya da metinleri profesyonel bir dış ekipten mi sağlamaktasınız? Video çekimi ve fotoğraf çekimi noktasında profesyonel bir hizmet sağlayabilir misiniz? Bu ve bunun gibi sorular, sizin sağladığınız hizmette tek başına bir kalem oluşturacağı için, buna uygun olarak da fiyatlandırma hazırlamanız büyük önem taşıyacaktır.

Network Ağı Oluşturma

İlk müşterinizin bulmanızın ardından işlerinizin devamının gelebilmesi için sektöre pragmatist bir bakış açısı ile yaklaşarak doğru bir network ağı oluşturmalısınız. Mesleğinizin ilerigelenleri ile sosyal medya platformları üzerinden ya da yüz yüze tanışarak faydalı etkileşimler kurabilirsiniz. Bu noktada deneyimlerinden yararlanabilirsiniz. Hatta yeni iş projeleri ile ortaklık teklifinde bulunabilirsiniz. Etkileşim kurma noktasında iletişim ağınızı sosyal medya kanallarının dışına da çıkartmalısınız. Alanınıza entegre eğitim, konferans, panel ve tanıtım gibi etkinliklere katılarak potansiye müşteri havuzunuzu da genişletebilirsiniz.

doğru fiyatlandırma ve hizmet tanımı

Doğru Fiyatlandırma ve Hizmet Tanımı

Doğru müşteriye, doğru fiyatı vermek oldukça önemlidir. İlk müşteriniz için fiyattan biraz feragat etmeniz gerekebilir ancak ilerleyen zamanlarda bu ideoloji ile hareket etmek sizi kayba uğratabilir. Bu işin “Taş attım da kolum mu yoruldu?” atasözü ile uzaktan yakından ilişkisi olmadığını hatırlatmakta fayda var. Bu tam zamanlı ve tam anlamıyla dikkatin üzerinde olmasını isteyen bir iştir. Yani gelir elde etmek adına her firmaya ederinden az fiyat vermek ya da aynı zamanda birden fazla firma ile çalışmak maalesef size olumsuzluk yaratabilecektir. Buna dikkat etmenizde fayda olacaktır. Müşterileriniz ile görüşürken, doğrudan fiyat vermekten kaçınarak, sektörü ve sağlayabileceğiniz hizmetleri de o yüzden detaylı şekilde aktarmanız gerekmektedir. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefler oluşturmalısınız. Anlaşmayı sağladığınız taktirde hazırlık aşamasına geri dönerek, sahip olduğunuz yetenekleri ve iş deneyimini doğru planlama ile hazırlayarak paylaşımları oluşturmaya başlayabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Reddit Nedir? Kullanımı

Ekip Oluşturma

Sosyal medya danışmanı olarak kurumsallaştmaya karar verdiğiniz zaman yanınıza ekip arkadaşları alabilme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Her şeye yetişebilmeniz imkansız. Bu noktada ilk müşterinizin ardından yanınıza çalışan alma opsiyonunuzu değerlendirmeniz daha sağlıklı olacaktır. Çünkü ilk iş deneyiminizden sonra nelere hakim olup olmadığınızı net bir şekilde görebilirsiniz. Bu sayede ajansınızın ihtiyaçlarını keşfedebilirsiniz. Ekip kurmak için aşağıdaki iş alanlarındaki profesyonellerle görüşüp anlaşabilirsiniz.

  • Dijital pazarlama uzmanı:  Müşteri ve ajansınızı takip edenlerle etkileşim kuran, içerik stratejisi ve planlaması, performans değerlendirmesi ve veri analizi noktasında sosyal medya danışmanına destek sağlayan kişidir.
  • Web tasarımcı – SEO uzmanı: Web sitenize yönelik yapacağınız çalışmalarda sizinle işbirliği yapacak kişidir. Site tasarımınızdan arama motoru optimizasyonlarınıza değin pek çok alanda hizmet sağlamaktadır. Web tasarımcısı ve SEO uzmanı duruma göre ayrı iş kalemleri olarak da düşünülebilir.
  • İçerik üreticisi: Metin, video, görsel alanlarında yaratıcı ve kurumsal içerikler üreterek ön plana çıkmanıza yardımcı olabilecek kişidir. Ajansınızı varlığını çevrimiçi olarak sağlamanıza yardımcı olmaktır.

Ekip oluşturma noktasında, freelancer ya da fiziksel bir ajan çalışanı tercih edebilirsiniz. Freelancer iş ortaklığı kurduğunuzda birim hizmet başına ücret ödersiniz, ancak fiziksel bir çalışan düşündüğünüzde ise sabit bir maaş durumu söz konusu olmaktadır. Bu durumda sermayeye endeksli bütçenizi göz önünde bulundurmalı ve hangisinin sizin adınıza avantajlı olacağına karar vermelisiniz.

pazarlama aşaması

Pazarlama Aşaması

Bu noktada hem yaptığınız hizmetleri hem de referansları aktarmanız gerekmektedir. Doğru bir pazarlama aracı oluşturmanız, yaptığınız işlerde olduğu kadar kendinizi pazarlamanızda da büyük önem arz etmektedir. Kendinize kişisel bir web site oluşturmalı, sosyal medyada bireysel hesaplarınızın tamamında yaptığınız sosyal medya hizmetleri ve standartları aktarmanız gerekmektedir. Belirli bir marka adı altında da yaptığınız işleri pazarlayabilirsiniz, alternatif olarak kendi adınızla da piyasaya çıkabilirsiniz. Müşterilerinize bu noktadan itibaren ulaşmak için çeşitli yollar deneyebilirsiniz. R10, Facebook grupları, bionluk gibi adreslerden yaptığınız işler ile ilgili insanlara ulaşabileceğiniz gibi, arama motorları üzerinden doğrudan reklam da verebilirsiniz. Arama motorunda doğru sonuçlarda hedeflediğiniz müşterilere çıkmak için de düzenli olarak blog yazısı oluşturarak SEO alanında da sitenize yatırım yapmanız gerekmektedir. Blog yazılarını arzu ederseniz doğrudan kendiniz yazabileceğiniz gibi profesyonel içerik yazımı hizmeti de alabilirsiniz. Hazırladığınız içeriklerle çeşitli etkileşim alanlarında paylaşım yapabilirsiniz ve sitenize organik ziyaretçi çekebilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Sosyal Medya Yönetimi Rehberi
Sosyal Medya Yönetimi Rehberi

Sosyal medya, günümüzde işletmelerin hedef kitleleriyle etkileşim kurmasının ve markaların bilinirliğini arttırmasının en etkili yollarından biri hali...

Sosyal Medya İle Para Kazanma Rehberi
Sosyal Medya İle Para Kazanma Rehberi

Sosyal medya, günümüzde sadece kişisel paylaşımlar yapmanın ötesine geçerek bir gelir kaynağı haline gelmiştir. İster bir influencer olun, ister bir g...

Sosyal medya hesaplarına ek olarak kendinize bir YouTube kanalı açarak; sosyal medya yönetimi, içerik oluşturma stratejileri ve dijital pazarlama alanında faydalı videolar meydana getirebilirsiniz. Unutmamanız gerekir ki, YouTube ile daha geniş kitlelere erişebilir, ününüzü daha kısa süre içerisinde sektöre yayabilirsiniz.

İşinizi ve kendinizi aktarabildiğiniz noktada, kişisel ve mesleki gelişiminizi de attırarak olası iş hacminizi daha üst bir seviyeye taşıyabilirsiniz. LinkedIn gibi alanlarda kişisel sayfanız ve başarılarınız ile ilgili paylaşımlarda bulunarak profesyonel gözükebilirsiniz. Sosyal medyanın gücünü tam anlamıyla kullanmalısınız ve bu anlamda her platform üzerinde kurumsal bir kimlik yaratmalısınız.

Yürütme Aşaması

Yürütme aşamasında ise hem müşterilerinize sağladığınız hizmette hem de kendinize yaptığınız yatırımda sürekli olarak güncel kalmanız gerekmektedir. Sektörün bağlı olduğu bütün kollar hakkında minimal bilgi seviyenizi, oluşan bütün takip araçları ile birlikte araştırmalı ve yeni haberleri olabildiğince hızlı değerlendirerek reaksiyon göstermelisiniz. Örneğin sosyal medya içerisinde son dönemde özellikle Instagram içerisinde, çeşitli dijital pazarlama araçlarının anlatım tarzları “kaydır” postları ile birlikte aktarılmaya başlandı. Bu gibi çalışmaları siz de yakalayarak, hem müşterilerinizi hem de bireysel çalışmalarınızı güncel tutabilirsiniz.

Güncel olma durumu, sizin iş alanında gelişiminizi de etkileyeceği için birçok eğitim programı ve kursa da katılım gösterebilirsiniz. Udemy ve YouTube gibi platformlardan birçok dijital pazarlama aracı hakkında eğitim alabilirsiniz. Bu yeni iş kolları yaratmanızda size ayrıcalık tanıyacaktır.

Sosyal Medya Danışmanlarının Kullanabileceği 5 Yararlı Araç

Sosyal medya yönetimi için gerçekleştireceğiniz iş faaliyetlerinde çeşitli araç ve uygulamalardan faydalanarak veri analizi, hedef kitlesi ve anahtar kelime araştırmaları yapabilirsiniz. Kariyer hedeflerinizi gerçeğe dönüştürmenize yardımcı olacak 5 araç şunlardır:

  • Awario: Instagram, Twitter, Facebook, Reddit gibi sosyal medya devlerindeki güncel haberleri, forumları takip etmenizi sağlayacak bir araçtır. Awario sayesinde müşterilerinizin online konumlarından anında haberdar olabilirsiniz. Bunlara ek olarak sosyal medya platformlarına endeksli anahtar kelime araştırması da yapabilirsiniz.
  • SproutSocial: Reklam kampanyalarınızı yönetip izleyebileceğiniz, performans değerlendirmesi ve veri analizi yapabileceğiniz kısacası sosyal medya plaftormlarını tek bir elden yönetebileceğiniz efektif bir araçtır. Tüm bunların yanı sıra etkin raporlama teknikleri ile de ön plana çıkmaktadır. Google Analytics ile entegre bir şekilde çalışabilen araç sayesinde site trafiğinin kontrolünü doğrudan sağlayabilirsiniz.
  • Rival IQ: Sosyal medya platformları üzerinden yaptığınız paylaşımların performansını izleyebileceğiniz, hesaplarınızı baştan aşağı analiz edebileceğiniz eşsiz bir uygulamadır. Rival IQ ile yaratıcılığınızı konuşturmanıza fırsat sağlayacak alanlar oluşturabilirsiniz. Çünkü araç içerik keşfi için harika.
  • SEMRush: Ağırlıklı olarak SEO uzmanlarının ihtiyaç duyduğu bir araç olsa da, anahtar kelime analizi sosyal medya danışmanlarının da ihtiyaç duyduğu bir alandır. SEMRush’ı kullanarak reklam kampanyalarınız için rakip analizi yapabilir,doğru anahtar kelime kombinasyonları ile başarılı çalışmalar gerçekleştirebilirsiniz.
  • Envato Elements: Envato Elements ile sosyal medya paylaşımlarınız için telifsiz görsel, video, grafik vb. alanlarda kaliteli içerikler tedarik edebilirsiniz. Doğru zamanda etkili paylaşımlar oluşturarak, hedeflediğiniz başarıları elde edebilirsiniz.

Bu araçlara ek olarak yapacağınız araştırmalarla farklı araçlar da keşfedebilirsiniz. Çalışma alanınız ne olursa olsun gerçek zamanlı veriler sağlayabileceğiniz ve profesyonel destek alabileceğiniz araçlar işinize fazlası ile yarayacaktır.

Sosyal Medya Danışmanı Kontrol Listesi (Checklist)

Sonuç

Sosyal medya danışmanlığı sanıldığı gibi kolay bir iş değildir. Yazımızda bahsettiğimiz gibi her aşamayı disiplinli ve koordineli bir şekilde düşünmelisiniz. Deyim yerindeyse her bir ayrıntıyı ince eleyip sıkı dokumalısınız. İşinizi sağlam temellere dayandırdığınız takdirde üstesinden gelemeyeceğiniz bir zorluk kalmayacaktır. Ayrıca Sosyal medya yönetim araçları yazımızı inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bir ürün ya da hizmetin pazarlamasını yapan, sektörel oluşumların sosyal medya üzerinden algı yönetimi prensibi ile hedeflenmiş kitlelere tanıtımını yapan iş koludur.

Aşamaları; hazırlık, kurulum, pazarlama ve yönetim aşamalarıdır.

Genellikle sosyal medya danışmanlarının kazanacağı tutar, yaptıkları işin kapsamına göre değişiklik gösterir. Aylık periyotta 3.000 – 4.500 TL arasında bir meblağ olarak belirtilebilir.

Bir sosyal medya danışmanı reklam kampanyaları hazırlayarak, sosyal medya üzerinde ki verileri kullanarak rakip markaları gözlemleyerek sosyal medya hizmeti sunar.

İyi bir sosyal medya uzmanı olmak için ilk önce sosyal medyayı aktif olarak kullanmak ve bilgi sahibi olmak gerekir. Kampanyalar geliştirmeli ve bloglara içerik hazırlamak iyi bir sosyal medya uzmanı olmak için gereklidir.

Sosyal medya danışmanı ile çalışmak markanız açısından maddi geliri arttırmanın yanı sıra markanızın bilinirliğini en üst safhaya taşır.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Sosyal Medya Danışmanı Nasıl Olunur? Hakkında 4 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 50 Ortalama: 5 )

4 yorum

  1. Mehmet Ali BİROL
    Mehmet Ali BİROL

    Sosyal medya danısmanı nedir nasıl olunur bunun hakkında açıklayıcı bilgilere yer veren güzel bir blog

  2. Necdet Cakmak
    Necdet Cakmak

    Hep merak ettiğim bir konuydu aslında sosyal medya danısmanı nasıl olunur diye merakımı gidermiş oldum teşekkürler

  3. Mustafa
    Mustafa

    Bu makale, sosyal medya danışmanı olma yolunda izlenecek adımları açık ve anlaşılır bir şekilde sunmuş. Özellikle sektördeki trendleri takip etme ve sürekli öğrenme vurgusu çok yerinde. Sosyal medya alanında kariyer yapmayı düşünen herkes için pratik ve değerli bir kaynak.

  4. Elif
    Elif

    Sosyal medya danışmanlığına giriş için harika bir rehber! Stratejik planlama ve içerik yönetimi konularındaki bilgiler özellikle dikkat çekici. Bu alanda uzmanlaşmak isteyenlere yönelik detaylı ve faydalı öneriler içeriyor. Kesinlikle tavsiye ederim.