İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

2024 Instagram Trendleri Nelerdir?

İşletmenizin sosyal medya platformlarındaki görünürlüğünü korumak istiyorsanız trendleri takip etmeye önem vermeniz gerekir. Özellikle Instagram söz konusu olduğunda kullanıcıların hızlı değişen ilgileri, işe yarayan stratejiler belirlemenizde etkileyici bir faktördür. Yazımızda “2024 Instagram trendleri nelerdir?” sorusuna cevap arayarak kullanabileceğiniz yöntemleri gözden geçireceğiz.

Global anlamda bir milyara ulaşan aktif kullanıcısı sayısıyla Instagram, günümüzün en önemli sosyal medya platformlarından biridir. Eğer sosyal medya pazarlamasıyla ilgilenen bir girişimciyseniz Instagram, sahip olduğu etkileşim fırsatlarıyla ilginizi çekecek mecraların başında gelir. Instagram kullanarak işletmenizin başarısını ciddi oranda artırmanız mümkündür. Ancak çok kullanıcıya sahip olan sosyal medya platformlarının acımasız olduğunu da belirtmek gerekir. Dolayısıyla kullanıcı trendlerini takip etmemek tüm çabalarınızın boşa gitmesine neden olabilir. Etkileyici pazarlama taktiklerini uygulayabilmeniz için doğru araçları ve trendleri gözden kaçırmamalısınız. Bu doğrultuda 2024 Instagram trendlerini sizler için sıraladık. Gelin şimdi bu trendleri detaylı bir biçimde inceleyelim.

1. Gönderiler Değil Hikayeler İlgi Odağı

Öncelikle Instagram hikayelerinin toplamda günlük 500 milyon izleyiciye ulaştığını vurgulayalım. Bu gerçekten inanılmaz bir rakam. 2024 Instagram trendlerine de göz attığımızda hikaye paylaşımlarının yerini koruduğunu söyleyebiliriz. Instagram hikayeleri; kullanıcıların aileleri ve arkadaşlarıyla farklı yoldan etkileşim kurdukları en popüler araçlardan biri olmayı sürdürüyor. Bunun aksine Instagram gönderileri ise yalnızca yüksek çözünürlüklü içerikler paylaşmak için kullanılıyor. Elbette standart gönderiler de Instagram profiliniz açısından hala önemli. Ancak Instagram hikayelerine kıyasla popülerliklerini yitirdikleri de bir gerçek.

Instagram gibi diğer sosyal medya platformlarında da kronolojik paylaşımların öneminin azaldığını gözlemlemek mümkün. Bu durum Instagram söz konusu olduğunda hikaye konseptinin güçlenmesi olarak karşımıza çıkıyor. İşletmeler dahil olmak üzere çoğu Instagram kullanıcısı ürünlerini ya da fotoğraflarını standart gönderiler değil hikayeler üzerinden paylaşıyor. Özellikle kronolojik paylaşımların öneminin azalması işletmeler için iyi bir fırsat olarak değerlendirilebilmektedir. İlgi çekici ve hedefe yönelik tek bir Instagram hikayesiyle bile ciddi ölçüde etkileşim alabilirsiniz.

instagram hikayeleri

2. Hikaye Filtrelerinde Artırılmış Gerçeklik Unsurları Kullanmak Yükselişte

Instagram’da içeriklerinizi tanıtmanın en pratik yollarından biri de etkileşimli paylaşımlar yapmaktır. Bu doğrultuda uygulama, Instagram’da hikayelerde kullanılmak üzere üçüncü kişilerin farklı filtreler tasarlamasına izin veriyor. Dolayısıyla 2024 yılında markanıza özel filtrelerin kullanıcılar tarafından kullanılması ve paylaşılması bilinirliğinizi artıracak yöntemlerden biri olarak öne çıkabilir. Instagram trendleri arasında listenin başında gelen bu özellik ile farkındalık yaratmak artık çok kolay.

3. Instagram Hikayelerinde Ses Kullanımı Artıyor

Özellikle Instagram ve Facebook üzerinde gerçekleştirilen araştırmalar, kullanıcılar müzik ve seslendirmeden hoşlandığını gösteriyor. Ses olmaksızın yapılan tasarımlar da ilgi çekmeye devam etse müzik ve ses içeren hikayelerin daha iyi etkileşim aldığı bir gerçek. İstatistiklere göre bu türden paylaşımlar sessiz paylaşımlara göre yüzde 80 daha iyi bir performans gösteriyor. Ayrıca kullanıcıların yarısından fazlasının Instagram hikayelerini cihazlarının sesini açarak keşfettiği de ilgi çekici bir başka veri. Her ne kadar Instagram aslında görsel paylaşımına dayalı bir platform olsa da tüm bu araştırmalar ses kullanımının giderek artacağını gösteriyor olabilir.

4. Platform Üzerinden Doğrudan Alışveriş

Geçmişte, Instagram kullanılarak yapılan pazarlama stratejileri daha çok harici sitelere link vermek üzerine kuruluydu. Bir kullanıcı işletmenizin reklamını görür ve bu reklama tıklayarak tarayıcı üzerinden sitenize ulaşırdı. Ancak günümüzde bu yöntemin daha az tercih edilen bir strateji olduğunu belirtmeliyiz.

Bugün pek çok kullanıcı Instagram’ın yeni alışveriş özelliğini kullanmayı tercih ediyor. Dolayısıyla 2024 yılında pek çok işletmenin takipçilerini müşterilere dönüştürmesi muhtemel gözüküyor. Nitekim kullanıcı alışkanlıklarının da daha pratik olana doğru yönelmesi bu durumu destekliyor. Bu doğrultuda pek çok insan harici bir siteye gitmek yerine kullandıkları platform üzerinden alışverişi tamamlamayı daha kullanışlı buluyor.

instagram alışveriş

5. Keşfet Sekmesi Artık Daha Ön Planda

Elde edilen istatistiklere göre her gün 200 milyondan fazla kullanıcı Keşfet sekmesini kullanmaktadır. Bildiğiniz gibi Keşfet sekmesi takip ettiğiniz insanların dışında paylaşımlarla karşılaşmanıza imkan veriyor. Ancak genel olarak bu sekmenin kişiselleştirilmiş olduğunu söylemekte yarar var. Keşfet sekmesinde yer alan gönderiler daha çok kullanıcının geçmiş arama ve takip bilgilerine dayanmaktadır.

Yine de Keşfet sekmesinin giderek artan popülerliği Instagram’ın içerik açısından çok daha zengin bir yer halini almasına olanak tanımaktadır. Keşfet sekmesini kullanarak sanattan seyahate, dekorasyondan sağlığa pek çok kategoride içeriğe ulaşmak mümkün. Bu anlamda Instagram pazarlamacılığına yönelen işletmelerin bu sekmeyi gözden kaçırmaması gerekiyor. Gönderilerin Keşfet alanına geçmesi için kullanılacak belli bir yöntem yoktur. Ancak bu anlamda gönderilerin Keşfete girme ihtimalini aşağıdaki ipuçlarını kullanarak arttırabilmeniz mümkün:

  • Gönderilerinizde doğru hashtag’leri kullanmaya özen gösterin.
  • Uygun zamanlarda postlarınızı yayınlayın.
  • Postlara konumunuzu eklemeyi ihmal etmeyin. Bu sayede yerel takipçi kitlenize erişim sağlayabilirsiniz.
  • Postlarınızda hedef kitlenizle etkileşime geçin.

6. Reels Kullanımının Artması Bekleniyor

Kullanıcıların 15 saniyelik kısa videolar çekerek filtrelerle düzenlemesine imkan veren Reels, yeni Instagram özelliklerinden biri. Henüz 2020 yılının Ağustos ayında hizmete sunulan fonksiyon pek çok kullanıcı tarafından oldukça beğenildi. Özellikle TikTok platformunun gördüğü ilgiden sonra Instagram’ın da benzer bir özellik getirmesi şaşırtıcı olmasa gerek.

Aynı şekilde TikTok’un ilgi odağı olmasından yola çıkarak pek çok sosyal medya uzmanı Reels özelliğinin 2024’de popüler hale geleceğini düşünüyor. Bilhassa bazı ülkelerde TikTok’un yasaklanıyor olması, gelecekte bu tür bir etkileşimin tamamen Instagram’a kalmasını sağlayabilir. Nitekim ABD’de yapılan araştırmalara göre Reels özelliğinden sonra TikTok’ta geçirilen süre azalırken Instagram’da yakın oranda bir artış meydana gelmiş. Ayrıca Instagram reels hakkında sitemizden kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

instagram reels

7. Instagram Live Hızla Büyüyor

Özellikle pandemi döneminde en çok popülerlik kazanan Instagram özelliklerinden biri canlı yayınlar oldu. Ülkemiz de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde kullanıcılar Instagram üzerinden etkileşimli canlı yayınlar gerçekleştirdi. Öyle ki pek çok televizyon ünlüsünün bile bu platformdan yayınlar gerçekleştirdiğine tanıklık ettik. İstatistiklere göre pandemi döneminin başlamasıyla birlikte Instagram Live’ın kullanımı yüzde 70 gibi dev bir büyüme göstermiş.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

2024 yılına baktığımızda da en azından kısa vadede hayatın benzer şekilde geçeceğini söyleyebiliriz. Dolayısıyla Instagram stratejileri geliştirmek isteyen girişimcilerin Instagram Live’ı gözden kaçırmaması son derece önemli. Bu anlamda tıpkı 2020 gibi 2024’ün de en büyük trendlerinden biri Instagram Live’ın olabilmesi mümkündür.

8. IGTV İçerik Üreticileri İçin Bir Alternatif Olabilir

2024’de öne çıkabilecek son trend olarak IGTV, yani Instagram TV özelliğinden bahsedebiliriz. Uzun süreli video formatlarına yönelik geliştirilen IGTV ayrı bir uygulama olarak da kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca bu videolara Instagram uygulaması içerisinden de ulaşmak mümkün. Muhtemelen gelecekte geliştiriciler bu iki uygulamayı birbirinden ayıracaktır. Bu anlamda IGTV’nin istenen popülerliği yakalamasını bekliyor olabilirler.

IGTV içerik üreticilere uzun videolar üretme imkanı veriyor. Bu videolar aracılığıyla üreticiler reklam fırsatlarını değerlendirerek gelir elde edebiliyor. Bu açıdan IGTV’nin YouTube’la rekabete girdiğini söyleyebiliriz. Instagram çalışanları 2024 yılında IGTV ile ilgili çeşitli geliştirmeler yapacaklarını vadetmişlerdi. Bu nedenle diğerlerine oranla daha düşük şans versek de bu özelliğin de bir anda popüler olması halinde şaşırmamak gerekir. 2024 Instagram trendleri hakkında tüm detayları sizinle paylaştık, bizi takip etmeye devam edin.

Instagram İçerik Stüdyosu hakkında detaylı bilgi blog yazımızda!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

IGTV, Instagram Live, Reels videoları, hikaye ve Keşfet alanları Instagram’ın 2024’ün trendleri haline gelmiştir.

Postların Keşfet alanına girmesinin doğrudan bir formülü yoktur ancak doğru hashtag kombinasyonları, uygun zamanda yayın ve konum etiketleri gibi paylaşım stratejileri bu ihtimali arttırmaktadır.

fun #food #beauty #instalike #fitness gibi etiketler popüler Instagram etiketleridir.

Instagram Reels kullanıcıların videolar çekip müzik ve görsel efektlerle bu videoları süsleyip paylaşmasıdır.

IGTV kullanıcıların uzun videolar paylaşabilmesini sağlayan trend bir özelliktir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
2024 Instagram Trendleri Nelerdir? Hakkında 7 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 50 Ortalama: 5 )

7 yorum

  1. Emre
    Emre

    Hesap çalındı başkaları elinde. Kapatılmasını istiyorum derhal

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, Instagram destek merkezi ile iletişime geçmeyi denediniz mi acaba?

  2. Aynur
    Aynur

    Benim instingram sayfam işletme sayfam sponsorlu reklam atamıyorum fecebook işletme sayfama bağlayamıyorum ve ulaşabileceğim bir muatap bulamıyorum Lüftrn ilgilenirmisiniz instingramın neden müşteri hizmetleri yok bu sorununa çözüm üretecek

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, Instagram destek merkezi bulunmaktadır. Bu merkez üzerinden taleplerinizi iletmeniz mümkündür. Destek merkezine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz. https://help.instagram.com/

  3. Serhat aykutlug
    Serhat aykutlug

    Eski Istegram ma giriş yap

  4. Uğur Çiftçi
    Uğur Çiftçi

    instagram trendleri nedir nelerdir gayet güzel anlatmıssınız tesekkurler

  5. Abdullah
    Abdullah

    instagram trendleri günden güne değişiyor artık dün trend olan birşey aniden trendlerden düşebiliyor çok hızlı herşey