İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Reels Hazırlama Rehberi

Instagram Reels videoları çıkış yaptığı günden beri popülerliğini koruyor. İnternetin en sevdiği içerik formatı olan kısa videoların Instagram ayağı olan Reels, içerik üreticilerinin yaratıcılıklarını paylaşmalarına olanak sağlıyor. Peki Reels nasıl yapılır? Instagram Reels hazırlama konusunda hangi noktalara dikkat edilmeli?

Instagram Reels Hazırlama Adımları 

Instagram Reels hazırlama için aşağıda yer alan adımları tek tek uygulamaya almanızı tavsiye ederiz. 

  • Müzik ekleyin, 
  • Reels uzunluğu belirleyin, 
  • Hızı ayarlayın, 
  • Efekt ekleyin, 
  • Zamanlayıcıyı ayarlayın, 
  • Hizalama özelliği kullanın, 
  • Video optimizasyonu yapın, 
  • Paylaşım yapın.
reels müzik ekleme

Müzik Ekleyin 

Instagram Reels videonuza eklediğiniz müzik çok önemli. İnternette paylaşılan video içeriklerinin çoğuna bir sesin ya da bir şarkının bir parçasının eşlik ettiğini fark etmişsinizdir. Instagram Reels’e gelince de aynı durumla karşılaşıyoruz. Bu yüzden trendleri takip etmek ve yükselişte olan seslerin farkında olmak, Reels videosu hazırlamanın önemli bir adımı. Instagram Reels izlenme sayısı arttırmak istiyorsanız içeriğinizle alakalı ve trend bir ses bulmanız işinize yarayacaktır.  

Reels Uzunluğunu Belirleyin 

Reels videonuzun uzunluğu da özen göstermeniz gereken bir diğer konu. Öncelikle Reels uzunluk konusunda bazı temel bilgileri hatırlamak gerek. Instagram, 15 dakikadan kısa süren bütün videoları Reels olarak paylaşıyor. Fakat tahmin edeceğiniz üzere Reels videolarının büyük bir kısmı bu kadar uzun değil. Instagram’ın verdiği bilgiye göre, 90 saniyenin altında olan videolar daha fazla görünürlük elde ediyor. İzleyici kitlesinin dikkatini çekmek için, “tadımlık” olarak nitelendirebileceğimiz kısa videoları tercih etmek gerekli. Yani izleyicilerin ilgisini çekmeyi amaçlıyorsanız, 2 ve 10 saniye aralığındaki Reels videoları ideal uzunluktadır. 

reels hız ayarlama

Hızı Ayarlayın 

Konu Reels videonuzun hızına gelince, uygulama üzerinden bunu ayarlamanız mümkün. Videonuzu çekmeden önce belirleyebileceğiniz hız seçenekleri mevcut. Yeni Reels oluşturmak istediğinizde ekranın sol tarafında göreceğiniz hız ayarlama kısmı, size bu seçenekleri sunar: 

  • 0.3x,  
  • 0.5x,  
  • 1x,  
  • 2x,  
  • 3x,  
  • 4x.  

Bu seçenekler ile videonuzu yavaşlatabilir veya hızlandırabilirsiniz. Seçtiğiniz hız sadece videoyu değil, eklediğiniz sesi de etkiler. Eğer daha önceden tamamlanmış bir klibin hızını ayarlamak istiyorsanız, bunun için bir video düzenleme uygulaması kullanmanız gerekecek.  

reels efekt ekleme

Efekt Ekleyin 

Efektler de Reels videolarının görünürlüğünü arttırabilecek önemli etkenlerden biri. Videonuza doğru efektleri ekleyerek görsellik konusunda artı puan kazanabilirsiniz. Efektlere ulaşabilmek için, birçok özellikte olduğu gibi Reels paylaşım ekranını açmanız yeterli. Ekranın sol köşesinde Instagram efekt ekleme seçeneğiyle karşılaşacaksınız. 

Zamanlayıcı Ayarlayın 

Zamanlayıcı özelliği, Reels çekiminde size en çok yardımcı olacak özelliklerden biri. Zamanlayıcınızı 60 saniyeye varan süre boyunca ayarlayabilirsiniz. Bu özelliğe erişim sağlamak da oldukça basit. Reels paylaşımı seçtikten sonra, ekranın sol köşesinde zamanlayıcı butonunu görebilirsiniz. Bu butona tıkladıktan sonra zamanlayıcıyı istediğiniz süreye ayarlayabilirsiniz. Videonuzu çekmeye başlamadan önce geri sayımın başladığını görebilirsiniz. Bu geri sayımın ne kadar süreceğine de kendiniz karar verebilirsiniz. Seçenekleriniz, 3 veya 10 saniye. Zamanlayıcı özelliği sayesinde zaman sınırlaması konusundaki endişeleriniz ortadan kalkar.  

Hizalama Özelliğini Kullanın 

Bu özellik, içerik oluşturucuların önceki video kliplerini bir sonrakinin üzerine kaplamasına olanak tanıyarak, ikisini hizalamayı ve kusursuz bir geçiş oluşturmayı sağlar. Hizalama özelliği yalnızca videolarınızın daha iyi görünmesini sağlamakla kalmaz, aynı zamanda çoklu çekim ihtiyacını azaltarak zaman kazandırır. Hizalama özelliğini kullanmak oldukça kolay. Instagram’da yeni bir Reels oluşturmaya başlamak için “+” simgesine tıklayın. İlk videonuzu kaydedin ve sonrakini eklemeye hazır olduğunuzda ekranın sol tarafındaki Hizala düğmesine tıklayın. Videolar arasında kesintisiz geçişler oluşturmak için Hizalama özelliğini kullanarak kayda devam edin. 

Video Optimizasyonu Yapın 

Reels videonuzu en iyi haline getirmek için göz önünde bulundurmanız gereken bazı detaylar var. İşte videonuzu optimize etmek için izleyeceğiniz bazı yollar: 

  • Yazı ekleme: Eklediğiniz yazılar, videonuzun daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir. Burada dikkat etmeniz gereken şey, ekleyeceğiniz metnin uzunluğu ve ekranda kalma süresinin uyum halinde olmasıdır. Yazının izleyicilerin okuyabileceği uzunlukta ve sürede görünür kalmasına önem göstermelisiniz. Videonuza yazı eklemek için Reels paylaşım sayfasındaki “Aa” butonuna tıklamanız gerekli. 
  • Şekil çizme: Reels videolarına çizimler de ekleyebilirsiniz. Bunun için izleyeceğiniz yol ise şu şekilde: Videonuzu kaydettikten sonra ekranın sağ köşesinde kalan ”>” butonuna tıklayın. Bundan sonra karşınıza çıkan ekranın sağ üst köşesinde şekil çizme ikonuna rastlayacaksınız. “Aa” butonunun hemen yanında yer alan şekil çizme butonu, Reels videonuza çizimler eklemenizi sağlar. 
  • Gif ekleme: Çok kısa ve sessiz videolar olan gifler, sosyal medyanın yapıtaşlarından biri. Reels videolarına eklenmeleri de mümkün. Reels sekmesinde kaydettiğiniz videonun sağ üst köşesinde “etiketler” kısmı ile karşılaşacaksınız. Bu kısma tıkladıktan sonra Gif seçeneğini seçebilir, ve Instagram’da hali hazırda bulunan binlerce giflerden istediğinizi videonuza ekleyebilirsiniz.  

Bu yazı da ilginizi çekebilir: Instagram GIF Yapma Yöntemleri 

  • Ses Kaydı: Reels çekiminizi tamamladıktan sonra, videonuza bir seslendirme eklemek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için, videonuzu kaydettikten sonra “İleri”ye tıklayın. Önce üst kısımdaki nota işaretini, ardından da alttaki “Seslendirme” bölmesini seçin. Bu kısım ile videonuza ses kaydı ekleyebilirsiniz. 
  • Ses Kontrolleri: Videonuzun ses düzenlemesini yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bazı konular var. Örneğin, yüksek kaliteli bir ses bulmanız çok önemlidir. Bu sayede videonuzun sesinin her türlü cihazda iyi çıkmasını sağlayabilirsiniz.  
  • Kaydet: Optimizasyon işlemlerini tamamladıktan sonra videonuzu cihazınıza kaydetmeyi unutmayın. 

Instagram Reels Paylaşımı Yapın 

Reels videoları hazırlarken müzik, uzunluk, hız, efekt, zamanlayıcı, hizalama, video optimizasyonu gibi birden fazla detaya dikkat etmek çok önemli. İçerik üreticilerinin Reels videolarına yazı, şekil çizimi, gif ekleme ve ses kaydı yapma gibi özellikleri de kullanarak videolarını optimize etmesi ve yaratıcılıklarını paylaşmaları mümkündür. Yukarıda bahsi geçen detayları göz önünde bulundurarak Instagram Reels paylaşımı yapabilirsiniz.

Instagram Reels Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

Instagram Reels kullanmanın avantajları:

  • Geniş Kitlelere Ulaşma: Keşfet bölümünde görünürlüğü artırarak, takip etmeyen kullanıcılara da ulaşma fırsatı sunar.
  • Yaratıcılığı Teşvik Eder: Filtreler, müzikler, efektler ve düzenleme araçları ile yaratıcı ve dikkat çekici içerikler üretmeyi kolaylaştırır.
  • Algoritma Desteği: Instagram algoritması, Reels videolarını öne çıkararak diğer içerik türlerine göre daha fazla görünürlük sağlar.
  • Marka Bilinirliğini Artırır: Ürün ve hizmetleri yaratıcı ve eğlenceli bir şekilde tanıtma imkanı sunarak, marka bilinirliğini artırır.
  • Etkileşimi Artırır: Kısa ve dikkat çekici videolar, izlenme, beğeni ve yorum oranlarını artırarak etkileşimi yükseltir.
  • Eğitim ve Bilgilendirme: Kısa ve öz bilgi vermek için ideal bir format olup, eğitim içerikleri ve rehberler ile izleyicilere değer katar.
  • Trendleri Yakalama: Güncel olaylar, popüler müzikler ve viral meydan okumaları kullanarak trendleri hızlı bir şekilde yakalama imkanı sunar.

Reels paylaşımından hemen sonra etkileşim almak için reels yorum ve reels beğeni satın alabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram uygulamasında, ana sayfadaki kamera simgesine dokunarak Reels oluşturma ekranına geçebilirsiniz. Burada müzik ekleyebilir, efektler kullanabilir ve videonuzu düzenleyebilirsiniz.

Instagram reels videolarınızı; yazı ve gif ekleyerek, şekil çizerek, ses ayarlamalarını yaparak optimize edebilirsiniz. 

Instagram Reels videolarınızın keşfedilmesini istiyorsanız uzunluğunu 90 saniyenin altında tutmanız şart. İlgi çekici Reels videoları için ideal uzunluk 2 ve 10 saniye arası. 

İnternetteki popüler sesler Instagram’daki trendleri belirlemede oldukça büyük rol oynuyor. Eğer amacınız trendleri yakalamak ve çok daha fazla insana ulşmaksa, Reels videolarınıza popüler sesleri eklediğinizden emin olmalısınız. 

Melisa Özçelik

Yazılar: 9

Merhaba ben Melisa! Gazetecilik bölümünden mezuniyetim sonrasında 5 yıllık İçerik Editörlüğü deneyimine sahip oldum. Her zaman okumaya, araştırmaya ve yazmaya meraklı biriydim. Son yıllarda özellikle, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması ve yönetimi konusunda kendimi oldukça geliştirdim. In... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Reels Hazırlama Rehberi Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 50 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.