İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

Instagram bir dijital pazarlamacı için en uygun platformlardan biri. Oldukça yüksek aktif kullanıcı sayısı ve yeni katılan üyeleriyle de Instagram, markalar ve işletmeler için harika bir sosyal medya platformu olmaya devam ediyor. Instagram büyümeye devam ettikçe yeni güncellemeler de beraberinde geliyor. Bu yeni güncellemeleri takip etmek özellikle de işletme hesapları kullanan dijital pazarlamacılar ve işletme sahipleri için çok önemli. Bu yardımcı ve faydalı güncellemeler sayesinde Instagram hesabınızdan maksimum verimi alabilir ve işletmenizi çok daha popüler hale getirebilirsiniz. Markanızı veya işletmenizi büyütürken belirli bir kitleyi de hedef almak isteyebilirsiniz, çünkü Instagram’ın da bağlı olduğu Meta artık bize bu seçeneği bütün detaylarıyla sunuyor. Bugün Instagram hedef kitle belirleme özelliğinden bahsedecek ve Instagram hedef kitle nasıl belirlenir sorusuna yardımcı olmaya çalışacağız.

Instagram Hedef Kitle Nedir?

Bildiğimiz gibi hedef kitlenin genel tanımı bir ürünü veya markayı pazarlamak için belirli bir topluluğu hedef almaktır. Bir Instagram işletme hesabının da belirli bir takipçi kitlesi oluşturmak ve bu belirli kitleye satış yapabilmek gibi temel hedefleri vardır. Instagram Hedef Kitle belirleme özelliği de bunu Instagram üzerinden yapabilmemiz için geliştirildi. Bu özellik sayesinde Instagram’daki hedef kitlenizi daha kolay belirleyebilir ve buna göre bir strateji geliştirip hesabınızın performansını yükseltebilirsiniz. Bu hedef kitle belirleme özelliklerinden faydalanmak oldukça kolay ve hedef kitlenizi detaylı bir şekilde belirlemeniz için birçok imkan sunuluyor. Hedef kitleniz değiştikçe ve büyüdükçe bu özellikleri istediğiniz gibi yeniden kolayca ayarlayabilir veya değiştirebilirsiniz. Ayrıca, hedef kitlenizi Instagram’ın da bağlı olduğu Meta işletme hesabınızdan çok daha detaylı bir şekilde belirleyebilirsiniz.

Instagram Hedef Kitle Nasıl Belirlenir?

Meta’ya göre hedef kitleler 3 gruba ayrılmış olarak görülüyor; Kaydedilmiş Hedef Kitle, Özel Hedef Kitle ve Benzer Hedef Kitle.

Bir hedef kitleyi başka bir reklamda daha kullanmak isterseniz bunu Kaydedilmiş Hedef Kitle ile yapabilirsiniz. Özel Hedef Kitle sayesinde Meta kullanıcıları arasından kendinize bir hedef kitle yaratabilirsiniz. Benzer Hedef Kitle ile de yarattığınız bir hedef kitleye benzer daha çok yeni müşteriyi de markanıza çekebilirsiniz.

Kaydedilmiş Hedef Kitle oluşturmak için:

Instagram hedef kitle oluştur
  • Öncelikle facebook.com/adsmanager adresi üzerinden hesabınıza ulaşın. Buradan ayarlar kısmında Hedef Kitleler bölümünü görebilirsiniz.
  • Buradan Hedef kitle oluştur seçeneğine tıklayın. Hedef kitlenize bir isim vererek kaydedebilir ve birden fazla spesifik lokasyon seçebilirsiniz.
  • Daha sonra cinsiyet, yaş aralığı, dil gibi temel seçenekler kısmından sonra detaylı hedefleme bölümünden çok daha spesifik detayları da seçebilirsiniz. Örneğin hedef kitlenizi eğitim durumu, ilişki durumu, ebeveynlik durumu gibi seçenekleri de ekleyerek daraltabilirsiniz.
  • Hariç tut seçeneği ile belirlediğiniz hedef kitlenin içindeki bazı özellikleri daha da spesifik hale getirebilirsiniz.
  • Son olarak bu hedef kitleyi istediğiniz gibi isimlendirerek kaydedebilir ve istediğiniz zaman tekrar güncelleyebilirsiniz.

Bir Özel Hedef Kitlesi oluşturabilmek için:

  • Yukarıda bahsettiğimiz adımlara ek olarak sitenizden ya da bir reklam ajansından aldığınız veri tabanınız sayesinde web sitenizi ziyaret eden kişileri, web sitenizi ziyaret eden ama henüz alışveriş yapmamış kişileri hedefleyebilirsiniz.
  • CRM programı kullanıyorsanız veya hedef almak istediğiniz kişilerin e-mail adreslerini biliyorsanız iletişim detaylarını buraya girebilir ve kendi içlerinde yeni hedef kitlelerine bölebilirsiniz.

Benzer Hedef Kitle oluşturabilmek için:

  • Yeniden Hedef Kitleler bölümüne gidin.
  • Buradan Hedef kitle oluştur kısmına gelip Benzer Hedef Kitle’yi seçin.
  • Kaynak olarak önceden oluşturduğunuz Kaydedilmiş Hedef Kitle veya Özel Hedef Kitlesi ile de Benzer Hedef Kitle yaratabilirsiniz.
  • Buradan benzer bir hedef kitle bulmak istediğiniz ülkeleri ekleyebilir ya da istediğiniz hedef kitlesinin boyutunu seçebilirsiniz.
  • Son olarak Hedef kitle oluştur’a tıklayın.

Ayrıca hedef kitlenize ulaşırken Reels üzerinden de yeni kitlelere ulaşmak adına Instaram Reels izlenme satın al servisini kullanabilirsiniz.

Hedef Kitle Belirlemek Neden Önemlidir?

Belirli bir hedef kitlesi yaratmak pazarlamanın en önemli detaylarından biridir. Bu şekilde markanız veya işletmeniz potansiyel müşterilerine hitap edip etmediğini anlayabilir, müşterilerinin isteklerine ve ihtiyaçlarına cevap verebilir. Bu yüzden bir hedef kitle belirlemek hangi sosyal medya platformunu kullandığınız fark etmeksizin çok önemli bir pazarlama stratejisi.

Meta Platformlarından Bir Hedef Kitlesi Belirlemenin Önemi:

  • Reklam verirken spesifik lokasyonlardaki müşterileri hedef alabilirsiniz, özellikle de
  • restoran ya da online satış yapmayan mağazalar için bu çok önemli bir detay olabilir.
  • Takipçilerinizin veya hesaplarınızı ziyaret edenlerin demografik bilgilerini görebilmenizi sağlar.
  • Hedef kitlenizin genişliği hakkında bilgi alabilirsiniz.
  • Sadece Meta değil, Instagram gibi diğer Meta platformlarından da hedef kitleniz hakkında detayları öğrenebilir ve yeni hedef kitleleri ekleyebilirsiniz.

Ayrıca Instagram Gönderi Metni Nedir? Nasıl Yapılır? konusunda bilgi almak isteyilirsiniz.

Yazar Görüşü:

Kendi deneyimlerime göre işletmenizin veya markanızın sosyal medya platformlarında öne çıkmasını istiyorsanız bir hedef kitlesi belirlemek yapılabilecek en önemli şey. Günümüzde sosyal medya platformlarında çok fazla rekabet var. Bu yüzden öne çıkabilmek için bir hedef kitlesi belirlemeniz ve bu kitlenin taleplerini karşılayacak satışlar yapabilmeniz markanızın bu rekabetçi ortamlarda tutunabilmesi için bir zorunluluk. Instagram Yardım üzerinden platform hakkında daha çok bilgi edinebilirsiniz!

Sonuç Olarak

Günümüz sosyal medya platformlarında rakiplerimizle mücadele edebilmek ve markamızın devamlılığını sağlamak için dijital pazarlama stratejileri büyük önem taşıyor. Bu yüzden sosyal medya platformları da bize olabildiğince yardımcı olan dijital pazarlama araçları sunuyor. Markanız veya işletmeniz için bir hedef kitlesi belirlemek de bu stratejilerden biri. Instagram’daki işletme hesaplarınız, bizzat kendilerinin sunduğu Instagram hedef kitle analizi veya Instagram hedef kitle bulma araçlarıyla çok daha verimli hale gelebilir. Ayrıca Meta üzerinden oluşturduğunuz hedef kitlenizi Instagram da dahil diğer Meta platfromları için de geçerli olacak şekilde ayarlayabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram istatistikleri ile başka bir Meta platformu kullanmak zorunda kalmadan direkt Instagram üzerinden takip edebilirsiniz. İçerik veya Hareketler kısmından genel istatiklere erişebilir, spesifik bir gönderinin istatistiklerini görmek içinse İstatistikleri Gör’e tıklayabilirsiniz.

Hedef kitlenizin çok küçük ya da çok büyük olmamasını öneriyoruz.

Hedef kitlenizin hareketlerini takip edebilmek için Instagram istatistiklerini kullanabilirsiniz.

Cemali Batın

Yazılar: 38

Herkese merhaba, Ben Cemali! Sosyal medya konusunda yaklaşık 10 yıllık deneyime sahibim. İlk olarak Facebook üzerinde başlayan serüvenim git gide bir maceraya ve daha sonra tutkuya dönüştü. Sonra ise tüm platformlar hakkında elimden geldiğinde bilgi edindim. Şimdi ise 10 yıl içerisinde öğrendiğim ... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Hedef Kitle Nasıl Belirlenir? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 37 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Ahmet G.
    Ahmet G.

    Instagram hedef kitle belirleme konusunu tam anlamıyordum ama bu yazı sayesinde daha net oturdu. Teşekkür ederim!

  2. Mehmet K.
    Mehmet K.

    bende reklam vermek için Instagram hedef kitlemi belirlemeye çalışıyordum, çok sağ olun. Faydalı bir yazı oldu.