İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Facebook Üzerinden Reklam Verme 2024

Facebook hem eğlenmek için hem de geniş kitlelere adınızı duyurabilmeniz adına paha biçilmez bir platformdur. Yazı yazma tutkunları için eğlence kaynağı olan bu ortamlar, geniş kitleler tarafından eşlik edildiğinde daha da güzel bir ortam haline gelmektedir.

Facebook reklam verme adınızı geniş kitlelere duyurmanız için oldukça önemlidir. Instatakipci.com sitemiz bu gibi bilgileri blog kısmında sürekli olarak vermektedir.

“Facebook üzerinden reklam verme ne işe yarar, neden önemlidir? Facebook sponsorlu reklam nasıl verilir ? Facebook üzerinden reklam vermek için hangi adımların uygulanması gerekmektedir?” Tüm sorularınıza, yazıyı sonuna kadar okuduğunuzda birlikte cevap bulacağız.

Facebook Sitenizi Geniş Kitlelere Duyurmak İçin Uygun Bir Platform mu?

Facebook reklam vermek detaylarına geçmeden önce işin biraz teorik kısmına değinelim. Facebook, dünyanın en çok kullanılan dev sosyal medya uygulamaları arasında kendine yer bulmuş durumda. Yapılan istatistiksel sonuçlara göre dünya üzerinde bir milyarın üzerinde Facebook kullanıcısı bulunuyor.

Bu kullanıcılar içerisinde aktif olanlar ise hesabı olan kişilerin yarısı kadar. Sadece ülkemizde bile 21 milyonun üzerindeki kişi Facebook kullanmaktadır. Oldukça fazla bir oran!Hesabına giriş yapan kişiler, yaklaşık olarak günlük 18 dakika hesabı aktif olarak kullanmaktadır. Yapacağınız son tahlilde Facebook’ta reklam verme işleminin mantıklı bir seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

Teorik bilgileri öğrendiğimize göre, reklam vermenin neden önemli olduğu bölümüne geçiş yapabiliriz.

Facebook Üzerinden Neden Reklam Vermeliyim?

Facebook üzerinden reklam vermek için güzel bir sebebinizin olması gerekiyor. Özel bir amaç için açılmış sayfanız var diyelim. Sanat, spor, giyim, marka ya da şiir amaçlı..vs İçerikleriniz ne kadar iyi olsa da sizi belli bir kesim tanıyıp, takip edebilir. Belli bir kesimden ileriye gidemezsiniz. İnsanların sizi görmesi ve sizin sayfanızdan haberdar olması için Facebook reklam oldukça önemlidir. Bu reklamlar sayesinde, kişiler kendi hesaplarında gezinirken sayfanızın reklamını görecek. İlgi duyan ve merak eden kişiler size birer takipçi olarak geri dönecektir.

Bu nedenle reklam vererek, oldukça geniş kitlelere kendinizi duyurma imkanı elde edersiniz. Belli bir bütçeniz varsa, sayfanızın ve yaptığınız hizmetin tanınması için bu reklamlar birer altın değerinde olacaktır.

Yapacağınız tüm düzenlemeler ve reklamın nasıl görüneceği sağ tarafta, ön izleme olarak görünecektir.  Böylece ne yaptığınızı ve nasıl görüntüleneceği hakkında kolayca fikir sahibi olabileceksiniz.

Facebook Reklam Verme Süreci Nasıl Gerçekleşir?

İlk olarak bilgisayar üzerinden Facebook hesabınıza giriş yapın.

  1. Sağ tarafta yer alan ok şeklindeki simgeye tıklayarak ‘’reklam oluştur’’ seçeneğine tıklayarak işleme devam edin.
  2. Bundan sonraki aşamada ne tür Facebook reklam istiyorsunuz ve bu reklamların içerikleri nasıl olacak gibi bir çok bilgi istenecek. Resimde gördüğünüz gibi bir çok seçenek yer alıyor. Bunların hepsi benzer aşamalardan geçmektedir.
facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Facebook reklam kısmında daha çok tercih edildiği için biz etkileşim bölümüyle devam edeceğiz.  Ekranda etkileşim seçeneğini göreceksiniz.

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Buranın altında yer alan kampanya adı alanına, vereceğiniz reklamda hangi kampanya adını kullanmak istiyorsanız onu girin. Adınızı belirttikten sonra devam diyerek bir sonraki adıma geçin.

Hedef Kitle

Facebook reklam verme işlemi oldukça işlevseldir. Ancak hedef kitleyi doğru seçmemeniz durumunda ya da hiç hedef kitle seçmemeniz durumunda, reklamlarınız herkese görüntülenir. Bu da sayfada ilgi duymayan, gereksiz insan kalabalığı ortaya çıkarabilir. Ve gerçek amacına ulaşmayabilir. Bu nedenle reklam vermenin önemli kısımlarından bir tanesi de hedef kitleyi doğru bir şekilde belirlemek.

Hedef Kitle Önemli mi?

Facebook sayfanızı , sayfanızla alakasız kişiler takip etti diyelim. Hem onlarla etkileşim yaşayamazsınız. Hem de hedef kitle için uygun olmayan içerikler yer alabilir. Bu nedenle sayfanız için hedef kitle belirtmeniz oldukça önemlidir. Aşağıda bahsedeceğim aşamaları sırayla seçerek, alanı daraltmanız iyi olacaktır. Böylece en doğru kesim tarafından sayfa reklamlarınız görüntülenecektir. Hedef kitle belirtirken dikkat etmeniz gereken noktalar:

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim
  • Hedef kitlenin ilk basamağı ülke. Ülke olarak Türkiye’de yaşıyorsanız burayı seçin. Büyük ihtimalle Türkiye otomatik olarak görünecektir. Bu durumda hiçbir şey yapmadan bir alt basamağa geçin.
  • Çıkan ekranda şunlar dahil bölümü altında bazı bilgiler istenmektedir.
  • Buradan ilk olarak konum kısmında bulunduğunuz konumu, harita üzerinden bulun. Ekleyin.
  • Sayfanızın görüntülenmesinin uygun olduğu yaş grubunu seçin. Yaş grubu seçmeniz oldukça önemli. Yoksa belki uygun olmayan bir sayfanın küçük bir çocuk tarafından görüntülenmesine neden olabilirsiniz. Ya da uygun olmayan kesimlerin görmesine sebebiyet verebilirsiniz. Cinsiyet seçimini de o şekilde yapmanız gerekiyor. Sayfanızın durumuna göre bu alanlarda seçim yapabilirsiniz. Belli bir cinsiyete hitap eden bir sayfanız yoksa ‘’tümü’’ diyerek işleme devam edin.
  • Dil seçeneği olarak Türkçe belirtmeniz gerekiyor. (Hangi dilin görüntülenmesini istiyorsanız.)

Facebook Reklam Verirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir ?

Bu işlemleri yaparken Facebook reklam verme sürecinde dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar üzerinde daha hassas olmanız gerekmektedir. Bunlar:

  • Hedef kitle seçimi yaparken oldukça dikkatli olmanız gerekmektedir. Yanlış hedef kitle seçmeniz durumunda, reklam gerçek amacına ulaşmayabilir. Görmesi gereken kişiler, reklamlarınızı görmeyebilir.
  • Kısacası hedef kitle belirtirken seçtiğiniz aralıklar sayfanıza tamamen uygun olsun. Yoksa reklamın görüntülenmesini istediğiniz hedef kitle daralabilir. Bu da işlevselliğin azalmasına neden olur.
facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Detaylı Hedefleme

Detaylı hedefleme bölümünde yer alan göz at butonuna tıklayın. Bu kısım sayfanızın ne hakkında olduğunu, neyle alakalı olduğunu istemektedir. Size en yakın seçeneği seçerek işleme devam edin.

Kutucukta etiket kısmında, en başta kampanya için belirttiğiniz adı girmeniz gerekiyor. Bu ismi girdikten sonra ‘’hedef kitleyi kaydet’’ butonuna basarak işleme devam edin. Bu butona bastığınızda, sayfanızla ilgili bazı bilgiler görüntülenecek. Eğer onaylıyorsanız kaydet diyerek bir sonraki adıma geçin.

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Reklam Alanları

Reklam alanları bölümünde bazı düzenlemeler istenecek. ‘’Reklam alanlarını düzenle ‘’ diyerek işleme devam edin. Hemen altında Facebook, Instagram gibi seçenekler çıkacak. Reklamı Facebook üzerinden yayınlayacağınız için Facebook kısmını seçmeniz gerekecek. Yanındaki kutucuğa tik koyun.

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Reklam İçin Gerekli Ücret

Facebook reklam verme konusunda, bu uygulamayı seçmenin en güzel yanlarından bir tanesi de ücreti. Reklam parası olarak belirttiğiniz ücretin dışına asla çıkmıyor. Siz ne kadarlık istiyorsanız o kadar! Bu durumda sonradan çıkan ekstra masraflar, bir anda ortaya çıkan yüklü ücretlerle karşı karşıya kalmıyorsunuz. Ne kadarlık reklam vereceğinizi ayarlamak oldukça güzel bir seçenek.

Bu alanda ne kadarlık reklam  vermek istiyorsanız o tutarı yazın. Başlangıç ve bitiş bölümüne reklamın ne kadar yayında kalacağını belirteceksiniz. Tahmini olarak günde kaç kişiye ulaşacağı gösterilecektir. Ve belirttiğiniz gün sonunda otomatik olarak kendiliğinden kaybolacaktır.

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Sayfa ve Gönderi

Sayfa ve gönderi bölümünde size ait Facebook sayfası görüntülenmektedir. Birden fazla sayfanız olması durumunda, hangi sayfanız için reklam vereceğinizi buradan belirleyebilirsiniz.

facebook uzerinden nasil reklam verebilirim resimli anlatim

Reklam İçin Afiş Fotoğrafları

Reklam afişinizde yer almasını istediğiniz fotoğrafı belirleyin. Zaman tüneli fotoğrafları yazan kısımdan istediğiniz resmi yükleyebilirsiniz. Bu resim afişinizde yer alacaktır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Sosyal Medya Yönetimi Rehberi
Sosyal Medya Yönetimi Rehberi

Sosyal medya, günümüzde işletmelerin hedef kitleleriyle etkileşim kurmasının ve markaların bilinirliğini arttırmasının en etkili yollarından biri hali...

Sosyal Medya İle Para Kazanma Rehberi
Sosyal Medya İle Para Kazanma Rehberi

Sosyal medya, günümüzde sadece kişisel paylaşımlar yapmanın ötesine geçerek bir gelir kaynağı haline gelmiştir. İster bir influencer olun, ister bir g...

Tüm adımları doğru bir şekilde uyguladıktan sonra, ekranın alt kısmında yer alan sipariş ver seçeneğine tıklayın. Artık siparişiniz hazır! Belirttiğiniz süre içerisinde reklamlarınız görüntülenecektir. Bu alanda görüntülenmesini istediğiniz fotoğrafı yükleyeceksiniz. Facebook reklam sürecinin en önemli kısımlarından bir tanesi. Buraya ekleyeceğiniz fotoğraf dikkat çekici ve profesyonel olursa insanların sizi takip etme olanağı da bir o kadar artacaktır. 1200X444 piksel ebatlarında bir fotoğraf koymanızı öneriyoruz. Bu durumda çözünürlük istenilen düzeyde ve kaliteli olacaktır.

Resimdeki gibi zaman tüneli fotoğrafları bölümünden yükle diyerek, kolay bir şekilde resminizi yükleyebilirsiniz. Tekrardan hatırlatma yapalım. Reklamın en can alıcı ve takipçi çeken noktalarından bir tanesi bu alandır. En iyi resmi ya da fotoğrafı koymaya özen gösterin.

Tüm adımları doğru bir şekilde gerçekleştirdikten sonra sağ alt tarafta yer alan sipariş ver butonunu tıklayın. İşlem tamam ! Artık verdiğiniz tarihler arasında reklamlarınız yayınlanacak.

Facebook Reklam Çeşitleri

Görsel Reklamcılık

  • Fotoğraflı Reklamlar: Ürün tanıtımı veya eğlenceli içerikler, maliyet açısından hesaplı.
  • Fotoğraf Albümleri: Hikayeleştirerek daha ilgi çekici reklamlar, sponsorlu bağlantılar.
  • Slayt Reklamlar: Akıcı görseller ve metinlerle etkili reklamlar.
  • Video Reklamları: Yüksek görülme ve reaksiyon oranı, kalıcı etki.
  • Etkileşimli Video Reklamlar: Kullanıcıların yorum ve soru-cevapla katılımı sağlanır.

Online Reklamcılık

  • Canvas/Bağlantılı Reklamlar: Paylaşımlardan doğrudan sayfaya yönlendirme, tam ekran görünüm.
  • Hedef Kitleye Çağrı Reklamları: Abonelik ve deneme süreleri için kullanıcı teşviki.
  • Koleksiyon Reklamlar: Web sitenizdeki ürünleri koleksiyon halinde sergileme, kampanyalar.
  • Oyunlaştırılmış Reklamlar: Ürünlerin oyunlaştırılarak sunulması, kullanıcı teşviki.
  • Messenger Reklamları: Kullanıcıları mesaj kutularına yönlendirme, istek ve şikayetler.

Facebook’ta Reklam Takibi

  • Aktif Paylaşım: Paylaşımlara gelen etkileşimlerin takibi, hataların giderilmesi.
  • Kampanya Süresi: Kullanıcılar arasında itici güç, kısa sürede etkileşim.
  • Reklam Dilinin Düzenlenmesi: Hedef kitlenize uygun dil ve içerik.

    Sonuç

    Yazıda Facebook reklam nasıl verilir sorusuna detaylı olarak cevap verdik. Sayfa büyütmek, tanınmak zorlu ve uzun bir süreç gerektirir. Bu süreçte reklamlar, en büyük destekleyicilerdir. Kendi bütçenizi de göz önünde bulundurarak, ara ara reklam vermeniz büyümenizde olumlu bir etkiye sahip olacaktır.

    Umarım faydalı olabilmişizdir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere.

    Facebook Reklam Hesabı oluşturma hakkında bilgi almak için ilgili blog yazımıza göz atın!

    Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

    Faeebook üzerinde reklam vermek mümkündür. Bu sayede satışını yapmak istediğiniz ürünlerin Facebook üzerinden ulaşılmasını sağlayabileceksiniz.

    Facebook üzerinden reklam vermek için izlemeniz gereken bazı yollar bulunmakta. Reklam verebilmeniz adına tüm detaylı yolları blog yazımızdan bulabilirsiniz.

    Facebook reklam vermek belli bir ücrete tabidir. Ancak seçtiğiniz reklam ücreti sabit kalacaktır. Bu sayede ekstra harcamalar riskinden kurtulmuş olursunuz.

    Facebook business manager, Facebook ve Instagram üzerinde paylaşmak için reklamlar düzenlemenize ve yönetmenize imkan tanıyan bir sistemdir.

    Facebook pixel, vermiş olduğunuz reklamları takip edebilmeniz adına veri toplamanız için sizlere kodlar oluşturmakta olan bir sistemdir.

    Instagram platformunda görsel ya da video reklamlar düzenleyebilir ve istediğiniz hedef kitle ile paylaşabilirsiniz.

    Enes Bulut

    Yazılar: 467

    Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

    Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
    Facebook Üzerinden Reklam Verme 2024 Hakkında 4 Adet Ziyaretçi Yorumu

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    (Toplam: 52 Ortalama: 5 )

    4 yorum

    1. Teoman
      Teoman

      Facebook Business reklam hesaplarımı zırt pırt kapatıyor reklam veremiyoruz bizde malesef…

      • nuri
        nuri

        Merhaba, aynısı bendede oluyor eğer problemi çözdüysen bana yardımcı olurmusun ?

    2. Nihat Guler
      Nihat Guler

      Facebook üzerinden nasıl reklam verilir ben nasıl verebilirim diye düşünüyordum güzel yazı olmuş

    3. Ersin Karatas
      Ersin Karatas

      Görsellerle anlatmanız çok açıklayıcı olmuş facebook üzerinden nasıl reklam verilebileceği hakkında resimli anlatımlar olmasa bu kadar net anlayamazdım