İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Hassas İçerik Kısıtlama Özelliği Nedir?

Bu yazımızda Instagram hassas içerik kısıtlama özelliği nedir sorusunun cevabını arayacağız. Hassas içerik kısıtlama sosyal medya içerisinde sizin ya da korumakla yükümlü olduğunuz bireylerin hesapları içerisinde hassas içeriklerin yer almasını engelleme özelliğine verilen isimdir. Instagram kullanıcılarının yer yer hassas, +18 veya topluluk kurallarına aykırı içerikler paylaşması durumudur. Bu paylaşımlar hem zararlı içerik sınıfını ortaya çıkartmakta hem de belirli kullanıcılar için uygunsuzdur. Instagram, kullanıcılarına sosyal medya üzerinde daha rahat bir deneyim vaat etmek adına hassas içerik kısıtlama özelliği sunarak, bu içerikleri gizli bir şekilde ana sayfa üzerinde yayınlamaktadır.

Instagram Hassas İçerik Kısıtlama Özelliği Nedir ve Nasıl Aktif Edilir?

Kullanıcıların +18 ve rahatsız edici içerikler olmadan sosyal medya deneyimi yaşamaları adına geliştirilen bir özelliktir. Bu özellik ile hesaplar, +18, cinsel ya da şiddet içeren içeriklere karşı koruma altına alınır. Bu tür içerikler çevreniz ya da takip ettiğiniz kişiler tarafından paylaşılırsa da siyah bir ekran çizgisi üzerinden “Hassas İçerik” uyarısı ile karşılaşırsınız. Instagram, her yaştan ve her kesimden kullanıcısına eşit mesafede özgür bir kullanım alanı vaat eder. Hayat standartlarına ve inanış biçimlerine de saygılı olmayı amaçlamaktadır. Örneğin Müslümanların kurban bayramında inek, keçi ya da koyun kesmesi. Yaptıkları bu paylaşımlar inanış biçimlerine uygun olsa da bu durum Avrupa ve Amerika gibi ülkelerde hassas içerik sınıfında tanımlanmaktadır. 18 yaşından küçükler için zararlı bir içerik sınıfında yer almaktadır.

Instagram Hassas İçerik Kısıtlama Özelliği Nasıl Aktif Edilir?

Instagram hassas içerikleri kısıtlama özelliği her kullanıcıda otomatik olarak kapalı olarak gelmektedir. Bunu kapatmak ya da açmak geçmiş güncellemelerde mümkündür. Fakat şu an her kullanıcı için bu kısıtlamalar otomatik olarak engellenmiş gelmektedir. Bu engel durumu içeriğe ulaşmanıza engel olmamaktadır ancak bu türde içeriklerin karşınıza çıkarak, içeriğin Hassas İçerik sınıfında yer aldığını sizlere göstermektedir.

Instagram Hassas İçerik Kısıtlama Özelliği Nasıl Aktif Edilir?

Android ve iOS işletim sistemi kullanılan mobil uygulamada hassas içerik filtreleme seçenekleri şu şekildedir :

  • Instagram’ a giriş yapın ve profil simgenize dokunun.
  • Ardından üç çizgi sembolüne ve “Ayarlar ve Gizlilik” e dokunun.
  • “Önerilen İçerikler” seçeneğine tıkladıktan sonra “Hassas İçerik” e gelin.
  • Son olarak ne kadar hassas içerik görmek istediğinizi seçebilir ve Instagram’ı bu şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Konuyla ilgili daha detaylı bilgi almak için Instagram’ın Yardım Merkezinde yazdığı makaleye göz atabilirsiniz.

Instagram Beğeni Engeli Kaldırma hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın!

instagram hassas içerik

Instagram Hassas İçerik Nedir ?

Instagram video ya da görselleriniz üzerinde hassas paylaşımları düzenlemelerini, görseli yüklerken sizin yapmanıza izin vermemektedir. Bu düzenlemeleri uygulama moderatörleri yürütmektedir. Uygulama içerisinde yüklediğiniz görseller ya da videolar, nefret amacı ile paylaşılmadığı taktirde Instagram bu paylaşımlarınızı blurlu(bulanık) yayınlamanıza izin vermektedir. Hassas içerik ve nefret içeriklerini ayıran temel ayrımı aşağıda yer alan kıstaslar belirlemektedir.

  • Şiddet tasviri destekleyen içerikleri
  • Transparan elbise ve çıplaklık içeren gönderiler.
  • Sigara ürünleri, cinsel ürün ve hizmetin kullanımına teşvik eden gönderiler

Hassas içerik kategorisi içerisinde yer almaktadır. Bu noktada ;

  • Paylaşımın amacı
  • Hedef kitlesi
  • Paylaşımın yorumları
  • Şikâyet eden kişi sayısı

Gibi faktörler o paylaşımın hassas içerik kategorisi içerisine girmesine neden olabilmektedir.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Örneğin siyasi bir grubun başka bir grup tarafından uğradığı şiddeti gözler önüne sermek istiyor olabilirsiniz. Bunu da doğal olarak mağduriyetinizi dile getirmek için paylaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda hassas içerik kısıtlamalarıyla paylaşım yapabileceksiniz. Ancak aksi durumda bir siyasi grup olarak başka bir gruba karşı duyduğunuz kin ve öfkeyi göstermek için bu paylaşımı yapıyorsanız, paylaşımınız hesaptan kalkacaktır. Ek olarak Instagram hesabınızın kapanma riski ise artacaktır.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya içerisinde kişilerin kendilerini ya da korumakla yükümlü oldukları kimselerin hesaplarında hassas içeriklerin yer almasını engellemeye yarayan bir özelliktir.

Hassas içerik kısıtlama özelliği her kullanıcıda otomatik olarak kapalı gelmektedir. Bunu açmak ya da kapatmak geçmiş güncellemeler için seçme imkanını sunarken, şu an her kullanıcı için bu kısıtlamalar otomatik olarak gelmektedir.

Video ve görsellerin hassas içerik düzenlemelerini kullanıcıların yapmasına için vermektedir. Fakat bu düzenlemeleri uygulama moderatörleri yürütmektedir.

Telefonunuza veya bilgisayarınıza bir zararı yoktur fakat mide bulandırıcı, ahlaksız vb. içerikler görmek sizi kötü hissettirebilir.

Maalesef böyle bir özellik şu anda Instagram’da mevcut değil fakat açmamak sizin elinizde.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Hassas İçerik Kısıtlama Özelliği Nedir? Hakkında 21 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 53 Ortalama: 5 )

21 yorum

  1. Havin yildiz
    Havin yildiz

    Istgrm telefonum çalındı ıstgrma giremiyiyorum

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, hesabınızı geri almak için Instagram destek merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.

    • Serpil
      Serpil

      Yannışlıkla silindi hiç isdemeyerek oldu geri isdiyoru

      • Insta Takipçi
        Insta Takipçi

        Merhaba, yanlışlıkla silinen hesabınızı geri almak için Instagram destek merkezi ile iletişime geçmelisiniz.

  2. Çiğdem
    Çiğdem

    E-posta adresimede erişemiyorum ya lütfen yardımcı olun

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram destek merkezi üzerinden bilgilerinizin değiştirilmesini talep ettiniz mi acaba?

  3. Ali Demir
    Ali Demir

    Anladım

  4. Nur
    Nur

    Ben öğrenmeye devam eden emekli bir öğretmenim. Yaptığım örgüleri de paylaşıp gelir elde etmeye çalışıyorum. Neyi yanlış yaptım da takip beğeni yasağı var. 2 günü geçti. Yasak geleli. Destek bekliyorum sizden. Sosyal medyayı Öğrenmeye ve doğru kullanmaya çalışıyorum. Hesabımdan yasakları lütfen kaldırın. Evde bir bu eğlencem var. Bunaldım. İkinci sorunum dahesabımı soyadımı malcanlli olarak tekrarlayıp açan arkadaşı spamladık ama hesap halen açık ve benim takipçilerimden çek var size vereyim telefonunuzu yazın bana diye msj.lar gönderiyor ama ben çare bulamadım. Şifremi unuttum onu da açamıyorum. Yardımmmmm

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, gün içerisinde çok sayıda takip isteği, takipten çıkarma ya da beğeni oluşturduysanız erişim engeli almış olabilirsiniz.

  5. Ertuğrul
    Ertuğrul

    Hesabımı biri silmiş

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram destek merkezi ile iletişime geçtiniz mi acaba?

  6. tugce
    tugce

    ınstagram hesabım 13 yaş olduğumu tespit ettiklerini söylediler mail adresinden bilgilerim attım ama geri dönüş gelmedi nasıl yardımcı olursunuzz

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, Pandemi nedeniyle geri dönüş süreleri uzamaktadır. Bir süre daha beklemenizi tavsiye ederiz.

  7. Zeynalov
    Zeynalov

    merhaba. Ben videoaya hassas icerik eklemek istiyorum. nasil yapa bilirim? hikayeye degil, paylastigim videoya.

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, hassas içerik Instagram tarafından eklenmektedir. Siz ekleyemezsiniz.

  8. Cagdas Dinc
    Cagdas Dinc

    Instagram hassas içerik kısıtlama konusunda yazdığınız makale çok nitelikli ve bilgilendiriciydi. Teşekkürler

  9. gizem kurt
    gizem kurt

    İnstagramda hassas içerikleri kısıtlamayı öğrendim çok teşekkürler. Fakat isteğim çocuğum sosyal medya kullanırken tamamen bu içeriklere kapalı olsun diye bir sistem. Böyle bir sistem var mıdır acaba ?

  10. Gözde
    Gözde

    İstigram hesabımı açamıyorum bunun sebebi nedir ve ne zaman açılır..

  11. Bilinmez
    Bilinmez

    İnstegramda yanlışlıkla cinsellik içerikli story paylaşmışım paylasımı 10. Saniyede farkettim hemen kaldırdım birileri görmüşmü diye bakamadım o panikle birileri görmüşmüdür instegramdayken ekranima bu paylaşımdan yaklasık 1 dakıka sonra yazı geldi paylaştığın hikaye çıplaklık kurallarımıza aykırı… Birileri görmüşmüdür yoksa instegram otomatik içerigi engellemismidir benim paylaştığım saniye

    • Cemali Batın
      Cemali Batın

      Bu konuda kesin bir cevap verilemez ne yazık ki. Şikayet sebebi veya Instagram algoritması sebebiyle olabilir.