Facebook, Instagram ve Twitter gibi sosyal medya platformlarında yayınlanacak içerik ve kurulacak etkileşimlerin planlanmasına sosyal medya yönetimi denir. Peki sosyal medya yönetimi nasıl yapılır? Bir sosyal medya yöneticisi çevrimiçi kanallardan yeni müşterilere ulaşmak ve markasının bilinirliğini artırmak için neler yapmalıdır? Yazımızın devamında bu soruların cevabını arayacağız.
Sosyal medya yönetimi; müşteri yorumlarını yanıtlamaktan özgün içerikler yayınlamaya kadar pek çok başlık içerir. Bu başlıkların bir kısmı kısa vadeli hamlelerken bazıları ise uzun vadeli pazarlama hedeflerine yönelik planlanmaktadır. Tüm bu planlamaları gerçekleştirirken çeşitli analiz araçlarından da verimli bir biçimde yararlanmak gerekir. Bir işletmenin genel olarak sosyal medya stratejilerini bu şekilde belirlediğini söylemek yanlış olmaz.
Hayatlarımızda geniş bir yer kaplayan sosyal medya iş dünyasında da vazgeçilmez bir rol oynar. Global anlamda 3 milyarı aşkın insan sosyal medya platformlarını kullanmaktadır. Bu da işletmelere gerçekten inanılmaz boyutlara varabilecek bir etkileşim imkanı sunar. Bu doğrultuda bir sosyal medya kampanyası yürütmek markanızın fiziksel olarak ulaşabileceğinden çok daha geniş bir bilinirliğe ulaşmasını sağlayabilmektedir. Yazımızın devamını inceleyerek efektif bir sosyal medya yönetimi için neler yapabileceğiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Ayrıca iyi bir sosyal medya yönetimi sürecinde önemli yer kaplayan sosyal medya takvimi başlığı ile alakalı bilgi almak için tıklayabilirsiniz.
Sosyal Medya Yönetim Araçları
Sosyal medya yönetimine ilk adımlarınızı atarken işinizi kolaylaştıracak araçlardan yararlanmak son derece önemlidir. Bu türden platformların büyük çoğunluğu en yeni sosyal medya yöneticilerinin bile rahatlıkla kullanabileceği basit arayüzlere sahiptir. Sosyal medya yönetim araçlarını kullanarak kampanyalarınızı yönetebilir, stratejilerinizdeki belirleyici verileri sürekli takip edebilirsiniz.
Buna ek olarak sosyal medya yönetim araçlarının genel olarak ekonomik bir ücretlendirme politikasına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çoğu yönetim aracında satın almadan önce deneyebileceğiniz ücretsiz sürümler de bulunmaktadır. Bu ücretsiz sürümler genellikle temel işlevleri yerine getiren ancak ekstra özellikler için satın almanızı isteyen bir tasarıma sahiptir. Özellikle başlangıç aşamasında ücretsiz sürümleri deneyerek temel işleyişi kolaylıkla kavrayabilirsiniz.
Sosyal medya araçları içeriklerinizin kalitesini artırarak hedef kitlenizin ilgisini çekmek için de yardım alabileceğiniz bir kullanım sunar. Hedeflenen gönderiler, sponsorlu reklamlar ve pek çok farklı stratejiyi bu tür araçlar yardımıyla hayata sokabilirsiniz. Nitekim işletmenizin büyüme yolunda attığı her adımda sosyal medya yönetimi açısından da yeni yaklaşımlar gerekecektir. Bu doğrultuda kullanabileceğiniz birkaç sosyal medya yönetim aracı:
- Hootsuite
- Bufffer
- eClincher
- Metigy
- MeetEdgar
Hootsuite
Hoousuite ile aktif bir şekilde kullandığınız tüm sosyal medya platformlarını tek bir kanal üzerinden yönetebilirsiniz. İşletmeniz adına yüksek standartta bir etki için Hootsuite, 09:00-19:00 saatleri arasına içerik planlaması yapmaktadır.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook, Twitter, YouTube ve daha fazlası.
- Hootsuite’in öne çıkan özellikleri: İçerik planlaması, küratörlük, veri analizi, raporlama ve daha fazlası.
Buffer
Buffer, sosyal medya araçları içerisinde en köklü olanıdır. Ücretsiz planı ile küçük ve orta ölçekli firmalar için optimum bir kullanım alanı yaratmaktadır. Özellikle bünyesinde barındırdığı Reply ile tek bir yerden mesajlarınıza yanıt vermenize olanak tanımaktadır. Ayrıca sosyal medya yönetim araçları ile ilgili kapsamlı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn ve Pinterest
- Öne çıkan özellikleri: İçerik planı denetimi ve efektif kullanım paneli
eClincher
Dünya üzerinde onbinlerce işletmenin tercih ettiği eClincher ile tek bir yönetim kanalına sahip olabilmek mümkün. Birçok sosyal medya hesabının varlığını eClincher ile yönetip, kolayca içerik stratejileri oluşturabilirsiniz.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn, Google My Business, Yelp ve Pinterest
- Öne çıkan özellikleri: Otomatik gönderi seçeneği, RSS entegrasyonu ile içerik stratejileri ve analiz
Metigy
Megity ile sosyal medya takiplerinize üstün standartlı içerikler sunabilirsiniz. Aracın algoritmasında yer alan yapay zeka ile hedef kitlenizin genişlemesini sağlayabilirsiniz.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook, Twitter, LinkedIn ve YouTube
- Öne çıkan özellikleri: Küçük ve orta ölçekli işletmeler için etkileşim önerileri
MeetEdgar
Küçük ölçekli işletmelerin sosyal medya hesaplarını kolayca yönetmelerini sağlamaktadır. Bu noktada, bünyesinde barındırdığı otomasyon aracı ile paylaşmaya değer içerikleri araştırır. Böylece sınırsız içerik varyasyonları oluşturabilmek mümkündür.
- Sosyal medya platformları: Instagram, Facebook, Twitter ve LinkedIn
- Öne çıkan özellikleri: Otomasyon ile içerik yönetimi
Sosyal Medya Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sosyal medya yönetiminin eğitimden çok tecrübe gerektirdiğini bilmek gerekir. Her ne kadar bu konudaki çeşitli kursların faydaları inkar edilemez olsa da asıl olan kendi araştırmalarınız ve denemelerinizdir. Bu anlamda öncelikle vurgulanması gereken nokta sosyal medyayı bir pazarlama ortamı olarak değerlendirmek gerektiğidir. Bireysel kullanıma kıyasla bir işletme için takipçi çekmeye çalışmak oldukça farklı bir deneyimdir.
Ayrıca sosyal medya pazarlamasının geleneksel pazarlama yöntemlerinden de oldukça farklı olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Herkesin bildiği bir gerçek olmasına rağmen pek çok işletme bu önemli farkla mücadele eder. Ancak paylaşımlarınızın sadece bilgilendirici olması yeterli değildir. Doğru reklam ve dolu içeriklerin yanı sıra eğlendirici ve etkileşime açık bir yön de barındırmalıdır. Bu doğrultuda takip edebileceğiniz bazı adımları sizler için listelemeye çalıştık:
1. Farklı Platformları Tanımaya Çalışın
İlk aşamada farklı sosyal platformları hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Sosyal medya yönetimi söz konusu olduğunda herkese uyacak tek bir yaklaşım yoktur. Aksine her platformun farklı pazarlama stratejileri için kendi kuralları ve araçları vardır. Bu doğrultuda bir işletmenin; örneğin LinkedIn’deki pazarlama yöntemleriyle Instagram’daki yöntemleri önemli ölçüde farklılık gösterir.
Dolayısıyla iyi bir sosyal medya yöneticisinin çok sayıda müşteri için farklı platformları yönetebilecek kapasitede olması gerekir. Müşterilerinizin sosyal medya ihtiyaçlarını karşılamak üzere iyi bir organizasyon ve planınız olmalıdır. Ayrıca yukarıda da belirttiğimiz gibi bu süreçte yardım alabileceğiniz çeşitli araçları da kullanmalısınız. Çoğu sosyal medya yönetim aracı farklı platformları aynı anda yönetmenizi sağlayacak bir tasarıma sahiptir.
2. Müşterinin Hedeflerine Uygun Stratejiler Geliştirin
Eğer yalnızca kendinize ait bir platform için çalışıyor olsaydınız iletişim o kadar önemli olmayabilirdi. Ancak bir müşteri için sosyal medya yöneticiliği yapıyorsanız aksine iletişim anahtar kavramlardan biridir. İyi bir sosyal medya yöneticisinin çalıştığı müşterileri platformların işleyişi hakkında bilgilendirmesi gerekir.
Örneğin, çoğu araştırmaya göre sosyal medya platformları, doğrudan satış yapma anlamında büyük bir etkiye sahip değildir. Oysa ki markaya duyulan güveni artırmak söz konusu olduğunda sosyal medyanın oynadığı rol çok daha büyüktür. Dolayısıyla müşterinizin yanlış beklentilere kapılmasının önüne geçmelisiniz.
Buna ek olarak markanın ürün ve hizmetlerindeki orjinalliği yakalamanız da son derece önemlidir. Sosyal medya platformları markanın dijital sesi olarak iş görür. Bu nedenle markanın ruhunu yansıtacak stratejiler geliştirmeniz gerekir.
Stratejilerinizin olumlu bir sonuç alması için her gün kontrol sağlamalı, verileri güncel olarak takip etmelisiniz. Bu veriler:
- İşletmenizden bahseden kitle,
- Sunduğunuz ürün ya da hizmetten bahseden kitle,
- Belli başlı anahtar kelimeler,
- Rakip işletmelerin hesapları hareketleri,
- Sektöre ilişkin güncel haberlerdir.
Sosyal Medya Siteleri hakkında detaylı bilgi almak için yazımıza göz atın!
3. Kendi Takipçilerinizi Oluşturun
Sosyal medya söz konusu olduğunda yalnızca işletme hesabından yapacağınız paylaşımlar yeterli olmayacaktır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bugün 3 milyardan fazla insan sosyal medya platformlarını kullanıyor. Eğer yalnızca işletme hesaplarından yaptığınız paylaşımlarla yetinirseniz orta vadede hedef kitlenizin çok azına ulaşabilirsiniz. İşte bu noktada sadık takipçilere sahip olmanız son derece önemlidir.
Sosyal medya yönetimi, sadece bir hesap oluşturup içerik yayınlamakla sınırlı kalmamalıdır; şirketlerin ya da markaların büyümesinde etkili olabilmesi...
Sosyal medya, günümüzde sadece kişisel paylaşımlar yapmanın ötesine geçerek bir gelir kaynağı haline gelmiştir. İster bir influencer olun, ister bir g...
Günümüzde pek çok sosyal medya yöneticisinin çalıştıkları markalardan ayrı bir biçimde kendi takipçileri vardır. Bu türden takipçiler sizin gönderilerinizle yalnızca etkileşime girmekle kalmaz, kendi hesaplarını kullanarak diğer insanlarla paylaşır. Daha fazla anlamlı etkileşim açısından başka insanların içeriklerinizi paylaşması oldukça efektif sonuçlar ortaya çıkarır. Ayrıca bu tür paylaşımların backlink olarak arama motoru sonuçlarında öne çıkmanıza yardımcı olacağını gözden kaçırmamak gerekir.
4. Sunacağınız Hizmetlere Karar Verin
Tıpkı işletmeler gibi sosyal medya yöneticileri de belli tür hizmetlere odaklanabilir. Kullanılan araçlar açısından her türlü sosyal medya yönetimi birbirine benzese de stratejiler açısından ciddi farklılıklar söz konusudur. Bu nedenle örneğin içerik yayıncılığı, topluluk yönetimi ya da sosyal medya pazarlamacılığı gibi alanların her biri farklı stratejik uzmanlıklar gerektirir.
Ayrıca bu noktada belli bir platformda uzmanlaşmaya da önem verebilirsiniz. Bir sosyal medya yöneticisinin her platform hakkında belli miktarda bir birikime sahip olması gerekir. Ancak zaman zaman sadece bir platforma odaklanmak da oldukça verimli sonuçlar yaratabilir. Bu doğrultuda bir platform seçerek oradaki trendler hakkında bilgi sahibi olabilir, işletmelere ne türden katklıar sağlayabileceğinizi araştırabilirsiniz.
Sosyal Medya Zararları hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın!
5. Zamanlamanızı Ayarlamak İçin Verilerden Yararlanın
Sosyal medyada bir paylaşım yapmak için mutlak bir zamanlamadan bahsetmek mümkün değildir. Aksine bir sosyal medya yöneticisinin platformdaki trendleri ve kullanıcı alışkanlıklarını gözleyerek uygun zamanı yaratması gerekir. Eğer sosyal medya paylaşımlarınızda zamanlamayı ihmal ediyorsanız bazı sosyal aktivite ya da olayları kaçırıyor olmanız kuvvetle muhtemeldir.
Günü ve haftayı belli zaman dilimlerine bölerek hangi aralıklarda hangi türden paylaşımlar yapacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin benzer gönderileri benzer zamanlarda paylaşarak etkileşim verilerini takip edebilirsiniz. Anlamlı bir farklılık gördüğünüz takdirde yeni bir zamanlama belirleyebilirsiniz. Ancak bu noktada sonuç alana kadar farklı denemeler yapmanız gerektiğini gözden kaçırmamalısınız.
Son olarak platformun kendine özgü gündemi de önemli stratejik hamleler yapmanıza imkan verir. Örneğin Twitter’da kullanılan hashtag’ler markanızın bilinirliğini artırmak için iyi fırsatlar yaratabilir. Ancak dikkat çekmek için gündemdeki ilgisiz hashtag’leri kullanmaktan kaçınmalısınız. Bu tür paylaşımlar, kısa vadede faydalı olabilse de orta ve uzun vadede markanıza olan güveni düşürecektir.
4 yorum
Sosyal medya yonetimi nasil yapilir ve nedir sorusuna güzel ve net bir cevap verilmis tesekkurler bilgilendirici bir blog yazısı olmus
Çok teşekkür ederiz. Diğer yazılarımız da ilginizi çekebilir.
Sosyal medya bölümü okuyorum ve medya yonetımı nasıl yapılır ogrenmek istiyordum blogunuzun faydası dokundu ellerinize sağlık
Eğitim hayatınızda başarılar diler, teşekkür ederiz. Sosyal medya ile ilgili diğer yazılarımıza da göz atabilirsiniz.