İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Askıya Alınan YouTube Hesabı Nasıl Açılır?

Bir YouTube hesabınız var ve çok güzel içerikleri paylaşıyorsunuz. İzlenme oranınız yüksek, binlerce belki milyonlarca aboneye sahipsiniz. Ancak öyle bir an gelir ki, YouTube hesap kurtarma işlemini yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durum, belirli nedenlerden dolayı hesabınız askıya alındığında yapmanız gereken işlemleri kapsar. 

YouTube hesabınızın kapanması, izleyicilerinizin size olan güvenini büyük ölçüde sarsar. Potansiyel kitlenizin size ulaşması açısından da önemli bir kayıptır. Birkaç gün bile olsa cansız kalan hesabınız, yapacağınız işi olumsuz yönde etkiler. Eğer siz de “YouTube hesabım feshedildi” diyorsanız, mutlaka bu içeriğimizi okuyun. Yazımızda YouTube hesap kurtarma için detaylı bilgileri kaleme alacağız.

YouTube Hesabı Neden Askıya Alınır?

Kurtarma işlemi öncesinde hesabınızın neden askıya alınabileceğine değinmek istedik. YouTube’da telif hakkı ihtarları ve kısıtlamalarından dolayı hesabın askıya alınması otomatik olarak gerçekleşir. Bu, hazırladığınız içeriğin bir kişi tarafından izlenip daha sonrasında feshedildiğine dair bilgi almanız anlamına gelir. YouTube’un topluluk kurallarına uymadığınız takdirde hesabınız askıya alınır. Bahsi geçen YouTube topluluk kuralları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Nefret söylemi olan ve taciz içerikli videolar veya yorumlar
  • Pornografi gibi önemli suistimal vakaları
  • Telif haklarının ihlal edilmesi
  • Spam

Yukarıdaki nedenler olmasa bile hesabınız askıya alınmış olabilir. Eğer bunun yanlış olduğunu düşünüyorsanız, yapmanız gereken işlemler vardır. Şimdi içeriğimize YouTube hesabı kurtarma için çözüm önerileriyle devam edelim. 

hesabım askıya alındı youtube

Askıya Alınan YouTube Hesabı Kurtarma

YouTube’da videolar paylaşan kullanıcılar, herhangi bir nedenden dolayı bir anda kaybolup gitmek istemez. Hesabınız kapanmışsa bunun mutlaka belirli bir nedeni vardır. Ancak siz kendinizden eminseniz, bir hatadan dolayı hesabınızın kapandığını düşünüyorsanız, yapabileceğiniz işlemler mevcut. Bahsi geçen YouTube hesap kurtarma işlemlerini yazımızı okumaya devam ederek ayrıntılı biçimde öğrenebilirsiniz. 

Topluluk Kurallarının İhlaliyle Kapatılan YouTube Hesabı Kurtarma

YouTube hesabı kapatılmasında sıkça karşılaşılan durum topluluk kurallarının ihlal edilmesidir. Hesabınız, bir yanlışlık neticesinde bu nedenle kapanmış olabilir. Kendinizden eminseniz ve bu durumun yanlış olduğunu düşünüyorsanız, bir form doldurmanız gerekir. Formda “*” işaretinin bulunduğu alan zorunlu olarak doldurmanız gereken yerlerdir:

  • Adınız ve Soyadınız
  • YouTube Kanalınızda Kullandığınız E-Mail Adresi
  • Bağlantı Kurulacak E-Mail Adresi
  • Kapatılan YouTube hesabınızın URL Adresi

Yukarıdaki bölümleri doldurduktan sonra mesaj kutusuna, hesabınızın kapatılmasıyla alakalı bir yanlışlık olduğunu bildiren mail yazın. Tabii, burada gerekçeleri ayrıntılı bir şekilde anlatmayı ihmal etmeyin. Tamamen şeffaf şekilde yazdığınız mail, hesabınızın yeniden açılması için kritik bir öneme sahiptir.

Uzun zamandır kullandığınız YouTube hesabınızla ilgili bazı bilgileri hatırlamayabilirsiniz. Böyle bir durumda kaldığınız zaman YouTube’da oturum açın. Profil fotoğrafınızın bulunduğu bölgeden “Ayarlar” sekmesini tıklayın. Soldaki “Menüdeki Gelişmiş Ayarlar” bölümünü seçin ve artık kanalınızla alakalı bütün bilgileri görebilirsiniz. Bu bilgilerle YouTube hesap kurtarma için ilk aşamayı tamamlamanız mümkündür.

youtube hesap kurtarma formu

Telif Hakkı İhlalinden Kapatılan YouTube Hesap Kurtarma

Topluluk kurallarında olduğu gibi kanalınız telif hakkı yüzünden kapatılabilir. Bu durumla karşılaştığınız zaman bir hata olduğunu düşünüyorsanız, hesabınızı kurtarmak için hemen harekete geçmelisiniz. YouTube’ye karşı bildirim göndererek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bu bildirimleri e-posta hesabınızdan kısa sürede göndermeniz mümkündür. Aynı zamanda fax da kullanılan bir diğer alternatiftir.

Karşı Bildirim

Telif hakkından dolayı kapatılan hesabınızın kurtarılması için YouTube ile iletişim kurarak içeriğinizle alakalı en ince ayrıntılara kadar yer vermeniz gerekir. Bilgilere ulaşmak için aşağıdaki işlemleri yapmalısınız:

  • YouTube Studio’da hesabınızı açın.
  • Solda bulunan menüde “İçerik” sekmesini seçin.
  • Filtreleyip “Telif Hakkı Talepleri” bölümüne tıklayın.
  • Kısıtlamalar sütununda bulunan “Telif Hakkı Hak Talebi” bölümüne gelin ve “Ayrıntıları Göster” sekmesine geçiş yapın.

Yukarıdaki işlem sonucunda YouTube hesap kurtarma için ilk aşamayı tamamlamış olursunuz. Gerekli bilgileri aldıktan sonra yapmanız gereken, bildirimi göndermektir. Karşı bildirimi göndermek için aşağıdaki aşamaları takip etmeniz mümkündür:

  • YouTube Studio’da hesabınızı açın.
  • Solda bulunan menünden “İçerik” sekmesine tıklayın.
  • Filtreleyip “Telif Hakkı Talepleri” bölümüne tıklayın ve telif hakkının verilmiş olduğu videoyu bulun.
  • Telif hak talebine gelin ve “Ayrıntıları Göster” bölümüne tıklayın.
  • İşlemlerden “İşlem Seç” butonuna gelip ardından “Karşı Bildirim Gönder” seçeneğini seçin.
  • Size ait olan iletişim bilgilerinizi girin. Bu aşamada dikkat edin, açık adresinizi ve tam adınızı yazdığınızı kontrol edin.
  • Süreçte gereken bilgileri eksiksiz bir şekilde tamamlayın ve “Gönder” seçeneğine tıklayın. 

Bildirimi gönderdikten sonra isteğiniz, hak talebine ulaşmaktadır. Telif hakları yasasına göre kişinin on iş günü süresi vardır. Bu süreçte içeriğin yeniden YouTube kanalında paylaşılıp paylaşılmayacağı kesinleşir. Doğal olarak bu aşama, YouTube hesabının tekrar açılıp açılmayacağını da belirler. 

youtube hesap kurtarma geri bildirim

Serbest Biçimli Karşı Bildirim

Kapatılan kanalı olan kişiler, işleme ulaşabilirler. Ancak karşı bildirim için web formunu göremeyebilirler. Böyle bir durumla kaldığınıza zaman “Serbest Biçimli Karşı Bildirim” göndermeniz mümkündür. Bu işlem için ilk olarak aşağıdaki bilgileri eksiksiz bir biçimde doldurmanız gerekir:

  • İsim ve soy isim (Şirketinizin ismini vermemelisiniz.)
  • Hesap sahibinin aracısıysanız aranızdaki ilişkiyi belirtmeniz gerekir.
  • E-Mail adresiniz
  • Telefon Numaranız 
  • Posta Adresiniz

Yukarıdaki işlemin ardından ilgili içerikle alakalı bağlantıları göndermeniz gerekiyor. Anlaşılır bir URL ile bağlantılarınızı göndermeniz mümkündür. Bildirimi gönderirken karşınıza çıkacak iki ifadeyi onaylamalısınız. Bu, vermiş olduğunuz bildirim için davaya karşı olan bağlılığınızı gösterdiğiniz ifadelerdir. İfadeleri onayladığınız zaman bildirimi göndermeye hazır olduğunuz anlamına gelir.

Süreç içinde önemli olan bir diğer unsur fiziksel ya da elektronik imzadır. Sizin adınıza karar verecek bir yetkilinin imzasına ihtiyaç vardır. Bildirimin alt kısmına isim ve soy isim yazmayı unutmayın.

İşlemlerin ardından sırada bildirimi göndermek var. Yukarıda sıraladığımız tüm bilgileri mail kutusuna ekleyin. Ardından [email protected] adresine mailiniz üzerinden gönderin. Genel olarak sonuç birkaç hafta içinde ortaya çıkar. Ancak bazı zamanlarda sürecin biraz daha uzadığı görülmüştür. Bu durum, tamamen yoğunluğa bağlı olarak değişir. 

Sürecin sonunda içeriğinizin tekrar yüklenip yüklenmeyeceği anlaşılır ve hesabınızın durumuna karar verilir. Biraz uzun bir süreç gibi gözükse de kendinizden eminseniz videolarınız için verdiğiniz emek boşa gitmez. 

askıya alınan youtube hesabı

Twitter’dan Yazın

Genel olarak çok etkili olmasa bile YouTube hesap kurtarma için YouTubeTeam hesabına tweet atabilirsiniz. Yazarken durumu açık ve net ifadelerle anlatmanız mümkündür. Hesap, kullanıcılarıyla ilgilencektir ve yaşanan sorunlarda yardımcı olamaya çalışmaktadır. Tabii, sorununuzu İngilizce anlatmanız çok daha doğru bir seçenektir. İngilizce bilmiyorsanız, bir çeviri platformundan destek alabilirsiniz. İletinizi gördükten sonra YouTube ekibi sorununuzla ilgilenmeye başlar. 

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
YouTube’un Yeni Özelliği
YouTube’un Yeni Özelliği "Hype" Nedir?

YouTube kısa süre önce küçük çaplı video içerik üreticilerine daha fazla topluluk desteği sağlamak için YouTube Hype aldı yeni bir stratejiyi test ett...

YouTube Shorts Para Kazanma Rehberi
YouTube Shorts Para Kazanma Rehberi

Türkiye’de ve Dünyada en yaygın ücretsiz video yayınlama platformu olan YouTube, yakın zamanda bizleri YouTube Shorts ile tanıştırdı. Kelime anlamı ‘’...

Aslında yukarıda bahsetmiş olduğumuz işlemleri gerçekleştirmek, başlı başına yeterlidir. Fakat seçenekleri biraz daha çoğaltmak iyi olacaktır. E-posta gönderirken aynı zamanda tweet atmayı da düşünebilirsiniz. 

İşlemin değerlendirilmesinin ardından bir süre sabırlı olmanız gerekir. Çünkü söyledikleriniz incelenecektir ve duruma göre karar verilecektir. Söylediklerinizin haklı olması halinde videonuz yeniden yüklenecektir ve hesabınız tekrar açılacaktır.

Sonuç

İçeriğimizde YouTube hesap kurtarma ile ilgili size ayrıntılı bilgi vermeye çalıştık. Özetleyecek olursak; hesabınızın kapatılmasıyla ilgili birçok farklı neden ortaya çıkar. Genellikle topluluk kurallarına karşı yapılan ihlal nedeniyle YouTube kanalı kapatılmaktadır. İkinci sebep, telif haklarının ihlal edilmesinden kaynaklıdır. Ancak bazen durum, görünenin tam aksi olabilir ve bir hata yapmak mümkündür.

Kapanan hesabınızın nedeniyle ilgili bir hata olduğunu düşünüyorsanız, hemen harekete geçin. Topluluk kurallarını ihlal ettiğiniz söylendiyse, formu doldurun. Burada eksiksiz ve doğru bilgi vermeye özen gösterin. Bir hata olduğuna dair gerekçenizi ayrıntılı bir şekilde yazın. Artık sadece geri dönüş beklemeniz gerekiyor.

Telif hakkı nedeniyle kapatılan hesabınız için bildirim göndermeniz gerekiyor. Ancak bazı durumlarda forma ulaşamayabilirsiniz. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman serbest biçimli karşı bildirim göndermelisiniz. Tüm bu işlemlerle YouTube hesap kurtarma yapılmaktadır. Dilerseniz, Twitter’dan yazabilirsiniz. Burada bulunan yöneticiler size konuyla ilgili yardımcı olur. Eğer çalışmalar sonucunda haklılığınız ispatlanırsa herhangi bir sorun yaşamadan paylaştığınız içeriği ve hesabınızı kurtarabilirsiniz. 

İçeriğimizi faydalı bulduysanız, YouTube İzlenme Sayısı Nasıl Artar? yazımıza da göz atmayı unutmayın! Aynı zamanda YouTube izlenme satın al aracıyla da izlenme sayınızı arttırabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Hesabınız askıya alındığında YouTube Studio üzerinden itirazınızı gönderebilirsiniz. Bu işlemi hesabınız askıya alındıktan 21 gün içinde yapmanız gerekiyor. Yukarıda sıraladığımız yollarla YouTube hesabınızın tekrar açılmasını sağlayabilirsiniz.

Bir içeriğinizden kaynaklı olarak YouTube hesabınız askıya alınabilir. Bunun anlamı hesabınızı kullanamamaktır. Eğer ki, bir sorun olmadığından eminseniz, hesabınızı kurtarmanız mümkündür.

Telif hakkından dolayı hesabınızın kapatılması için 3 telif ihtarı almanız gerekir. Bu durumda hesabınızdaki tüm kanallar kapanır ve yüklemiş olduğunuz içerikler kaldırılır. Bir daha YouTube kanalı açmanıza izin verilmez. 

Melisa Özçelik

Yazılar: 9

Merhaba ben Melisa! Gazetecilik bölümünden mezuniyetim sonrasında 5 yıllık İçerik Editörlüğü deneyimine sahip oldum. Her zaman okumaya, araştırmaya ve yazmaya meraklı biriydim. Son yıllarda özellikle, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması ve yönetimi konusunda kendimi oldukça geliştirdim. In... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Askıya Alınan YouTube Hesabı Nasıl Açılır? Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 23 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.