İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Clubhouse Nedir, Nasıl Kullanılır?

Vaktimizin büyük bir çoğunluğunu çevrimiçi bir biçimde geçirdiğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Nitekim insanların bu yoldan etkileşim içinde olmasını sağlayan pek çok sosyal medya platformu mevcut. Bu doğrultuda son günlerin en çok sorulan sorularından biri de; Clubhouse nedir? Öncelikle Clubhouse’da herkese uygun bir şeyler olduğunu söylemek mümkün. İster Facebook veya Twitter gibi metin odaklı ister Instagram veya TikTok gibi görsel odaklı platformları tercih edin. Clubhouse tüm bu platformlardan kullanıcılara hitap eden bir şeyler barındırıyor.

İlk olarak Clubhouse’un yukarıda saydığımız platformlardan farklı şeye odaklandığını vurgulayalım. Clubhouse’un paylaşım aracı metinler ya da görsel değil, ses. Davet edilme üzerinden işleyen Clubhouse, kullanıcılarını sesli sohbet odalarında buluşturuyor. Son günlerin en rağbet gören sosyal medya platformlarından biri olan Clubhouse’a gelin yakından bakalım.

Clubhouse Nedir?

Clubhouse en temelde metne dayalı mesajlar yerine sesli gönderileri kullanan bir sosyal medya uygulamasıdır. Nitekim uygulama da kendisini sese dayalı yeni bir sosyal proje türü olarak tanımlıyor. Her yerden insanların konuşabildiği ve yeni arkadaşlıklara ev sahipliği yapan uygulama özellikle pandemi döneminde çok sayıda insan tarafından kullanılmaya başladı. Öyle ki Paul Davison ve Rohan Seth tarafından geliştirilen platformun 2020 yılının Mayıs ayında 100 milyon dolarlık bir değere ulaştığı düşünülmekte. Nitekim firmanın kuruluşu da sadece 2020’nin Mart ayına kadar gidiyor.  Ülkemizde Mayıs 2020’den aylar sonra popülerleştiği göz önüne alınırsa bu değerin daha da artmış olması kuvvetle muhtemel.

Uygulamaya ilk defa giren bir kullanıcı etkileşimde bulunmak için farklı sanal odalardan birini tercih ediyor. Yeni bir kullanıcı bir odaya girdiğinde ses otomatik olarak açılmış haldedir. Ancak odanın kurucusunun kimin konuşacağı konusunda yetki sahibi olduğunu belirtmek gerekir. Bu doğrultuda konuşmak isteyen kullanıcıların kurucudan izin alması gerekiyor. Ayrıca Clubhouse davet linki alma konusu da dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir. Bu anlamda platformun adeta çevrimiçi bir soru cevap konferansını andırdığını söylemek mümkün. Ayrıca kullanıcıların kendi sohbet odalarını oluşturmaları da mümkün. Platformda gündelik hayattan magazine, politikadan eğlenceye kadar her konuda çok sayıda oda bulunmaktadır.

clubhouse nedir

Clubhouse Uygulamasına Nasıl Katılabilirsiniz?

Clubhouse’a katılabilmek için öncelikle iPhone sahibi olmak gerektiğini hatırlatmak gerek. Çünkü uygulama yalnızca App Store üzerinde yer alıyor. Ancak son günlerde yükselen ilgi göz önüne alınırsa belki gelecekte Android kullanıcıları için de bir versiyonu gündeme gelebilir. Gerçi geliştiriciler ani ve iyi planlanmamış bir büyüme yerine yavaş büyümeyi tercih ettiklerini vurguluyor. Uygulamanın arkasında aslında küçük bir ekibin olduğu düşünülürse bu tercihi doğal kabul etmek gerek.

Nitekim uygulamaya katılmanın yalnızca davet edilme yoluyla olması da bununla ilgili görülebilmektedir. Clubhouse platformuna giriş yapabilmeniz için platformun kullanıcılarından biri sizi de uygulamaya davet etmeli. Bu kısıtlamaya rağmen uygulamanın 2020 Aralık ayı itibariyle yaklaşık 600 bin kullanıcıya ulaştığı söyleniyor. Gerçi Facebook’un 2 milyarı, Twitter’ın ise 300 milyonu aşan kullanıcı sayısına kıyasla bu rakamlar az sayılabilir. Ancak Clubhouse, en temelde bir sohbet odası platformu olarak bu dev platformlardan ayrılıyor. Bu denli yüksek kullanıcı sayılarına ulaşan sohbet odası platformları olduğunu açıkçası sanmıyoruz. Ayrıca Clubhouse’un her geçen gün kullanıcı sayısını artırdığını da göz önünde bulundurmak gerek.

Son olarak uygulamanın iPad üzerinden de kullanılabildiğini söyleyelim. Ancak henüz iPad için tam anlamıyla optimize edilmemiş olduğu da bir gerçek. Özellikle ekran çözünürlüklerinden dolayı bazı noktalar yakınlaştırılmış gibi gözükebilmektedir. Benzer bir biçimde pencerelerin zaman zaman çok küçük açılması gibi tuhaf problemlerle de karşılaşabilirsiniz.

clubhouse nasıl kullanılır

Clubhouse Uygulamasının Diğer Sosyal Medya Platformlarından Farkları Nelerdir?

Hemen yukarıda Clubhouse uygulamasının diğer sosyal medya platformlarından ufak bir farkına değindik. Ancak Clubhouse’un bundan çok daha büyük farklar içerdiğini vurgulamamak haksızlık olur. Bir kere en önemlisi Clubhouse sese odaklanan bir platform. Facebook, Twitter, Instagram ve diğer platformların aksine Clubhouse’da yalnızca ses dosyaları aracılığıyla etkileşim kurabiliyorsunuz. Buna ilaveten ek bir görsel ya da kamera kullanımı söz konusu değil. Nitekim yalnızca sesle kurulan bu etkileşimi geliştiriciler, özel bir ortam olarak tanımlıyor. Uygulamayı kullanmak isteyenlerin görünüm, göz teması gibi konular hakkında endişe etmesine gerek yok.

Buna benzer bir biçimde Clubhouse, kullanıcılarının konum bilgisi hakkında da endişe taşımamaları gerektiğini vurguluyor. Bu açıdan platformun hedefi, sesle iletilebilen tonlama nüanslarını aktararak benzersiz bir çevrimiçi etkileşim sağlamaktır. Nitekim sesle etkileşim kurmak daha fazla ifade edilebilirlik ve empati anlamına da geliyor.

Clubhouse Uygulamasından İşletmeler Nasıl Yararlanabilir?

Sosyal medya platformları iletişim olanaklarının yanı sıra, işletmeler için de önemli bir pazarlama imkanı sunmaktadır. Bu doğrultuda popülerlik kazanan bir platformun dijital pazarlama açısından ele alınması ve değerlendirilmesi son derece doğal.

Clubhouse uygulamasının bizlere sunduğu bazı fırsatlar;

  • Bağlantı ağınızı genişletir.

Sektörünüzle ilgili ağınızın dışında bulunan profesyonellerle iletişime geçme şansı yakalayabilirsiniz.

  • Daha spesifik bir kitle oluşturma imkanı sunar.

Özellikle kullanıcı sayısı bakımından dev sosyal medya platformlarında öne çıkma şansınız algoritmalarla ilgilidir. Bu nedenle bu türden bir reklamcılık çalışması uzun ve maliyetli bir çaba gerektirebilmektedir. Ancak Clubhouse, marka bilinirliğinizi artırabilmeniz için çok daha spontane bir imkan yaratır.

  • Daha hızlı popüler olma fırsatı.

Benzer bir biçimde diğer platformlarda önemli olan içeriklerinizin arama motorlarıyla uyumu gibi kriterlerdir. Clubhouse uygulamasında ise yüksek değerli konuşmalarla dikkat çekebilirsiniz.

  • Sosyal medya platformlarına yeni bir bakış açısı, yeni fırsatlar.

Uygulamanın ses gibi önemli bir iletişim aracını sosyal medyanın başat unsurlarından biri haline getirmeye çalıştığı açık. Bu da işletmelere kendilerini ifade edebilecekleri yeni bir ortam ve en önemlisi yeni bir format sağlıyor. Bugüne kadar olan dijital pazarlama yöntemlerini incelediğinizde kolaylıkla bu yeni formatın ihmal edildiğini görebilirsiniz. Bu açıdan görsel ya da yazılı dijital medyanın kalıplarından uzak, yeni yaklaşımlar deneyebilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Clubhouse Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?
Clubhouse Para Kazanma Yöntemleri Nelerdir?

Son zamanların en öne çıkan sosyal medya platformlarının başında Clubhouse geliyor. Pek çok farklı kullanıcıya hitap eden uygulamanın dijital pazarlam...

Clubhouse Davet Kodu Nasıl Alınır, Nasıl Gönderilir?
Clubhouse Davet Kodu Nasıl Alınır, Nasıl Gönderilir?

Son ayların en popüler platformlarından biri olan Clubhouse, bilhassa özel giriş yöntemiyle kullanıcıların ilgisini çekiyor. Farklı türden pek çok int...

Clubhouse nedir ve nasıl kullanılır tüm detayları ile sizinle paylaştık. Ayrıca sitemiz üzerinden sosyal medya danışmanı olmak için hazırladığımız rehber inceleyebilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Clubhouse sohbet odaları üzerinden iletişim kurmaya olanak tanıyan ve sesli bir şekilde etkileşim oluşturmanızı sağlayan bir sosyal medya platformudur.

Şu an için yalnızca IOS işletim sistemine sahip cihazlar üzerinden indirebilmek mümkündür.

Clubhouse’u kullanabilmek için telefonunuza uygulamasını indirmeniz gerekmektedir. Gereken bilgileri doldurduktan sonra kendinize bir kullanıcı adı rezerve edebilirsiniz. Clubhouse uygulamasından davet aldığınızda takdirde kullanmaya başlayabilirsiniz.

Clubhouse iOS işletim sistemi üzerinden ücretsiz olarak kullanabileceğiniz bir uygulamadır.

Clubhouse gizlilik politikası standarttır fakat yine de her uygulama gibi Clubhouse uygulamasını kullanırken de kişisel verilerinizi kimseyle paylaşmamanızı ve dikkatli olmanızı tavsiye ederiz.

Clubhouse’a katıldığınızda uygulamayı kullanan arkadaşlarınıza sizin katıldığınıza dair mesaj gitmektedir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Clubhouse Nedir, Nasıl Kullanılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 36 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Berk
    Berk

    Son zamanlarda clubhouse cok fazla duymaya basladım nedir diye araştırma yapma ihtiyacı hissettim.

  2. Eren Ercetin
    Eren Ercetin

    Clubhouse nedir ve nasıl kullanılır gibi sorulara yanıt verdiginiz icin tesekkurler