Global anlamda geniş bir kullanıcı kitlesine sahip olan YouTube, içerik üreticileri için ideal platformlardan biri. Ancak platformu yalnızca bir video paylaşım sitesi olarak görmek pek de doğru olmaz. Bu doğrultuda en iyi YouTube içerik yöneticisi araçlarından söz ederken YouTube’u aynı zamanda bir arama motoru olarak da ele almak gerekir. Nitekim verilere göz attığımızda YouTube’un arama motoru olarak Google’dan sonra ikinci sırada olduğunu söyleyebiliriz. Bu nedenle YouTube’da paylaşacağınız içerikleri bu açıdan optimize edilmesi de büyük önem taşır. Gelin en iyi YouTube içerik yöneticisi araçlarına bu noktayı gözden kaçırmadan yakından bakalım.
Pazarlama İçin En İyi YouTube İçerik Yöneticisi Araçları
YouTube içeriklerinizin iyi olması, hedef kitlenize kolaylıkla ulaşacağı anlamına gelmez. Aksine geniş bir kitleye sesinizi duyurabilmek için bazı pazarlama stratejilerinden yararlanmanız gerekir. Bunun için yararlanabileceğiniz son derece efektif YouTube pazarlama ve SEO araçları mevcuttur. Pazarlama İçin En İyi YouTube İçerik Yöneticisi Araçlarını sizlere en etkililerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Tubebuddy
- Vidiq
- SocialBlade
- Youtube Studio
- Keyword Tool
Tubebuddy
YouTube kanalınızı kısa bir süre içinde arama motorları açısından optimize eder. Tüm videoları toplu bir biçimde işleyen ve düzenleyen Tubebuddy, YouTube SEO çalışmalarınızın en büyük yardımcılarından biri olmaya adaydır. Aynı zamanda bu araçtan yararlanarak videonuz için sıfırdan ya da video içinden küçük resimler oluşturabilirsiniz.
Vidiq
Özellikle rakip kanalları analiz etmek istiyorsanız Vidiq yararlanabileceğiniz araçlardan biridir. Vidiq kullanarak benzer YouTube kanallarının videolarını hangi etiketlerle yayınladığını görebilirsiniz. Buna ek olarak Vidiq, başlık ve etiketlerinizi daha efektif düzenleme konusunda da uyarılar vererek size yardımcı olur.
SocialBlade
YouTube yayıncılarının en çok kullandığı araçlardan biri olan SocialBlade, kanal istatistiklerini takip etmenizi sağlar. Geniş bir veri sağlayan SocialBlade’i kullanarak yeni stratejiler belirleyebilirsiniz.
YouTube Studio
YouTube’un kendi hizmetlerinden biri olan YouTube Studio, kanalınızla ilgili neredeyse her türlü konuda yardım alabileceğiniz bir menü sunar. YouTube Studio aracılığıyla ziyaretçi trafiği analizinden video düzenleme işlemlerine kadar her türlü detaya müdahale edebilirsiniz.
Keyword Tool
Özellikle uzun kuyruklu anahtar kelimeleri bulabilmeniz için Keyword Tool oldukça efektif bir kullanım sunar. Günümüzde akıllı telefonların kullanımının yaygınlaşması sesli arama seçeneğinden daha fazla yararlanılmasını beraberinde getirmiştir. Nitekim bu özellik de uzun kuyruklu anahtar kelimelerin önem kazanmasına neden olmaktadır. Bu nedenle YouTube kanalınızda SEO sorunları yaşamamak için Keyword Tool bu tür anahtar kelimeleri bulmanızı sağlayabilir
YouTube İçerik Fikirleri hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın!
En İyi YouTube Video Düzenleme Araçları
YouTube kanalınızın çok sayıda insana ulaşması için hiç şüphesiz pazarlama ve reklam stratejileri önemlidir. Ancak içerikleriniz gerek görsel gerekse de doyuruculuk anlamında kaliteli olmazsa pazarlama stratejilerinizin başarıya ulaşması mümkün değildir. Daha kaliteli video içerikleri hazırlamanız için yararlanabileceğiniz bazı programlar vardır. En efektif sonuçları alabileceğiniz bazı programları sizler için sıraladık:
- Adobe Premiere Pro
- Final Cut Pro X
- Wondershare Filmora
Adobe Premiere Pro
Windows ya da Mac işletim sistemi kullanan bilgisayarlarda yararlanabileceğiniz Adobe Premiere Pro, profesyonel bir video düzenleme aracıdır. Görsel açıdan videolarınızı daha kaliteli bir hale getirmek için Adobe Premiere Pro sizlere pek çok özellik sunar. Öyle ki bu türden programların büyük çoğunluğunun, özellik genişliği açısından Adobe Premiere Pro’yla yarışamayacağını söylemek gerekir.
Final Cut Pro X
Yalnızca macOS işletim sistemine sahip bilgisayarlarda kullanabileceğiniz Final Cut Pro X, YouTuber’ların tercih ettiği video düzenleme araçlarından biri. Çoklu kamera ve donanım desteğiyle program oldukça fazla sayıda fonksiyon barındırıyor. Ancak tıpkı Adobe Premiere Pro gibi programda ustalaşmak için ciddi bir tecrübe kazanmanız gerekebilir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: YouTube Telifsiz Müzik Bulma
Wondershare Filmora
Profesyonel kullanıcılara olduğu kadar amatör kullanıcılara da hitap eden Wondershare Filmora bu doğrultuda iki farklı mod sunuyor. Easy Mode seçeneğini seçerek daha hızlı bir biçimde videonuzu YouTube için uygun bir hale getirebilirsiniz. Buna ek olarak Full Feature Mode ise videolarını detaylı bir biçimde düzenlemek isteyenlere uygun bir kullanım sunuyor.
En İyi YouTube Ekran Kaydı Araçları
YouTube yayıncılığı yalnızca gerekli düzenlemeler yapılarak upload edilmiş videolardan oluşmuyor. Özellikle oyun ya da eğitim gibi kategorilerde pek çok yayıncı yayınlarında ekran paylaşımı yolunu da tercih ediyor. Bu doğrultuda yararlanabileceğiniz son derece fonksiyonel iki aracın olduğunu söyleyebiliriz:
- Camtasia
- Loom
Camtasia
Genel itibariyle bir video düzenleme programı olan Camtasia, gerek amatör gerekse de profesyonel kullanıcılara hitap etmeyi başarıyor. Her ne kadar Adobe Premiere Pro geniş özellikleriyle öne çıksa da YouTube içerik üreticilerinin en çok kullandığı program Camtasia’dır. Gerek daha kolay kullanımı gerekse de ekran kaydetme özelliği Camtasia’nın avantajları olarak sayılabilir.
Loom
Çoklu platform desteği sunan Loom; Windows, macOS ve iOS üzerinden kullanılabilecek ücretsiz bir programdır. Buna ek olarak Chrome tarayıcı üzerinden de kullanılabilen programı cihazınıza indirmek zorunda değilsiniz. Ancak tarayıcı tabanlı versiyonunun daha kısıtlı özelliklere sahip olduğunu belirtelim. Oldukça basit bir tasarıma sahip olan Loom, video edit işleriyle ilgisiz kullanıcılar için bile pratik bir kullanım sunuyor.
En İyi YouTube Canlı Yayın Araçları
Yayıncılara durmaksızın yeni etkileşim formatları sunan YouTube’un bu doğrultuda en çok kullanılan özelliklerinden biri de canlı yayınlardır. İzleyicilerin chat aracılığıyla sizinle etkileşimde bulunmasını sağlayan canlı yayınlar kanalınızın potansiyelini geliştirmeye oldukça katkı sağlayabilir. Ayrıca YouTube canlı yayın izlenme satın al hizmeti de bu noktada çok yardımcı olacaktır. Aşağıda listelediğimiz canlı yayın programlarından yararlanarak YouTube canlı yayınlarınızın kalitesini artırabilirsiniz:
- OBS
- XSplit Broadcaster
- OneStream.live
- StreamYard
- Ecamm
OBS
YouTube canlı yayınları için en çok yararlanılan araçtır. Mac ve Windows’un yanı sıra Linux işletim sistemlerinde de sorunsuz bir biçimde çalıştığını söylemek mümkündür. Açık kaynaklı bir araç olan OBS, pratik bir biçimde canlı yayın ve video kaydı yapmanızı sağlar. Bu kadar yaygın bir biçimde tercih edilmesinin nedenini özelliklerinden çok basit arayüzünde arayabiliriz.
XSplit Broadcaster
Canlı yayın ve canlı ekran paylaşımı imkanı sunan XSplit Broadcaster özellikle oyun yayıncıları tarafından tercih edilen programlardan biri. 4K 60 FPS yayın yapabilme imkanı sunan program, yüksek çözünürlükte kaliteli bir yayıncılık için iyi bir çözüm olabilir. Buna ek olarak programın son derece kullanışlı bir yayın paneline sahip olduğunu söyleyebiliriz. Buradan chati takip edebilir, istatistiklerinizi inceleyerek yayın sırasında farklı stratejiler geliştirebilirsiniz. Son olarak, ücretlendirme açısından oldukça düşük bir aylık abonelik sistemine sahip bir porgramdır. Ayrıca XSplit Gamecaster isimli ücretsiz bir versiyonu da kullanıcılarına sunar.
OneStream.live
Eğer önceden kaydetmiş olduğunuz videoları canlı yayın şeklinde yayınlamak istiyorsanız OneStream’den yararlanabilirsiniz. YouTube dışında diğer platformlarla da uyumlu bir biçimde çalışan program bulut tabanlı bir işleyişe sahiptir. Tarayıcı tabanlı bir işleyişe sahip olan araç yalnızca YouTube desteği sunmakla sınırlı değildir. Facebook, Steam, Twitch ve Periscope gibi platformları da destekliyor.
StreamYard
Tıpkı OneStream gibi tarayıcı tabanlı bir araç olan StreamYard çoğu sosyal medya platformunda canlı yayın yapmanıza imkan veriyor. Ekran paylaşımından yayın yönetim paneline kadar son derece işlevsel özellikler barındıran araç, ayrıca 10 kişiye kadar farklı yayıncıların katılımına da olanak tanımaktadır. Bunlara ek olarak özel logolar, GIF’ler ya da çeşitli grafikler eklemenizi de olanak sağlar.
Ecamm
Son olarak MacOS işletim sistemine sahip bilgisayara sahip olan yayıncılar için Ecamm isimli araçtan bahsedebiliriz. HD kalitede yayın yapmanıza olanak tanıyan program, ayrıca Canon ve Sony gibi belli kamera modelleriyle entegre çalışıyor. Böylelikle hiçbir ayarlama yapmaksızın tek tıkla canlı yayına geçmeniz mümkün hale geliyor. Ayrıca Ecamm, yayınınızın bir kopyasını da bilgisayarınıza kaydediyor.
Daha Kaliteli İçerikler İçin YouTube İçerik Oluşturucu Akademisi
YouTube üzerindeki performansınızı geliştirmek için hiç şüphesiz kullanacağınız üçüncü parti araçlar önem taşıyor. Ancak bunlara ek olarak YouTube’un sizlere sunduğu imkanlar hakkında da daha geniş bir biçimde fikir edinebileceksiniz . YouTube İçerik Oluşturucu Akademisi kullanıcılara sunulan çevrimiçi bir kurstur. Kanal performansınızı arttırmak için, bu kursu takip edebilirsiniz. Geniş bir ders havuzuna sahip olan Akademi, prodüksiyondan kanal optimizasyonuna birçok alanda kanalınızı geliştirecek ipuçları barındırmaktadır. YouTube İçerik Oluşturucusu Akademisi üzerinden şu konular hakkında bilgi edinerek YouTube kanalınızın performansını artırabilirsiniz:
- İçerik Stratejisi: Üreteceğiniz içerikleri hedef kitleniz açısından nasıl optimize edebileceğinize dair geniş bir ders arşivi.
- Kanal Optimizasyonu: YouTube kanalınızın SEO stratejisi hakkında neler yapabileceğinize dair ipuçları barındıran ders videoları.
- Para ve İşletme: YouTube üzerinden nasıl para kazanabileceğinize dair YouTube’un kendi yayınlarından oluşan video arşivi.
- Prodüksiyon: Daha kaliteli içerikler için kullanabileceğiniz ekipmanlara dair detaylı incelemelerin yer aldığı bir video listesi.
- Politikalar ve Kurallar: Son olarak YouTube’un yayın politikaları hakkında geniş bilgilendirmelerin yer aldığı bir video serisi.
Youtube kanalınıza kimin abone olduğu hakkında bilgilere ulaşmak için; YouTube Kanalınıza Kimin Abone Olduğu Nasıl Kontrol Edersiniz? yazımıza göz atabilirsiniz.
YouTube Hype, YouTube'un kısa süre önce küçük çaplı video içerik üreticilerine daha fazla topluluk desteği sağlamak için test ettiğini belirttiği yeni...
Youtube Shorts kelime anlamı ‘’kısa videolar’’ olan, genel olarak 60 saniye uzunluğunda dikey olarak video paylaşabildiğiniz bir YouTube eklentisi. Yo...
2 yorum
en iyi youtube icerik yoneticisi araci bence OBS
en iyi youtube icerik yoneticisi araclarını tek tek ele almanız gercekten cok guzel olmus tesekkurler