İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Facebook Collab Nedir?

Facebook Collab nedir, Facebook platformunun araştırma geliştirme ekibi olan NPE tarafından geliştirilen, kulanıcıların birlikte müzik videoları oluşturmalarını sağlayan bir müzik aranjman uygulamasıdır.

Kullanıcılarına başkalarının yaptıkları müzik videolarını izleyebilirken aynı zamanda başka kullanıcılarla birlikte video yapabilme imkanı tanınmaktadır. Örneğin, üç müzisyen herhangi bir şarkının kısa bir bölümünü farklı enstürmanlarla çalarken ya da şarkı söylerken kaydedebilir ve kaydedilen videoları tek bir videoda birleştirebilir.

Şimdilik sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde hizmete sunulan uygulamadan iOS işletim sistemi kullanıcıları yararlanabilmektedir. Zaman içerisinde gerekli güncellemeler yapılarak uygulama tüm platformlarda ve ülkelerde faaliyete geçirilmesi planlanmaktadır.

Facebook Collab Nedir ?

Facebook Collab Özellikleri Nelerdir? Nasıl Çalışır?

Video oluşturma süreleri rakibi TikTok uygulaması içerisinde olduğu gibi sınırlandırılmış olan Collab özellikleri şu şekildedir :

  • Oluşturulabilecek videoların süreleri maksimum 15 saniye olarak belirlenmiştir.
  • Uygulama, alt alta dizilmiş üç videonun tek bir videoymuş gibi aynı anda oynatılmasını sağlamaktadır.
  • Kullanıcılar, üç ayrı satırda oynayan videoları tek tek sola veya sağa kaydırarak karıştırabilmekte ve değiştirebilmektedir.
  • Videoların senkronize olarak oynatılması işlemi uygulama tarafından otomatik bir şekilde sağlanmaktadır. Uygulama ile oluşturulan videolar, uygulamayı kullanan diğer kullanıcıların istediklerinde görüntüleyebilecekleri ve izleyebilme imkanı bulabileceği ortak çalışma akışı verilen bir alanda yayınlanır.
  • Ayrıca dilerseniz tek başınıza çektiğiniz bir videoyu diğer kullanıcıların oluşturmuş olduğu farklı iki video ile birleştirebilirsiniz.
  • Bune ek olarak kullanmak istediğiniz ve collab videolar kısmında bulduğunuz başkaları tarafından kaydedilen üç videoyu dilediğiniz gibi birleştirerek kendi videonuzu da oluşturabilirsiniz.
facebook collab nedir

Facebook Collab Nasıl Kullanılır?

Facebook paylaşım platformu için özgün olan bu collab özelliği, özellikle müzik aranjmanı videoları ile öne çıksa da, uygulamayı kullanmak için müzisyen olmanıza gerek yoktur. Collab videoları sıralama ve birleştirme gibi durumlarda size yardımcı olması için birtakım uygulama içi araçlar içermektedir. Bu da “Facebook Collab nasıl kullanılır?” sorusunu kolaylaştırmaktadır.

Collab’ı ilk açtığınızda karşınıza ortak çalışmaların bulunduğu akış ile karşılaşırsınız. Burada bulunan videoları kullanarak yeni videolar oluşturabileceğiniz gibi insanların oluşturduğu videoları izleyebilirsiniz. Aynı zamanda oluşturdukları içerikleri ve kullanıcıları favorilerinize ekleyebilir ve takip edebilirsiniz. Bu sayede hem istediğiniz zaman bu içeriklere geri dönüş yapabilirsiniz hem de favoriye eklediğiniz kullanıcılar yeni içerik oluşturduğu zaman bildirim alma imkanına sahip olursunuz. Uygulamanın Facebook ve Instagram ile doğrudan bir entegrasyonu bulunmasa da içeriklerin Facebook, Instagram ve Twitter gibi platformlarda paylaşılması oldukça kolaydır.

  • Keşfedin: Uygulama içerisinde yer alan ortak çalışma akışı üzerinden, mevcut videoları inceleyip uygulama içi videoları inceleyebilirsiniz. Üst üst senkronize edilmiş üç videoyu (videolar maksimum 15 saniye) bir döngü üzerinden oynatabilirsiniz.
  • Karıştır ve Eşleştir: Başka bir collab videosuna geçiş yapabilmek için mevcut videoyu sağa ya da sola sürüklemeniz yeterli olacaktır. Kullanıcı videoları kaydırdıkça collab üzerinden tam zamanında senkronize işlemi sağlanmaktadır.
  • Kayıt Al ve Yayınla: Ortak çalışma akışına katkı sağlamak isterseniz, kendi çalışmalarınızı kayıda alarak uygulamaya yükleyebilirsiniz. Çalışmanızın yer aldığı iyi bir video kombinasyonunun ardından feed üzerinden videoyu yayınlayabilirsiniz.
Facebook Collab Nasıl Kullanılır ?

ABD’de büyük bir ilgi gören uygulamanın ülkemizde ne zaman kullanılacağının henüz merak konusudur. Yakın zaman içerisinde uygulamanın ülkemizde kullanılmaya başlaması ile iOS işletim sistemine sahip cihaz sahipleri kullanabilecektir. Ayrıca Facebook Marketplace hakkında sitemiz üzerinden kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Facebook platformunun araştırma geliştirme ekibi olan NPE tarafından geliştirilen, kulanıcıların birlikte müzik videoları oluşturmalarını sağlayan bir müzik uygulamasıdır.

Facebook Collab ile kullanıcılar kendi çalışmalarını ortak çalışma akışlarında kaydederek yükleyebilir, müzik topluluğuna dahil olur.

Şu an için yalnızca ABD’de kullanılan uygulama, yalnızca IOS işletim sistemi üzerinden kullanılabilmektedir.

Bloglar paylaşmak, özgün içerikli videolar üretmek markaların ürünlerini ve servislerini değerlendiren yazılar yazmak markalarla ortak çalışmanıza yardımcı olur.

Facebook Collab iOS üzerinden kullanabileceğiniz ücretsiz bir uygulamadır.

Facebook Brand Collabs Managerı kullanmak için kurucu veya reklam veren kişi olduğunuzu belirterek kayıt olun. Kayıt olduktan sonra istediğiniz markanın Facebook sayfasını görebileceksiniz.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Facebook Collab Nedir? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 21 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Abdullah Koç
    Abdullah Koç

    Facebook collab nedir ve nasıl kullanıldıgı hakkında yararlı bir blog yazısı olmus tesekkurler

  2. Serhan Turgutlu
    Serhan Turgutlu

    Tiktok tan sonra facebook collab nedir diye inceleme araştırma yapayım dedim ve uygulamayı gercekten begendim