Facebook ve Instagram kendi reklam ağına sahip olan ve milyonlarca kullanıcıya hitap eden sosyal medya platformlarıdır. Reklam gelirleri ve reklam verenlere katkıları neticesinde en sık tercih edilen reklam ağlarından biri haline gelmiştir. Diğer reklam ağlarına bakıldığı zaman Facebook ve Instagram reklam fiyatları gayet makul olarak gözükmekte ve yüksek dönüşüm oranlarına ulaşmak için en ideal reklam yöntemlerinden biri olarak görülmektedir. Bizlerde bu yazımızda Facebook ve Instagram reklam modelleri nelerdir sorusunu cevaplayacağız. Reklam modellerini bilmek, reklamınızın hangi segmente girdiğini öğrenerek buna yönelik verimli bir adım atmayı ve alınan sonuçların da olumlu yönde olmasına olanak sağlayacaktır.
Facebook & Instagram Reklam Modelleri Nelerdir?
Facebook ve sahibi olduğu Instagram için konuştuğumuzda, temelde üç farklı reklam kategorisi mevcuttur diyebiliriz. Bu reklam kategorileri; bilinirlik, değerlendirme ve dönüşüm reklamlarıdır.
Bilinirlik Reklamları
Bilinirlik reklamlarının amacı, marka bilinirliğini artırmaktır. Bu reklamlarda satış ve pazarlama amaçları öncelikli değildir. Burada ilk amaç, markanın daha fazla kitlelere ulaşması, incelenmesi ve marka farkındalığının oluşmasıdır.
- Marka bilinirliği reklamlarında ise amaç, reklamı yapılacak markaya ilgi duyma potansiyeli yüksek olsan kullanıcılara markayı ulaştırmaktır. Eğer amacınız markanızın bilinirliğini artırmak ise bu model size uygun olacaktır.
- Erişim reklamları, marka bilinirliği reklamları ile neredeyse aynıdır. Bu modelde amaç, reklamları mümkün olduğunca fazla kitlelere eriştirmektir.
Marka bilinirliği reklamları ile erişim reklamları arasındaki fark; marka bilinirliği modelinde reklamların hedeflenen kitle arasında markaya ilgi duyma potansiyeli olan insanlara eriştirmektir. Erişim reklamlarında ise, mümkün olan en fazla kişiye maksimum seviyede markayı ulaştırmaktır; hedef kitlede ilgi duyma potansiyeli aranmaz.
Değerlendirme Reklamları
Değerlendirme reklamlarında amaç, markaya ilgi duyan ve inceleyen kişilerle doğrudan iletişim kurmaktır. Eğer potansiyel müşterilerinizden etkileşim ve mesajlar almak istiyorsanız değerlendirme modeli sizin için uygun olacaktır. Bu modelde ayrıca mobil uygulama, video görüntüleme ve potansiyel müşteri bulma reklamları da mevcuttur.
- Trafik reklamları, markaya ilgi duyan kişileri web siteye yönlendirme amacı taşır. Bir web siteniz mevcutsa ve sitenizde Facebook Piksel kodu da ekliyse trafik reklamları önerilmektedir. Çünkü bu sayede hedeflediğiniz kitleyi web sitenize çeker ve onları potansiyel müşteri yapmanın yanı sıra web site trafiğinizi de artırmış olursunuz.
- Etkileşim reklamları genelde Facebook ve Instagram üzerinde paylaştığınız gönderilerin etkileşimlerini (beğeni, yorum vs) artırmak için kullanılır. Bu reklam modelleri arasında özellikle instagram reklamları ve hikaye reklamları dikkat çekmektedir. Eğer reklam kampanyaları düzenleyecekseniz, bu model ile hedeflediğiniz kitle içinden paylaşımlarınızla etkileşime geçme ihtimali yüksek kişilere ulaşacaktır.
- Uygulama yüklemeleri reklamları mobil uygulamalar için kullanılan modeldir. Bunun için mobil uygulamanızda Facebook Piksel kodunun yüklü olması yararınıza olacaktır.
- Video görüntülenmeleri reklamları video yayınlamak isteyenler için ideal bir modeldir. Video görüntülenmeleri modeli, video reklamını hedef kitle arasından ilgi duyma potansiyeli yüksek kullanıcılara ulaştırmayı amaçlar.
- Potansiyel müşteriler bulma reklam modeli, Facebook ve Instagram’da anlattığımız tüm bu modeller arasında en maliyetli olanıdır. Burada amaç, sunduğunuz ürün ya da hizmete ilgi duyma potansiyeli yüksek kişilerin iletişim bilgilerini toplamaktır. Toplanan bu bilgiler ile telefon ya da e-posta aracılığı ile pazarlama faaliyetleri yürütülmekte ve oldukça verimli sonuçlar alınabilmektedir.
- Mesajlar reklam modeli reklam sunduğunuz platform üzerinden kullanıcıların size mesaj atmasını amaçlar. Örneğin Facebook Messenger, Whatsapp ya da Instagram Direct Message üzerinden potansiyel müşterilerden mesajlar alabilirsiniz.
Facebook reklamları ve takibi için Facebook Pixel ile ilgili yazımıza göz atın!
Dönüşüm Reklamları
Web ortamında sahip olduğunuz online mülklerde, hedeflenen davranışların aksiyona çevrilmesine dönüşüm denir. Dönüşüm reklamları, verilen reklamların daha ölçülebilir olmasını sağlayarak reklam maliyetlerini azaltmayı hedefler. Bunun için bir e-ticaret sitesini örnek verelim; e-ticaret sitesi için dönüşüm bir ürünün sepete eklenmesi olabilirken, kurumsal site için dönüşüm, web sitesindeki iletişim bilgilerinin doldurulması olabilir.
- Dönüşümler reklamı, web sitesi veya mobil uygulamalar için kullanılan bu model, hedef kitleniz içinden reklamlarınızı dönüşüm getirme olasılığı en yüksek kullanıcılara sunar. Model için site ve/veya mobil uygulamada Facebook Piksel kodunun yüklü olması tavsiye edilir.
- Katalog satışları reklamları, genellikle e-ticaret sitelerinin kullandığı, ürünlerde bir feed oluşturularak yöneticinin paneline aktardığı, böylelikle seçilen hedef kitleye katalogtan ürünler gösterildiği bir modeldir. Reklamlarınız bu modelde satın alım potansiyeli en yüksek kullanıcılara sunulmaktadır.
- Mağaza trafiği reklamları, diğer modellere göre daha online dışı diyebileceğimiz bir modeldir. İşletmenizin yakınlarında bulunan potansiyel müşteriler, mağazaya yönlendirilmektedir.
İnstagram reklam verirken dikkat etmeniz gereken kurallar yazımız ile de reklam sürecini doğru yönetmek adına bilgiler alabilirsiniz.
Facebook Destek kategorisi yazıları ile güncel tüm gelişmelerden haberdar olun.
2 yorum
Facebook ve Instagram Reklam Modelleri hakkında detaylı ve açıklayıcı bir çalışma olmuş. Teşekkürler..
Marka bilinirliği reklamları ve erişim reklamları arasında ki fark nedir ?