İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Facebook ve Instagram Reklam Modelleri

Facebook ve Instagram kendi reklam ağına sahip olan ve milyonlarca kullanıcıya hitap eden sosyal medya platformlarıdır. Reklam gelirleri ve reklam verenlere katkıları neticesinde en sık tercih edilen reklam ağlarından biri haline gelmiştir. Diğer reklam ağlarına bakıldığı zaman Facebook ve Instagram reklam fiyatları gayet makul olarak gözükmekte ve yüksek dönüşüm oranlarına ulaşmak için en ideal reklam yöntemlerinden biri olarak görülmektedir. Bizlerde bu yazımızda Facebook ve Instagram reklam modelleri nelerdir sorusunu cevaplayacağız. Reklam modellerini bilmek, reklamınızın hangi segmente girdiğini öğrenerek buna yönelik verimli bir adım atmayı ve alınan sonuçların da olumlu yönde olmasına olanak sağlayacaktır.

Facebook & Instagram Reklam Modelleri Nelerdir?

Facebook ve sahibi olduğu Instagram için konuştuğumuzda, temelde üç farklı reklam kategorisi mevcuttur diyebiliriz. Bu reklam kategorileri; bilinirlik, değerlendirme ve dönüşüm reklamlarıdır.

Bilinirlik Reklamları

Bilinirlik reklamlarının amacı, marka bilinirliğini artırmaktır. Bu reklamlarda satış ve pazarlama amaçları öncelikli değildir. Burada ilk amaç, markanın daha fazla kitlelere ulaşması, incelenmesi ve marka farkındalığının oluşmasıdır.

  • Marka bilinirliği reklamlarında ise amaç, reklamı yapılacak markaya ilgi duyma potansiyeli yüksek olsan kullanıcılara markayı ulaştırmaktır. Eğer amacınız markanızın bilinirliğini artırmak ise bu model size uygun olacaktır.
  • Erişim reklamları, marka bilinirliği reklamları ile neredeyse aynıdır. Bu modelde amaç, reklamları mümkün olduğunca fazla kitlelere eriştirmektir.

Marka bilinirliği reklamları ile erişim reklamları arasındaki fark; marka bilinirliği modelinde reklamların hedeflenen kitle arasında markaya ilgi duyma potansiyeli olan insanlara eriştirmektir. Erişim reklamlarında ise, mümkün olan en fazla kişiye maksimum seviyede markayı ulaştırmaktır; hedef kitlede ilgi duyma potansiyeli aranmaz.

instagram reklam modelleri

Değerlendirme Reklamları

Değerlendirme reklamlarında amaç, markaya ilgi duyan ve inceleyen kişilerle doğrudan iletişim kurmaktır. Eğer potansiyel müşterilerinizden etkileşim ve mesajlar almak istiyorsanız değerlendirme modeli sizin için uygun olacaktır. Bu modelde ayrıca mobil uygulama, video görüntüleme ve potansiyel müşteri bulma reklamları da mevcuttur.

  • Trafik reklamları, markaya ilgi duyan kişileri web siteye yönlendirme amacı taşır. Bir web siteniz mevcutsa ve sitenizde Facebook Piksel kodu da ekliyse trafik reklamları önerilmektedir. Çünkü bu sayede hedeflediğiniz kitleyi web sitenize çeker ve onları potansiyel müşteri yapmanın yanı sıra web site trafiğinizi de artırmış olursunuz.
  • Etkileşim reklamları genelde Facebook ve Instagram üzerinde paylaştığınız gönderilerin etkileşimlerini (beğeni, yorum vs) artırmak için kullanılır. Bu reklam modelleri arasında özellikle instagram reklamları ve hikaye reklamları dikkat çekmektedir. Eğer reklam kampanyaları düzenleyecekseniz, bu model ile hedeflediğiniz kitle içinden paylaşımlarınızla etkileşime geçme ihtimali yüksek kişilere ulaşacaktır.
  • Uygulama yüklemeleri reklamları mobil uygulamalar için kullanılan modeldir. Bunun için mobil uygulamanızda Facebook Piksel kodunun yüklü olması yararınıza olacaktır.
  • Video görüntülenmeleri reklamları video yayınlamak isteyenler için ideal bir modeldir. Video görüntülenmeleri modeli, video reklamını hedef kitle arasından ilgi duyma potansiyeli yüksek kullanıcılara ulaştırmayı amaçlar.
  • Potansiyel müşteriler bulma reklam modeli, Facebook ve Instagram’da anlattığımız tüm bu modeller arasında en maliyetli olanıdır. Burada amaç, sunduğunuz ürün ya da hizmete ilgi duyma potansiyeli yüksek kişilerin iletişim bilgilerini toplamaktır. Toplanan bu bilgiler ile telefon ya da e-posta aracılığı ile pazarlama faaliyetleri yürütülmekte ve oldukça verimli sonuçlar alınabilmektedir.
  • Mesajlar reklam modeli reklam sunduğunuz platform üzerinden kullanıcıların size mesaj atmasını amaçlar. Örneğin Facebook Messenger, Whatsapp ya da Instagram Direct Message üzerinden potansiyel müşterilerden mesajlar alabilirsiniz.

Facebook reklamları ve takibi için Facebook Pixel ile ilgili yazımıza göz atın!

Dönüşüm Reklamları

Web ortamında sahip olduğunuz online mülklerde, hedeflenen davranışların aksiyona çevrilmesine dönüşüm denir. Dönüşüm reklamları, verilen reklamların daha ölçülebilir olmasını sağlayarak reklam maliyetlerini azaltmayı hedefler. Bunun için bir e-ticaret sitesini örnek verelim; e-ticaret sitesi için dönüşüm bir ürünün sepete eklenmesi olabilirken, kurumsal site için dönüşüm, web sitesindeki iletişim bilgilerinin doldurulması olabilir.

  • Dönüşümler reklamı, web sitesi veya mobil uygulamalar için kullanılan bu model, hedef kitleniz içinden reklamlarınızı dönüşüm getirme olasılığı en yüksek kullanıcılara sunar. Model için site ve/veya mobil uygulamada Facebook Piksel kodunun yüklü olması tavsiye edilir.
  • Katalog satışları reklamları, genellikle e-ticaret sitelerinin kullandığı, ürünlerde bir feed oluşturularak yöneticinin paneline aktardığı, böylelikle seçilen hedef kitleye katalogtan ürünler gösterildiği bir modeldir. Reklamlarınız bu modelde satın alım potansiyeli en yüksek kullanıcılara sunulmaktadır.
  • Mağaza trafiği reklamları, diğer modellere göre daha online dışı diyebileceğimiz bir modeldir. İşletmenizin yakınlarında bulunan potansiyel müşteriler, mağazaya yönlendirilmektedir.

İnstagram reklam verirken dikkat etmeniz gereken kurallar yazımız ile de reklam sürecini doğru yönetmek adına bilgiler alabilirsiniz.

Facebook Destek kategorisi yazıları ile güncel tüm gelişmelerden haberdar olun.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Bunun için bilinirlik reklam modeli altındaki erişim modelini uygulamanız amacınıza ulaşmanızı sağlayacaktır.

Video reklamları için önerilen değerlendirme reklam modelidir. Bu model ile video reklamınız belirlediğiniz hedef kitle arasında ilgi duyma potasniyeli en yüksek kullanıcılara ulaşacaktır.

E-ticaret siteleri için en iyi olabilecek reklam modelleri, bilinirlik modelleri ve katalog satışları reklamları olacaktır.

Kapsamlı bir reklam çalışması yapmıyorsanız şart değildir. Fakat kapsamlı bir reklam çalışması için Facebook’un detaylı veri analizi ve seçenekleri sayesinde reklamlarınızı daha optimize bir halde oluşturabilirsiniz. Yani profesyonel bir çalışma yapmak istiyorsanız Facebook Business Manager panelini kullanmalısınız.

Sponsorlu reklamlar, Facebook, Instagram gibi sosyal medya platformlarında yayınlanan reklam çeşitleridir.

Instagram reklamı, daha büyük ve daha doğru bir hedef kitleye ulaşmak için Instagram platformunda sponsorlu içerik yayınlamak için pazarlama yöntemidir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Facebook ve Instagram Reklam Modelleri Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 22 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Ahmet erdener
    Ahmet erdener

    Facebook ve Instagram Reklam Modelleri hakkında detaylı ve açıklayıcı bir çalışma olmuş. Teşekkürler..

  2. selim aydakan
    selim aydakan

    Marka bilinirliği reklamları ve erişim reklamları arasında ki fark nedir ?