Flickr, rakibi olan Facebook ve Instagram’ın aksine profesyonel fotoğrafçılarla fotoğraf meraklılarını bir ara getiren gerçek bir fotoğraf merkezli sosyal platformdur. Tüm önceliğini fotoğraf sanatı üzerine verir. Profesyonel fotoğrafçılar çalışmalarını sergilerken, fotoğraf meraklısı kullanıcıların da bunun tadını çıkarmasını sağlar. Ayrıca dünyaca ünlü bir arama motoru ve mail servisi olan Yahoo’nun sahibi olduğu Flickr, yüklemiş olduğunuz fotoğraflarınızı düzenlemenizi de sağlayan birçok özellik barındırmaktadır. Bu yazımızda Flickr nedir sorusunun cevabını yanıtlamaya çalışacağız.
Ücretsiz midir ve Nasıl Üye Olunur?
Dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım platformlarından biri olan Flickr’a üye olmak tamamiyle ücretsizdir. Fakat dilerseniz Flickr-pro adında ekstra özellikler barındıran ve reklamsız kullanım hakkı sağlayan bir üyelik satın alabilirsiniz. Flickr’a üye olmak için sitesinde bulunan kayıt ol butonuna tıklayaın. Adınız, soyadınız, kullanmakta olduğunuz mail adresiniz ve doğum tarihiniz girerek kolayca üye olabilirsiniz.
Flickr-Pro Avantajları Nelerdir?
- Sınırsız depolama: Ücretsiz hesaplarda belirlenen 1000 fotoğraf ya da 1000 video sınırlamasının kalkması.
- Reklamsız hesap: Flickr pro satın aldığınızda, ücretsiz hesapta görüntülenen tüm reklamlar kaybolmaktadır.
- 6k Fotoğraf paylaşma: Ücretsiz hesaplarda paylaşılan fotoğrafların çözünürlük boyutu 2K ile sınırlandırılmıştır. Bunun yanında Flickr-pro hesabında 6K çözünürlüğe kadar fotoğraf paylaşmanıza olanak sağlanmaktadır.
- 10 dakikalık videolar: Ücretsiz hesaplarda video uzunluklarına getirilen 3 dakika sınırı da ortadan kalkmaktadır. Bununla birlikte 10 dakikalık sürelere kadar olan videolar yüklenebilmektedir.
Flickr Nasıl Çalışır?
Kullanıcılar ücretsiz bir Flickr hesabı oluşturur. Ardından çevrim içi olarak arkadaşları ve takipçileriyle paylaşmak için kendi fotoğraflarını (ve videolarını) yüklerler.
Flickr’ın Bazı Dikkat Çekici Özellikleri
- Profil (Profile): Diğer tüm sosyal ağlar gibi, Flickr’a üye olduğunuzda da bir kullanıcı fotoğrafı yükleyebilirsiniz. Kısa bir biyografi yazabileceğiniz bir profiliniz olur. Ayrıca en beğendiğiniz 25 fotoğrafınızı profilinizde sergileyebilir ve çalışmalarınızı beğenen kullanıcıların tümünden referans toplayabilirsiniz.
- Fotoğraf Akışı (Photostream): Fotoğraf akışınız, herkese açık fotoğraflarınızın bulunduğu alandır. Bir nevi dijital bir portfolyodur. Ayrıca görünürlük ayarı olarak herkese açık seçeneğini seçtiğiniz, özel olmayan fotoğraflarınız bu bölümde görünecektir.
- Albümler (Albums): Fotoğraflarınızı bir arada ve düzenli tutmak için albümlere ayırabilir ve tüm bu albümleri arkadaşlarınızla veya takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.
- Favoriler (Faves): Flickr’da paylaşılan her fotoğrafın altında, o fotoğrafı favorilerinize eklemek için tıklayabileceğiniz bir yıldız düğmesi bulunur. Favoriler sekmenize erişerek daha sonra geri dönmek istediğiniz fotoğrafları işaretlemenin en etkili yoludur.
- Galeriler (Galleries): Galeriler çalışma mantığı olarak albümlerle aynı olmasına rağmen albümlerden farklı olarak diğer kullancıların fotoğraflarını herkese açık olarak sergilemenizi ve bir arada tutmanızı sağlar. Bir galiriye en fazla 50 adede kadar fotoğraf veya video ekleyebilirsiniz.
- Gruplar (Groups): Gruplar yapısı itibariyle bir fikre veya konuya dayanır. Gruplara katılım kullanıcının isteğine bağlıdır. Bir grubun üyeleri kendi fotoğraflarını paylaşırlar ve grup tartışmalarına katılırlar.
- İstatisikler (Stats): Flickr, diğer kullanıcıların sizin fotoğraflarınız hakkında neler düşündüğünün ve ne kadar sıklıkla görüntülediğinin istatistiğini tutar. İstatistikler kısmında, profilinizden elde edilen birçok farklı istatistiki bilgi elde edebilirsiniz. Örneğin, en çok görüntülenen fotoğraf veya videonuzu bu alanda grafiksel olarak görebilirsiniz.
- Son Etkinlik (Recent Activity): Bu kısımda, fotoğraflarınıza aldığınız favoriler ve yorumlar gibi tüm etkileşimleri görebilirsiniz. Flickr, son etkinlik sayfasında bulunan etkileşimlerinizi dilediğiniz şekilde filtreleyebilme imkanı sunar. Örneğin, yalnızca fotoğraflarınıza gelen etkileşimleri görmek isterseniz buna göre bir filtreleme yapabilirsiniz.
- İnsanlar (People): Flickr’da arkadaşlarınızla veya diğer insanlarla kolayca bağlantı kurabilirsiniz. Ayrıca halihazırda kullanmış olduğunuz Facebook, Yahoo ve Gmail hesaplarınızı Flickr’a bağlayarak aynı şekilde Flickr kullanan arkadaşlarınızla kolayca bağlantı kurabilirsiniz.
- Düzenleyici (Organizer): Fotoğraflarınızı düzenlemek için Flickr’ın organizer aracını kullanabilirsiniz. Bu araç size fotoğraflarınızı özgürce düzenleme fırsatı verir.
Flickr nedir ve nasıl kullanılır sizlere anlattık. Ayrıca sitemizden Sosyal Medya Görsel Boyutları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
2 yorum
Flicker Nedir? Nasıl kullanılır adlı makalenizi çok beğendim. Teşekkürler..
Flicker nedir isimli yazınızı okudum. Bir sorum olacaktı. Flicker a nasıl üye olunur ?