İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Hikaye Çözünürlüğü Nasıl Ayarlanır?

İnsanların kullanmış oldukları sosyal ağlardan bir tanesi olan Instagram, uygulama içi özellikleriyle kişiselleştirilebiliyor. Instagram hikaye çözünürlüğü ve diğer özellikler kullanılarak, insanlar bu uygulamanın görünümünü izin verilen sınırlar çerçevesinde değiştirebiliyor ve kendileri için özelleştirebiliyor.

Paylaşılan gönderilerin, özellikler hikayelerin kaliteli görünmesi adına çözünürlüklerine dikkat edilmesi gerekiyor. Böylece yapılan paylaşımlar daha profesyonel ve özenli görünerek kullanıcıların, kişisel veya ticaret sayfaları için iyi bir izlenim vermelerine yardımcı oluyor. Peki ya Instagram hikaye çözünürlüğü nedir ve nasıl ayarlanır ? Yazımızı okumaya devam edin.

Instagram Hikaye Çözünürlüğü Nedir?

Instagram hikaye çözünürlüğünü , paylaşılacak fotoğraf veya videonun hikaye formatına uyması gereken boyut veya çözünürlük değerleri olarak özetleyebiliriz. Bilgisayarda ya da akıllı telefonların içerisinde yer alan resim ve videoların boyutları farklılık gösterebilir. Bu boyutlar birçok nedene göre değişir ve kullanıcılar bunları Instagram hikaye bölümünde paylaştıklarında çözünürlüklerinin buna uygun olması gerekir. Aksi durumda burada paylaşılan resimlerin bir bölümü görülmeyecek ya da resimler ekranda küçük kaldığı için ekrana sığması için otomatik olarak yakınlaştırılacaktır. Bu durum videolar da için geçerlidir ki böylece yüklenilen resim ya da videoların görünümlerinin değişmesi piksel kalitesizliği ve ve kötü çözünürlük gibi bir sonuç ortaya çıkacaktır.

Instagram hikaye çözünürlüğü konusu ise kullanıcılar tarafından fazlasıyla merak edilen bir konu. Çünkü hikayelerinde paylaştıkları içeriklerin takipçilerine daha kaliteli ve yüksek çözünürlükte ulaşması konusu oldukça önemli. Öyleyse Instagram hikaye çözünürlüğü değerleri nasıl olmalı birlikte inceleyelim

Instagram Hikaye Çözünürlüğü Ne Kadar Olmalı?

Instagram Hikaye Çözünürlüğü Ne Kadar Olmalı?

Instagram resim ve videoları boyutları paylaşımlarınızın daha fazla etkileşim alması ve istediğiniz beğeni sayılarına ulaşması adına dikkat edilmesi gereken bir husus olduğundan bahsettik.

  • Özellikle hikaye bölümüne yüklenen video ya da dosyaların çözünürlüklerinin 9:16 olması gerekmektedir.

Instagram tarafından desteklenen boyutlar bu şekilde olup farklı boyuttaki dosyalar hikaye bölümüne yüklendiğinde yukarıda belirtilen sorunlar yaşanıyor. Dolayısıyla da ortaya hoş olmayan görüntüler çıkıyor. Kullanıcıların böyle bir sorun yaşamamaları için mutlaka resim ve videoları ya bu çözünürlükte çekmesi ya da bu çözünürlüğe getirmesi gerekiyor.

  • Yukarıda yer alan bilgilere göre Instagram hikaye bölümü çözünürlüğünün dikey formtta en 1080px yüksekliği ise 1920px olması gerekiyor.
  • Yatay formatta ise tam tersi şekilde 1920 x 1080 şeklinde olması gerekmektedir.

Böylece buraya yüklenen paylaşımlar rahatlıkla görülecektir. Telefon ile dikey şekilde çekilen resimler bu bölümde paylaşılırken herhangi bir kırpma işlemi yapılmasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak yatay olarak çekilen resimlerin tam olarak görülmesi için bir takım kırpma işlemlerinin yapılması gerekir. Aksi durumda ekrana sığmayacak ve yukarıda belirtilen sorunlar ortaya çıkacaktır.

Videolarda da benzer bir durum geçerlidir.

Böylece videolar da tam olarak ekrana sığacak ve düzeltme işlemine gerek kalmayacaktır.

  • Kullanıcıların video çekerken boyutunu HD 16:9 (1280×720) olarak ayarlaması önerilir.

Çözünürlük formatları ile birlikte örnek bir Instagram hikaye nasıl olmalı diye merak ediyorsanız Instagram Hikaye Örnekleri Nasıl Olmalı ? yazımıza bakabilirsiniz.

Instagram Hikaye Video ve Fotoğraf Boyutu Nasıl Ayarlanır ?

Instagram Hikaye Video ve Fotoğraf Boyutu Nasıl Ayarlanır ?

Instagram hikaye çözünürlüğü ile yukarıda belirtilen sorunların yaşanmaması için video ve fotoğrafların boyutunun 16:9 olarak ayarlanması gerekiyor. Bu boyut sınırlarında düzenlenen paylaşımların daha fazla etkileşim aldığı ve profile daha fazla değer kattığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle fotoğraf boyutlarını umursamak gerekmektedir. Instagram üzerinden paylaşım yaparken bu boyutları kullanmak isteyen kullanıcıların farklı alternatifleri bulunur. Bu alternatifler :

  • Bilgisayar üzerinden düzenleme yapılabilir ki bu işlem oldukça basittir. Bunun için kullanılabilecek çok sayıda program vardır. Bu programlar kullanılarak resim ve videoların boyutları istenilen ölçülere getirilebilir.
  • Telefonunuzun kendi fotoğraf düzenleme araçlarını kullanarak fotoğraf veya videolarınızı istenilen formatta kırpabilir ve yeniden boyutlandırabilirsiniz.
  • Telefonunuza fotoğraf düzenlemek için üçüncü parti uygulamaları kullanabilirsiniz.
  • Hali hazırda Instagram hikayelere atmayı planladığını fotoğraf veya videoyu Instagram kamerası kullanarak çekebilir ve paylaşabilirsiniz. Instagram kamera boyutu ve çözünürlüğü hikaye formatına uyacak şekilde açılacaktır.

Yukarıda bahsedilen işlemler sayesinde hikaye bölümüne yüklenen fotoğraf ve videolar ekranda tam olarak görülmektedir. Böylece kullanıcılar paylaşımlarının sorunsuz olarak görülmesini sağlamış olmaktadır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Hazırlamış olduğunu hikayeleri paylaşmakta sorun yaşıyorsanız Instagram Hikaye Paylaşamıyorum Sorunu çözümü için blog yazımıza göz atmayı unutmayın.

Instagram Hikaye Çözünürlüğünün Önemi Nedir ?

Instagram hikaye çözünürlüğü konusunun önemi ilk olarak Instagram takipçileri için kaliteli ve güvenilir içerik paylaşmaktır. Instagram hikaye özelliğinin gelmesi ile kullanıcıların büyük bir çoğunluğu bu özelliği kullanmaktadır. Hatta zaman zaman profilinde paylaşım yapmayan ve yalnızca hikayesine eklediği anları profiline sabitleyen kullanıcıları görebilirsiniz. Instagram hikayeleri sosyal medya kullanımında da kullanıcıların daha fazla zaman geçirdiği bir yerdir. Paylaşımlar seyrek ve zaman zaman yapılırken kullanıcılar hikayelerini günlük, hatta saat başı paylaşabilmektedir. Post paylaşımlarınız herkesin önüne düşmeyebilir veya gözden kaçabilir fakat Instagram hikayelerin kullanıcı davranışı olarak takipçilerinize ulaşması daha kolay ve kesindir. Bunu hikayelerinizin görüntülenme sayısının paylaşım beğeni sayısına oranla her zaman daha fazla olması ile açıklayabiliriz.

Bu noktadan hikayelerinizin çözünürlüğü, formatı ve görüntü kalitesi gibi etkenler fazlasıyla önem arz eder. Kaliteli görünen bir hikaye ilgili çekicidir ve takipçileriniz açısından merak uyandırır. Aksi halde kalitesiz ve çözünürlüğü az olan düzenli içerikler takipçi kaybına bile sebep olabilir. Instagram hikaye için gerekli çözünürlük ve format yapısını bilerek hikaye içeriklerinizi buna göre hazırlamak sosyal medya kullanımınızı da daha profesyonel hale getirecektir.

Instagram Gizli Mesaj Kutusu hakkında bilgi almak için yazımıza göz atın!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram hikaye ve post çözünürlükleri birbirinden farklıdır. Hikayelerin kendine özgü bir boyutu ve çözünürlüğü bulunmaktadır. Instagram hikaye çözünürlüğü, hikaye olarak paylaşabileceğiniz içeriklerin hangi formatta olması gerektiğini vurgular.

Instagram için önerilen hikaye çözünürlüğü dikey ise 1080*1920 yatay ise 1920*1080, 16:9 şeklindedir.

Instagram hikayelerinin süreleri 24 saattir. Hikayelerinizin 24 saatten fazla yayında kalmasını sağlamak için hikayenizi öne çıkanlara ekleyebilir ve istediğiniz kadar sürede yayında kalmasını sağlayabilirsiniz.

İnternet bağlantınızın kötü olduğu durumlarda veya mobil veri üzerinden giriş yaptığınızda hikayelerin kalitesi düşmektedir. Aynı zamanda Instagram hikayeler için belirlenen formatların dışında içerik paylaşmış olabilirsiniz. Bu yüzden yüklediğiniz hikayenin kalitesi paylaştığınız an düşer.

Uygulamayı açıp profilinize giriş yapın. Hikaye paylaşma butonuna tıklayın ve sol üstte ki çark simgesine tıklayın. Böylelikle hikaye ayarlarınızı yapabilirsiniz.

Tabi ki, şikayet etmek istediğiniz hikayeyi açın ve sağ üstte çıkan üç nokta simgesine tıklayın daha sonra şikayet et seçeneğine tıklayarak hikaye şikayet edebilirsiniz.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Hikaye Çözünürlüğü Nasıl Ayarlanır? Hakkında 3 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 59 Ortalama: 5 )

3 yorum

  1. Sena
    Sena

    İnternet az çektiğinde hikayeye eklenen videoların kalitesinde ekstra bir azalma oluyor mu?

  2. Ulaş
    Ulaş

    hikaye çözünürlüğüm çok azdı ama instagram hikaye cozunurlugu nasil ayarlanir adli blogunuzu inceleyince kolayca artık ayarlayabiliyorum tesekkurler

  3. ufuk
    ufuk

    İnstagram üzerinden hikaye çözünürlüğünün nasıl ayarlanacagi hakkında güzel bir yazı