İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Odalar Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Milyonlarca insanın kullandığı sosyal medya devi Facebook, yan kuruluşu olan Instagram’ı satın almasıyla birlikte, bir dizi yenilik getirdi. Bu yeniliklerin başında gelen görüntülü konuşma özelliği özellikle pandemi döneminde evde kalmak zorunda kalan kullanıcılar tarafından aktif kullanılmaktaydı. Facebook bu özelliği biraz daha geliştirerek Zoom, Hangouts Meet ve diğer video konferans uygulamalarının sağladığı çok kullanıcılı görüntülü konuşma özelliğini, Instagram messenger rooms özelliği ile Instagram’a dahil etti. Instagram odalar nedir, iki veya daha fazla kullanıcının bir arada görüntülü sohbet edebilmesini sağlayan yeni bir özellik. Messenger odaları, 50 kullanıcıya kadar katılımı desteklemedir.

Ayrıca Instagram odalar özelliğinde çoğu görüntülü konuşma platformunun aksine konuşmalar için zaman sınırlaması bulunmamaktadır. Bu yeni özellik sayesinde siz ve seçeceğiniz 49 farklı kullanıcı aynı anda görüntülü sohbet etme imkanı bulabilirisiniz. Sohbete katılacak kullanıcıların Facebook veya Instagram hesabının bulunması zorunlu değildir. Messenger odanıza davet için oluşturacağınız sohbet bağlantısı ile katılmasını istediğini kişileri o odaya davet edebilir ve dilediğiniz gibi görüntülü konuşma gerçekleştirebilirsiniz. Instagram sohbet odaları, Instagram ve Facebook üzerinden oluşturulabilmektedir. Yazının ilerleyen başlıklarında özelliği nasıl kullanabileceğinizden detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

instagram sohbet odaları

Instagram Odalar Nasıl Oluşturulur?

Her ne kadar Instagram sohbet odalarına katılım için herhangi bir Instagram ya da Facebook hesabına sahip olmanız gerekmese de sohbet odası oluşturmak için bunlardan birine ihtiyacınız vardır.

Mevcut Instagram veya Facebook hesabınız ile sohbet odası oluşturmak ve arkadaşlarınızla görüntülü sohbet etmek için izleyeceğiniz adımlar aşağıdaki gibidir;

  • Instagram ana sayfanızda sağ üst kısımdaki Gönder simgesine (kağıt uçak sembolü) dokunun veya ana sayfanın herhangi bir yerinden tutarak parmağınızla sola kaydırın.
  • Sağ üst köşede bulunan kamera simgesine dokunun.
  • Üst tarafta bulunan “Oda Oluştur” butonuna dokunun ve ardından altta bulunan “Messenger Adınız” kısmına istediğiniz adı yazarak oda oluştur butonuna tıklayın.
  • Davet etmek istediğiniz kişilerin Instagram kullanıcı adlarını arama çubuğuna tek tek yazarak veya aşağı kaydırıp liste içinde tek tek onaylayarak ekleme yapın. En alt kısımda bulunan açıklama kısmında odanız hakkında kısa bir mesaj yazabilme imkanınız vardır.
  • Davet listenizi hazırladıktan sonra “Gönder” butonuna basıp kullanıcıları davet edin. Daha sonra çıkan ekranda odaya giriş yapmadan önce dilerseniz odanızın katılım bağlantısını kopyalayıp Instagram hesabı olmayan kullanıcıları da davet etmek için kullanabilirsiniz.
  • Odaya “Katıl” butonuna bastıktan sonra odaya girişiniz sağlanacaktır. Bu aşamadan sonra odadaki herkes sizi başlangıçta girdiğiniz Messenger adınız ile görecektir.
  • Diğer kullanıcıların odaya katılabilmesi için sizin de odada olmanız gerekmektedir. Ayrıca Messenger odaları Messenger’da barındırıldığı için odaya katılırken Instagram uygulamasından çıkıp otomatik olarak Messenger uygulamasına geçeceksiniz.
insagram messenger rooms

Instagram Canlı Odalar Özelliği Nedir?

Instagram kısa bir süre önce en yeni özelliği olan “Canlı Odaları” tanıttı. Kullanıcıların aynı anda 2 kişi ile yayın açmasına olanak sağlayan Instagram, yeni özelliği olan canlı odalar ile birlikte bu sınırı 4 kişiye çıkarttı. Bu özellik sayesinde artık kullanıcılar canlı yayınlarına başka bir katılımcı eklemeyi istediklerinde mevcut yayınlarını kapatıp tekrar yayın açmak yerine 4 kullanıcıya kadar ekleme yaparak rahatlıkla yayınlarına devam edebilecek. Instagram bu özellik ile kullanıcılarının daha geniş kitlelere hitap edebilmelerinin önünü açmış oldu. Kişi sayısının artırılmasının yanında bir dizi güvenlik önlemi de canlı odalar özelliğiyle uygulamaya dahil oldu. Yeni gelen güvenlik önemleri aşağıdaki  gibidir:

  • Canlı yayında topluluk kurallarını ihlal eden kullanıcıların canlı odalara katılım hakları ellerinden alınmaktadır.
  • Oda sahipleri, yorum engelleme, raporlama ve yorum filtreleme gibi özelliklere erişim hakkına sahip olacaktır.
  • Canlı yayın odasında yayında bulunan kullanıcılardan herhangi biri tarafından engellenen kullanıcılar da canlı yayına katılamayacaktır.
instagram canlı odalar

Instagram Canlı Oda Nasıl Oluşturulur? 

Instagram’ın canlı oda özelliğini kullanmak için öncelikle uygulamanızın en güncel sürüme sahip olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Canlı oda oluştururken yapmanız gerekenler sırasıyla aşağıda verilmiştir.

  1. Profilinizdeki + simgesine dokunun. Ya da ana ekranı sağa kaydırarak canlı yayın seçeceğini bulun.
  2. Daha sonra kayıt düğmesine basın.
  3. Canlı yayın penceresi açıldıktan sonra, bu pencere içinde + işaretine tekrar dokunun. Bu aşamada Instagram size “Bir odada canlı yayına geçme” penceresini gösterecektir.
  4. Yeni açılan pencerede takipçilerinizi, arkadaşlarınızı canlı yayına katılmaya davet edebilirsiniz.

Arkadaşlarınızın veya davet ettiğiniz kişilerin isteği kabul etmesiyle toplamda 4 kullanıcıya kadar canlı yayın yapabilirsiniz.

Instagram odaları nedir, başlıklı yazımızda Instagram odaları özelliğinden ve nasıl oluşturulabileceğinden bahsettik. Blog sayfamızdaki ilgili diğer yazılara erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca sitemiz üzerinden Instagram’ı bilgisayardan kullanma hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İki veya daha fazla kullanıcının bir arada görüntülü sohbet edebilmesini sağlayan yeni bir özelliktir.

Sohbet odaları, maksimum 50 kişiye kadar açılabilmektedir.

Instagram odası oluşturmak için, ana sayfada sağ üst köşede yer alan kağıt uçak sembolüne tıklayın. Kamera simgesine tıklayın. Ardından Oda Oluştur butonuna tıklayarak gerekli adımları tamamlamanız yeterli olacaktır.

Instagram odalar özelliği tamamen ücretsiz olarak kullanılabilmektedir.

Instagram sohbet odalarına davet linkine sahipseniz instagram hesabınız olmadan da sohbet edebilirsiniz.

Instagram odası oluşturarak arkadaşlarınızla sohbet etmek için Instagram kullanıcısı olmanız gerekmektedir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Odalar Nedir? Nasıl Oluşturulur? Hakkında 6 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 49 Ortalama: 5 )

6 yorum

  1. Mustafa koc
    Mustafa koc

    Insgram hasap kapaldi ihllalere uymadim

  2. Erdi ballıkaya
    Erdi ballıkaya

    Instagram Odalar Nedir? Nasıl Oluşturulur konusunda detaylı ve güzel bir yazı olmuş. Teşekkürler..

  3. Vedat Karacakaya
    Vedat Karacakaya

    Instagram Canlı Odalar Özelliği Nedir?

    • Sema Doğan
      Sema Doğan

      Instagram oda geçmişini nasıl sile bilirim

      • Enes Bulut
        Enes Bulut

        Merhabalar , sağ üst köşede gördüğünüz üç çizgiye tıklayarak ayarlar seçeneğine gelin. Ayarlar menüsüne geldiğinizde ‘güvenlik’ sekmesini göreceksiniz. Bu sekmeye tıkladıktan sonra en alt kısımda bulunan ‘arama geçmişini temizleme seçeneğine basınız.

  4. Hamza Kanlıca
    Hamza Kanlıca

    Instagram sohbet odaları kaç kişilik açılabilir?