İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Önerilen Gönderiler Nasıl Kapatılır?

Instagram bu yılın Ağustos ayında Instagram Önerilen Gönderiler özelliğini kullanıcılarının beğenisine sundu. Ancak büyük bir kitle bu güncelleme ile gelen özelliğin varlığından hoşnut değil. Kullanıcıların zaman tünellerinin arasına serpiştirilen bu desteklenmiş gönderiler, genel bir memnuniyetsizlik oluşmasına sebep oldu. Bu özelliği uygulamadan ekarte etmek isteyen kullanıcılar, Instagram önerilen gönderileri kapama yollarını deyim yerindeyse karış karış arama haline geçti. Bu nedenle yazımızın devamında Instagram’da önerilen gönderiler nasıl kapatılır konusuna değinerek, okuyucularımıza bilgilendirme yapacağız. 

Instagram Hangi Gönderileri Önerir?

Instagram geliştiricilerinin sunduğu gönderi önerme prensibi, kullanıcıların takip ettiği ya da gönderileri ile etkileşimde bulunduğu (gönderi beğenme, arşive kaydetme vb. eylemler) hesapların türevlerini sunan bir sisteme dayalıdır. Örneğin; Instagram’da ağırlıklı olarak vintage ürünler satan butik hesaplarını ziyaret eden bir kullanıcı iseniz, zaman tünelinizde kontrolünüzün dışında bomber ceket içeren gönderiler görebilmeniz olası bir durumdur. Kullanıcıların standart davranış yönelimlerine dayalı bir şekilde geliştirilen özellik, Instagram deneyimini iyileştirme adına atılmış bir adım olsa da nafile. Instagram kullanıcıları bu özellikten pek fazla etkilenmedi. Kullanıcıların kontrolleri dışında zaman tünellerine düşen gönderiler talep görmedi. Birçok fenomen kullanıcı, Instagram’ın bu yeni özelliği ile ilgili düşüncelerini Twitter platformunda dile getirdi ve bu önerilenleri kapatmak istedi.

Bir çok kullanıcı önerilen gönderiler dışında kendilerine gelen alakasız mesajlardan ve spam içeriklerden de şikayetçi Instagram DM Kapatma yazımızı inceleyerek istenmeyen mesajların gelmesini engellemeyi öğrenebilir bu istenmeyen durumun önüne geçebilirsiniz.

Instagram önerilen gönderileri kapatma

Instagram Önerilen Gönderileri Kapatma Nasıl Yapılır ?

Instagram önerilenler konusu, Ağustos’tan bu yana güncelliğini korumaktadır. O zaman bugünlere kadar herkes desteklenen gönderileri nasıl kapatabileceğinin çözümünü aradı. Ne yazık ki bu özelliği devre dışı bırakabilme ya da kapatma durumu hala söz konusu değil. Nedeni ise, Instagram geliştiricilerinin bu özellikle birlikte kullanıcı katılımının ve keşfinin artacağı yönündeki stratejileri desteklemesidir. O nedenler henüz Instagram öneri adımları kapatma adımları gibi bir durum söz konusu değil. Görünen o ki, Instagram kullanıcılarının anlamlı bir kısmı özelliğin kaldırılmasını talep etmeden özellik kaldırılmayacak ya da kişiye opsiyonel olarak sunulmayacaktır. 

Instagram Önerilen Gönderileri Kapatma Nasıl Yapılır ?

Instagram Önerilen Gönderi Belirleme

Instagram önerilen gönderileri tamamen kapatamazsanız bile şimdilik yalnızca görmek istediğiniz gönderilerin zaman tünelinize düşmesini sağlayabilirsiniz. Bunu da istenmeyen önerileri Instagram’a bildirerek yapabilirsiniz. Böylece, Instagram algoritmaları şimdi ki davranış ve yönelimlerinizi baz alarak gelecekte daha iyi bir önerilen gönderi serisini karşınıza çıkartmayı hedeflemektedir. Karşınıza çıkan alakasız öneriler ile ilgilenmiyorsanız yapmanız gerekenler sırası ile şunlardır;

  • İlk olarak telefon veya bilgisayar üzerinden Instagram uygulamanıza giriş yapın.
  • Sonrasında Instagram keşfete gelerek karşınıza çıkan gönderilerden birine basılı tutun.
  • Açılan seçenekler içerisinde “İlgilenmiyorum” butonuna basın.

Eğer Instagram gönderlere kaydırarak göz gezdiriyorsanız ve karşınıza yine alakasız öneriler çıktıysa ;

  • Gönderinin sağ üst köşesine dokunun.
  • Açılan seçenekler içerisinde “İlgilenmiyorum” seçeneğini işaretleyin.

Bu sayede talebiniz zaman tünelinizdeki önerilen gönderiler algoritmasına yansıtılacaktır. Bunun haricinde yapabileceğiniz farklı bir yöntem ise,

  • “Daha Eski Gönderileri Gör”e tıklayın.

    Böylece önerilen gönderileri bir nebze olsa da, zaman tünelinizden seyreltebilirsiniz. Eğer Instagram önerilenleri kapatmak istiyorsanız hesabınızın başka kullanıcılar tarafından etkileşimini kısıtlamak istiyor olabilirsiniz. Bu noktada Instagram çevrim içi kapatma adımlarını öğrenmeniz sizlere fayda sağlayabilir.
Instagram Önerilen Gönderiler

Instagram Neden İstenmeyen Önerileri Sunuyor?

Instagramın kullanıcıların karşısına önerilen paylaşımlar çıkarmasının sebebinin algoritma işleyişi dolayısı ile kişilerin ilgi alanlarına göre birbirlerine rahatça ulaşabilme ve etkileşim vermek olduğunu biliyoruz. Fakat aslında bu önerilerin önümüze sunulmasının Instagram’ a yarar sağlaması adına başka nedenleri de var.

  • Veri Toplama : Instagram kullanıcılarının platformda geçirdiği vakti ve etkileşim tercihlerini izlemektedir. Bu veriler hem Instagram’ın data kaydı için gerekli bir sermayedir hem de Instagram algoritmasının gelişmesinde yardımcı olan bir etkendir. Karşınıza çıkan önerilerin çeşitliliği ve dolayısı ile aralarında istenmeyen önerilerin olması bu yüzdendir.
  • Algoritma: Instagram algoritması tamamen kişilerin etkileşim hareketlerine göre şekillenmektedir. Ancak bazen algoritma yanlış kararlar verebilir ve karşınıza alakasız önerilen gönderiler çıkarabilir. Algoritma zaman zaman takip ettiğiniz kişilerin beğendiği gönderileri de karşınıza çıkarabilmektedir.
  • Sponsorlu İçerikler : Algoritma yardımı ile karşınıza gönderiler çıkması Instagram’da satış gerçekleştiren markaların sponsorlu içeriklerini kullanıcıların karışısına çıkarmasına yardımcı olmaktadır. Bu marka içerikleri kullanıcıların ilgi alanlarına ve vermiş oldukları etkileşim davranışlarına göre şekillenmektedir. Hedef kitlesi alakasız ve yanlış planlanmış bir reklam kampanyası karşınıza istenmeyen öneriler çıkarabilmektedir.
  • Kullanıcı Davranışları : Instagram kullanıcılarının davranışlarını analiz eder ve gönderileri bu davranışlara göre sıralayabilir. Fakat kullanılar zaman zaman ilgi alanları dışında bir arama yapabilir, profili ziyaret edebilir veya gönderi beğenebilir veya yorum yapabilirler. Bu da Instagram’ın yanlış bir algoritma izleyerek ilgili içeriği kullanıcının ilgi alanlarından saymaya başlayabilir. Böyle bir durum kullanıcının karşısına istenmeyen örneklerin çıkmasına sebebiyet verecektir. Instagram yorum kapatma işlemi sayesinde kullanıcıların gönderilerinize vermiş olduğu etkileşimi azaltabilir. Algoritmanızın kirlenmesini önleyebilirsiniz.

Instagram Önerileri Neye Göre Belirleniyor?

Instagram önerilen gönderilerin neler olduğuna ve bu gönderileri nasıl kapatabileceğimize detaylı bir şekilde değindik. Peki ya bu öneriler neye göre belirleniyor ? Gelin birlikte göz atalım.

  • İçerik Türü : Instagram kullanıcılarının hangi içerik türleri ile etkileşime girdiğini analiz etmektedir. Spor ile ilgili içerikleri beğenirseniz spor paylaşımları, müzik ile ilgili içerikleri beğenirseniz müzik paylaşımlarının karşınıza çıkma oranı sıklaşmaya başlayacaktır.
  • Takipçiler : Öneri gönderileriniz, takip ettiğiniz hesaplar ile de şekillenir. Instagram ağırlıklı olarak takip ettiğiniz hesaplar ve sizleri takip eden hesapları not eder ve karşınıza bu takipleştiğiniz kişileri kapsayacak önerilen gönderiler çıkarabilir. Bu noktada önerilen gönderilerin çeşitliliğini azaltmak adına Instagram takipçi isteği kapatma aşamalarını uygulayabilirsiniz.
  • Geçmiş Etkileşimler : Geçmişte vermiş olduğunu etkileşimler fazlasıyla önemlidir. Çünkü zaman içinde vermiş olduğunu etkileşimler bir algoritma havuzu oluşturulmasına yardımcı olur. Zaman içinde ilgi alanınız sayılan her türden veri karşınıza önerilen bir gönderi olarak çıkabilir.
  • Hashtagler : Hashtagler kitlelere ulaşmanın en kolay yoludur. Belli bir hashtag üzerinden arama yapıyorsanız veya içerisinde belli bir hashtag ı kapsayan paylaşımlara etkileşim veriyorsanız. Karşınıza hashtagler ile şekillenmiş gönderiler çıkması olasıdır.
  • Lokasyon : Instagram algoritması kullanıcıların bulundukları dil, bölge ve lokasyonu da baz alır. Bulunduğunuz ülke veya şehir, o lokasyonun gündeminde olan paylaşımların önünüze çıkmasını sağlamaktadır.

Instagram’da Önerilen Gönderiler Nasıl Kapatılır, isimli yazımızda önerilen gönderiler özelliğinin ayrıntılarından bahsettik. Bu yazımızı beğendiyseniz Instagram Gönderi Gizleme yazımızı da incelemeyi unutmayın !

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram önerilen gönderiler, kullanıcıların takip ettikleri ya da etkileşim kurdukları hesaplara göre zaman tünelinde belirlenen gönderi serisidir.

Instagram önerilen gönderileri kapatma ya da devre dışı bırakmanın güncel bir yolu yoktur. Ancak karşınıza çıkacak gönderileri yapacağınız tercihlerle belirleyebilirsiniz.

Instagram önerilen gönderileri belirlemek için gönderinin üzerinde yer alan üç nokta sembolüne dokunarak, İlgilenmiyorum seçeneğine tıklayabilirsiniz.

Instagram çoğunlukla ilgi alanlarına göre önerilerde bulunmaktadır. Yani hangi sektörlerle ilgiliyseniz o kategorilerde kişi ve sayfa önerilerinde bulunur.

İlk olarak Önerilen kişiler bölümüne geliniz ve daha sonra silmek istediğiniz kişinin üzerinde dokunun ve basılı tutunuz.

Instagram’ın uygulama üzerinde gereğinden fazla vakit geçiren kullanıcılarının karşısına çıkaracağı uyarı penceresidir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Önerilen Gönderiler Nasıl Kapatılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 25 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. ismail
    ismail

    İnstagram önerilen gönderileri nasıl kapatabiliriz. Teşekkürler

  2. erdal mahsun
    erdal mahsun

    İnstagram önerilen gönderiler özellikleri nelerdir ? Teşekkürler..