İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Post Boyutu Nasıl Ayarlanır?  

Dünyanın en popüler sosyal paylaşım ağı olan Instagram, artık kazanç kapısı da olduğu için gönderilerine ekstra özen gösteriliyor. Çeşitli gönderi seçenekleri sunan platform, genellikle fotoğraf ve videoların boyutlarına dikkat ediyor. Biz de içeriğimizde Instagram post boyutu hakkında öğrenmeye değer bilgiler sunduk. 

Instagram; canlı yayınlar, Reels videolar, post adı verilen gönderiler, hikayeler gibi pek çok farklı formatta içerik yüklemenize izin verir. Bu içerikleri paylaşmak için de Instagram’ın boyutlarına göre hareket edilmesi gereklidir. Paylaştığınız gönderi Instagram’da belirlenen boyutta değilse gönderiyi paylaşamayabilirsiniz. Kullanıcılar bu gibi durumlarla karşılaşmamak için Instagram post boyutu hakkında detaylı bilgiye sahip olmalıdır.

Instagram Post Boyutu Nedir?

Instagram post boyutu adı verilen kavram, görselin en ve boy oranını tanımlar. En boy oranları 1:1, 4:5 ve 9:16 şeklinde yazılır ve birinci sayı, genişlik ve ikincisi yüksekliği ifade eder. Fotoğraflar, Instagram tarafından belirlenen en boy oranına göre Instagram’a yüklenmelidir. Aksi halde yüklenen fotoğrafların çoğu görüntülenmeyebilir, çözünürlükleri bozulabilir veya kalitesiz görünebilir, bu da kullanıcıları rahatsız edecektir. 

instagram post boyutu

Instagram Post Boyutu Nasıl Olmalıdır?

Instagram post boyutu için izin verdiği boyut 1:1 yani 1080×1080 çözünürlüktür. Bu standart, kare fotoğraf paylaşmak isteyen kullanıcılar için idealdir. Dikey fotoğraf paylaşmak isteyen kullanıcılar için 1080×1250 ve yatay fotoğraf paylaşmak isteyen kullanıcılar için 1080×556 için geçerlidir. Yani koyacağınız fotoğrafları bu boyutlara uygun ayarlamak size avantaj sağlayacaktır. Fotoğraf paylaşırken bu kurallara uymalısınız. Aksi takdirde paylaştığınız gönderilerin görüntüsü sizleri tatmin edecek seviyede olmayacaktır. 

Elbette post haricindeki Instagram paylaşım seçeneklerinin boyutlarını da bilmek önemlidir. Instagram’daki diğer paylaşım şekilleri şu şekildedir:

Yukarıda yer alan Instagram paylaşım seçeneklerini Instagram’da sıklıkla kullanabilirsiniz. Ancak bu paylaşımları yaparken görsel boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. Gönderi postlarının görsel boyutlarını hikayelerde kullanmaya çalışırsanız fotoğraf kalitesi düşer. Instagram hesabınızda da böyle bir durumun yaşanmasını istemezsiniz.

instagram story boyutu

Hikaye

Hikayeler genellikle anında paylaşılabilir ve yayınlanan hikayeler 24 saat sonra silinir. Gönderiler kadar kalıcı değil ama elbette boyutu da gönderiler kadar önemlidir. Instagram hikayeleri yaklaşık 9:16 boyutundadır. Bu da 1080×1920 piksel çözünürlüğe denk gelir. Elbette bu boyuttan daha büyük veya daha küçük fotoğraflar gönderebilirsiniz, ancak bu önerilmez. Aksi takdirde hikayelerinizin görüntü kalitesi düşecektir.

Gönderi

Instagram post boyutu için gönderilerin boyutu 1:1’dir. Piksel olarak 1080×1080 olarak da ifade edilebilir. Daha dik bir fotoğraf paylaşmak isterseniz Instagram dikey post boyutu da kullanabilirsiniz. Belirtilen ölçüler 4:5 oranındadır. 1080×1250 piksel olarak gönderilerinizi düzenleyebilirsiniz.

Reels

Reels videoları, 15, 30, 60 ve 90 saniye uzunluğundaki kısa videolardan oluşur. Bu videoların en büyük özelliği müzik ve Instagram filtreleri özgürce düzenleyebilmenizdir. Instagram post video boyutu ve Reels videoları 9:16 veya 1080×1920 olarak ayarlanmalıdır. Bu ayarlardan faydalanarak birçok kaliteli içerik elde edebilirsiniz.

Instagram Post Boyutu Hazırlama Nasıl Yapılır?

Bazı Instagram fotoğraf düzenleme uygulamaları yardımıyla Instagram post boyutu ayarlama işlemlerini yapabilirsiniz. IOS veya Android işletim sistemli telefonlar için çeşitli uygulamalar mevcuttur. İndirilen bu uygulamalar, fotoğraflarınızı istediğiniz boyuta getirmenizi sağlar. Bu sayede daha düzenli bir şekilde istediğiniz boyuttaki görselleri Instagram’a ekleyebilirsiniz. Post hazırlama uygulamaların en önemli sayılacak bir diğer özelliği de görüntü kalitesini etkilememesidir. Instagram görsellerinizi yeniden boyutlandırmak için kullanabileceğiniz bazı uygulamalar şu şekildedir:

  • Instasize
  • Insta Square Marker
  • NoCrop

Yukarıdaki uygulamaları kullanarak Instagram görsellerinizi yeniden boyutlandırabilir ve paylaşım için hazır hale getirebilirsiniz.

instagram post boyutu ayarlama uygulamaları

Instasize

Instagram gönderilerini yeniden boyutlandırmak için en ideal uygulamalardan biridir. Instasize uygulamasını kullanmanın en büyük amacı Instagram fotoğraf boyutu ayarlama için kullanılmasıdır. Bu uygulama, galerideki fotoğrafların boyutunu ayarlamanıza, uygulama aracılığıyla fotoğraf çekmenize ve bu görüntüyü yeniden boyutlandırmanıza olanak tanır. Instasize uygulamasına AppStore ya da Play Store’dan ulaşabilirsiniz.

Insta Square Marker

Insta Square Marker ile tüm fotoğrafları Instagram çerçevelerine uyacak şekilde yeniden boyutlandırabilirsiniz. Ek olarak Instagram fotoğraf boyutu otomatik olarak ayarlanabilir, böylece hiçbir şey yapmadan resimlerinizi yeniden boyutlandırabilirsiniz. Uygulama yardımıyla herhangi bir şekilde görüntü kalitesi ile oynamadan görselinizi yeniden boyutlandırabilirsiniz. Insta Square Marker uygulamasını telefonunuzun mağazasında bulabilirsiniz.

NoCrop Full Size

Instagram post boyutu ayarlama uygulamaları içerisinde en çok kullanılan uygulamalardan birisi NoCrop Full Size’dır. Aynı zamanda Instagram’da çerçeveden taşmaması için fotoğrafınızı standart bir boyuta getirebilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak görsellerinizin kalitesini düşürmez. Fotoğraflar aynı kalitede ölçeklenir. Son olarak, bu uygulama ile özelleştirilmiş görsellerinizi tek tıkla Instagram profilinizde paylaşabilirsiniz.

Tüm bunların dışında telefonunuzun galerisine giderek ilgili görseli seçerek ve Görsel Düzenle butonunu kullanarak görseli yeniden boyutlandırabilirsiniz. Ancak, çok yüksek kaliteli fotoğraflar için bu, görüntü kalitesini etkileyecektir. Bundan dolayı yukarıdaki uygulamaları kullanmak en mantıklısı olacaktır. Instagram gönderi boyutu ayarlamak için birçok farklı yol arasından seçim yaparak resimlerinizi herhangi bir ortamda kırpabilirsiniz.

instagram fotoğraf boyutu ayarlama

Instagram Post Boyutunun Önemi Nedir?

Eğer Instagram post fotoğraf boyutu standart boyuta uymuyorsa, Instagram görseli otomatik olarak kırpmalıdır. Kötü görüntüler oluşturmaktan kaçınmak için ilgili görüntülerin boyutunu önceden küçültmek çok mantıklıdır. Instagram görselleri için yukarıda belirtilen boyutları kolaylıkla kullanabilirsiniz. Bu standart boyutların altında veya üstünde bir resim yüklemeye çalışırsanız, Instagram sizden resmi kırpmanızı istenecektir.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Hatırlanması gereken bir şey daha var. Standart boyutta eklenen resimlerin öne çıkma veya keşfedilme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, Instagram algoritmasının farklı metrikler kullanmasıdır. Bu ölçütlerden biri de görsel boyutudur. Belirli bir varsayılan boyuta sahip bir görüntü eklemek, keşfedilme olasılığını artırır.

Instagram Post Ayarlama Ne Zaman Kullanılır?

Instagram gönderi boyutunu ayarlamak için resminizin çok büyük olması gerekir. Bu, karşılık gelen görüntü standart boyutlardan daha uzunsa ayarlama yapabileceğiniz anlamına gelir. Bu durumda, portre görüntüsünü normal varsayılan boyuta getirerek fotoğrafı Instagram’da paylaşabilirsiniz.

Günümüzde Instagram’da her gün milyonlarca fotoğraf paylaşılmaktadır. Görüntünün çok önemli bir kısmı, görüntü yeniden boyutlandırma sürecinden geçmemektedir. Yani aslında Instagram’da yer alan neredeyse her gönderide kırpılmış görüntüyü görürsünüz. Kırpılan görüntüler hem görüntü bütünlüğünden hem de görüntü kalitesinden ödün vermeye başlar. Bu nedenle, daha kaliteli ve daha anlamlı fotoğraflar eklemek için resimlerinizi yeniden boyutlandırmalısınız.

Instagram Profil Fotoğrafı Ölçüleri Nedir?

Instagram kapak fotoğrafı ayarlamak isteyen kullanıcıların bir diğer sık sorduğu soru da “Profil fotoğraflarının ölçüleri nelerdir?” şeklindedir. Çünkü fotoğrafın boyutunu ayarlamanıza izin veren bir uygulama indirmediğiniz sürece fotoğrafların boyutlarını bilemeyebilirsiniz. Bu nedenle Instagram profil fotoğrafınızın boyutunu doğru bir şekilde belirlemek için hangi ölçülerde fotoğraf edinmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Instagram profil resimleri için ideal boyut 320×320’dir.

320×320’den daha büyük bir resim eklerseniz, Instagram, resmin bir kısmını kırparak fotoğrafı yeniden boyutlandırmak zorunda kalır. Bu işlemden sonra da fotoğrafınızın kalitesi ciddi anlamda düşer. Bu işi Instagram’a bırakmamak adına yukarıda bahsettiğimiz uygulamaları kullanarak görsellerinizi görüntü kalitesini etkilemeden yeniden boyutlandırabilirsiniz.

Özenle hazırladığınız Instagram gönderilerinizi daha büyük bir kitleye ulaştırmayı hedefliyorsanız, Instagram takipçi satın al hizmeti ile zirveye çıkabilirsiniz!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram gönderi boyutu 1080×1080’dir. Dikey fotoğraflar için ise gönderi boyutu 1080×1250 olmalıdır.

Instagram profil fotoğrafı boyutları 320×320 olmalıdır. Aksi takdirde görselde kırpmalar meydana gelebilir.

Instagram post boyutu ayarlamalarını yapmak görsel kalitelerini korumak için oldukça önemlidir.

Melisa Özçelik

Yazılar: 9

Merhaba ben Melisa! Gazetecilik bölümünden mezuniyetim sonrasında 5 yıllık İçerik Editörlüğü deneyimine sahip oldum. Her zaman okumaya, araştırmaya ve yazmaya meraklı biriydim. Son yıllarda özellikle, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması ve yönetimi konusunda kendimi oldukça geliştirdim. In... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Post Boyutu Nasıl Ayarlanır?   Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 24 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.