İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Reels Nedir? Nasıl Kullanılır?

Instagram Reels kavramı nasıl ortaya çıktı merak edenler buraya! 2019 verilerine göre Türkiye’de 28,4 milyon kullanıcıyla büyük ses getiren TikTok, birkaç ara yüz farklılığı haricinde genel yapısıyla Reels adıyla Instagram’da yeni özellik olarak karşımıza çıktı. Daha önce, Snapchat tarafından sunulan ‘Hikayeler’ ve hikayelerde kullanılan filtreleri, özelliklerine dahil eden Instagram, sosyal medyada kitleler halinde sevilen özellikleri tek tek bünyesine dahil etmeye devam etmekte.

Hikaye özelliği geldikten sonra Instagram, bu özellikleri bir hayli geliştirerek Snapchat’in kullanıcı sayısında bir hayli düşüşe sebep olmuştu. Bakalım, aynısı TikTok için de geçerli olacak mı?

Temel mantığı TikTok ile aynı olan Instagram Reels, kullanıcılarına 15 saniyelik kısa videolar oluştururarak Instagram Müzik aracılığı ile müzik eklenebilen videolar paylaşma imkânı sunan bir içerik formatıdır. IGTV içerikleri gibi, insta Reels içerikleri de Keşfet ekranında kullanıcıların karşısına çıkıyor.

Bu özellikleri sebebiyle pek çok TikTok kullanıcısı, TikTok’ta paylaştığı içerikleri haliyle Reels’te de paylaşmaya başladı. Hatta birçok kullanıcının TikTok’u bırakıp Reels’e geçiş yaptığı gözlemlenmektedir. Instagram Reels’e gösterilen bu ilgi neticesinde yeni gelen güncellemeyle instagram Reels için Instagram uygulamasında özel bir sekme açılmıştır. Bu sayede kullanıcılar tek dokunuş ile Reels videolarına ulaşabilmektedir.

Instagram Reels Özellikleri Nelerdir?

  • Hikayelerde eklenmiş olan tüm filtre ve efektleri Reels videosunda kullanabilme,
  • Zamanlayıcı özelliği ile videoyu düzenleyebilme,
  • Instagram Müzik özelliği ile istenilen şarkıyı videoya ekleyebilme,
  • Eklenecek olan müziklerin istenilen bölümünü kırpabilme,
  • Zoom özelliği ile video geçiş sürelerini düzenleyebilme,
  • Kaydedilen veya galeriden seçilen videoları düzenleyerek yükleyebilmedir.

Instagram Reels Nasıl Kullanılır?

Video Reels oldukça kolay bir ara yüze sahiptir. Kullanımının da pratik olduğunu söyleyebilmek mümkün.

Instagram Reels‘i kullanabilmeniz için yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. Instagram uygulamasına girerek Hikaye atılan bölüme tıklayın.
  2. Açılan pencerede ekranın ve video kayıt tuşunun altında göreceğiniz Reels’e tıklayın. Reels’in yanında Live (Canlı) ve Stories (Hikaye) sekmelerini de göreceksiniz.
  3. Eğer bir video ya da görsel seçtiyseniz ve bunu Reels’e yükleyecekseniz, kaydettiğiniz videoyu galerinizden seçerek düzenleyebilirsiniz. Bu noktada dilerseniz müzik ekleyebilirsiniz. Akabinde paylaş butonuna basarak içeriğinizi yükleyebilirsiniz.
  4. Eğer video kayıt düğmesine basılı tutarak, video çekmeye karar verdiyseniz fark alternatifleri de Reel farkıyla deneyimleyebilirsiniz. Öyle ki isterseniz daha öncesinde böldüğünüz videoları tek bir videoda kaydederek işlemi tamamlayabilirsiniz. Böylece kolaj yapıda bir video oluşturabilirsiniz. Bunun yanı sıra videoya renk katmayı düşünürseniz, sol tarafta bulunan instagram Reel düzenlemeleriyle içeriği eğlenceli kılabilirsiniz.

Paylaştığınız tüm Reels videoları eğer hesabınız gizli değilse, Instagram’ı kullanan diğer tüm kullanıcılar tarafından Keşfet ve Reels bölümünde görülecektir. Reels’in daha fazla kullanılması ve dikkat çekebilmesi için, Instagram algoritmaları Reels videolarını Keşfet üzerinden kullanıcıya sunmaktadır. Bu noktada kendinize Keşfet’te yer edinmeyi isterseniz, Reels üzerinden video oluşturma metodunu düşünebilirsiniz. İlgi çekici ve eğlenceli Reels videoları oluşturarak yeni bir etkileşim ağına dahil olabilirsiniz. Profillerinizi daha popüler bir hale getirebilirsiniz. Eğer Keşfet üzerinde Reels videolarınızın yer almasını istemiyorsanız profilinizi gizleyebilirsiniz.

Ek olarak, Reels videolarınızı Hikaye bölümünüzde de paylaşabilirsiniz. Bu videolar profilinizde IGTV gibi Reels kısmında kolayca gönderi olarak bulunabilmektedir. Hikayelerinizde Reels videolarınızın yer alması hali hazırda var olan takipçilerinizin daha fazla dikkatini çekmesini sağlayacaktır. Takipçilerinizin sayfa akışına düşen Reels videoları, takipçileriniz tarafından aynı normal gönderi gibi beğenilebilir, yorum yapılabilir, kaydedilebilir ya da repost olarak kullanılabilir. Takipçileriniz hikayelerinde de sizin Reels videolarınızı repost edebilecektir.

instagram reels

Instagram Reels Videoları Nasıl Kırpılır?

Instagram reels videolarınızı kırpmak için yapmanız gerekenler şunlardır;

  1. Çektiğiniz videolardan herhangi birini kırpmak istiyorsanız, öncelikle kayıt düğmesinin sağında bulunan geri okuna tıklamalısınız.
  2. Daha sonra düzenlemek istediğiniz klibe dokunmalısınız.
  3. Tercih edeceğiniz klibe dokunduğunuzda silmek ya da kırpmak istediğiniz videolarınızı düzenleyebilirsiniz.
  4. Videonuza eklemek için çizim ve metin araçlarından yararlanabilir ve Instagram’daki birçok etiketten yararlanabilirsiniz.
  5. Video düzenlemeniz bittiğinde kapak fotoğrafınız için videodan kesit ya da galerinizden bir kapak fotoğrafı seçebilirsiniz.
  6. Videonuzu Keşfet akışı veya Instagram’ın yeni özelliği olan Reels video özelliği ile paylaşabilirsiniz.
  7. Yanı sıra Reels sekmesi sayesinde Reels taslaklarınıza geri dönüş yapabilirsiniz. Takipçilerinizin Reels videolarına erişebilme imkanı yakalayabilirsiniz.

Instagram Reels Kullanmanın Avantajları Nelerdir?

TikTok uygulamasına rakip olarak Instagram tarafından üretilen yepyeni bir özelliktir. Instagram bu özelliği daha aktif olarak kullandırmak adına Reels ile oluşturulan içerikleri ön plana çıkarmaya başlamıştır. Bu sayede Instagram Reels ile içerik üreten profiller daha çok etkileşim almaya, Keşfet’te yer kazanmaya ve hit oranlarını arttırmaya başlamıştır. Hal böyle olunca Instagram Reels, popüler olma konusunda eşsiz avantajlar sağlayan bir konuma gelmiştir.

TikTok üzerinde paylaşımlar yapan kullanıcıların da gitgide Reels platformunu kullanmaya başlamaları, Reels özelliğinin popülerliğini yükseltmiştir. Bu sayede etkileşim oranları ciddi derecede katlanmıştır. 15 saniyelik videolara müzik ekleyerek Instagram içerisinde farklı yapılar yaratabilirsiniz. Popülerliğin kapılarını açmanıza imkan tanıyan Reels sayesinde, sizler de hızlı bir şekilde fenomen haline gelebilirsiniz.

Öyle ki, Instagram üzerinden ürün ya da hizmet pazarlaması yapıyorsanız, bu özellik hesabınıza farklı bir vizyon katacaktır. Instagram reels videoları çekerek sizde profilinize olan trafiği yükseltebilirsiniz. Reels videoları hızlı bir şekilde keşfette yer almanızı sağlar ve popüler hesaplar arasında sizde yer alabilirsiniz.

Instagram’a Gelen Reels Video Özelliğinin Hedefi Nedir?

Son 1 yılda oldukça popüler hale gelen Reels videolar, TikTok’un tahtını büyük oranda salladı. Yapılan araştırmalara göre 2020 yılında TikTok’taki reel videolar en fazla indirme işlemini gerçekleştirmiştir. TikTok’taki sosyal yapının kısa aralıklarla değişmesi, sosyal medyada reklam içerikli paylaşım yapan şirketleri daha karlı hale getirmektedir. Önceleri Z kuşağının hakimiyeti altında olan TikTok gibi mecralar, artık Y kuşağı tarafından da yoğun bir ilgi görmektedir. Hal böyle olunca, Tiktok’ta popülerite elde eden uygulamaların Instagram’da da yerini alması kaçınılmaz görünmektedir. Daha önceki yıllarda Instagram’ın kaynak şirketi olan Facebook buna benzer uygulamaları Instagram üzerinde denemeye çalışmaktaydı. Facebook yarattığı alternatifler ile Tiktok’ta yakalanan alternatifleri uygulamaya koymaktadır.

Instagram Neden Açılmıyor sorunun çözümü için ilgili yazımıza göz atın!

Reels videonuza etkileşim almak için reels yorum ve reels beğeni paketlerini deneyebilirsiniz.

Instagram Reels ve TikTok Benzerlikleri Nelerdir?

TikTok uygulamasında kullanılan Reels videoları, sizlere müzikle birlikte paylaşım yapabilmenizi sağlayarak, kısa süre zarfında öne çıkanlar kısmında yer almanıza ön ayak olmaktadır. Instagram’ın Reels alanında keyifli vakit geçirebilirsiniz. Aynı zamanda sizler de video oluşturup milyonlarca kişi ile paylaşmayı başarabilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Instagram Reels ve TikTok benzerlikleri şu şekilde sıralanabilir;

  1. Instagram Reels videoların görünürlüğü sizlerin kimleri takip ettiği ve hangi içeriklerle etkileşimde bulunduğunuz ile ilişkilidir.
  2. Öne çıkanlar sekmesinde ise sizin daha önce takibe aldığınız profillere benzer kullanıcılarla karşılaşabilirsiniz.
  3. Bu sayede sizlerin nelerden hoşlandığınız göz önünde tutulmakta ve seçici bir profil oluşturulmaktadır.
  4. Bu özelliğiyle TikTok uygulamasına benzeyen Instagram Reels TikTok’ta yaşanan başarıyı kendisinde de yakalamayı amaçlamaktadır.
  5. TikTok’taki gibi beğendiğiniz bir şarkıyı “Sesi Kullan’’ seçeneğine tıklayarak kendi paylaşımınızda kullanabilirsiniz.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Instagram Ses Efekti Nasıl Eklenir?

reels vs tiktok

TikTok Düet Aracı ve Instagram Remix

TikTok’ta karşılaştığınız düet aracını Instagram’daki yeni remix uygulaması ile keşfedebilirsiniz. Remix yeniliği videoların bir aradayken birbirlerine reaksiyon verebilmelerine olanak sağlamaktadır.

  • Eğer bir videoya karşılık vermek istiyorsanız “Remix this reel’’ seçeneğine dokunun.
  • Bu seçimi yaptıktan sonra sizde bir reels videosu çekimi yapabilirsiniz. Ya da ekleme yapabilirsiniz.
  • Sizin çekeceğiniz video ekranınızın sağ bölümünü kaplamakla birlikte seçilen video ise sol tarafta bulunmaktadır.
  • Tıkladığınız üç noktada belirtilen özellik yoksa karşı taraftaki kullanıcı remix reel özelliğini kapatmış olduğu anlaşılmaktadır.

Instagram reels özelliğini kullanarak eğlenceli içerikleri artık sizde yapabilirsiniz. Ayrıca sitemiz üzerinden güncel Instagram trendleri hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

InstaTakipçi olarak sizlerin kullanımınıza sunduğumuz Instagram Reels İzlenme Satın Al hizmetimizi sitemiz üzerinden inceleyebilirsiniz!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Temel mantığı TikTok ile aynı olan Instagram Reels, kullanıcılarına 15 saniyelik müzik eklenebilen videolar paylaşma imkanı sunan bir içerik formatıdır.

Bunlar Instagram Müzik aracılığı ile videoya müzik ekleme, filtre ve efektler, zamanlayıcı ve Zoom özelliğidir. Tüm özellikler Reels video çekme ekranında sol yan tarafta görülebilir.

Hikaye atmak için girdiğiniz bölüme girerek yuvarlak video kayıt tuşunun altındaki Reels sekmesine tıklayın. Açılan ekranda ister kaydetmiş olduğunuz video veya görseli, isterseniz yeni videolar çekip düzenleyerek yükleyebilirsiniz.

Uygulamayı kapatıp tekrar açmayı deneyin eğer işe yaramıyorsa uygulamanın güncel olup olmadığını kontrol edip tekrar deneyin. Güncellemeden kaynaklı bir hata olmuş olabilir.

Uygulamayı açıp profilinize girin ve Reels seçeneğine tıklayın daha sonra taslaklar kısmına gelerek bütün Taslak Reels videolarınızı görebilirsiniz.

Instagram Reels videolarının uzunluğu en fazla 30 saniye olabilir.

Ezgi Tunç

Yazılar: 7

1995 yılında İstanbul'da doğdum. Uzun zamandır sosyal medya uzmanıyım. İçerik yazmaya olan ilgim dolayısıyla özellikle dijital pazarlama ve sosyal medya alanındaki bilgilerimi ve tecrübelerimi paylaşmayı seviyorum.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Reels Nedir? Nasıl Kullanılır? Hakkında 31 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 52 Ortalama: 5 )

31 yorum

  1. Aytaç
    Aytaç

    Instraqrami yanlişliqla sildim

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram hesabınızı yanlışlıkla sildiyseniz lütfen Instagram destek merkezi ile iletişime geçiniz. Destek merkezi üzerinden şifre sıfırlama talebinde bulunmalısınız.

  2. Nuri GÖL
    Nuri GÖL

    merhaba, reels de istatistikleri göremiyorum ve paylaştığım reels için tanıtım reklamı veremiyorum. bu özelikler reels için yok mu yoksa ben mi yapamıyorum. cevabınız için şimdiden teşekkür ederim..

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram reels henüz yeni bir özellik olduğu için Instagram’ın geri kalanında bulunan özellikler tam anlamıyla şuan Instagram reels’da aktif değildir.

  3. Hasan
    Hasan

    Merhaba.Benim müzik sayfamda paylaştığım reels videoları akış kısmında görünmüyor ama coğu sayfada hem reels kısmında hemde akış kısmında görülebiliyor.Sebebi ne olabilir acaba?

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram reels yeni bir özellik olduğu için akış üzerinde yer alması konusunda kimi problemlere sahiptir. Uygulamanızı güncel tutmaya çalışınız.

  4. Merve
    Merve

    Merhaba,instagram da birinin hesabına yanlışıkla video olan yere ilgilenmiyorum olan yere bastım ve videoyu geri nasıl alabilirim

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, eğer videonun yüklü olduğu profile ulaşamıyorsanız ya da kullanıcı adını bilmiyorsanız videoyu tekrar göremeyebilirsiniz. Keşfet akışınızda görüntülenmeyecektir.

      • Murat
        Murat

        Reels video mu tanımadığım kişilerde ücretli veya ücretsiz özetle nasıl kitlelere ulaştırabilirim?

        • Enes Bulut
          Enes Bulut

          Merhaba, Facebook Business Messenger üzerinden Instagram reklamı oluşturabilirsiniz.

  5. musa
    musa

    Merhabalar
    2 adet hesabım var. birisinde reels aktif diğerinde aktif değil. aktif olmayan hesabımda nasıl aktif edebilirim reelsi ?

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, İki hesabınıza da aynı cihaz üzerinden mi erişiyorsunuz?

      • Selin
        Selin

        Evet ayni cihazda android kullaniyorum

  6. Eren
    Eren

    Reels videolara hesap etiketlemek nasıl oluyor yeni çıktı bu sanırım

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Reels videolarınızı paylaşırken kişi etiketle diyerek istediğiniz hesapları etiketleyebilirsiniz.

      • Kübra
        Kübra

        Merhaba, ben reels videomu paylaşırken kişi etiketle kısmını göremiyorum. Nasıl etiketleniyor?

        • Insta Takipçi
          Insta Takipçi

          Merhaba, Instagram uygulamanız en güncel sürümde mi acaba?

          • Kübra
            Kübra

            Evet şu anda en güncel sürümde kullanıyorum.

          • Insta Takipçi
            Insta Takipçi

            Merhaba, önbellek temizlemeyi denediniz mi acaba?

  7. Serkan
    Serkan

    Merhabalar uygulamam güncel ama 30snlik reels videoları hikayemde nasıl tam olarak paylaşabilirim hikayede sadece ilk 15 sn gözüküyorda nasıl atıldığını bilmiyorm

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, hikayelerinizde sadece 15 saniyelik videolar paylaşabilirsiniz. 30 saniyelik videolarınız bölerek paylaşmanız mümkündür.

  8. Sedanur
    Sedanur

    Merhaba yeni instagram hesabi actim ama reels videosu paylaşamıyorum neden olur

    • Insta Takipçi
      Insta Takipçi

      Merhaba, Instagram sürümünüzün güncelliğinden emin olmalısınız. Sürümünüz güncel olmayabilir.

  9. sevda
    sevda

    Merhaba, instagram uygulamam güncel olmasına rağmen instagram müzik etiketini kullanamıyorum yardımcı olabilir misiniz?

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, uygulamayı kullanmaya çalışırken nasıl bir hata alıyorsunuz?

  10. Dekor
    Dekor

    Merhaba,
    Reels videolarımı hastaglediğimde , hashtaglerimde göremiyorum.Sırf diger hashtaglerde değil paylasım yaptıgımda kendi profilimi de hashtaglıyorum onda da göremiyorum. Sorun ne olabilir?Bu arada reels videolar profilimde gözüküyor kendi takipçilerim görebiliyor.

  11. Emrah
    Emrah

    Reels de video izlerken yanlışlıklar beğeni yaptım nasıl kaldırılır

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhaba, kalp işaretine tekrar basarsanız beğeniyi geri alabilirsiniz.

  12. Ümit
    Ümit

    nedir bu instagram reels diye soruyordum kendime uzun zamandır

  13. Ferit Usak
    Ferit Usak

    İnstagram reels nedir ve nasıl kullanılır gayet güzel anlatmışsınız teşekkürler

  14. Serkan
    Serkan

    Merhaba benim sayfamın reels görüntülenme sayısı çok fazla düştü benden kaynaklı birsey mi?