İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Sarahah Nedir? Nasıl Yapılır?

Siz de bir sosyal medya kurduysanız, mutlaka Sarahah uygulamasını duymuşsunuz ve Sarahah nedir demişsinizdir. Özellikle kullanıcılar Sarahah profillerini Instagram biyografilerine link olarak koyduklarından beri, uygulama çoğu kişinin ilgisini çekiyor. Peki, Instagram Sarahah nedir, nasıl yapılır? Yazımızda size bunları açıklayarak merak ettiğiniz soruları cevaplayacağız.

Sarahah Nedir?

Peki Sarahah nedir? Öncelikle bir sosyal medya platformudur. Ne kadar Facebook, Twitter veya Instagram’dan farklı özellikler barındırsa da bu şekilde tanımlamak en doğrusu olur. Uygulama, ilk olarak 2016 yılında kullanıcıların dikkatini çekti. Suudi Arabistanlı bir girişimci olarak bilinen Zain-al-Abidin tarafından geliştirildi.
Anlam olarak Arapça’da “dürüstlük”, “dürüst olmak” karşılığına gelen sarahah sözcüğü, uygulamanın işlevini tanımlamaya çalışmıştır. Sarahah uygulaması, kullanıcıların birbirlerine anonim mesajlar göndermesini sağlıyor. Yapılan yorumlar, gönderilen mesajlar profil sahibine anonim olacak şekilde gösteriliyor. Anonim olarak düşüncelerini paylaşıyor olmak, kişilerin daha dürüst davranmalarına neden olacağı için uygulama bu ismi alıyor.
Platform, kişilerin dürüst davranmasını amaç edinerek kendini diğer sosyal medya platformlarından ayırmakta. Nitekim var olan kullanım şekilleri düşünülürse, Sarahah’ın sosyal medyanın dinamiklerini değiştiren bir girişim olduğunu söyleyebiliriz.

sarahah nedir

Sarahah Nasıl Kullanılır?

  • İnternet sitesi üzerinden profilinizi oluşturup kaydınızı gerçekleştirebilirsiniz. Kayıt adımlarını paylaşacak olursak;
  • İnternet sitesine gidin ve “Login” ya da “Kaydol” düğmesine tıklayın.
  • Sonra önünüze çıkan bilgilileri kendinize göre doldurun. İsminiz, e-postanız gibi bilgilerinizi girip şifrenizi oluşturun.
  • Sonrasında gerekli şart ve koşulları kabul ettikten sonra “Sarahah Kaydol” düğmesine tıklayın.

Sarahah ve Instagram: Kullanıcılar Neden Instagram’da Hesap Linklerini Paylaşıyor?

Instagram kullanımı gün geçtikçe gelişiyor ve değişiyor bundan dolayı bu süreçte kendimizi hiç tanımadığımız insanları her gün saatlerce izlerken bulabiliyoruz. Oradan yeni kullanıcılar tanıyarak, hayatlarının bir parçası haline geliyoruz. Nitekim, bu duruma doğru orantılı olarak kişileri takip ettikçe onlar hakkındaki merakımız da artıyor. İşte burada işin içine Sarahah giriyor.

  • Sarahah kullanıcıların birbirlerine dürüst davranmasını ve kafalarından geçen soruları aman ayıp olur mu, diye düşünmeden sormasını sağlıyor.
  • Birçok Instagram kullanıcısı, takipçilerinin meraklarını gidermek adına Sarahah profillerini paylaşıyor.
  • Böylece, isteyen kişi profilini paylaşan kullanıcıya anonim olarak sorular yöneltebiliyor.
  • Gerekli soruları aldıktan sonra, kişiler bunları Instagram hikayelerinde paylaşıyor ve üstlerine cevaplarını yazıyor.

Özellikle genç kesimin arasında hızla yayılan bu akım, uygulamanın büyük bir popülerlik kazanmasını sağladı. Bazı insanlar tarafından iyi niyetle kullanılıyor fakat kötü niyetli kullanıcılar da mevcut. Eğer kişiler herhangi bir konuda rahatsızlık duyarsa ilgili birimlere bildirmeleri gerekmektedir.

sarahah instagram

Sarahah’ın Başarısındaki Sır Nedir?

Sarahah uygulamasının tam olarak ne olduğunu ve Instagram üzerinden nasıl kullanıldığını anladığımıza göre, uygulamanın nasıl bu kadar popüler olduğunu da inceleyelim.

İlk olarak belirtmek gerekir ki Sarahah sosyal medyada bir açığı doldurdu. Öncesinde Ask.fm gibi platformlarda var olan anonim olarak soru sorma özelliği artık Sarahah’a geçti. İnsanların yargılanmadan fikirlerini beyan ediyor olması çoğu kişiyi heyecanlandırdı ve uygulama bundan dolayı çok ilgi çekti.

Sarahah Uygulamasının Gelişimi Nasıl Oldu?

Sarahah’ın yolculuğu ilk olarak internet sitesi üzerinden başladı. İnternet sitesinde talep olunca ve girişim başarılı olunca, ikinci aşama yürürlüğe kondu. Platform, mobil uygulama olarak piyasaya girdi. App Store üzerinden yayınlanan uygulama büyük bir başarı elde etti. İnternet sitesinde 14 milyon ile başlayan kullanıcı sayısı uygulama ile 300 milyona kadar ulaştı.

Sarahah Eski Popülerliğini Neden Kaybetti?

Platformun anlık büyümesinden sonra düşüşü de o kadar ani oldu. Kabul edelim ki uygulamayı ilk yayınlandığı kadar sık görmemeye başladık. Ayrıca bir akım haline gelmiş popülerliği de son buldu. Bunun başlıca nedeni ise uygulamanın amacından sapmış olmasıydı.

Sarahah ve Siber Zorbalık

İlk başta, yargılanma korkusu olmadan sadece dürüstlük ile hareket eden insanların sesi olmayı amaçlayan platform, kimliğini açık edemeyecek kadar korkak siber zorbaların evi haline geldi. Çeşitli sosyal medya platformlarında da gündeme gelen olaylar, meydana geldi. İş böyle olunca, uygulamanın kapatılmasını dahi isteyen kişiler imza toplamaya başladı. Uygulama kurucusu ve geliştiricisi daha sık ve katı denetimler gerçekleşeceğini söylese de istenilen sonuç alınamadı.

sarahah siber zorbalık

Veri Toplama Skandalı

Sonrasında ise uygulamanın ismi veri toplama skandalına karıştı. Bir güvenlik şirketi, uygulamanın kullanıcıların rehber listeleri gibi kişisel verilerini topladığını ortaya koydu.

Kullanıcılar uygulamayı telefonlarında rahatlıkla kullanmak adına izinler veriyordu. Çoğu kişi gibi bu durumu her uygulamada olan klasik bir prosedür olarak görebilirsiniz fakat öyle değil. Uygulamanın giriş sistemini kullanan tüm kullanıcılar, rehberlerinde olan numaraları ve e-postaları veri olarak uygulamanın kaydetmesine izin verdiği ortaya çıktı. Kişisel veriler kayıt altına alındı. Sonra geliştiricinin sunucularına gönderildi. Güvenlik şirketi bunun ifşasıyla beraber, gelen tepkiler büyük oldu.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Şirket iddiayı kabul etti ve bunu kullanıcı deneyimini arttırmak için olduğunu söyledi fakat bu var olan durumu telafi etmek için yeterli olmadı. Gelecek güncelleme ile veri toplamanın artık son bulacağını duyursa dahi güvenliğinden şüphe edildiği için App Store ve Google Play Store üzerinden kaldırıldı.

Şu an uygulama telefonlarda olmasa bile internet sitesi üzerinden erişim sağlanabiliyor.

Sosyal medya konusunda daha fazla bilgi için Sosyal Medya Destek konularımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uygulama bir sosyal medya platformudur.

Kişiler anonim olarak kullanıcılara sorular sorup onlara mesaj atabilir. Özellikle amaç, anonim kalarak gerçek düşüncelerini yansıtmaktır.

Uygulama internet sitesi üzerinden kullanılabilir.

Çağatay Özgün

Yazılar: 31

Ben Çağatay Özgün, 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümünü tamamladıktan sonra Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 2 buçuk yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve pazarlama uzmanlık alanım. Dijital ortamda birçok konuda kaliteli ... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Sarahah Nedir? Nasıl Yapılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 28 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Tahsin
    Tahsin

    Merhaba insagram hesabım çalınmıştır yardımcı olur musunuz

    • Enes Bulut
      Enes Bulut

      Merhabalar, hesabınızın bağlı olduğu mail adresini hatırlıyor musunuz?