İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram SEO Nedir?

Instagram SEO, profilinizin görünürlüğünü artırmak, hedef kitlenize ulaşmayı kolaylaştırmak, beğeni ve paylaşımlar gibi etkileşimlerinizi artırmak, takipçi sayınızı büyütmek ve marka bilinirliğinizi artırmak için önemlidir. Etkili instagram SEO için, profilinizi optimize etmek adına renkli bir profil fotoğrafı seçmeli, kolay aranabilir bir işletme adı kullanmalı, kullanıcı adınızda ve biyografinizde anahtar kelimelerden yararlanmalı, profilinizi herkese açık hale getirmeli ve biyografinize video bağlantıları eklemelisiniz. Çekici bir marka mesajı belirlemek, doğru anahtar kelimeleri ve hashtagleri kullanmak, gönderi başlıklarınızı özenle seçmek, influencerlarla işbirlikleri yapmak ve yarışmalar düzenlemek de stratejik adımlardır. SEO tekniklerinizin etkinliğini izlemek için Sprinklr veya Hootsuite gibi raporlama uygulamalarını kullanmak önemlidir. İçerik hırsızlığı, bot kullanımı, hızlı takip artışı veya takipçi satın alma gibi yöntemlerden kaçınarak Instagram algoritmasının cezalarından korunmalısınız.

Instagram SEO Çalışmalarının Faydaları Nelerdir ?

Instagram hesabınızın SEO’sunun yapılması kısaca profilinizin ön plana çıkması demektir. Faydalarını daha da sıralamamız gerekirse bunlar :

  • Hesabınızın hedeflediğiniz kitleye ulaşmasını kolaylaştırmak.
  • Beğeni, paylaşma ve kaybetme gibi etkileşim sayınızı arttırmak.
  • Instagram Takipçi sayınızın artması.
  • Marka bilinirliğinin artması.
  • E-Ticaret profilleri için fırsat kampanyaları.
  • Farklı marka ve pazarlama firmaları ile birlikte iş yapma imkanı.

Instagram SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

Instagram SEO, Instagram içindeki markalar arası rekabetin doğurduğu öne çıkarılma ihtiyacını doldurmak için kullanılan belirli metotları içerir. Instagram’ın kendi içinde kullandığı arama algoritması Google’ın arama motoruyla benzerlikler göstermektedir. Bu yüzden uygulanan SEO çalışmaları da birbirleriyle benzerlikler göstermektedir. Instagram’da arama motoru optimizasyonu yapmanız için uygulamanız gereken iyileştirmelerden bazıları aşağıdaki gibidir;

instagram seo nedir

1- Profilinizi Optimize Edin

Instagram’da görünürlüğünüzü ve kullanıcı etkileşiminizi artırmak için yapmanız gereken ilk şey, Instagram profilinizi optimize etmektir. Profilinizde yapacağınız birtakım değişimler, Instagram hesabınızın kullanıcı trafiğini artıracak ve arama sıralamalarında üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Instagram profilinizi optimize ederken yapmanız gereken işlemlerden bazıları aşağıdakiler gibidir;

  • Markanız için renkli bir profil fotoğrafı seçin
  • İşletme adınız kolay aranabilir bir isim olsun
  • Kullanıcı adınızın seçiminde, faaliyet gösterdiğiniz alanda en çok kullanılan anahtar kelimelerden yararlanın (Sadece Instagram için değil webde de arama sıralamanızı yükseltecektir)
  • Profilinizi herkese açık hale getirin
  • Biyografinizde video bağlantı linkleri kullanın (marka tanıtım reklamları vb)
  • Instagram işletme hesabına geçiş yapın

Yukarıdaki adımlar her ne kadar basit gibi görünsede, arama motoru sıralamalarınızı doğrudan etkileyebilecek etkenleri içermektedir.

 2- Marka Mesajınızı Belirleyin

Instagram’da iyi bir görünürlüğe sahip olmanın en temel unsurlarından birisi de marka mesajınızın çekiciliğidir. Instagramın görsel paylaşım platformu olmasından dolayı, mesajınızı destekleyecek fotoğraflar kullanmanız da ayrı bir önem taşımaktadır. Marka mesajı oluştururken, anahtar kelimelerden yararlanmanız Instagram hesabınızın, kullanmış olduğunuz anahtar kelimelerin kategorilerinde indekslenmesini sağlayacaktır. İndexlendiğiniz kategorilerde yapılan aramalar da görünürlüğünüzü artıracak bir başka etkendir. Oluşturmuş olduğunuz marka mesajını fotoğraflarınızın içeriğine göre optimize edip düzenli olarak kullanmanız insta SEO açısından işinize yarayacak bir diğer noktadır.

3- Biyografinizde Anahtar Kelimeler Kullanın

Kullanıcı adınızın içerisinde geçirdiğiniz veya geçireceğiniz, birincil anahtar kelimelerin yanında biyografinizde de ikinci anahtar kelimelerin kullanılması, arama sıralamalarını etkileme konusunda önemli bir etkendir. Örneğin, kullanacağınız birincil anahtar kelimeniz “pastane” ise kullanacağınız ikincil anahtar kelimeleriniz “kekler” ya da “pastalar” şeklinde olabilir. İkincil anahtar kelimeler daha spesifik oldukları için sıralamalarda daha az rakiple mücadele etmenizi sağlar.

4- Hashtagleri Etkili Bir Şekilde Kullanın

Instagram’daki çoğu kullanıcı sayfaları doğrudan aramayla bulmamaktadır. Belirli bir hashtag üzerinden bulunma ihtimaliniz de bir hayli yüksektir. Bu nedenle hashtag kullanımınız fazlasıyla önemlidir. Her bir gönderinin kendine özel hashtag stratejisi olmalıdır. Gönderilerinizde kullanacağınız hashtagleri seçerken içerdiği gönderi sayısına, profilinizle uyumuna, paylaşılan içeriklere ve popülaritesine bakmanız, etkili bir hashtag seçme konusunda size yardımcı olacaktır. Ayrıca kullandığınız hashtaglerin anahtar kelime uyumlu olması da işinize yarayacaktır. Ayrıca Instagram Hashtagler ile ilgili yazımızı inceleyerek bu konuda detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Instagram SEO Profil

5- Fotoğraf Başlıklarınızı Seçerken Dikkat Edin

Yaptığınız paylaşımların başlıklarında ikincil anahtar kelimelerin kullanımı fazlasıyla önemlidir. Anahtar kelimelerden yardım alınarak seçilen doğru bir başlık, kullanıcıların dikkatini çekmenin yanında arama motoru sonuçlarındaki görünürlüğünüzü de artırmaktadır. Ayrıca mevcut kullanıcıların haricinde yeni kullanıcıları çekme konusunda da etkilidir. Başlıklarınızın seçiminde de biyografinizde ve hashtaglerinizde kullanmış olduğunuz ikincil anahtar kelimelerden yararlanmanız mümkündür.

6- Reklam Yapın

Influencerlarla İçerik Anlaşması Yapın

Markanızın tanıtımını yapmak için influencerlar ile yapacağınız anlaşmalar hızlı ve etkili bir şekilde görünürlüğünüzün artmasını sağlayacaktır. Alanınızla alakalı yüksek takipçili kişiler ile iletişime geçip, SEO’nuzu güçlendirmelerine yardımcı olmaları için ücretli veya ücretsiz içerik paylaşmaları yapmalarını sağlayabilirsiniz. Anahtar kelime ve hashtag kullanımının yanında markanızın ihtiyacı olan etiketlemeyi de bu sayede tamamlamış olursunuz.

7- Ödüllü Yarışmalar Düzenleyin

Hesabınızda düzenlediğiniz bir yarışma veya çekiliş, kullanıcıların dikkatini çekme konusunda oldukça etikili olacaktır. Bunun size binlerce yeni takipçi ve potansiyel müşteri getirebilmenin yanında SEO açısında olumlu etkileri vardır. Örneğin, düzenlediğiniz çekilişlerde kullanıcılardan arkadaşlarını etkiletmelerini isteyebilirsiniz, bu hareket size normal zamanda ulaşmanızın imkansız olduğu sayısız yeni kullanıcı ile birlikte gelecektir. Artan profil trafiğinizin sonucunda da arama motoru sıralamanız yükselecektir.

8- Raporlama Uygulamalarını Kullanın

Uyguladığınız SEO tekniklerinin, işe yarayıp yaramadığını görmeniz için belirli programlar aracılığıyla sayfanızın teknik analizlerini incelemeniz gerekmektedir. Hepimizin kullandığı ve Instagramın sunmuş olduğu platform içi analiz özelliği, kullanım açısından birtakım sınırlamalara sahiptir. Bu sınırlamaların en başında yalnızca belirli bir tarihten veri çekmenize izin vermesi gelir. Ayrıca verilerin kaydedilmesi gayet zordur. Bu günlük kullanım için iyi olsa da ciddi bir çalışmada kullanılmak için fazlasıyla yetersizdir. Bu tip sorunların önüne geçmek için üretilmiş olan uygulamlara örnek olarak Sprinklr veya Hootsuite gösterilebilir. Bu iki uygulama sunmuş olduğu sosyal medya araçları, veri analizleri, otomatik raporlamalar ve diğer özellikler ile SEO çalışmanızın etkili bir şekilde çalışıp çalışmadığını anlamınızda ve optimize işinize yarayacaktır.

Instagram SEO

Instagram SEO Çalışması Yaparken Kaçınılması Gerekenler

Google’ın olduğu gibi Instagram arama algoritmasının da tespit ettiğinde cezalandırdığı bazı SEO taktikleri bulunmaktadır. Her geçen gün daha fazla gelişen algoritma sayesinde tespit edilen usulsüzlükleri yapan hesapların görüntülenmesine kısıtlamalar getirmektedir. Bu kısıtlamalar arama motorunda görünmemenizi ve sıralamanızın düşmesini de kapsamaktadır. Bu cezalardan kaçınmak için yapmamanız gereken şeyler aşağıdaki gibidir;

  • İçerik hırsızlığı yapmak
  • Bot kullanmak
  • Birden fazla hesabı, çok hızlı bir şekilde takip etmek
  • Takipçi satın almak

SEO instagram çalışmaları uzun vadeli stratejilerdir ve sonuçlarını kısa sürede görmek zordur. Hızlı büyümek kulağa hoş geliyor olabilir ama cezalandırılmaların sonuçları, verdiğiniz emeklerin çöpe gitmesine sebep olabilecek niteliktedir. Bu yüzden bu teknikleri kullanmadan, doğru bir şekilde Instagram hesabınızı yönetmeniz ve büyütmeniz önemlidir.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sosyal medya platformu içerisinde yer alan arama motorularının optimizasyon işlemlerinin tamamıdır.

Profilinizi optimize etmek, marka bilinirliğinizi arttırmak, biyografinizde anahtar kelimeler kullanmak ya da görselleri etkili bir şekilde kullanarak Instagram SEO çalışmaları gerçekleştirebilirsiniz.

Instagram SEO yaparken,  içerik hırsızlığından kaçınmak, bot kullanmak ve takipçi satın alma gibi eylemlerden kaçınmanız gerekmektedir.

#amazing #TagsForLikes #followme gibi hashtagler en aktif hashtagler arasındadır.

Uygulamayı açıp profilinizin olduğu sayfaya gelin daha sonra ”Profili Düzenle” seçeneğini kullanarak profilinizi dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Instagram bot hesapları net bir şekilde algılayabildiğinden dolayı bot kullanımı gerçekleştirdiğiniz taktirde hesabınız kapatılabilir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram SEO Nedir? Hakkında 3 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 50 Ortalama: 5 )

3 yorum

  1. Emre Bilgin
    Emre Bilgin

    instagram-seo bir süredir kafamı kurcalıyordu bazı şeyleri blogu inceledikten sonra daha iyi yer ettim teşekkürler

  2. Caner Kalyoncu
    Caner Kalyoncu

    instagram-seo hakkında net ve açıklayıcı bilgiler vermişsiniz güzel bir blog yazısı elinize emeğinize sağlık

  3. selinay çakmak
    selinay çakmak

    Instagram seo çalışması bundan daha detaylımıdır yoksa hepsi bu mu ? Teşekkürler..