İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram Yayın Kanalları Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?

Geçen yıl Instagram Reels’in başarısının ardından Mark Zuckerberg, Instagram platformunun yeni bir özelliğini daha paylaştı. 2023’ün sosyal medya trendlerinden biri haline gelebilecek bu özellik; Instagram yayın kanalları. Platform bu özellik sayesinde İçerik oluşturucuların izleyicileriyle daha derin bağlar kurabileceğine inanıyor.

Zuckerberg, Meta ile ilgili gelecekteki güncellemeleri takipçileriyle paylaştığı kendi yayın kanalı aracılığıyla bu özelliği ilk kez kullanıma sundu. Şimdilik bu özellik yalnızca ABD’deki belirli içerik oluşturucular tarafından kullanılabilir durumda. Ancak Meta önümüzdeki aylarda bu özelliği daha fazla içerik oluşturucu ve kullanıcıya genişletmeyi planlıyor. Yakın zamanda ülkemizde de yeni Instagram trendleri arasına girerek içerik oluşturucular tarafından kullanılmaya başladığını göreceğiz. Eğer siz de bu trendi yakalayan ilk içerik üreticilerden olmayı planlıyorsanız, gelin detaylara birlikte göz atalım.

Instagram Yayın Kanalları Nedir?

Instagram yayın kanalları; bir içerik oluşturucu olarak hedef kitlenizle geniş ölçekte etkileşim kurmak için birden çok kişiyle genel mesajlaşma kanalı oluşturmanıza imkan verir. Yayın kanalınızda sadece siz mesaj gönderebilirsiniz. Instagram hikayesine link ekleme ile bağlantıyı paylaşarak takipçilerinizi kanalınıza katılmaya davet edebilirsiniz. Ayrıca profilinizi güncelleyebilir ve yayın kanalı bağlantısını Instagram biyografinize ekleyebilirsiniz. Eğer biyografinizde zaten bir bağlantı bulunuyorsa, Instagram biyografinize birden fazla link ekleme ile bu işlemi tamamlayabilirsiniz.

Burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus, yayın kanalınıza yalnızca takipçilerinizin erişilebilmesidir. Dolayısıyla eğer birisi topluluğunuza katılmak istiyorsa öncelikle sizi takip etmelidir. Nitekim Instagram’ın yayınladığı resmi blog gönderisinde de Instagram yayın kanallarının amacı, en yakın takipçilerinizle daha fazla etkileşim kurmanıza yardımcı olmak şeklinde açıklanmıştır.

Bir takipçi olarak, en sevdiğiniz içerik oluşturucunun mesajlarını, güncellemelerini ve anketlerini okuyabilir, tepki verebilir ve oylayabilirsiniz. Zuckerberg Instagram yayın kanalları özelliğinin “exclusive” olmaya odaklandığını vurguluyor. Bunun anlamı, bir kanala katıldığınızda en sevdiğiniz sanatçıları veya influencer kullanıcıları daha yakından takip edebilmenizdir.

İçerik oluşturucular, herkese açık hale getirilmeden önce kanallarında özel içerik ve güncellemeler paylaşabilir. Bu, diğer şeylerin yanı sıra kitleye özel anlar, metinler, fotoğraflar, videolar ve sesli notlar gibi özel içeriklere ulaşabileceğiniz anlamına gelir.

instagram yayın kanalı

Instagram Yayın Kanalları Nasıl Kullanılır?

Eğer bir içerik oluşturucu değil de takipçiyseniz Instagram yayın kanallarını kullanmak son derece kolaydır. Aynı zamanda takip etmek şartıyla en sevdiğiniz içerik oluşturucuların yayın kanalına kolayca katılmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz:

  • Yayın kanalı özelliğini aktif eden içerik oluşturucuların kanal bağlantısını Instagram hikayelerinde veya profil biyografisinde bulabilirsiniz. Ayrıca kanal oluşturulduğu sırada yayıncının takipçisiyseniz kanalı takip etmenizi öneren bir bildirim alacaksınız.
  • Bağlantıya tıkladığınızda, mesajlar bölümüne yönlendirileceksiniz ve “Yayın kanalına katıl” butonuna tıklayarak kanala katılabilirsiniz.
  • Bir kanala ilk kez katılıyorsanız, Instagram size özelliğin kısa bir özetini verecektir. Kısaca bu bilgileri inceledikten sonra en alttaki “Anladım” butonuna tıklamalısınız. Bu tek seferlik bir olaydır ve yalnızca katılacağınız ilk kanal için geçerlidir.
  • Bir yayın kanalına katıldığınızda, Instagram gelen kutunuzdaki diğer mesajların yanında özel bir “Kanallar” sekmesi olarak görünecektir.

Bu adımları takip ederek istediğiniz yayıncıların kanalına katılabilirsiniz.

Instagram Yayın Kanalı Nasıl Oluşturulur?

Bir içerik oluşturucu olarak Instagram yayın kanalları özelliğinden kendiniz için yararlanmak istiyorsanız bunu da son derece kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak yeniden hatırlatalım. Henüz bu özellik aktif olarak tüm kullanıcılara sunulmamıştır. Dolayısıyla bir süre daha uygulamada bu özelliği bulamamak sizi şaşırtmamalıdır.

Eğer güncelleme tüm kullanıcılara sunulmadan önce, ilk deneyen yayıncılardan biri olmak istiyorsanız erken erişim formu doldurarak talepte bulunabilirsiniz. Bunun için Instagram hesabınıza giriş yaptıktan sonra yayın kanalı erken erişim sayfasına giderek başvuru yapabilirsiniz. Özellik hesabınızda etkinleştirilirse bunun için size bir bildirim gelecektir.

Profilinizde Instagram abonelikleri etkin olan bir içerik oluşturucuysanız, kanal oluşturmak için iki farklı seçenekle karşılaşacağınızı bilmelisiniz. Öncelikle, kanalınızın sizi takip eden herkese açık kalmasını istiyorsanız yayın kanalı ayarlarında kanal kitlesini tüm takipçiler olarak ayarlamalısınız. Ancak, kanalınızda özel içerik paylaşmak istiyorsanız, Instagram size kanalınızı yalnızca ücretli aboneler ile sınırlama seçeneği sunar.

Erken erişim veya sonrasında bu özellik Instagram’ınıza eklendiğinde Instagram gelen kutunuzdan bir Instagram yayın kanalı başlatabilirsiniz. Yayın kanalınızı gerekli bilgilerle doldurarak oluşturduktan sonra ilk mesajınızı yayınlayabilirsiniz. Ayrıca ilk mesajınızı göndermeniz, takipçilerinize yayın kanalı oluşturduğunuza dair bir bildirim gitmesini sağlayacaktır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Yayın kanalınız yayına girer girmez Hikayelerinizde “Kanala katıl” etiketini paylaşabilir veya kanal bağlantısını profilinize sabitleyebilirsiniz. Böylece takipçileriniz kanalınıza daha kolay bir şekilde ulaşabilirler.

instagram yayın kanalları nedir

Instagram Yayın Kanalları Ne İşe Yarar?

Instagram yayın kanalları ile amaç, yayıncılara takipçi kitlelerine özel, ayrı bir etkileşim olanağı sunmaktır. Aslında bu özelliği farklı sosyal medya platformlarında görmüştük. Örneğin, Telegram üzerinde yalnızca yöneticilerin mesaj atabildiği için kanallar oluşturmak mümkündü. Instagram yayın kanalları da temel olarak benzer bir özelliği Instagram üzerinden kullanmanıza imkan verir. Elbette tüm bunları Instagram’ın diğer özellikleriyle entegre bir biçimde kullanabileceğiniz için birçok avantaja da sahiptir.

Ücretli aboneler için özel yayın kanalı açabiliyor olmak influencerlara takipçilerini ödüllendirmenin farklı bir yolunu sunar. Bunun dışında yalnızca kanalınıza katılan takipçilerinize ekstra içerikler sunuyor olmanız gerçek bir etkileşim için son derece kullanışlı olabilir. Böylece gerçekten dönüşüm sağlayabileceğiniz etkileşimler kurabilmeniz daha kolaydır. Tüm detaylarla ilgilenmeyen takipçilerinizse kanalınıza katılmak yerine Instagram hikayeleri ve gönderilerinizden genel paylaşımlarınızı takip etmeye devam edebilir.

Sonuç

Sosyal medya; içerik üreticilerine, markalara ve influencerlara her geçen gün takipçileri ile etkileşim kurabilmeleri için farklı yöntemler sunuyor. Dijital pazarlama açısından son derece önemli bir platform olan Instagram da kendisini sürekli yenilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl pek çok marka, sosyal medyada büyümek için Reels videolarının ne kadar işlevsel kullanılabileceğini fark etmişti. Bu yıl ise ne zaman tam olarak aktifleşeceğine bağlı olarak Instagram yayın kanallarının yılı olabilir.

Çok daha hedefe yönelik içerik ve pazarlama stratejileri için Instagram yayın kanalları mükemmel bir fırsat sunuyor. Bu özellik, içerik oluşturucular ve izleyicileri arasındaki uçurumu kapatmaya çalışıyor. Şu anda sınırlı olsa da tam olarak aktif hale geldiğinde kaç içerik oluşturucunun bu trende katılıp kendi kanallarını oluşturduğunu ve nasıl kullandığını görmek gerçekten ilginç olacak. Siz de markanızın insanlarla daha fazla etkileşim kurmasını sağlamak için şimdiden Instagram yayın kanallarına özel stratejiler düşünmeye başlamalısınız.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Henüz sınırlı sayıda yayıncı tarafından kullanılabilen Instagram yayın kanallarının ne zaman tüm kullanıcılar için aktif olacağına dair kesin bir açıklama yok.

Hayır. Şu an başta Mark Zuckerberg olmak üzere ABD’den 10-15 yayıncı özelliği kullanabiliyor.

Şu ana kadar açıklanan özelliklere baktığımızda Instagram yayın kanalları ile Telegram kanallarının son derece benzer özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz. Elbette ilki, Instagram’ın diğer bütün paylaşım araçları ile entegre bir şekilde çalışacağı için farklı etkileşim olanakları sunabilir.

Melisa Özçelik

Yazılar: 9

Merhaba ben Melisa! Gazetecilik bölümünden mezuniyetim sonrasında 5 yıllık İçerik Editörlüğü deneyimine sahip oldum. Her zaman okumaya, araştırmaya ve yazmaya meraklı biriydim. Son yıllarda özellikle, dijital pazarlama, sosyal medya pazarlaması ve yönetimi konusunda kendimi oldukça geliştirdim. In... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Yayın Kanalları Nedir? Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar? Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 27 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.