İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Instagram için Kaliteli İçerik Nasıl Hazırlanır?

Instagram, tüm dünyada en fazla kullanılan sosyal medya uygulamaları arasında ilk sıralarda gelmektedir. Instagram’da kaliteli içerik üretmek ve etkileşim kurmak, hem büyük markaların hem de bireysel olarak kullanan kişilerin en büyük amaçları arasında. Milyonlarca kullanıcıyı içinde barındıran Instagram, büyük markaların pazarlama stratejisi olarak kullandığı büyük bir pazar haline gelmeyi başardı. Büyük markaların yanı sıra; Instagram sağladığı imkanlarla birlikte, birçok sosyal medya girişimcisinin de gelir kapısı olmayı başardı.

Sağlanılan imkanlar ve geniş kitlelere hitap etme olanakları sayesinde girişimciler, Instagram’da kaliteli içerik üretme ve etkileşim için her geçen gün yeni Instagram pazarlama stratejileri yürütmeye başladı. Bu yazımız içerisinde, Instagram üzerinde hem bireysel paylaşımlarınızda hem de kurumsal çalışmalarınızda Instagram için kaliteli içerik oluştururken dikkate alabileceğiniz Instagram içerik fikirleri, ipuçları ve etkileşim ipuçlarını sunacağız.

Instagram’da Kaliteli İçerik Nasıl Oluşturulur?

Kaliteli içerik oluşturma konusu birçok kullanıcıya göre değişkenlik gösterebilir. Ancak, kaliteli içerik için gösterilen birçok kriter vardır. Genel olarak bu kriterlere uyan içerikler kaliteli içerik olarak gösterilebilir. Hem görsel hem de yazı olarak bir bütün olan bu içerikler oldukça fazla etkileşim almaktadır. Kaliteli bir Instagram içeriği için gerekenler;

  • Kaliteli bir konsept
  • Kullanıcı deneyimi odaklı hazırlanmış görseller
  • Okunaklı ve etkileyici metinler
  • Yazıyı doğru ifade edecek nitelikte etiketler
  • Paylaşımlar için, kullanıcılarınızın deneyimine uygun paylaşım saatleri
  • Paylaşımlar içerisinde yorum takibi ve iletişim kanallarının yönetimi.

Kısaca, kaliteli içerik için gereken kriterleri yukarıdaki maddeler ile gösterebiliriz. Eğer kaliteli bir içerik üretmek istiyorsanız, bu içerik için çaba göstermeniz gerekir. Yukarıdaki maddeler ek olarak, kaliteli içerik için birçok etken vardır. Bu etkenlerden en önemlisi etkileşimdir. Birçok kullanıcıya ulaşmak için değişen Instagram algoritması ile birlikte bu etkileşimi sağlamanız gerekir. İçeriğinizi iyi bir şekilde kurguladıktan sonra geri etkileşim için yapılması gerekenler kalmaktadır. Instagram’da kaliteli içerik üretmek ve etkileşimli içerik üretmek için aşağıdaki ipuçlarına bakabilirsiniz.

instagram kaliteli içerik üretme fikirleri

1. Hedef Kitlenizi İyi Tanıyın

Takipçi sayınız ne olursa olsun onları yakından tanımak her zaman önemlidir. Eğer Instagram’da bir iş hesabı açtıysanız, Insights bölümünden takipçilerini hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bu bölümden takipçilerinizin demografik bilgilerine, en çok hangi saatte aktif olduklarına bakabilirsiniz. Bu bilgileri bilmek, içeriklerinizin daha iyi etkileşim almasını sağlar. Örnek olarak, kullanıcılarınız eğer akşam saat 21.00’da daha aktif oluyorlarsa paylaşımlarınızı bu saatte yapmanız gerekir. Böylelikle daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz. Aynı zamanda Instagram algoritmasından daha az etkilenerek içerikleriniz daha fazla kullanıcıya ulaşır.

instagram hedef kitle analizi

2. Kaliteli İçerik Paylaşım Planı Hazırlama

Daha önce paylaştığınız içeriklerden yola çıkarak yeni içerikleriniz için paylaşım planı hazırlayın. Bu plan için paylaşımlarınızı saatlere bölmenize gerek yok. Aksine, paylaşımlarınızı günlere bölerek ve bu günlere konseptlerinizi yerleştirebilirsiniz. Böylelikle planlı bir şekilde ilerleyerek önünüzü daha rahat görebilirsiniz. 

Konseptleri belirlemek hangi tür içerik paylaştığınıza göre değişiklik gösterebilir. Eğer yemek tarifleri paylaştığınız bir hesabınız varsa, burada tatlı, tuzlu gibi kategorileri konseptlere çevirebilirsiniz. Bir deodorant ürünü paylaşıyorsanız, içerik stratejisine uygun konseptlerle planınızı güçlendirebilirsiniz. İyi bir içerik paylaşım planı hazırlama Instagram’da etkileşim almak için önemli bir adım olmaktadır.

instagram içerik paylaşım planı hazırlama

3. Biyografinizi Anlaşılabilir Yapın

Hesabınıza ilk kez giren kullanıcılar için biyografiniz oldukça önemlidir. Hesabınız ile ilk kez karşılaşan kullanıcılar ilk olarak biyografinizi görecektir. Bu noktada profilinizin sizi iyi bir şekilde anlatıyor olması oldukça önemlidir. Sayfanızla ilgili bilgiler, sayfanızın amacı ve neyi anlattığını yazabilirsiniz. Bu sayede kullanıcılar sizinle bir bağ kuracaktır ve sizi takip etmeye başlayacaktır.

instagram biyografi

4. Farklı ve Kaliteli İçerik Türleri Deneyin

Instagram hesabınızda sadece tek bir içerik tipi paylaşmayın. Örnek olarak, hesabınızda sadece fotoğraf paylaşımı yapmayın. Videolardan, GIF’lerden, hızlandırılmış veya yavaşlatılmış videolardan faydalanın. Bu içerik türlerini paylaşım planınıza koyarak takipçilerinizle çok yönlü bir iletişim içinde olabilirsiniz. Takipçilerinize farklı içerik türleri sunarak bu içeriği yaratmak için bir vakit ayırdığınızı göstermiş olursunuz. Aynı zamanda içeriğinizin daha fazla etkileşim almasını sağlamak için Instagram trendleri konusunda daima takipte olun.

5. Duygulara Hitap Edin

İnsanoğlu olarak hayatımız tamamen duygular üzerine kurulu olmaktadır. Tüm bu duygular bizi biz yapan şeylerdir. Bu yüzden, paylaşım yaparken bu duyguları unutmadan takipçilerinize hitap etmek çok önemlidir. Bu sayede, paylaştığınız içeriği doğru bir duygu ile takipçilerinize iletirseniz takipçileriniz ile aranızda daha özel bir bağ olacaktır.

Bu konuya örnek olarak nostaljiyi gösterebiliriz. Genel olarak nostaljiye birçok insan bayılır. Eskilerden gördüğümüz kareler bizlere bir an olarak aidiyet hissini yaşatır. Bu noktada geçmişi hatırlarken mutluluk duyarız. Bu gibi durumlarda kullanıcılar, arkadaşlarını etiketleyerek bu mutluluklarını paylaşmak isterler. Bu etkileşimler sonucu paylaştığınız nostaljik içerikler oldukça fazla sayıda kullanıcıya ulaşabilir. Nostalji duyguların insanlar üzerinde ne kadar büyük bir etki yarattığının canlı bir örneği olarak karşımıza çıkıyor. 

instagram içerik üretimi

6. Takipçi Bazlı İçerikler Üretin

Takipçilerinizi harekete geçirecek içerikler yaratmak her zaman iyi bir fikirdir. Bu konsept User Generated Content yani Kullanıcılar tarafından oluşturulmuş içerik olarak adlandırılır. Bu konseptte, takipçilerinizin sizler için yarattığı içerikleri profilinizde paylaşarak onlar ile iyi bir etkileşimde bulunabilirsiniz. Ayrıca, bu yöntemi kullanarak diğer kullanıcıların da sizin profiliniz için içerik üretmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?
Instagram Kapalıyken Nasıl Girilir?

Instagram'ın kapalı olduğu bir ülkede erişim sağlamak için VPN en güvenli ve etkili yöntemdir. Proxy sunucuları, Tor tarayıcısı, DNS değiştirme ve mob...

Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?
Instagram Veri Kullanımı Tasarrufu Nedir?

Instagram, günümüzde en popüler sosyal medya platformlarından biridir. Fotoğraf ve video paylaşımı üzerinden etkileşim imkanı sunan bu platform, ayrıc...

Takipçi bazlı içerikler üretmek takipçilerinizle aranızda iyi bir bağ kurmanızı sağlar. Fotoğrafını ya da videosunu paylaştığınız takipçiniz sizinle bir bağ kurar. Böylelikle tekrar sizin için içerikler göndermeye devam eder. Bu da takipçilerinizin daha değerli hissetmesine ve onların sadakatini artırmanızı sağlar.

7. Filtreleri Akıllıca Kullanın

Instagram filtreleri oldukça popülerdir. Birçok kullanıcı filtre kullanmaktadır ancak bunu abartılı bir şekilde kullanmayı tercih etmektedir. Filtreleri akıllıca kullanmak yararınıza olur. Örnek olarak, takipçileriniz parlak fotoğrafları seviyor ise bu filtreleri kullanmak yararınıza olacaktır. Bu filtreleri her zaman konseptinize bağlı olarak seçmelisiniz. Böylelikle hem sayfanızda bir bütünlük elde edersiniz hem de takipçiler paylaşımlarınızı gördüğü an bunu sizin paylaşmış olduğunuzu anlarlar. Instagram’da kaliteli içerik üreten sayfalara baktığımızda filtreleri çok iyi kullandıklarını görebiliriz.

instagram filtreleri kullanın

8. Etiketleri İyi Seçin

Etiketlerinizi iyi seçmek Instagram sayfanız için oldukça önemlidir. Ancak bu etiketleri iyi kullanmak daha da önemlidir. Hashtag seçme konusunda dikkat etmeniz önemli bir detay vardır. Son zamanlarda Instagram özellikle spam durumunu engellemek için etiketleri incelemeye başladı. Bu demek oluyor ki eğer bir görselde alakasız etiketler varsa etkileşiminiz düşecektir. Bu nedenle, içeriğinizle ilgili uyumlu etiketler kullanmak çok önemlidir. Instagram’da etkileşim almak için etiketler oldukça büyük rol oynar. Bu etiketleri kullandıktan sonra paylaşım türünüze göre benzer kişilerin de paylaşımlarını beğenebilirsiniz. Böylelikle varlığınızı diğer hesaplara da göstermiş olursunuz. Instatakipçi Hashtag aracını kullanarak yapacağınız paylaşımlar için doğru etiketi kolayca bulabilirsiniz.

Instagram’da kaliteli içerik için yapılması gerekenler başlıca bu konuları içermektedir. Sitemiz üzerinden sosyal medya yönetimi hakkında merak ettiğiniz tüm detayları öğrenebilirsiniz. Instagram ile ilgili merak ettiğiniz ve öğrenmek istediğiniz konulara Instagram Destek sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Instagram üzerinden bireysel ya da kurumsal çalışmalarda kaliteli içerikler için birçok konuya dikkat etmemiz gerekiyor. Genel olarak kullanıcıların deneyimlerine odaklanmak bu konuda en önemli kıstas olmalıdır.

Efekt kullanımı Instagram’da yaygın olsa da kullanıcıların gerçekçi bir algı oluşturmasına engel olmaktadır.

Instagram üzerinden paylaşım yapmak, genel olarak en temel iletişim yöntemidir. Bu noktada da kaliteli paylaşımlar yapabilmek, geri dönüşü arttırmaktadır.

Adobe Spark Post, Vidlab, Clips, Clippy gibi uygulamalar içeriğinizi düzenlemenize yardımcı olacaktır.

Tabiki de, eğer gönderilerinizin altına aşırıya kaçmadan içerik ile alakalı hashtag kullanırsanız içeriğinizin daha çok kişi tarafından görülmesine yardımcı olmuş olursunuz.

Instagram emojileri kullanmak gönderinize görsel zenginlik katacaktır bu yüzden içeriklerinizde emoji kullanmalısınız.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram için Kaliteli İçerik Nasıl Hazırlanır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 37 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Ertac Yavuz
    Ertac Yavuz

    İnstagramda kaliteli icerik takipci sayılarını asırı derecede etkiliyor

  2. Batuhan
    Batuhan

    İnstagramda kaliteli icerik üretmeye yardımcı olan tavsiyeler verdiğiniz için teşekkürler