İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

LinkedIn SEO nasıl yapılır? sorusunun pazarlama stratejiniz açısından önem arz ettiğinin yeterince farkında olmadığını söylemek mümkündür. Yine de LinkedIn profiliniz, çeşitli SEO teknikleri kullanılarak işletmenizin hedef kitlesine ulaşabilmesi için optimize edilebilmektedir. Gelin LinkedIn için yararlanabileceğiniz SEO tekniklerine yakından bakalım.

LinkedIn Profilinizin SEO Tekniklerine Neden İhtiyacı Var?

Tıpkı web sitelerinde olduğu gibi SEO çalışmaları, LinkedIn profilinizin ve bilgilerinizin kullanıcı aramalarında daha görünür olmanıza yardımcı olmaktadır. Optimizasyonu gerçekleştirilmiş profiller ya da sayfalar arama sonuç sayfasında daha üst sıralarda yer almanıza fayda sağlamaktadır. Bu sayede potansiyel müşterilerinize çok daha kolay ulaşabilmeniz mümkündür. Böylelikle daha fazla kullanıcıyla anlamlı bir etkileşim kuran işletmeler, satış ve pazarlama anlamında başarılarını üst noktalara taşıyabilmektedirler.

Buna ek olarak LinkedIn profilinizi arama motorları açısından optimize etmenin ikinci bir yararından daha söz etmek gerekir. LinkedIn, potansiyel müşterilerin yanı sıra aynı sektörde yer aldığınız işletmeler ve girişimciler tarafından da kullanılan bir platformdur. Bu açıdan LinkedIn profilinizin arama sonuçlarında ön sıralarda yer alması, yeni fikirlere sahip insanlarla sektörel bağlantılar kurmanıza olanak tanıyabilmektedir. Bu türden iş ortaklıkları sayesinde işletmenizin, kısa bir sürede beklentilerinizin ötesinde bir başarı elde etmesi dahi muhtemeldir.

linkedin seo

LinkedIn SEO Teknikleri

LinkedIn profilinizi arama sonuçlarında daha üst sıralara taşıyabilecek çeşitli yöntemlerden bahsetmek mümkündür. Sizler için bu yöntemlerden 7 tanesini sıraladık. Birazdan bahsedeceğimiz adımları uygulayarak işletmenizin, markanızın ya da kişisel profilinizin bilinirliğini az bir zahmetle artırabilirsiniz.

Linkedin SEO yaparken uygulanması gereken teknikler şunlardır;

  • Anahtar kelime araştırması yapın
  • Linkedin profil URL’nizi özelleştirin
  • Profil ve Kapak fotoğrafını adlandırın
  • Backlink bağlantıları oluşturun
  • Optimize edilmiş içerikler yayınlayın
  • Sıklıkla güncellemeler yapın
  • Google analytics aracından yararlanın

Anahtar Kelimelerden Yararlanın

Web siteniz için yapılan SEO çalışmalarında olduğu gibi, LinkedIn profiliniz ya da sayfanız söz konusu olduğunda da anahtar kelimeler büyük bir önem taşımaktadır. Bu anlamda hedeflediğiniz kitlenin aramalarda kullandığı kelime ve kelime gruplarına dair detaylı bir analiz yapmanız gereklidir. Bu analizin ardından LinkedIn profilinizde paylaştığınız içerikler de bu türden anahtar kelimeleri kullanmaya özen göstermelisiniz.

Ayrıca LinkedIn platformunda yer alan profil bilgilerinizin de bu anahtar kelimelere göre düzenlenmesi arama sonuçlarındaki görünürlüğünüz açısından son derece efektif olacaktır. Bu bakımdan “Hakkında, Deneyim, Beceriler ve Etiketler” gibi profil bilgilerinizden anahtar kelimelerden yararlanmalısınız. Buna ek olarak LinkedIn yukarıda saydıklarımıza benzer bölümler eklemenize de olanak tanımaktadır. Bu tür bölümler eklemekte de sektörel anlamda faydası olabileceğini tespit ettiğiniz anahtar kelimeler kullanmak oldukça etkili sonuçlar doğurabilir.

linkedin seo

LinkedIn Profil URL’nizi Özelleştirin

LinkedIn platformu, pek çok diğer sosyal medya platformu gibi profil sayfanız için özel bir URL oluşturmanıza imkan vermektedir. Özelleştirilmiş bir URL kullanmak, adınızı ya da işletmenizi arayan kullanıcıların arama sonuçlarında LinkedIn profilinizin ön sıralarda yer alabilmesi için en basit organik yöntemlerden biri olarak sayılmaktadır. Profil ayarlarınıza girerek kolaylıkla LinkedIn profil URL’nizi özelleştirebilirsiniz.

Profil ve Kapak Fotoğrafını Adlandırın

Google ve Yandex gibi arama motorları, görselleri dizinlerine eklerken de metne dayalı bir tarama sistemi kullanmaktadır. Bu açıdan LinkedIn profilinizde kullandığınız fotoğrafı ve kapak resmini anahtar kelimeler yardımıyla isimlendirmeniz arama motorlarının tarama işlemini kolaylaştıracaktır. Böylelikle herhangi bir kullanıcının, işletmenizin de içerisinde yer aldığı sektörle ilgili bir arama gerçekleştirdiğinde şirketinizin logosuyla karşılaşma ihtimali yükselecektir.

Backlink Bağlantıları Oluşturun

Backlinkler, arama motorlarının sıralama algoritmasında en çok yararlandığı içeriklerden biridir. Google’ın tarama botları bir içeriği tararken backlinklerle karşılaştığında ayrıca o linklerin bulunduğu sayfaları da dizinlerine eklemektedir. Bu açıdan birbirleriyle ilgili sayfa ve içerikleri backlinkler oluşturarak birbirine bağlamak o sayfaların arama motorları tarafından daha hızlı bir biçimde dizine eklenmesini sağlayacaktır. SEO çalışmalarının önemli ayaklarından bir tanesi dış SEO çalışması olan backlinklerdir.

Bu doğrultuda LinkedIn profilinizden web sitenize ve varsa blog yayınlarınıza backlinkler oluşturmanız son derece önemlidir. Böylelikle LinkedIn profilinizle web sitenizi ya da bloğunuzu birbirine bağlayabilirsiniz. Ayrıca bloglarınızı LinkedIn profilinizden paylaşmak hem içeriğinizi zenginleştirir hemde sitenize trafik sağlamanıza yardımcı olacaktır.

linkedin-backlink

Optimize Edilmiş İçerikler Yayınlayın

Yukarıda belirttiğimiz içeriklerin yanı sıra özgün bir biçimde LinkedIn ’de makale ve video yayınlamak da SEO çalışmalarının önemli bir parçasıdır. LinkedIn algoritması, kullanıcıları için daha çok bu türden özgün içerikleri öne çıkarmaktadır. Çeşitli istatistiklere göre web sitenizden ya da bloğunuzdan doğrudan alıntıladığınız bir paylaşıma kıyasla üretilmiş özgün bir içerik 3 ya da 4 kat daha fazla LinkedIn kullanıcısına ulaşmaktadır.

Özgünlüğe ek olarak içeriklerinizi optimize etmeniz gerektiğini de gözden kaçırmamalısınız. Dolayısıyla markanızın yer aldığı sektöre yönelik kullanıcı aramalarında daha fazla geçen kelime gruplarına içeriklerinizde yer vermelisiniz. Ayrıca anahtar kelimelerin yanı sıra kullanıcıları web sitenize yönlendirmek ya da ürün ve hizmetlerinizden yararlanmaya yönlendirmek için harekete geçirici ifadelere de başvurmalısınız.

LinkedIn’de içerik oluşturmak için yararlanabileceğiniz birkaç ipucu:

  • LinkedIn İçerik Önerileri

Web sitenizde maddi kazanım elde ettiğiniz ürün ya da hizmetlerin işletmenize sağladığı katkıları emsal olaylar üzerinden takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.

  • Sektörünüz İle İlgili Gelişmeler

Kendi sektörünüze endeksli haberler paylaşın. Bu sayede önce takipçi sonra da müşteri kitlenizi genişletebilirsiniz.

  • İçeriklerinizi Liste Haline Getirin

Paylaşacağınız içerikleri liste haline getirmeye çalışın. Takipçileriniz bu sayede içeriklerinizi rahat bir şekilde okuyabilmektedirler.

  • Uzmanlığınızı İnsanlara Gösterin

Uzmanlığınızı ön plana çıkarmanıza yardımcı olacak paylaşımları tercih etmelisiniz. Örneğin, “LinkedIn SEO nedir?” konusuna değineceğiniz bir paylaşım oluşturabilirsiniz.

  • Hızlı İpucu ve Hap Bilgiler

İnsanların saniyeler içerisinde anlayabileceği hızlı ipuçları içeren pratik paylaşımlar kullanabilirsiniz.

  • Video ve Görsel İçerikler

Metinden oluşan içeriklerin yanı sıra video ve görsel gibi daha dinamik içerikler düşünmelisiniz. Video içerikleri kullanıcıların hafızasında daha kalıcı olmaktadır.

Sıklıkla Güncellemeler Yapın

Diğer sosyal medya platformlarında olduğu gibi LinkedIn’de de en önemli noktalardan biri etkileşimdir. Etkileşim genel olarak tüm sosyal medya kullanıcılarının dikkatini çeken yegane araçtır. Ayrıca Google gibi arama motorlarını profilinizi yeniden taramaya yönlendirmek için sıklıkla güncellemeler yapmanız ve yeni içerik eklemeniz gerekmektedir. Bu anlamda LinkedIn kullanarak blog içerikleri, kılavuzlar ya da sektörünüze yönelik araştırma çalışmaları yayınlayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken bir durum ise yinelenen içeriktir bu içerikler etkileşim oranınızı olumsuz etkilemektedir.

Google Analytics Aracından Yararlanın

SEO çalışmalarının en çok kullanılan araçlarından biri Google Analytics’dir. Analytics aracılığıyla LinkedIn sayfanızın ya da gönderilerinizin görüntülenme sayısından bu görüntülenmelerin kaçının anlamlı bir etkileşime dönüştüğüne kadar pek çok veriyi elde edebilirsiniz. Ayrıca bu noktada en önemli verilerden biri de dönüşüm istatistikleridir. Bu anlamda LinkedIn ’den web sitenize kaç ziyaretçi çekebileceğinizi kolaylıkla öğrenebilirsiniz. Böylece, gelecekteki stratejilerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz. Sizinle paylaştığımız pratik uygulamaları gerçekleştirdiğinizde hesabınızda yaşanan değişimi gözlemleyebileceksiniz. Arama motoru optimizasyonunun tam bir verim elde etmek için uzun vadeli bir çalışma gerektirdiğini de gözden kaçırmamalısınız. Bu süreçte Linkedin reklam verme işlemi ile bu süreci hızlandırmaya yönelik adımlar atabilirsiniz.

Şirketler İçin LinkedIn SEO Çalışmaları Nasıl Olmalı?

  1. Profil Optimizasyonu:
    • Başlık ve özet bölümlerinde anahtar kelimeler kullanın.
    • Şirket bilgilerini detaylandırın ve web sitesi, sosyal medya hesaplarını ekleyin.
  2. Düzenli ve Kaliteli İçerik Paylaşımı:
    • Makale, infografik ve başarı hikayeleri paylaşın.
    • Sektörel anahtar kelimeleri içeriklerde kullanın.
  3. LinkedIn Reklamları:
    • Hedeflenmiş reklam kampanyaları oluşturun.
    • Reklamların başarısını analiz edin ve raporlayın.
  4. Ağ Kurma ve İlişki Yönetimi:
    • Sektördeki profesyonellerle bağlantı kurun ve gruplara katılın.
    • Mevcut müşteriler ve iş ortaklarıyla güçlü ilişkiler kurun.

Kişisel Hesaplar İçin LinkedIn SEO Çalışması Nasıl Yapılır?

  1. Profil Optimizasyonu:
    • Profesyonel profil fotoğrafı ve arka plan görseli kullanın.
    • Başlık ve özet bölümünde anahtar kelimeler kullanarak kendinizi tanıtın.
  2. Deneyim ve Yetenekler:
    • İş deneyimlerinizi detaylı şekilde yazın.
    • Sektörel yeteneklerinizi ekleyin ve onaylar alın.
  3. İçerik Üretimi ve Paylaşımı:
    • Düzenli olarak makale ve gönderi paylaşın.
    • Paylaşımlara gelen yorumlara cevap verin ve diğer kullanıcıların paylaşımlarına yorum yapın.
  4. Ağ Kurma ve İlişki Yönetimi:
    • Sektördeki profesyonellerle bağlantı kurun.
    • LinkedIn gruplarına katılın ve etkinliklere katılım sağlayın.

Bu yazı ilginizi çekebilir: LinkedIn Profil Linki Bulma

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

SEO diğer web sitelerinde olduğu gibi, profilinizi arama sonuçlarında üst sıralara taşımaya yarayan çalışmaların bütünüdür.

Profilinizde SEO çalışması yapmak için, sektörünüze entegre anahtar kelimelerle bezenmiş bir profil oluşturmalısınız. Bunun yanı sıra sağlam backlinkler ve takipçi odaklı yararlı paylaşımlar oluşturun.

Profilinizi optimize etme ile ilgili gereken çalışmaları yapmadıysanız, LinkedIn ‘de fark edilmeniz güç olacaktır. LinkedIn ‘de fark edilme ihtimalinizi arttırmak adına profilinizi buna uygun bir şekilde düzenlemelisiniz.

Uygulamayı açıp profilinizi görüntüleyin daha sonra sağda çıkan kalem sembolüne tıklayın böylelikle profilinizi düzenleyebilirsiniz.

Kendinizin içinde bulunduğu bir fotoğraf kullanın, iş becerilerinizi ekleyin, eğer varsa iş tecrübelerinizi ekleyin, çalışmalarınızı sergileyin ve gruplara katılım gösterin böylelikle Linkedin profilinizi geliştirebilirsiniz.

“Yetenek ve Uzmanlıklar” ve “İlgi Alanları” kısımlarına anahtar kelime ekleyebilirsiniz.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 37 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Yavuz
    Yavuz

    Linkedin seo hakkında bilgi almak öğrenmek istiyordum teşekkürler

  2. Emir KARAMAN
    Emir KARAMAN

    Linkedin seo nedir sorusunun cevabını gayet net ve bilgilendirici bir dil ile vermişsiniz teşekkür ederiz