instatakipci.com artık fenomist.com! YENİ15 koduyla hemen %15 indirim! instatakipci.com artık fenomist.com! Bu haberi YENİ15 kodu ile 1 ay boyunca tüm ürünlerde %15 indirimle kutluyoruz!
Daha Fazla

Podcast Yayını Nedir? Nasıl Yapılır?

Uzun yıllardır icra edilen podcast yayınların son yıllarda ülkemizde de daha fazla dinlendiğini görüyoruz. Hatta Mart 2021’de Korona Virüs pandemisinin ilan edilmesi, evde kaldığımız sürelerin uzaması podcast’lere olan ilgiyi daha da artırdı diyebiliriz. Podcast yayınları dinlemek çok keyifli olsa da hazırlık ve yapım aşaması büyük bir emek ve titizlik gerektiriyor. Podcast yayını nasıl yapılır, hazırlık aşamasında nelere dikkate etmeliyiz, ses düzenleme için hangi araçları kullanabiliriz? Gelin, hep beraber yakından bakalım.

Podcast Yayınına Nasıl Hazırlanmalıyız?

Podcast yayını yapmaya karar verdiyseniz öncelikle spotify podcast nedir sorusunu cevaplamalı ardından yayın içeriğiniz ile ilgili bir araştırma yapmanız ve dinleyici kitlenizin ilgisini çekecek konular tespit etmelisiniz. Bunun için göz önünde bulundurmanız gereken noktalar;

  • Herkesin kolaylıkla araştırıp ulaşabileceği konular yerine daha niş içerikler üretmelisiniz.
  • Kendi ilgi ya da uzmanlık alanınızdan bir konu seçmeli ve geliştirmelisiniz. Konuklarınız size herhangi bir soru sorduğunda konuya vakıf olmanız önemli.
  • İçerik ve formatınızı ilk yayınla netleştirmelisiniz. Daha sonrasında üzerine bir şeyler katıp geliştirebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz konular gelişime açık, sürekliliğini koruyabilecek konular olmalı. Birkaç yayın sonrası kısır döngüye girmeyeceğiz içerikler üretmelisiniz.
podcast yayını nasıl yapılır

İçerik ve format konusunda her şeyi netleştirmeniz en büyük adımı atmanızı sağlayacak. Yayın esnasında da dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunuyor. Bu hususları göz ardı etmemelisiniz aksi takdirde içeriğiniz güçlü olsa bile dinleyiciler rahatsız olacaktır. Peki, podcast yayın yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

  • Yayınınızı en dinç olduğunuz saatlerde kaydedin. Yorgun, enerjinizin düşük olduğu anlarda yaptığınız yayınlar dinleyiciler tarafından fark edilir. Sadece sesinizi duyacaklar, tek bir enstrümanla hitap ettiğinizin farkında olun.
  • Tonlama, diksiyon, hızlı konuşma, vurgu yapma gibi konular elbette ki önemli ama işinizi severek yapmanız bunlardan daha önemli. Samimi bir anlatım tarzı dinleyicilerin daha çok ilgisini çekecektir.
  • Yayınınıza konuk aldığınızda onların sözünü kesmemelisiniz. Kendilerini ifade etmelerine izin verin.
  • Yayına başlamadan önce konuşacağınız konu hakkında çalışın. Elinizde notlarınız, hatırlatmalarınız mutlaka olsun. Yayının akışını bozmadan ilerleyin.

Podcast Yayını için Hangi Ekipmanlara İhtiyacınız Var?

Popüler kültür içerisinde kendine iyi bir yer edinen podcast yayınlar; yolda, evde, ofiste, uyumadan önce istediğiniz her an istediğiniz her bilgiyi dinleyerek edineceğiniz programlardır. İnsanların bu kadar çok podcast dinleme sebebi kolay ulaşılabilir olmasıdır. Eğer bir podcast yayına başlayacaksanız sizin de bu talebe layık şekilde yayınlar üretmeniz gerekiyor. Özellikle de podcast’lerin sayısı her geçen gün artarken kendinize iyi bir kitle oluşturmak için teknik ekipmanınıza biraz yatırım yapmalısınız.

Podcast yayın yaparken ihtiyacınız olan teknik ekipmanlar;

  • Mikrofon
  • Bilgisayar
  • Ses Yalıtımı
  • Ses Düzenleme Programı

Evet, görüldüğü üzere çok fazla sayıda ekipmana ihtiyacınız yok. Bu nedenle özellikle de mikrofonunuza yatırım yapmanız sizin faydanıza olacaktır. Piyasada uygun fiyatlara da çok sayıda yaka ve masaüstü mikrofon bulabilirsiniz. Ancak gerçek00 yayınınızı yapmadan önce mutlaka mikrofonlarınızı denemek için test yayınları yapın. Mikrofonları telefon, bilgisayar ya da ses kayıt cihazlarına bağlayarak ses kayıtlarınızı oluşturabilirsiniz.

podcast

Üst düzey özelliklere sahip bir bilgisayar için yatırım yapmanıza gerek yok. Ses kayıtlarını montajlamak video montajdaki gibi bir sistem istemiyor. Sadece bilgisayarınızın laptop olması sizin için daha kullanışlı olacaktır.

Mikrofondan sonraki en önemli ekipmanınız ses düzenleme için kullanacağınız programdır. Günümüzde Audacity gibi kullanılan birçok ses düzenleme programları bulunuyor. Sesleri kesip yapıştırmak, alt sesleri temizlemek, cızırtıları yok etmek için kullanacağınız bu programlarla ilgili sizin bir deneyiminiz yoksa dışarıdan destek almanızı tavsiye ederiz.

Ses yalıtımı için de akustik süngerlerden faydalanabilirsiniz ancak başlangıç için herhangi bir harcama yapmak istemiyorsanız, eşya dolu bir odada podcast yayınınızı kaydedebilirsiniz. Parlak yüzeyli olmayan aklınıza gelebilecek her eşyayı evinizdeki en küçük odasında kullanabilirsiniz. Sesin dağılmasını, yankı olmasını engellemek için bu da bir çözüm! Bu işi profesyonel olarak yapmak istiyorsanız küçük bir odanızı akustik süngerlerle kaplayın, ses kalitesi çok daha iyi olacaktır.

Hangi Uygulamalar ile Podcast Yapılır?

Çeşitli uygulamalar kullanarak iyi bir podcast hazırlayabilirsiniz. Piyasada podcast oluşturucuları için birden fazla uygulama bulunmaktadır. Tercihinizi uygulamaların size sunduğu özellikleri detaylıca inceleyerek yapmanızı öneririz. Çünkü çoğu podcast oluşturma programının kendine özgü özelliği olabiliyor. Dikkat etmeniz gereken başlıca özellikler arasında ses ayarları, yayın yapılan platformlar ile doğrudan ilişki içerisinde olup olmadığı ve tabiki düzenleme ayrıcalıklarıdır. Yaygın olarak kullanılan Podcast hazırlama uygulamaları şunlardır:

  • Adobe Audition
adobe audition podcast yapma
  • Pro Tools
pro tools podcast
  • Descript
descript podcast oluşturma
  • Logic Pro X (by Apple)
logic pro x podcast oluşturma
  • Audacity
audacity podcast yapma
  • Anchor (by Spotify)
anchor spotify podcast yapma
  • GarageBand (sadece Macbooklara özel)
garageband podcast

Podcast Yayını Nerede Yayınlayabilirim?

Evet, her şeyiniz hazırsa podcast’lerinizini nerelerde yayınlayabileceğinize bakalım. Hepimizin kullandığı ve çok iyi bildiği şu mecralarda podcast yayınlarınızı dinleyicilere sunabilirsiniz;

  • Spotify
  • YouTube
  • SoundCloud
  • iTunes

Podcast yayınlar günümüzün yükselen trendini. Eğer aklınızda yayınlamaya değer gördüğünüz fikirleriniz varsa mutlaka denemelisiniz. Podcast yayınlar henüz çok yüksek kazanç sağlamasa da ilerleyen zamanlarda bu durum değişecektir. Özellikle de reklam ve sponsorluklar ile kazanç sağlamanız mümkün.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Podcast, sesli içeriktir. Belli bir konu hakkında hazırlanan içeriklerin sesli olarak dinleyicilere sunulmasıdır.

Mikrofon, bilgisayar, ses düzenleme programı, ses yalıtımı ve elbette ki özenle hazırlanmış bir içerik.

Reklam ve sponsorluklar ile podcast yayınlarınızdan kazanç elde edebilirsiniz.

Spotify hesabınızla giriş yapın. Sonra “Get Started” tuşuna tıklayın. Kullanıcı sözleşmesini okuduktan sonra kabul edin. Sayfanın sağ bölümünde isminiz yazmanız istenecek, isminizi yazdıktan sonra “Contunie” tuşuna basın. Sayfada bulunan kutuya RSS linkinizi ekleyin ve “Devam” tuşuna tıklayarak işleminize devam edin.

Podcast yayınlarının genel ortalaması 20 dakika ile 45 dakika arasında değişmektedir.

Podcast’lerin şimdilik çoğu mecrada ücretsiz. Özellikle de Spotify, artık kendisini müzik ve podcast platformu olarak konumluyor ve podcast’leri de kullanıcılarına ücretsiz sunuyor.

Enes Bulut

Yazılar: 466

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır fenomist.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel içe... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Podcast Yayını Nedir? Nasıl Yapılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 22 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. utku demircan
    utku demircan

    Podcast Yayını Nedir? Nasıl Yapılır ? adlı yazınız sayesinde daha kaliteli podcast yayınları çıkartmak adına ipuçları öğrendim. Bu tarz paylaşımlarınız çok faydalı. Teşekkürler..

  2. müge şanlısoy
    müge şanlısoy

    Podcast ile Para Kazanılabilir mi ?