İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Reddit Nedir? Nasıl Kullanılır?

Sosyal medya platformlarındaki en eski uygulamalardan birisi olan Reddit, ülkemizde çok fazla kullanılmaktadır. Kullanıcı paylaşımları ve yorumları üzerine hizmet sunan bu platformda, görsel kalite ikinci plana atılmıştır. İnternetin baş sayfası olarak da bilinen bu uygulama, 2005 yılı itibariyle hizmet vermeye başlamış ve hala hizmetlerini sürdürmeye devam ediyor. Yaklaşık olarak 350 milyon kişinin kullandığı düşünülen bu eşsiz platform, çalışma mekanizması olarak forum sitelerine benzemektedir. Konu veya içerik fark etmeksizin açabileceğiniz kanal (subreddit) üzerinden paylaşım yapabilir, bu paylaşımlarınıza yorum alabilirsiniz. Tüm dünya gibi ülkemizde de adı duyulan sosyal medya platformu kullanıcılar arasıdan Reddit Nedir ? Nasıl kullanılır ? gibi soruları beraberinde getirmiştir.Başta kullanımı oldukça zor gelen bu sade tasarımlı platform, zaman içerisinde sizi istemsiz olarak içine çekecek.

Reddit’i Diğer Sosyal Medya Mecralarından Ayıran Nedir ?

En ilginç kullanıcı kitlesine sahip olan Reddit nedir ve diğer sosyal medya hesaplarından farkları nelerdir ? derseniz, aradığınız hemen hemen her konu hakkında bir bilgi bulunan sosyal paylaşım platformudur diyebiliriz.  Sizlere sunulan kuralların dışına çıkmanız durumunda paylaşımlarınızı kaldıran hatta paylaşım yapmanıza da engel olabilen bu platformda, kalıcı veya geçici uzaklaştırma alabilirsiniz. Gerek kendi yazılarınızı gerekse link paylaşımı yaparak kullanabileceğiniz bu sosyal haber sitesinde, en fazla oy alan konu en başta gözükmektedir. Yalnızca paylaşımlar içerisinde değil kullanıcıların yorumları arasında da bir oy sistemi mevcuttur. Bu durum yapılan tartışmalar da kullanıcılar içerisinde kim en mantıklı ve beğenilen yorumu vermiş, hangisi okunmaya değer ayrımı yapabilirsiniz. Kullanıcıların ilgi alakaları olan her türden konuya ve tartışma konusuna erişebilecekleri ve bu tartışma konularında olabildiğinde özgür olabilmeleri Reddit’i diğer sosyal medya platformlarından ayıran en büyük etken. Editör bulunmayan bu sitede, gönüllü olarak hizmet veren ‘redditörler’ bulunmaktadır. Bu denetmenler, yapılan tartışmaları ve yorumları inceleyerek seviyeli bir ortamın sağlanmasını kontrol etmektedir.

Sosyal Medyada Uymamız Gereken Görgü Kuralları yazımızı inceleyerek daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Reddit Logo

Kullanıcı katkısı ile her geçen gün biraz daha gelişen bu sosyal platform nedir veya hangi amaçla kullanılır tarzında pek çok yoruma maruz kalmaktadır. Bu yorumlara maruz kalmasının sebebi de ülkemizde yaygın olmamasıdır. İngilizce’yi anadil olarak kullanan bu sosyal platform, açık kaynak kodu kullanmasıyla da dikkat çekmektedir.

Reddit’i Nasıl Kullanabilirim?

Popülerliğini sürekli olarak arttıran bu sosyal medya platformun da Reddit Nedir ? Nasıl kullanılır? diyorsanız, ilk olarak siteye üye olmanız gerekmektedir. Üyelik sistemini kullanan Reddit, basit bir şekilde siteye üye olmanızı sağlıyor. Üyelik için:

  • İlk olarak e-posta adresinizi
  • İkinci olarak kullanıcı adınızı
  • Son olarak şifre bilgilerinizi istemektedir.

Üyelik sonrasında karşınıza çıkan kategorilerden ilgilendiklerinizi seçebilir ve takip edebilirsiniz. Her türden konu üzerine yorum ve paylaşım yapılabilen bu sosyal medya platformunu nasıl kullanırım derseniz, üyelik aşamalarını tamamlayarak anında faydalanmaya başlayabilirsiniz.

Reddit Web Sayfası

Merak ettiğiniz konuları arayabileceğiniz bir arama butonu sunan platformda, Türkçe dil desteği de yer almaktadır. Menünün üst kısmında yer alan ülke seçiminde de Türkiye’yi seçerek, Türklerin açmış olduğunu konuları inceleyebilir, beğenebilir ve bu konulara yorum yapabilirsiniz. Konulara yorum yapabilmek için ‘+Join’ yazan butonlara tıklamanız ve yorumunuzu paylaşmanız yeterlidir.

Reddit’te Nasıl Paylaşım Yapabilirim ?

Sosyal bir topluluk kurmanıza ve paylaşım yapmanıza olanak sağlayan Reddit, bunun için bazı şartlar göz önünce bulundurmaktadır. Paylaşım yapmak için en az 30 günlük üyelik şartı koşmaktadır. Bu şartı taşımanız durumunda arzu ettiğiniz kişileri seçerek bir topluluk kurabilir ve paylaşım yapmaya başlayabilirsiniz. Fakat bu süreç zarfında aktif bir kullanıcı profili oluşturmanız gerektiğinin altını çizelim.

Takip ettiğiniz konuları değerlendirmeniz açısından yukarı (beğenme) veya aşağı (beğenmeme) yönde ok işaretlerinin de bulunduğu platformda, sizlerde keyif dolu vakit geçirebilirsiniz.

Reddit Karma Nedir ?

Reddit Karma Puanı Nedir ?

Reddit karma puanı kullanıcıların paylaşımları, yorumları ve beğenilerine site tarafından verilen bir puan sistemidir. Bu puan Reddit kullanıcıları arasında topluluk itibarını ve kullanıcı saygınlığını ifade etmektedir. Çünkü karma puanı kullanıcının paylaşımlarının veya yorumlarının diğer Reddit kullanıcıları tarafından nasıl karşılandığı ile ilgili bir izlenim oluşturmaktadır. Yüksek karma puanına sahip bir kullanıcı iseniz bu durum paylaşımlarınızın diğer kullanıcılar tarafından ilgi çekici bulunduğunu anlamına gelmektedir. Hatta karma puanı yüksek olan kullanacıların web sitesinde editör olarak atanma şansları da mevcuttur. Bu puan Reddit içerisinde ekstra bir ödül veya avantaj için kullanılmamaktadır. Yalnızca itibarınızı simgeler.

Reddit Premium

Reddit Ücretli Mi ?

Kısa cevap hayır. Reddit platformunda üyelik açmak ve paylaşım yapmak tamamen ücretsizdir. Fakat sonrasında Reddit Premium sistemine dahil olabilirsiniz. Aylık 6 dolar olan bu sistem, yalnızca premium kullanıcıların erişebildiği alt başlıklarda gezinmenize ve paylaşım yapıp etkileşim almanıza olanak sağlıyor. Ayrıca Reddit avatarınıza premium aksesuarlar alarak özelleştirebilir ve kullanıcı yorumlarına avantajlı rozetler alarak ekleyebilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Reddit bir sosyal medya imeleme sitesidir. Dijital ile ilgili aklınıza gelebilecek her konu hakkında geniş bir arşive sahiptir.

Reddit 2005 yılında açılmıştır.

Reddit wikipedia ve sözlükler gibi üyelik sistemine sahip olsada, siteye giren herkes okuma yapabilir fakat sadece üyeler tarafından yazılar yazılmaktadır.

Reddit ücretsiz kullanım yapısına sahiptir. Herhangi bir ücret ödemeden tüm özelliklerden yararlanabilirsiniz.

Bu sosyal medya sitesi üzerinden fotoğraf, video, gif veya text paylaşabilirsiniz.

Subreddit, Reddit içerisinde oluşturulan özel paylaşım kanallarıdır. Hashtagler şeklinde görüntülenirler.

Reddit Premium, Reddit kullanıcılarına sunulan ücretli bir sistemdir. Premium üyelik, reklamsız bir Reddit deneyimi, özel bir profil rozeti, öncelikli müşteri hizmetleri desteği ve avatarınız için kısıtlı kozmetiklerin kazanımı gibi avantajlar sunar.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Reddit Nedir? Nasıl Kullanılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 58 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Ufuk Ozen
    Ufuk Ozen

    youtubeta reddit üzerinden bir video izlemiştim nedir ve nasıl kullanılacağını merak ediyordum güzel bir yazı olmuş Enes Bey 🙂

  2. İsmail Akar
    İsmail Akar

    Nedir bu Reddit nasıl kullanılır ve detayları hakkında güzel bir blog