Son yıllarda sıklıkla tartışılan fotoğraf kalitesi düşme sorunun en temel nedenlerinden biri sosyal medya görsel boyutları ile ilgilidir. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte internet ve sosyal medya hayatımızın büyük bir kısmını ele geçirdi. Bu anlamda sosyal medya platformlarında etkin bir biçimde var olabilmenin gerek iş gerekse de gündelik yaşam için son derece verimli sonuçlar ortaya çıkardığı artık inkar edilemez bir gerçek.
- Instagram Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Twitter Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Facebook Görsel Boyutları Nelerdir ?
- YouTube Görsel Boyutları Nelerdir ?
- LinkedIn Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Pinterest Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Sosyal Medya Görsel Boyutları Kullanımı Hakkında İpuçları
- Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Bu doğrultuda sahip olduğunuz sosyal medya profillerinde mesajınızı en kuvvetli şekilde aktarabilmenin yolu da doğru görsel kullanımından geçiyor. Ancak görsellerin kendi estetik vurgularının yanı sıra sosyal medya platformlarının standartlarına uyması da kalite açısından çok daha pozitif sonuçların ortaya çıkmasını sağlıyor. Bu bakımdan farklı sosyal medya platformlarının kullandığı görsel boyutlarını sizler için listeledik.
Instagram Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Profil Fotoğrafı: 110 x 110 px
Instagram, profil avatarında kullandığınız fotoğrafları 110 x 110 piksellerine çekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bu ölçülerin 1:1 oranında olması. Platformun fotoğrafınızı otomatik olarak yeniden oranlamasını ya da çerçeveyle doldurmasını istemiyorsanız 1:1 oranına sadık kalmanız gerekiyor.
- Paylaşım: 1080 x 1080 px, 1080 x 1250 px ve 1080 x 566 px
Instagram post boyutu kare fotoğraflarda tıpkı profil fotoğrafında olduğu gibi yine 1:1 oranını koruyan Instagram, dikey ve yatay fotoğraflar içinse iki seçenek daha sunuyor. Buna göre dikey fotoğraflarda 1080 x 1250 px,
yatay fotoğraflarda ise 1080 x 566 px platformun sunduğu ideal ölçüler.
- Hikaye Görseli: 1080 x 1920 px
9:16 oranlarına sahip olan Instagram hikayeleri, Full HD görselliğin tersine çevrilmişidir. Dolayısıyla hedeflenen telefonu yatay olarak kullandığınızda Full HD bir biçimde hikayeleri görüntüleyebilmenizdir. Buna ek olarak Instagram hikayelerinin dosya boyutu olarak en fazla 4 GB olması gerektiğini de unutmamalısınız.
Twitter Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Profil Fotoğrafı: 400 x 400 px
Twitter’da da profil fotoğrafı için önerilen oran 1:1 şeklinde. Bu nedenle fotoğraf çözünürlüğünüz daha yüksek olsa da bu oranda olması görüntü kalitesi için çok daha ideal.
- Kapak Fotoğrafı: 1500 x 500 px
Kapak fotoğraflarında ölçüler dışında dikkat etmeniz gereken ikinci bir nokta da dosyaların 5 MB’dan daha büyük olmaması. Ayrıca Twitter kapak fotoğrafı olarak yalnızca JPG, GIF ya da PNG formatlarını kullanmanıza izin veriyor.
- Paylaşım: 1024 x 512 px
Kapak fotoğraflarına benzer bir biçimde dosya boyutu için 5 MB sınırı burada da geçerli.
Instagram Video & Görsel Ölçüleri hakkında bilgi almak için ilgili blog yazımızı okuyun.
Facebook Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Profil Fotoğrafı: En az 180 x 180 px
Facebook, profil fotoğraflarını yeniden sıkıştırarak görüntülediği için en az 180 x 180 px profil fotoğrafı koyabilmenize olanak tanımaktadır. Ancak bu fotoğraf bilgisayardan giriş yaptığınızda 170 x 170 px görünürken mobilde ise 128 x 128 px olarak görüntülenecektir.
- Kapak Fotoğrafı: 851 x 315 px
- Paylaşım: Önerilen 1200 x 630 px
Paylaşım fotoğraflarında Facebook, yukarıda önerilen oranın yanı sıra kare fotoğraflar için 1200 x 1200 px formatına da uyum sağlamaktadır. Buna ek olarak paylaşımların feed sayfasında 470 px, profil sayfanızda ise 504 px genişliğinde görüntüleneceğini de belirtmek gerekir.
YouTube Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Profil Fotoğrafı: En az 800 x 800 px
Youtube kanalınızın profil fotoğrafı en az yukarıda belirtilen piksellerde olmalıdır. Ancak görüntülenme boyutu 98 x 98 px şeklindedir. Buna ek olarak Youtube’un profil fotoğrafı için kabul ettiği görsel formatları PNG, JPG, BMP ve animasyonsuz olduğu sürece GIF’tir.
- Kapak Fotoğrafı: 2560 x 1440 px
Yükleme için önerilen kapak boyutu fotoğrafı bu şekilde olsa da masaüstü kullanımda fotoğraf 453 px. Mobilde ise 423 px genişliğinde görüntülenir. Buna ek olarak kapak fotoğrafı olarak Youtube 6 MB dosya boyutunu aşan fotoğrafları yüklemenize izin vermeyecektir.
- Video Küçük Resim: 1280 x 720 px
Videolarınız için oluşturulan ön izleme boyutları klasik 720p görsel formatıdır. Bu anlamda oranları da 16:9 şeklindedir.
LinkedIn Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Kişisel Hesap Profil Fotoğrafı: 400 x 400 px
- Şirket Hesabı Profil Fotoğrafı: 300 x 300 px
Ayrıca yükleyeceğiniz profil fotoğrafının kişisel hesaplar için 10 MB. Şirket hesapları içinse 4 MB’dan düşük boyutta olması gerekir.
- Kişisel Hesap Kapak Fotoğrafı: 1584 x 396 px
- Şirket Hesabı Kapak Fotoğrafı: 1536 x 768 px
Şirket hesabı kapak fotoğraflarının oranı 2:1 şeklindeyken kişisel hesap kapak fotoğraflarında bu oran 129:8 formatındadır. Buna ek olarak dosya boyutunun en fazla 4 MB olması gerekir.
- Paylaşım: 1104 x 736 px
Pinterest Görsel Boyutları Nelerdir ?
- Profil fotoğrafı: 165 x 165 px
- Standart Pin: 600 x 900 px: Görsel oranı 1:1.5 şeklindedir.
- Uzun Pin: 600 x 1260 px: Görsel oranı 1: 2.1 şeklindedir.
- Kare Pin: 600 x 600 px: Görsel oranı 1:1 şeklindedir.
Sosyal Medya Görsel Boyutları Kullanımı Hakkında İpuçları
Yukarıdaki listede de görüldüğü üzere sosyal medya platformlarının büyük çoğunluğu farklı görsel boyutlarını tercih ediyor. Ancak kolaylıkla tüm bu karmaşanın önüne geçmeniz mümkün. Bu anlamda fotoğraf düzenleme için kullandığınız programlarda belli şablonlar oluşturmanız işinizi oldukça basitleştirecektir:
- Profil fotoğrafı konusunda sosyal medya platformları farklı ölçüler tercih etmektedir. Oran açısından 1:1 oranına yani kare formatındadır. Bu anlamda profil fotoğraflarınız için kare oranlara sahip bir şablon oluşturmanız pratik bir çözümdür. Günümüzde pek çok cihazın Full HD bir ekran çözünürlüğü sunulduğunda 1080 x 1080 px bir şablon oluşturmak profil fotoğrafları için yeterli olacaktır.
- Öne çıkan formatlardan bir diğeri de 16:9 oranı. Nitekim özellikle Instagram hikayelerinde ve Facebook’ta bunun tersi olan 9:16 oranı da sıklıkla kullanılıyor. Bu iki format için tek bir şablon oluşturarak gerektiğinde birbirlerine dönüştürmeniz oldukça kolay.
- Dikey paylaşımlarınız içinse 4:5 formatının sosyal medya uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Bu anlamda yine 1080p ekranları göz önüne alarak 1080 x 1350 px ölçülerinde şablonlar kullanabilirsiniz. Sosyal medya görsel boyutları ile ilgili sizleri kapsamlı olarak bilgilendirdik. Ayrıca sitemiz üzerinden Instagram işletme profili yönetme hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.
Instagram Video & Görsel Ölçüleri makalemizi de incelemek için hemen tıklayın!
4 yorum
Merhaba ben ısntagramda squarefit yapmadan yani resimleri sigdirmak icin kullanilan bir programo kullanmadan nasil birden çok fotografi nasol yukleyebiliriz
Merhaba, kolaj yapmadan fotoğraflarınızı aynı karede kullanmanız için filtre bulunmamaktadır.
Sosyal medyanın gorsel boyutları ile alakalı faydalı bir blog yazısı olmus tesekkurler
Sosyal medyada gorsellerin boyutlarını iyi ayarlayabilmemiz lazım demek ki her mecra farklı oranlar kullanıyor..