İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Sosyal Medya Uzmanı Nedir?

Eğer bir marka yaratmaya çalışıyorsanız, mutlaka sohbet içerisinde sosyal medya uzmanlığı terimini duymuşsunuzdur. Peki sosyal medya uzmanı nedir?

Sosyal Medya Uzmanı Ne Demek?

Bir işletmeyi bilinen bir marka haline getiren kişiye sosyal medya uzmanı denir. İşletmeye ait olan sosyal medya hesaplarının oluşturulması ve güncel tutulmasında söz sahibidir. Gerektiği yerlerde katılımlar sağlamak amacıyla etkinlikler yaparak işletmenin kitlesini oluşturulmasını sağlar.

Sosyal Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Paylaşımlar yapmanın yanı sıra sosyal medya danışmanları gerekli alanlarda raporlamalar yaparak hesabın nasıl daha iyi konumlara gelebileceğini araştırmaktadır. Tabii ki Instagram gibi sosyal medya platformları bazı raporlamaları hazır olarak sunarak sosyal medya danışmanlarının işlerini kolaylaştırmaktadır. Sosyal medya danışmanları ayrıca şunları yapar;

  • Sosyal medya hesabı oluşturur ve geri dönüşü yüksek olacak gönderiler planlayarak paylaşır. (Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Youtube, LinkedIn v.b.)
  • Reklam çalışmalarında en iyi sonucu almak için çalışmalar yapar ve sonucu raporlar.
  • Hesabın takipçilerini etkileşime geçirerek paylaşımın daha fazla kişi tarafından görülmesini sağlar.
  • Anketler yaparak takipçilerin neleri önemsediği hakkında bilgi toplar ve raporlar.
  • Kampanyalar oluşturarak sosyal medya hesaplarının kitlelerinin artmasını ve daha fazla kullanıcının bu hesapları görmesini sağlar.

Sosyal Medya Uzmanı Nasıl Olunur ?

Bu alanda uzman olmak için öncelikle kişisel hesaplarınızda çalışmalar yapabilirsiniz. Ya da marka tanınırlığı isteyen bir yakınınızın hesabında deneme yapabilirsiniz. Sosyal medya uzmanlığı pratikte çok kolay bir meslek gibi görünür. Fakat sosyal medya danışmanı olmak iyi bir raporlama becerisine sahip olmayı ve titizliği gerektirir.

Örneğin çocuklara hizmet veren bir hesap ile yetişkinlere hizmet veren hesapta aynı işlemleri yapmak takipçi düşüşüne yol açabilir.

Sosyal Medya Uzmanlığı Nasıl Öğrenilir ?

Sosyal medya danışmanı olmak için “Sosyal Medya Yönetimi” ön lisans başvurusunda bulunabilirsiniz. Uzmanların yazılarını veya çalışma yapılan hesapları inceleyebililirsiniz. Ayrıca ücretli kurslar veya sertifika projelerinde yer alarak sosyal medya yöneticiliği sürecini öğrenebilirsiniz.

Kendinizi yeterli hissettiğinizde artık iş almaya hazır hale geleceksiniz. Tam zamanlı olarak sosyal medya danışmanlığı yaparsanız şunlara sahip olacaksınız;

  • Kendi işinizin patronu olacaksınız. Bu sayede müşterilerinizi siz seçebileceksiniz.
  • Çalışma saatlerinize kendiniz karar vereceksiniz fakat çalışma saatlerinizin düzenli halde olması gerekir. Kendi işiniz dahi olsa bir program hazırlayabilirsiniz.
  • Eğer birden fazla dil biliyorsanız yurt dışından iş alabilirsiniz. Piyasa zorluğu daha fazla olsa da getirisi de aynı oranda fazlalaşacaktır.
  • Bir firmanın sosyal medya hesapları için “Sosyal Medya Uzmanı” olarak çalışmaya başlayabilirsiniz.

Uzmanlığınız için sosyal medya yönetimi aşamaları ve kavramlarına hakim olma, ve nasıl adapte olabileceğinize odaklanmalısınız.

SEO çalışmalarınız ile Google’da üst sıralara çıkmak ve sosyal medya görünürlüğünü arttırmak için SEO Destek kategorisi yazılarımıza bakabilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Markaların ya da tüzel kişiliklerin sosyal medya platformlarında ki varlıklarını yöneten ve yol gösteren kişiye sosyal medya danışmanı denir.

Paylaşımların planlanması, güncel trendlerin takip edilmesi, itibarın korunması ve yükseltilmesi ve özel paylaşımların takip edilmesi gibi işlemleri yürütmektedir.

Sosyal medya danışmanı olmak için; güncel trendlere hakim olmak, sosyal iletişim aşamalarını takip edebilmek,değerlendirmeleri olumlu tutabilmek ve paylaşımları planlayabilmek gereklidir.

Üniversitelerde Sosyal Medya Yöneticiliği ön lisans programları bulunmaktadır. Ayrıca üniversitelerde İşletme, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Yeni Medya, bölümlerinden mezun kişiler de sosyal medya yöneticiliği yapmaktadır.

Sosyal medya danışmanları bağlı oldukları firmaların sosyal medya, reklam ve dijital pazarlama süreçlerinde yer alarak çalışırlar. Bir çok sosyal medya danışmanı serbest olarak danışmanlıkta vermektedir.

Sosyal medya uzmanları, platformların demografik yapısını iyi analiz etmeli ve sosyal medya platformlarına hakim olarak araştırmalarını güncel tutmalıdır. Bu doğrultuda üzerinde çalıştıkları sosyal medya hesabı için SEO’ya hakim olmalı ve ileriye dönük stratejilerini raporlayabilmelidir.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Sosyal Medya Uzmanı Nedir? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 22 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Taha Demir
    Taha Demir

    İş olarak sosyal medya uzmanlıgı düşünüyorum bende sosyal medya uzmani nedir ne iş yapar kafamda böyle sorular vardı hepsini giderdim bloğu inceledikten sonra

  2. Kuzey KAYA
    Kuzey KAYA

    Sosyal medya uzmanı nedir ve meslegin detayları hakkında güzel ve yalın bir anlatım olmuş teşekkür ederiz