İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Telegram Güvenli mi?

Son zamanlarda anlık mesajlaşma uygulaması Telegram, WhatsApp’ın büyük rakibi olarak ön plana çıktı ve pek çok yeni kullanıcıya ulaştı. Bunun en büyük nedenlerinden biri de WhatsApp’ın değişen güvenlik prosedürleri. Yani Telegram’ın bir anlamda “güvenli” olduğu gerekçesiyle tercih edildiğini söyleyebiliriz. Peki gerçekten öyle mi? Sanıldığı gibi Telegram güvenli mi?

Telegram’ı WhatsApp’tan Ayıran Özellikler

WhatsApp’ın dünya çapındaki muhteşem başarısı, zamanla kalitesine alternatif olmadığına inanmamızı sağladı. Gerçekten bir süre öyleydi, rakipsiz bir şekilde kullanılmaktaydı. Ancak, Facebook ile veri paylaşımıyla gündeme gelen WhatsApp, gizlilik endişeleri nedeniyle her şey değişmesine neden oldu. Bu, birçok WhatsApp kullanıcısını alternatif aramaya itti.

WhatsApp’a alternatif arama sürecinde ise en öne çıkan mesajlaşma uygulaması ise Telegram oldu. Kullanıcıların Telegram’a akın etmesini sağlayan en önemli şey güvenlik ve gizlilik sorunudur. Bu konu hakkında çok fazla bilgi var. Bu bilgilerin kimi şehir efsanesine dönüşmüş durumda iken kimileri ise gerçeklerle örtüşüyor.

telegram gizlilik politikası
telegram gizlilik politikası

Telegram’ın çalışma prensipleri ile ilgili net bilgilere sahip olmak için bu uygulamayı yakından tanımak gerekir. Artık neredeyse herkes bu uygulamayı az çok biliyor veya en azından hakkında bir şeyler duymuş durumda.  

Telegram’ın Öne Çıkan Avantajları

Telegram’ın yaratıcıları, uygulamayı Ağustos 2013’te sunan Rus kardeşler Nikolai ve Pavel Durov’dur. Ancak 2013’te sunulan uygulamanın gerçek başarısı nispeten yakın zamanda geldi. Telegram’ın başarısının ana nedenlerden biri ise kullanıcıları tatmin eden işlevleridir. Bunlar:

  • WhatsApp’ta olduğu gibi Telegram’da da görüntülü ve sesli konuşmak, mesajlaşmak, grup oluşturmak, mesajları kayıt etmek ve sohbeti arşivlemek mümkündür.
  • Grup konuşmalarında yönetimi kolay hale getiren yönetici profilleri oluşturmak mümkündür. Bu yöneticiler, mesajları sohbetin en üstüne sabitlemek gibi özel izinlere ve seçeneklere sahiptir.
  • Gruplara ek olarak Telegram’da kanallara da ulaşılabilmektedir. Sınırsız sayıda aboneye ulaşabilen kanallar, mesajları geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla kullanılmaktadır.
  • Telegram’da kendi kendini imha eden sohbetler de öne çıkmaktadır. Telegram, alındıktan sonra saniyeler, dakikalar veya saatler içinde otomatik olarak silinecek mesajlar oluşturmanıza olanak tanır. Mesajların ne zaman silineceğine siz karar verirsiniz.
  • Telegram, kullanıcıları için şifreli bulut depolama hizmeti sağlar.
  • Kullanıcının bilgiye çok daha verimli bir şekilde erişmesini sağlayan botlar yardımcı olabilmektedir.
  • Özelleştirilebilen ve paylaşılabilen çıkartmalar çeşitliliği ile ön plana çıkmaktadır.

Tüm bu işlevler çok kullanışlıdır ve tercih sebebidir. Ancak kullanıcıları için iyi güvenlik önlemleri olmasaydı arka planda kalırdı.

Telegram Hangi Güvenlik Sistemlerini Kullanıyor?

Telegram Hangi Güvenlik Sistemlerini Kullanıyor?

Signal gibi bazı rakiplerinin aksine Telegram, varsayılan olarak mesajlarınıza uçtan uca şifreleme uygulamaz. Bu sistem, üçüncü bir kişi tarafından ele geçirilen bir mesajın deşifre edilebileceği anlamına gelir. Bu açıdan Telegram’ın bir güvenlik açığı verdiği düşünülebilir. Ancak Telegram’ın bu şifreleme sistemini kullanmasını sağlamanın bir yolu var. Uçtan uca şifreleme için sadece “Gizli Sohbet” seçeneğini kullanmanız gerekiyor.

Her şeye rağmen Telegram, ikili sohbet sisteminin yaygın kullanımı için en güvenli çözüm olduğunu iddia ediyor. Bunun nedeni ise Telegram’ın kullandığı güvenlik çözümleri. Telegram’da her tür kullanıcıyı koruyarak bulut sohbetleri ve gizli sohbetler arasında geçiş yapabilirsiniz. Bu güvenlik yönteminin temeli, MTProto şifreleme adı verilen bir bulut depolama sistemidir. Bu sistem, sunucu-istemci şifrelemesine dayanmaktadır.

MTProto katmanı sunucu-istemci şifrelemesine dayanır ve üç bağımsız bileşenden oluşur:

  • Her şeyden önce, API (Uygulama Programlama Arayüzü) sorgularının ve yanıtlarının ikili mesajlara dönüştürüldüğü süreci tanımlayan üst düzey bir bileşene sahiptir.
  • Bir sonraki bileşene geçmeden önce mesajların şifreleme modunu tanımlamak için ikinci bir şifreleme bileşeni kullanılır. Bu bileşen izin katmanı olarak adlandırılır.
  • Son olarak, istemci ve sunucunun mesajları farklı ağ protokolleri (HTTP, HTTPS, UDP, TCP, vb.) üzerinden nasıl aktardığını tanımlayan bir aktarım bileşeni bulunur.

Ayrıca; Telegram Gizli Sohbeti İptal Etme yazımıza da sitemiz üzerinden erişebilirsiniz.

Telegram Mesajları Üçüncü Şahıslar Tarafından Görüntülenebilir mi?

Telegram Mesajları Üçüncü Şahıslar Tarafından Görüntülenebilir mi?

Telegram mesajlarının üçüncü şahıslar tarafından görüntülenip görüntülenemeyeceği ise başka bir güvenlik sorunudur. Teknik olarak elbette mesajlaşmalar koruma altındadır. Ancak gizli mesajlaşma seçeneğini tercih etmeniz durumunda güvenlik önlemlerinden üst seviyede faydalanmak mümkündür.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Telegram'da Durum Paylaşma Özelliği Var Mı?
Telegram'da Durum Paylaşma Özelliği Var Mı?

Pek çok insanın Telegram kullanmaya başladıktan sonra uygulama içerisindeki beklentileri de farklılık göstermektedir. Telegram’ın sticker özelliği ve ...

Telegram Web Uygulaması Kimin? & Nasıl Kullanılır? Hangi Ülkenin?
Telegram Web Uygulaması Kimin? & Nasıl Kullanılır? Hangi Ülkenin?

Telegram, popüler mesajlaşma uygulamaları opsiyonları arasında en çok tercih edilenlerdendir. Güvenli bir veri tabanıyla sunduğu mesajlaşma ve dosya p...

Telegram ayrıca, yeterli deneyime sahip herkesin uygulamanın kaynak kodunu, protokolünü ve API’sini gözden geçirebilmesini sağlamaktadır. Uygulamanın açık kaynaklı yazılım olmasa bile şeffaflık derecesi dikkat çekicidir. Ek olarak WhatsApp’ta olduğu gibi Telegram, mesajlaşma içeriklerini üçüncü şahıslarla ve diğer uygulamalarla paylaşmıyor.

Telegram Grupları Avantajlı mı? Telegram Grup Üyesi Satın Almak

Önemli bir iletişim uygulaması olan Telegram, güvenlik önemleriyle olduğu kadar grup konuşma seçenekleriyle de dikkat çekiyor. WhatsApp’ın sunduğu grup üyesi sınırının çok daha üst limitini Telegram’da kullanmak da mümkün. Bu gruplarda her türlü bilgi, belge, dosya ve medya paylaşımı mümkün. Ayrıca grupları açık hale getirerek daha fazla kullanıcıya ulaştırabilmektesiniz.

Telegram’ın sunduğu grup konuşması avantajlarından daha fazla faydayı elde edebilmeniz de mümkün. Örneğin, instatakipci.com’un sunduğu avantajlı Telegram grup üyesi satın al & telegram takipçi satın al hizmeti ile Telegram’ın dikkat çeken gruplarından birine sahip olmanızı sağlayabilir. Böylece daha fazla üyeye ulaşmak da mümkün hale gelecektir.

telegram grup üyesi arttırma

Telegram grupları için uygun fiyatlı avantajlı paketleri kullanıma sunan instatakipci.com’un özel hizmetlerini hemen internet sayfasından keşfedebilirsiniz. Böylece Telegram’ın sunduğu avantajlardan daha yüksek verim almanız da mümkün olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

WhatsApp’ın uçtan uca şifreleme sistemi bu uygulamayı oldukça güvenli hale getiriyordu. Ancak son güncellemeler ile birlikte WhatsApp, kullanıcıların güvenini sarsan bir uygulama haline geldi. Telegram ise verileri üçüncü şahıslarla ve diğer uygulamalarla paylaşmamayı taahhüt ettiği için tercih ediliyor.

Telegram’ın beyanına göre kişisel yazışmalar üçüncü şahıslarla paylaşılmıyor. Ancak terör gibi adli vakalarda Telegram, verileri güvenlik güçleri ile paylaşabilmektedir. Tabi bunun istisnai süreçler olduğu da bilinmektedir

Telegram da tıpkı WhatsApp gibi hizmetler sunan bir mesajlaşma uygulaması. WhatsApp’ta olduğu gibi Telegram’da da görüntülü ve sesli konuşma başlatmak, grup konuşması yapmak, dosya aktarmak mümkün. Bunun yanı sıra grup konuşmalarında ve gizli sohbetlerde, Telegram çeşitli alternatifler sağlıyor.

Cemali Batın

Yazılar: 38

Herkese merhaba, Ben Cemali! Sosyal medya konusunda yaklaşık 10 yıllık deneyime sahibim. İlk olarak Facebook üzerinde başlayan serüvenim git gide bir maceraya ve daha sonra tutkuya dönüştü. Sonra ise tüm platformlar hakkında elimden geldiğinde bilgi edindim. Şimdi ise 10 yıl içerisinde öğrendiğim ... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Telegram Güvenli mi? Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 48 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.