İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

YouTube’dan Para Kazanma Yöntemleri

Çoğu kişi için bir hayal gibi gözükse de YouTube para kazanma açısından girişimci bir ruha sahipseniz çok fazla fırsat barındırır. Eğer düzenli bir şekilde yatırım yapacağınız bir YouTube gelir stratejisi belirler ve bu doğrultuda ilerlerseniz kısa vadede siz de para kazanmaya başlayabilirsiniz. Peki ama nasıl? YouTube’dan nasıl para kazanılır?

Açıkçası bu sorunun tek bir yanıtı yoktur. YouTube para kazanma fırsatları ile kullanıcılarına çok sayıda seçenek sunar. Aşağıda bu seçeneklerden birçoğuna detaylı olarak değindik. Önerdiğimiz yöntemleri deneyerek siz de YouTube’dan kazanç elde edebilirsiniz. Ancak sizin gibi YouTube’dan para kazanma hedefi ile yola çıkan pek çok insan olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmemelisiniz. Ancak bu şekilde kalabalığın arasından sıyrılarak hedeflediğiniz kazanç oranlarını yakalayabilirsiniz.

Youtube’dan Nasıl Para Kazanılır?

YouTube’da para kazanmak için yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok farklı yol vardır. Ancak bunların tümü yalnızca kanalınızda sürekli olarak yüksek kaliteli içerik oluşturduğunuzda işe yarar. Çoğu insanın YouTube‘dan büyük bir gelir elde edememesinin bir numaralı nedeni, birkaç hafta veya ay boyunca içerik oluşturup sonra pes etmeleridir. Aksine kanalınızın büyümesini istiyorsanız sabırlı ve tutarlı olmanız gerekir. Örneğin; dünya çapında ünlü YouTuber’lardan olan Marina Magilko’nun ilk kanalında sadece 1000 aboneye ulaşması bile 240 gün (neredeyse bir yıl) sürmüştü.

İşin sabır isteyen yönlerini bir kenara bırakırsak YouTube para kazanma hedefi ile yola çıktığınızda motivasyonunuzu arttıracak noktalar da vardır. YouTube algoritması; kanalınız ivme kazanmaya başladığında sizi başka insanlara çok daha fazla önerir. Bunun anlamı; abonelerin ve izlenmelerin çok daha hızlı gelmeye başlamasıdır. İlk 10.000 veya 100.000 abonenize ulaşmak, sonraki 100.000’den çok daha uzun sürer.

Bu nedenle, kanalınız fark edilmeye başlamadan önce ilk birkaç ay sabırla içerik oluşturmanız gerekir. Evet bazen YouTube para kazanma hedefi ile yola çıktığınızı unutarak boşluğa konuşuyormuşsunuz hissi uyandırabilir. Yine de görüntülenmeler gelmeye başladığında, içeriğinizden para kazanmak için aşağıdaki yöntemlerden herhangi birini kullanabilirsiniz.

1. YouTube İş Ortağı Programına Katılın

Kullanıcıların en çok sorduğu sorulardan biri “YouTube para kazanma açma işlemi nasıl yapılır?” sorgusudur. Aslında bununla kastedilen YouTube İş Ortağı Programı’dır. YouTube İş Ortağı Programı (YPP: YouTube Partner Program), içerik oluşturucuların YouTube videolarında reklam yayınlayarak para kazanmalarına olanak tanır. 

YouTube partneri olduğunuzda YouTube’un videolarınız sırasında reklam yayınlamasına izin vermiş olursunuz. Bir izleyici, videonuzdaki bir reklamı en az 30 saniye boyunca izlerse veya reklamdaki bir bağlantıya tıklarsa, reklam ücretlerinden belirli bir yüzde kazanırsınız.

Peki bu yöntemle YouTube’dan ne kadar para kazanılır? Net rakamlar vermek hiçbir zaman mümkün değildir. Ancak 34 milyon aboneye sahip olan Ryan’s World kanalının sahibi Ryan Kanji’nin, YouTube gelir modelinin %90’ını video içi reklamların oluşturduğunu biliyoruz. Gerek ülkemiz gerek dünya çapında pek çok YouTuber’ın YouTube’dan en büyük geliri reklam videolarıdır.

Youtube İş Ortağı Programı’nın ilgi çekici yanı algoritma becerilerine dayanır. YouTube, ilk yıllarında bir videonun içeriğine göre reklam gösteriyordu. Ancak şimdi, izleyicinin ilgi alanlarına ve göz atma modellerine göre reklamlar yayınlar. Bu sayede reklamların etkileşim düzeyi çok daha yüksektir ve bu da YouTube partnerleri için daha yüksek kazanç sağlar.

Youtube İş Ortağı Programı Kriterleri

YouTube İş Ortağı Programı, YouTube para kazanma hedefiniz için ciddi bir strateji sağlar. Ancak bu programa katılmanız için YouTube para kazanma şartları konusunda kanalınızın hiçbir eksiği olmamalıdır. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • YouTube İş Ortağı Programı’nın sunulduğu bir ülkede/bölgede yaşamak (Türkiye bu ülkelerden biridir.)
  • Kanalınızda aktif topluluk kuralları ihtarı olmamalı.
  • Son 12 ayda 4.000’den fazla geçerli genel izlenme saatine sahip olmak.
  • 1.000’den fazla aboneye sahip olmak.
  • YouTube hesabınıza bağlı bir AdSense hesabınızın bulunması

Bu şartları yerine getirdiğiniz YouTube para kazanma açma işlemi için başvuru yapabilirsiniz. İş Ortağı Programı’na başvuru yapmak içinse şu adımları takip etmeniz yeterlidir:

  • YouTube hesabınızda oturum açın.
  • Ekranınızın sağ üst kısmındaki hesap simgenize ve orada da YouTube Studio’ya tıklayın.
  • YouTube Studio’da soldaki menüden Para Kazanma’yı tıklayın.
  • Bu sayfada, YouTube İş Ortağı Programı uygunluk kriterlerine göre performansınızın bir anlık görüntüsü yer alır. Eğer tüm gereksinimleri karşılıyorsanız işleme devam edebilirsiniz.
  • Ardından YouTube İş Ortağı Programı şartlarını kabul edin.
  • YouTube İş Ortağı Programına katılmak için etkin bir Google Adsense hesabına ihtiyacınız olacak. Henüz bir hesabınız yoksa bir Adsense hesabı açın.

Bu yazı ilginizi çekebilir: YouTube Studio Nasıl Kullanılır?

Başvurunuzun ardından yaklaşık 30 gün kadar beklemeniz gerekebilir. Çünkü YouTube, başvurunuzu manuel olarak inceler. Her şey yolundaysa bir ay içinde hesabınız para kazanmaya açılacaktır. Böylece artık YouTube para kazanma hedefi ile içerikler yayınlayabilirsiniz.

youtube shorts para kazanma

2. YouTube Shorts’tan Para Kazanın

Diğer sosyal medya platformları ile rekabet etmek için YouTube para kazanma yöntemleri açısından kullanıcılarına giderek daha fazlasını sunmaktadır. YouTube Shorts Fonu da bunlardan biridir. 2023 yılına kadar YouTube Shorts üzerinden herhangi bir gelir elde etmek mümkün değildi. YouTube yalnızca belli yayıncılara YouTube Shorts Fonu ile para dağıtıyordu. Ancak 1 Şubat 2023 tarihi itibariyle bu durum değişti. Artık YouTube gelir modelinize Shorts videolarını da ekleyebilirsiniz.

Bunun için YouTube İş Ortağı Programı’na YouTube Shorts’tan para kazanmanızı sağlayan Shorts Para Kazanma Modülü eklendi. Diğer videolarda olduğu gibi eğer kanalınız en az 1000 takipçiye sahipse YouTube Shorts videolarından para kazanabilirsiniz. Ancak bir kötü haber de verelim. YouTube Shorts para kazanma özelliğini açmak için son 90 gün içinde 10 milyon Shorts görüntülenmesine ihtiyacınız vardır. Kabul etmek gerekir ki bu yüksek bir görüntülenme sayısıdır.

Peki Shorts videoları için YouTube para kazanma hesaplama mümkün mü? Açıkçası normal videolarda olduğu gibi bu konuda da standart bir ücret yoktur. Ancak genel olarak 1000 Shorts görüntülemesinin ortalama 0.03 Amerikan doları olduğu söylenebilir. Eğer yurt dışı izleyicilerinizin oranı yüksekse bu sayı biraz daha artabilir.

3. YouTube Super Chat’ten Para Kazanın

YouTube’un yeni hayata geçirdiği özelliklerden biri de Super Chat’tir. Super Chat temel olarak canlı yayınlarda yapılan bağışlara dayanır. YouTube para kazanma yöntemleri açısından canlı yayınlar, son birkaç yılın en çok yükselen trendleri arasındadır. Bu anlamda YouTube’un gamer’lar ile Twitch’i aşmaya doğru ilerlediğini söylemek mümkündür. Üstelik yalnızca gamer’lar değil, medya kuruluşları ve bireysel haberciler de YouTube canlı yayınlarına önem vermeye başlamıştır.

2017’de YouTube, izleyicilerin şimşek hızıyla akan yorum yığınından sıyrılmalarını sağlayan bir araç olan Super Chat’i kullanıma sundu. Super Chat mesajı, canlı yayın sırasında yapılan yorumun vurgulanmasını sağlar. Ayrıca ne kadar çok ödeme yapılırsa, yorum o kadar uzun süre ekranda görünür. Kanalınızda sıklıkla canlı yayınlar düzenliyorsanız Super Chat’i kullanarak bunu YouTube gelir modelinizin önemli bir parçası haline getirmeniz mümkündür.

4. YouTube Takipçilerinize Çevrim İçi Kurslar Satın

YouTube para kazanma yöntemleri açısından yalnızca YouTube içi yollarla sınırlı olmadığınızı hatırlatalım. Eğer bir uzmanlığınız varsa bunu e-öğretim yoluyla takipçilerinize aktaracağınız bir gelir modeli planlayabilirsiniz. YouTube İş Ortağı Programı’ndan (YPP) farklı olarak, YouTube’da kurs satmanın herhangi bir uygunluk kriteri yoktur. Tek yapmanız gereken, tutarlı bir şekilde yüksek kaliteli içerik yayınlamak, konunuz üzerinde otorite oluşturmak ve izleyicilerinizi kurslarınızı satın almaya ikna etmektir.

Bunu farklı bir platformdaki ücretli kurslarınız için yapabileceğiniz gibi profilinize ekleyeceğiniz bir Kayıt butonu ile de yapmanız mümkündür. Yalnızca kayıtlı abonelerinize özel yükleyeceğiniz içerikler, sizin gerçek kurs içeriklerinizi oluşturabilir. Diğer içeriklerinizse aslında kurs programınıza izleyici çekmek için kurguladığınız videolar olmalıdır.

Peki bu yöntemler YouTube ne kadar kazandırıyor? Açıkçası YouTube izlenme ücretleri açısından net bir fiyat vermek mümkün değildir. Bağlantının kalitesi, nereden geldiği, ne kadar etkileşime girdiği gibi faktörler bir izlenmenin fiyatını belirler. Ayrıca abonelerinizin ödeyeceği ücretler de tamamen kendilerine kalmıştır. Dolayısıyla ne kadar para kazanacağınız tamamen sizin ne kadar insana ulaşma beceriniz olduğu ile ilgilidir.

5. Kendi Ürün ve Hizmetlerinizi Satın

YouTube para kazanma stratejiniz açısından ürün ve hizmet satmak, çevrim içi kurslar satmaya bir yönüyle benzer. Çünkü amacınız aslında kullanıcıları YouTube dışında bir yere çekmektir. Dolayısıyla YouTube izlenme parası ile doğrudan ilginiz yoktur. İyi bir pazarlama stratejisi ve buna uygun videolarla takipçilerinizi sizden satın almaya yönlendirebilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
YouTube’un Yeni Özelliği
YouTube’un Yeni Özelliği "Hype" Nedir?

YouTube kısa süre önce küçük çaplı video içerik üreticilerine daha fazla topluluk desteği sağlamak için YouTube Hype aldı yeni bir stratejiyi test ett...

Sosyal Medya Yönetimi Rehberi
Sosyal Medya Yönetimi Rehberi

Sosyal medya, günümüzde işletmelerin hedef kitleleriyle etkileşim kurmasının ve markaların bilinirliğini arttırmasının en etkili yollarından biri hali...

Bunun için kullanıcıları sunduğunuz ürünlerle ilgili motive edici içerikler planlayabilirsiniz. Örneğin bisiklet satıyorsanız bisiklet gezilerine dair keyifli vloglar yayınlamak, iyi bir YouTube pazarlama stratejisi olabilir. Ayrıca markanızı öne çıkarmak için çalışma tarzınıza vurgu yapan ve iş ortamınız hakkında bilgi veren içerikler de deneyebilirsiniz.

youtube affiliate pazarlama

6. YouTube Üzerinden Affiliate Pazarlama Yapın

Affiliate pazarlama, YouTube’dan para kazanmak için en popüler yollarından biridir. Affiliate pazarlama; kitlenize başka birinin ürünlerini tanıttığınız ve her satıştan komisyon aldığınız bir pazarlama modelidir. Tüketicilerin çoğu artık geleneksel reklamlara güvenmediği için affiliate pazarlama oldukça kullanılan bir yöntem haline gelmiştir. 

Araştırmalara göre her 10 tüketiciden 9’u satın alma kararı vermeden önce çevrim içi incelemelere göz atmaktadır. Örneğin ürün incelemeleri yaptığınız bir kanalı büyütmeye odaklanarak YouTube para kazanma hedefinize giderek yaklaşabilirsiniz. Bu sayede birçok marka, ürünlerini tanıtmanız için sizinle iş birliği yapmak isteyecektir. Videonuza ürünün affiliate linkini yerleştirin. Bu link üzerinden gerçekleştirilen satışlardan komisyonunuzu alarak kazanç elde edin.

7. Sponsorlu İçerikler Hazırlayın

Affiliate pazarlamanın bir adım ötesi, doğrudan sponsorlu içerikler hazırlamaktır. Sponsorlu içerik, YouTuber’ların çok para kazanmasının bir başka popüler yoludur. Başka birinin ürünü tanıtacağınız için affiliate pazarlamaya benzer. Ancak ondan farklı olarak satış üzerinden komisyon almak yerine doğrudan içeriğiniz için ödeme alırsınız. Bunu bir reklam videosu düşünebilirsiniz.

Aynı örnekten yola çıkarsak bir ürün incelemesi kanalının sahibi olduğunuzu düşünelim. Bir marka ile yeni çıkacak telefonlarını incelemek için anlaşarak özel bir video hazırlayabilirsiniz. Böylece markadan bir ödeme alabilirsiniz. Ayrıca videonuz için YouTube izlenme başına para ödemeye de devam edecektir.

Sonuç

“Youtube’dan nasıl para kazanılır?” sorusuna, görebileceğiniz üzere verilebilecek çok sayıda yanıt vardır. Yukarıda aktardığımız stratejilerden birini kullanarak YouTube gelir modelinizi oluşturabilirsiniz. Burada önemli olan her zaman sabırlı ve kararlı bir şekilde hareket etmektir. Eğer YouTube’a yeni giriyorsanız hedeflediğiniz izlenme sayılarına ulaşmanız biraz zaman alabilir.

Bu nedenle kişisel markanızı büyütmek için sürekli emek harcamanız gerektiğini unutmamalısınız. Video arşiviniz biriktikçe videolarınızdan kesitler alarak Instagram Reels, TikTok gibi platformlarda da paylaşın. Diğer platformlardan kanalınıza daha fazla takipçi çekerek YouTube izlenmelerinizin ve abonelerin sayısını arttırabilirsiniz.

Youtube beğeni satın al hizmeti ile beğeni sayınızı daha hızlı yükselterek de Youtube görünürlüğünüzü ve para kazanma oranınızı arttırabilirsiniz.

Bu yazımı beğendiyseniz TikTok Para Kazanma Yöntemleri ile ilgili yazımızı da inceleyebilirsiniz!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

YouTube izlenme parası açısından kesin bir miktar yoktur. Abone ve izlenme sayınıza, izlenmelerin geldiği yerlere ve etkileşim oranlarına göre bu oran değişebilir. Ortalama olarak 1000 izlenme 2 ile 10 dolar arasında bir gelir yaratabilir.

İçeriğinizde reklam yayınlamayı etkinleştiren YouTube İş Ortaklığı Programı’na hak kazanmak için 12 ayda 1000 aboneye ulaşmanız ve 4000 saatlik izlenme süresini tamamlamanız gerekir. Bunun dışında sponsorlu içerik, affiliate pazarlama vb. yöntemler içinse minimum abone gereksinimi yoktur.

Sıfırdan bir YouTube kanalı başlatıyorsanız, sonuçları görmeye başlamak için en az 6-8 ay boyunca kaliteli içerikler oluşturmanız gerekir. Elbette viral haline gelen bir video çok daha kısa sürede YouTube’dan para kazanmanızı sağlayabilir.

Cemali Batın

Yazılar: 38

Herkese merhaba, Ben Cemali! Sosyal medya konusunda yaklaşık 10 yıllık deneyime sahibim. İlk olarak Facebook üzerinde başlayan serüvenim git gide bir maceraya ve daha sonra tutkuya dönüştü. Sonra ise tüm platformlar hakkında elimden geldiğinde bilgi edindim. Şimdi ise 10 yıl içerisinde öğrendiğim ... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
YouTube’dan Para Kazanma Yöntemleri Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 42 Ortalama: 5 )

Gösterilecek yorum yok.