İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

YouTube SEO Rehberi

YouTube, Google tarafından satın alındıktan sonra, platform için yapılan yatırım miktarı ciddi oranda artmıştır. Bu sayede popülerlik seviyesi hızla yükselerek oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Milyonlarca kullanıcı, her gün video izlemek ve çeşitli konular hakkında bilgi edinmek için bu sosyal medya mecrasını tercih ediyor. Bununla birlikte eğer bir kanalınız varsa ilk dikkat etmeniz gerekenin YouTube SEO işlemleri olduğunu bilmelisiniz.

İçerik üretenler ve maddi kazanç sağlamak isteyenler için pek çok önemli kriter vardır. YouTube kanalında videoyu öne çıkarma isteğinin karşılanması adına, mutlaka özenli çalışmalar yapılmalıdır. Böylece kısa sürede istediğiniz düzeye gelerek hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

YouTube SEO Nedir?

“YouTube SEO nedir?” diye düşünüyorsanız, arama sonuçlarında ön planda yer almak için yapılan işlemler bütünüdür, şeklinde bir cevap alabilirsiniz. Optimizasyon uygulamalarını verimli biçimde tamamlamanızla birlikte rakiplerinizi geçmeniz mümkündür. Bu durum, abone sayısı ve izlenme sürelerine doğrudan katkı sağlar. Kullanıcılara ilk sıralarda önerilmenizle, hedeflerinize daha hızlı yaklaşmış olursunuz. Tüm merak ettiklerinizi, hazırladığımız bu kapsamlı rehberde bulabilirsiniz.

YouTube SEO Nasıl Yapılır?

Kanalınızın gelişimini sürdürmek ve aynı zamanda hızlandırmak için YouTube SEO nasıl yapılır?” sorusu çok önemlidir. Optimizasyon süreçlerinde son derece değerli olan adımlar bulunur. Başlıcaları ise şu şekilde sıralanır:

  • Anahtar kelimeler
  • Video başlıkları
  • Etiketler
  • Video açıklamaları
  • Thumbnail optimizasyonu
  • Alt yazılar
  • Oynatma listeleri
  • Kanal açıklamaları
  • Bitiş ekranı ve kartlar
  • CTA kullanımı
  • Gelişmiş video ayarları

YouTube SEO çalışmalarının hakkını verirseniz, amaçlarınıza erişmek noktasında herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz azalır. Şimdi, bu adımları daha detaylı bir şekilde inceleyebiliriz.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelimeler, dijital ortamda yazılı veya görsel içerikler için olmazsa olmazdır. Çünkü kullanıcılar tarafından gerçekleştirilen aramaların hemen hemen tamamında anahtar kelimeler kullanılır. Bu da verilen önemin artması adına önemli bir göstergedir. YouTube SEO çalışmalarınız için aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz:

  • YouTube Analytics
  • Keyword Tool
  • Semrush
  • Ahrefs
  • Keyword Tool Dominator
  • Keyword Keg
  • Kparser

Videolarınızla en alakalı kelimeleri bularak kullanmalısınız. Seçim aşamasında hacimli olanlarla birlikte düşük arama potansiyellileri de tercih etmeye özen göstermelisiniz. Aynı şekilde kısa ve uzun kuyruklu kelimeleri de çalışmalarınıza dahil etmelisiniz.

Video Başlık Optimizasyonu

YouTube video başlığı nasıl olmalı?” şeklindeki merakın giderilmesi için yine SEO işlemlerinin etkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Başlıklar, kullanıcıların ilk önce görecekleri bölümler olduğundan, hedef kitle dikkate alınarak seçilmelidir. Anahtar kelimeler, kesinlikle başlıklarda da kullanılmalıdır. Yukarıdaki araçlar sayesinde en uyumlu olan sözcük veya sözcükleri belirleyerek YouTube SEO tekniklerini uygulamaya devam edebilirsiniz.

YouTube Etiketleri

YouTube etiket ekleme işlemi, video açıklamalarında ve gelişmiş ayarlar bölümünde yapılabilir. İçeriklerle ilgili kelimeler bulunarak mutlaka eklenmelidir. Kullanım sürecinde ise sınıra dikkat edilmesi gerekir.

Etiketler için herhangi bir kelime sınırı yoktur. Fakat 15 adetten fazla eklenirse videonuz spam olarak görünebilir. Bununla beraber karakter uzunluğuna sınırlama getirilmiştir. En fazla 500 karakter uzunluğuna sahip giriş yapılabilir.

Etiket oluştururken en fazla yapılan hatalardan biri, YouTube tıklama etiketleri ile karıştırılmasıdır. Hazırladığınız bu bölüm, hashtaglerden farklıdır. Hem görüntüsü hem de tıklanabilir özelliği olmaması, aralarındaki en belirgin farktır.

Video Açıklama Optimizasyonu

YouTube SEO uygulamalarında açıklamanın optimize edilmesi ekstra avantajlı olmanızı sağlar. Bu alanda geniş bir kullanım fırsatınız bulunur. Aynı zamanda link paylaşımı ve etiket ekleme özelliklerinden dilediğiniz gibi faydalanabilirsiniz.

Video açıklamalarında 5000 karaktere kadar yazı yazabilirsiniz. Tabii ki tamamını kullanmanız gerekmez. Ortalama 100-150 kelime civarında bir yapı oluşturmak daha doğrudur. Diğer özen göstermeniz gereken nokta ise anahtar kelime sayısını abartmamanızdır.

Anahtar kelimeleri mümkün olduğu kadar organik biçimde genele yaymalısınız. Çünkü bir araya dizilirlerse YouTube SEO düzenlemeniz zarar görür. Özellikle girişteki birkaç kelime güçlü olmalı ve hedef kitleye hitap etmelidir. Ayrıca kaynak linklerin eklenmesi de atlanmamalıdır. Açıklama sonunda ise en az 3 tane etikete yer vermelisiniz.

thumbnail optimizasyonu

Thumbnail Optimizasyonu

Öne çıkan görsellere “Thumbnail” denir. İlk etkileşim kurulan alanlardan olan bu bölümde, etkileyici fotoğraflar kullanmalısınız. Aksi takdirde son derece kaliteli bir video paylaşsanız bile izleyicileri kaçırabilirsiniz. Bu da izlenme oranlarınızı doğal olarak düşürür.

Thumbnail kitleye göre ilgi çekici biçimde düzenlenmelidir. İçerisinde metin ve görsel bir arada olabilir. Fakat bunların sayısı fazla olursa yarardan çok zarar görmeniz kaçınılmazdır. Alaka düzeyi yüksek ve net ifadelerle birlikte görsellerin etkileyiciliği YouTube SEO için ciddi oranda yardımcıdır. Ayrıca diğer önemli noktalar şunlardır:

  • Dosya boyutu en fazla 2 MB olmalıdır.
  • Resim formatları PNG, JPG veya GIF olarak hazırlanmalıdır.
  • Görsel ölçüleri ise 1208×720 MP şeklinde ayarlanmalıdır.

Fotor, Canva, Cool Background, Unsplash ve Photopea kaynakları sayesinde görsel hazırlama işlemlerinizin hızlanmasını sağlayabilirsiniz.

Alt Yazı Kullanımı

YouTube SEO çalışmalarında kritik işlemlerden biri de alt yazıların erişilebilir hale getirilmesidir. Videonuzu izlemek isteyen ancak sesini dinlemek için uygun ortamda olmayan kişiler için avantaj sağlar. Aynı zamanda görüntülerde anlatılanların anlaşılmadığı anlarda da faydalıdır.

Alt yazıları aktif ederseniz farklı dillerde içeriklerinizi sunma fırsatınız olur. Böylece hem daha fazla kullanıcıya hem de izlenme sayısına ulaşırsınız. Diğer bir ipucu ise alt yazı eklenen videoların çok daha fazla öne çıktığı ve önerildiğidir.

Manuel, otomatik YouTube çeviri veya 3. parti araçlarla alt yazıları oluşturabilirsiniz. YouTube SEO düzenlemesinde otomatik olan çeviri, ekstra efor sarf etmenize gerek bırakmaz. Rev.com veya pyTranscriber aracılığıyla da kolaylıkla uygulama gerçekleştirebilirsiniz. Manuel olarak ise ciddi oranda uzun zamana ihtiyacınız olduğunu bilmelisiniz.

YouTube Oynatma Listeleri

Oynatma listeleri hazırlamanız, kullanıcıların ulaştığı videolarınızla beraber farklı içeriklerinizin de etkileşim alması demektir. YouTube SEO için liste başlığı, açıklaması ve içerik uyumuna özen göstermelisiniz. Başlık için hedef kelimelerin seçilmesi ve mobil cihazlarla uyumu bozmamak adına 70-90 karakter arasında düzenlenmesi önemlidir.

Anlamlı metinler oluşturmanız ve etiket kullanmanız doğrultusunda arama sonuçlarında direkt olarak oynatma listeleriniz çıkabilir. En önemli nokta, içeriklerin birbirleriyle alakalı olmasıdır. Listenin ilk sıralarında ise güncel videoların yer alması, aktif olduğunuzu ifade etmek için mutlaka gereklidir. YouTube oynatma listesi sıralama yeriniz böylece başlarda kalmaya devam eder.

Kanal Açıklaması Optimizasyonu

Kanal açıklaması, anlaşılmanız ve kitlenizin artması için optimize edilmesi gereken alanlardandır. YouTube SEO için bu bölümde titiz davranmanız gerekir. Yine anahtar kelimelerden destek almalı ve etkileyici biçimde yaptıklarınızı açıklamalısınız. Böylelikle kanalınızı ziyaret edenler, ne beklemeleri gerektiğini açıkça görebilir. Bu noktada doğru YouTube kanal analizi yapmak elinizi güçlendirir.

Bitiş Ekranı ve Kartlar

Bitiş ekranı ve YouTube kart ekleme yöntemleri, video içerisinde izleyiciyle iletişim kurma seçeneklerinin başındadır. Daha net açıklamak gerekirse, videoların son anlarında kullanıcıları diğer içeriklere yönlendirmek veya oynatma listeleri için bilgi vermek mümkündür. Böylece etkileşim kurma yolunda şansınız artar. Ayrıca “abone ol” tuşunu da eklemeyi unutmamalısınız.

YouTube Abone Satın Al hizmetimiz için hemen ilgili linke tıklayın!

Kartlar, videoların sağ üst köşesinde paylaşılan bilgilerdir. İçeriğinin istenen saniyesinde bu açıklamalar eklenebilir. Bu alanda diğer paylaşımlarınızı kolaylıkla gösterebilirsiniz. Diğer yandan özellikle ilk 2 dakikaya kart eklenmemesi daha doğrudur.

harekete geçirici mesaj kullanımı

Harekete Geçirici Mesaj (CTA) Kullanımı

YouTube SEO işlemlerinde CTA yani, harekete geçirici mesajları kullanmanız, elde edeceğiniz faydaların artmasını kolaylaştırır. Özellikle “nasıl yapılır” ve “nedir” gibi soruların yer aldığı içerikler, incelenmeye daha müsaittir. Güncel konular veya zamanı hiç geçmeyen bilgiler için yapılacak düzenlemeler, videoların sürekli etkileşim almasını sağlar.

Gelişmiş Video Ayarları

Gelişmiş ayarlar, video düzenleme bölümünde ilk başlarda görünmeyen fakat istediğiniz zaman yapabileceğiniz işlemlerdir. YouTube SEO için gerekli düzenlemeleri yapmalı ve ayarları optimize etmelisiniz.

Kayıt Tarihi Ayarı

Videonuzu çektiğiniz tarihin belirlenmesi, kayıt tarihi ayarı sayesinde mümkündür. Her zaman güncelliğinizi korumak adına paylaşacağınız içeriklerin gününü, kayıt tarihi şeklinde seçmeniz önemlidir.

Konum Seçimi

YouTube SEO işlemlerinde konum seçimi yaparak videonun hedef kitlesini belirleyebilirsiniz. İçeriğinizin diliyle entegre olacak şekilde konum seçilmesi gerekir. Eğer İngilizce bir video paylaşacaksanız, konum seçmemeniz daha doğrudur. Ayrıca çekim yaptığınız farklı alanları da lokasyon olarak ayarlayabilirsiniz.

Çocuklara Özel Alan ve Yaş Kısıtlaması

Videoların çocuklara özel olması halinde bu yönde ayarlama yapılmalıdır. Bununla birlikte içeriklerde küçük yaş grupları açısından rahatsız edici bölümler olması durumunda ise yaş kısıtlamasını aktifleştirmelisiniz. Videonun 18 yaş altına uygun olmadığını belirtmezseniz, şikâyet ve kısıtlama almanız muhtemeldir.

Kategori Seçimi

Kategori seçimi, paylaşımların neyle ilgili olduğunu belirtmenize yardımcıdır. Seçim yapmamanız halinde kanal kategorinize göre video yüklemiş olursunuz. YouTube SEO uygunluğu için gelişmiş ayarlardan tercihinizi kolayca yapabilirsiniz.

Videoyu Yüklemeden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Videolarınızı paylaşmadan hemen önce tüm YouTube SEO optimizasyon işlemlerini tamamladığınızdan emin olmalısınız. YouTube video etiketleri ile birlikte dikkat etmeniz gereken diğer kriterleri aşağıda inceleyebilirsiniz.

video içeriğinde anahtar kelime kullanımı

Video İçeriğinde Anahtar Kelime Kullanımı

YouTube anahtar kelimeler, SEO çalışmalarının pek çok adımında kullanılır. Belirlediğiniz sözcükleri, çektiğiniz videolarda sesli bir biçimde geçirmeniz çok önemlidir. YouTube algoritması, üstün ses işleme başarısına sahip olduğu için kullandığınız kelimeleri algılayarak sıralamada yükselmenizi sağlar. En az 3 kez olmak üzere belirli aralıklar ve organik biçimde YouTube SEO anahtar kelimelerini içeriklerinizde mutlaka kullanmalısınız.

Video Dosya Adı

Videoların dosya adı, YouTube kanalınıza yükleme sürecinde önemli bir yere sahiptir. YouTube SEO için dosya ve video isminin alakalı olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer optimize edilmemiş veya alakasız şekilde düzenlenmiş adları kullanırsanız, negatif sonuç alırsınız. Örneğin, “YouTube SEO Nedir?” gibi bir içerik hazırlıyorsanız, dosyanın “youtube-seo-nedir” biçimine sahip olmasını sağlamalısınız.

Video Kalitesi

YouTube SEO işlemlerinde hassasiyet gösterilmesi gereken adımlar arasında bulunan video kalitesi, oldukça önemli bir kriterdir. Tüm platformlarda olduğu gibi YouTube’un da kaliteli içeriklere özenli davranması normaldir. Çekeceğiniz videoların HD düzeyde olmasını sağlamanız, yararınızadır. Hatta içeriklerinizi mümkünse 4K özellikli ekipmanlarla tamamlamanız, ekstra avantaj demektir. Böylelikle tamamladığınız YouTube SEO çalışmalarınızın meyvesini çok geçmeden toplayacağınızdan emin olabilirsiniz.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır?
LinkedIn SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

LinkedIn SEO nasıl yapılır? sorusunun pazarlama stratejiniz açısından önem arz ettiğinin yeterince farkında olmadığını söylemek mümkündür. Yine de Lin...

Instagram SEO Nedir?
Instagram SEO Nedir?

Instagram SEO, profilinizin görünürlüğünü artırmak, hedef kitlenize ulaşmayı kolaylaştırmak, beğeni ve paylaşımlar gibi etkileşimlerinizi artırmak, ta...

YouTube SEO hakkında paylaştığımız bilgilerle beraber pek çok özelliği instatakipci.com sayfamızın kategorilerinde bulabilirsiniz. Kanalınızın daha hızlı gelişmesi ve emeklerinizin karşılığını tam olarak almanız için çeşitli hizmetlerimizden faydalanabilirsiniz. Abone sayısından izlenme oranına, beğeniden yoruma kadar birçok farklı aracımızı inceleyerek satın alabilir ve YouTube kanalınıza kolaylıkla seviye atlatabilirsiniz.

YouTube İzlenme Satın Al hizmetimiz için hemen ilgili linke tıklayın!

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

YouTube SEO sayesinde kullanıcılar tarafından yapılan aramalarda üst sıralarda yer almanız mümkündür. Gerekli şartların tamamını yerine getirdikten sonra beklediğiniz olumlu sonuçları kısa sürede alabilirsiniz.

Videoların ön plana çıkarılması için anahtar kelime, başlık, etiket, açıklama ve CTA gibi pek çok düzenleme yapılması gereken nokta vardır. Belirtilen kurallara uyarsanız, rakiplerinizin önüne kolayca geçebilirsiniz.

Videolarınıza altyazı ekleyerek daha fazla kullanıcıya ulaşabilirsiniz. Sadece kullanılan dille sınırlı kalmadan dünyanın birçok bölgesinde paylaşımların izlenmesi sağlanabilir. Bu sayede doğal olarak kanalın trafiği ve kazançlar hızlıca artar.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
YouTube SEO Rehberi Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 51 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Erol BAĞCI
    Erol BAĞCI

    Youtube-seo hakkında bilgi almak isteyenlerin incelemesi gereken bir yazı tavsiye ederim

  2. Batuhan Kalyoncu
    Batuhan Kalyoncu

    Youtube-seo nasıl yapılacağını öğrenmek istiyordum faydası dokundu güzel bir blog yazısı teşekkürler