İsmimizi fenomist.com olarak değiştirdik! +12 yıllık marka adımız instatakipci.com fenomist.com olarak değişmiştir.
Daha Fazla

Youtube Videoları Bölümlere Nasıl Ayrılır?

Youtube, her ne kadar yenilikçi davranma konusunda ağırdan alıyor gibi gözükse de, son yıllarda yaptığı güncellemeler ve politikalarıyla pek çok özelliğini değiştirdi. Geçtiğimiz aylarda uzun videolar için videoyu bölümlere ayırma özelliğini devreye sokarak kullanıcı dostu bir yeniliğe imza attı. Artık izleyiciler, uzun videolarda istedikleri içeriğe küçük bir önizleme ile kolayca ulaşabiliyor. Bu sayede içerik oluşturucular; yani Youtuber’lar, videonun kaçıncı dakikasında ne paylaştığını da rahatlıkla zaman çizelgesinde belirtebilmeke ve o içerik kısmına ulaşmak isteyen izleyiciye zaman çizelgesinde o noktaya eriştirebilmektedir.

Peki, Youtube videolarını bölümlere ayırma nasıl yapılır? Youtube video bölümlerini kaptama nasıl yapılır? Bu özelliğe dair tüm detaylar yazımızda mevcut.

YouTube Videolarını Bölümlere Ayırma Nasıl Yapılır?

İllaki uzun soluklu 50-100 bölümlük oyun serileri yayınlayan Youtuber’lara rastlamışsınızdır. Bunu, yalnızca oyun serileri için değil, dizi/film serileri, Youtube kursları gibi uzun süreli video içerikleri için de söylemek mümkün. Videoyu bölümlere ayırma özelliği, işte tam bunun gibi videolar için oldukça kullanışlı bir özellik oldu. İzlediğiniz ve yarım bıraktığınız videoları, daha sonra kaldığınız yerden izlemeye devam etmek için ya da ilginizi çekmeyen sahneleri ileri sarmak fakat bunu yaparken önemli bir sahne atlamamak için bu özellik baya yardımcı oluyor.

Youtube’da kendi video bölümlerinizi ekleyebilir veya otomatik bölüm ekleme özelliğini kullanabilirsiniz.

Youtube’da Kendi Video Bölümlerini Ekleme

Youtube videolarını bölümlere ayırma için şu noktaları dikkate almalısınız:

  • Videonuzun açıklamasına zaman damgaları ekleyin.
  • İlk zaman damgasınının 0.00’da başlamasına dikkat edin.
  • Bir videoda en az üç zaman damgası olmalıdır.
  • Her zaman damgası en az 10 saniye ara ile ayarlanmalıdır.

Bu özelliklere dikkat ederseniz, geri kalan işlemleri Youtube otomatik olarak sizin için yapacaktır. Bu noktalara uyarak videonun açıklama kısmına zaman damgaları eklemeniz yeterli olacaktır.

Youtube’da Otomatik Bölümlere Ayırma

Youtube videolarınızı otomatik olarak bölümlere ayırmak için:

  • Youtube Studio’ya gelin.
  • Sol menüde İçerik sayfasını bulun.
  • Bölüm eklemek istediğiniz videonun içine girin.
  • Daha Fazla Göster butonunu bulun. Burada Otomatik Bölümler’i göreceksiniz. Bu kısma İzin Ver demeniz gerekir.
youtube otomatik bölümler

Eğer videonuz otomatik bölümlemeye uygun değilse bu işlem Youtube tarafından gerçekleşmeyecektir. Bu noktada bir uyarı alırsınız.

Bölümlere ayırdığınız videonuz izlenirken, izleyiciler videonuzun altındaki zaman çizelgesinde , tüm bölümleri siyah çizgiler ile ayrılmış biçimde görecektir. Bu sayede izleyicileriniz bölümler arasında kolayca geçiş yapabilir ve istediği içerik kısmına kolayca ulaşabilir. Özellikle bilgi tabanlı içeriklerde bu özellik çok işte yaramaktadır.

İzleyiciler için Youtube video bölümleri tüm cihazlarda çalışır; masaüstü, Android ve iOS gibi. Bu sayede cihazlar için içerik üreticilerinin herhangi bir ek düzenleme yapmasına gerek kalmaz. Masaüstü için konuşursak, izleyicinin yalnızca mouse ile videonun bir bölümünün üzerine gelmesi ve istediği bölüme tıklaması yeterli olacaktır. Mobil cihazlarda ise, izleyicinin istenilen video içerik kısmını bulana kadar parmağını ekranda basılı tutması ve bu şekilde zaman çizelgesinde ilerlemesi gerekir.

YouTube Video Bölümlerini Kapatma Nasıl Yapılır?

Youtube’da eğer bölüm eklemiş olduğunuz bir videonun zaman damgalarını kaldırarak bölümleri kapatmak isterseniz, yapmanız gereken şey çok basit. Öncelikle ilk zaman damganız olan 0.00’ı değiştirin. Bunun için 0.00’a farklı bir değer verebilirsiniz. Bu sayede otomatik olarak tüm video bölümleri devre dışı kalmış olacaktır. İlk zaman damganızın değişmesi nedeniyle diğer tüm bölümlemeler de devre dışı kalacaktır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
YouTube’un Yeni Özelliği
YouTube’un Yeni Özelliği "Hype" Nedir?

YouTube kısa süre önce küçük çaplı video içerik üreticilerine daha fazla topluluk desteği sağlamak için YouTube Hype aldı yeni bir stratejiyi test ett...

YouTube Shorts Para Kazanma Rehberi
YouTube Shorts Para Kazanma Rehberi

Türkiye’de ve Dünyada en yaygın ücretsiz video yayınlama platformu olan YouTube, yakın zamanda bizleri YouTube Shorts ile tanıştırdı. Kelime anlamı ‘’...

Video bölümlerini ayırma özelliği, Youtuber’lar açısından da avantajlı olabilir. Örneğin, izleyiciler gezinmesi daha kolay olan başka bir videoyu geçmek için videodan çıkmaları gerekmeyecek ve böylelikle videolar ile olan etkileşim artacaktır. Bu özelliğin Youtuber’lar açısından dezavantajı ise videonun tam içeriğinin izleyiciler tarafından izlenmemesi ve bu sebeple toplam izleme sürelerinin azalmasıdır. Toplam izleme süreleri azaldığında videolardan elde edilen gelir de düşecektir. Bu nedenle birçok youtuber bu özelliği kullanmaya sıcak bakmamaktadır. Gelirleri düşünmesi gibi ciddi bir dezavantaj yaratması youtuberları düşündürmektedir. Ayrıca sitemiz üzerinden YouTube thumbnail yapma hakkında kapsamlı bilgi alabilirsiniz.

Youtube video indir yazımızı incelemek isteyebilirsiniz.

Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Uzun süreli Youtube videolarında, isteğe bağlı olarak video bölünebilir ve izleyiciler, videoda istedikleri bölüme kolayca geçiş yapabilme özelliğidir. Geçiş yapılırken zaman çizelgesinde sahnelerin küçük bir önizlemesi mevcuttur.

Bunun için videonun açıklama kısmına zaman damgaları eklemeniz yeterli olacaktır.

İlk zaman damganız olan 0.00’ı değiştirerek farklı bir değer verin. Bu sayede otomatik olarak tüm video bölümleri devre dışı kalmış olacaktır.

Youtube hesabınıza giriş yaparak bölüm eklemek istediğiniz videoya gidin, videoyu düzenle seçeneğine tıklayın daha sonrasında ayrıntıları ekle sayfasına tıklayarak açıklama kutusuna girmek istediğiniz zaman damgasını ve başlıkları seçin.

Kanalınıza girerek yüklemiş olduğunuz videoyu seçin ve özellikler kısmına tıklayın, daha sonra karşınıza düzenleme yapabileceğiniz bir ekran çıkacaktır buradan videoyu düzenleyip istediğiniz gibi bölümlendirebilirsiniz.

Video ilerleme çubuğu gözükmüyor ise biraz bekleyip sayfayı yenileyin eğer sorun çözülmüyorsa tarayıcınızı kapatıp tekrar açmayı deneyin.

Enes Bulut

Yazılar: 467

Ben Enes Bulut, 2014 yılında Yeditepe Üniversitesi Reklamcılık bölümünü tamamladıktan sonra İçerik Yazarlığı ve Editörlük alanına yöneldim. Bu alanda yaklaşık 6 yıldır Instatakipci.com bünyesinde çalışıyorum. Sosyal medya ve dijital pazarlama uzmanlık alanım olmak üzere birçok konuda özgün ve özel... Devamını Oku

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Youtube Videoları Bölümlere Nasıl Ayrılır? Hakkında 2 Adet Ziyaretçi Yorumu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 22 Ortalama: 5 )

2 yorum

  1. Berkay İlgun
    Berkay İlgun

    Youtube videolarını bolumlere ayırma islemini öğrenmek istiyordum öğrenmiş oldum yazınızı okuyarak tesekkurler

  2. Cem Incesu
    Cem Incesu

    Youtube videolarını bolumlere ayirma gayet basit bir islemmis aslında